The Rocking '10s: Οι συναυλίες της δεκαετίας στη χώρα μας

Η συντακτική ομάδα του Rocking.gr επιλέγει τις συναυλίες που ξεχώρισαν την προηγούμενη δεκαετία

04/04/2020 @ 13:34

Στη συλλογική συνείδηση της συντακτικής μας ομάδας, οι συναυλίες που ξεχώρισαν τη δεκαετία που μας πέρασε ήταν εκείνες των μεγάλων ονομάτων, για ευνόητους, αλλά και για καθαρά πρακτικούς λόγους. Η αθρόα προσέλευση, οι μεγάλοι καλλιτέχνες και τα μεγάλα τραγούδια αποτελούν σχεδόν εξ ορισμού στοιχεία που καθιστούν μία συναυλία κορυφαία. Στις δέκα που ξεχωρίσαμε μέσα από μια δεξαμενή περίπου δεκατριών εκατοντάδων (!), εκτός από τους παραπάνω λόγους, συνέτρεξαν ακόμη η διάθεση και η απόδοση των μουσικών, η ανταπόκριση του κοινού στην πράξη, η εν γένει διοργάνωση, αλλά και η ιστορική διάσταση σε κάποιες περιπτώσεις.

Παρήγορο, από την άλλη, είναι το γεγονός ότι περιλαμβάνουμε καλλιτέχνες που έδωσαν σπουδαία δείγματα γραφής σε δισκογραφικό επίπεδο τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύοντας πως η σκληρή μουσική στο ευρύ φάσμα της έχει εκτός από λαμπρό παρελθόν, παρόν και μέλλον. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως αφήσαμε πίσω μας με τον πλέον εμφατικό τρόπο τα ευτυχώς λίγα πέτρινα χρόνια που ήρθαν ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, ελπίζοντας πως το φετινό καλοκαίρι, στο ξεκίνημα της νέας δεκαετίας, θα έχουμε ξεπεράσει πλήρως την πανδημία και θα κατακλύσουμε ξανά τους συναυλιακούς χώρους.

Επιμέλεια Προλόγου: Θοδωρής Ξουρίδας

* Η σειρά παρουσίασης είναι χρονολογική.

1
Metallica @ Sonisphere Festival, TerraVibe Park, 24/06/2010
Η συνύπαρξη τεσσάρων μεγαθήριων όχι μόνο του thrash metal, αλλά και της σκληρής μουσικής εν γένει, αρκεί από μόνη της για να κατατάξει αυτό το live ως ένα από τα σημαντικότερα που έχουν γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Anthrax, Slayer, Megadeth και Metallica, θα έπαιζαν και για μας στη Μαλακάσα. Δύσκολα θα βρούμε φεστιβάλ με τόσα ιστορικά ονόματα μαζεμένα. Προσωπικά, ξεχώρισα αρχικά την εμφάνισή των Slayer, η οποία έμελλε να είναι και η τελευταία με τον Hanneman, αλλά η ανάμνηση που χαράχθηκε ανεξίτηλα από τότε στο υποσυνείδητο μου εκείνη τη βραδιά ήταν οι Metallica.
 
Ειδικά όταν μέσα στο κατακαλόκαιρο, «άνοιξαν» οι ουρανοί. Μια καλοδεχούμενη βροχή, η οποία απογείωσε το live από την έναρξή του προκαλώντας μια έκσταση που ξεκινούσε από το εισαγωγικό κομμάτι του Morricone και τελείωνε μετά και το δεύτερο encore. Η απόδοση της τετράδας δεν επιδέχεται πολλή κριτική. Άψογοι, ειδικά ο Hetfield, αλλά και ο Ulrich από κοντά - όση τεχνική και να του λείπει, δίνει το 110% σε κάθε του εμφάνισή, ένας παίκτης που κάθε προπονητής θα ήθελε να έχει στην ομάδα του. Η ανατριχίλα που μου άφησε - και ακόμα τη νιώθω, δέκα χρόνια μετά - αποδεικνύει πως ήμουν μέρος μιας σπουδαίας ιστορίας. Το όνειρο μπορεί να είχε γίνει πραγματικότητα μερικά χρόνια νωρίτερα, αλλά εκείνο το βράδυ στη Μαλακάσα βάλθηκε να την ξεπεράσει.
 
Άλκης Κοροβέσης
2
Ozzy Osbourne @ TerraVibe Park, 25/09/10
Είναι κάποιες συναυλίες που ενώ στα χαρτιά δείχνουν «άχαστες» οι συγκυρίες δεν τις βοηθούν. Στα τέλη του Σεπτέμβρη του 2010, με τη χώρα μας να βρίσκεται ήδη δύο χρόνια μέσα στην κρίση, οι μουσικόφιλοι δήλωναν απροθυμία στο να διανύσουν τα 37 χιλιόμετρα για να φτάσουν στη Μαλακάσα, ενώ οι οπαδοί γκρίνιαζαν για το σχετικά μικρό σε διάρκεια πρόγραμμα του Ozzy στη μέχρι τότε περιοδεία του. Ο καιρός ήταν ασταθής εκείνες τις ημέρες, οι οικονομικές στενότητες μεγάλες και φυσικά το κοινό των Black Sabbath είχε ήδη ξεδιψάσει με τη συγκλονιστική εμφάνιση του 2005. Από την άλλη ο Madman δεν εμφανίζεται κάθε μέρα στην Ελλάδα και στο ρεπερτόριο του διαθέτει μεγάλα hits και ιστορικούς ύμνους της σκληρής μουσικής.
 
Οι άνθρωποι που τελικά επένδυσαν παρακολούθησαν στη μικρή σκήνη του TerraVibe τον απόλυτο performer και το συγκρότημα του σε καταπληκτική φόρμα να ισοπεδώνουν επικριτές και αμφισβητίες. Βγάζοντας από τη φαρέτρα του είκοσι (!) διαλεγμένα ένα προς ένα τραγούδια (τέσσερα από το "Blizzard Of Ozz", τέσσερα από το "No More Tears" και έξι των Black Sabbath) και υποστηρίζοντας τα όπως πρέπει πάνω στη σκηνή ο Ozzy ανέβηκε για δεύτερη φορά στην κορυφή του Έβερεστ δικαιώνοντας όσους από εμάς τον θεωρούν κορυφαίο διασκεδαστή.
 
Αντώνης Μουστάκας
3
Roger Waters - The Wall Live @ Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ Ο.Α.Κ.Α, 08/07/11
Είτε μας αρέσει είτε όχι, οι Pink Floyd είναι ένα από τα σημαντικότερα rock συγκροτήματα όλων των εποχών. Κατά συνέπεια όταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη και ο βασικότερος συνθέτης της μπάντας παρουσιάζει ένα από τα καλύτερα concept άλμπουμ στην ολότητά του, αυτόματα έχουμε να κάνουμε με μια από τις σημαντικότερες βραδιές ζωντανής μουσικής στη χώρα μας, όχι μόνο για τη συγκεκριμένη δεκαετία, αλλά και για το σύνολο της εγχώριας συναυλιακής ιστορίας.
 
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Βρετανός καλλιτέχνης βρέθηκε στην Αθήνα για τρεις βραδιές, οι οποίες, κατά πάσα πιθανότητα, δεν είχαν καμία ουσιαστική διαφορά μεταξύ τους, αφού το μεγαλεπήβολο project του Waters ήταν τόσο καλά προβαρισμένο καθιστώντας το αλάνθαστο. Το τείχος χτίστηκε και γκρεμίστηκε μπροστά στα μάτια μας, το κλασικό γουρούνι πέταξε πάνω από τα κεφάλια μας, ενώ όσοι βρεθήκαμε στην αρένα φορέσαμε τις απαραίτητες μάσκες συμμετέχοντας ενεργά στο show.
 
Παρακολουθήσαμε ένα από τα πιο εντυπωσιακά και ταυτόχρονα συναισθηματικά έντονα live της ζωής μας, σε μια συναυλία που περιείχε πολλές κορυφώσεις, αλλά καμία περιττή στιγμή. O David Gilmour, φυσικά, δεν εμφανίστηκε ποτέ, όσο και αν το επιθυμούσαμε, αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν τίποτα λιγότερο από ένα φαντασμαγορικό show αντάξιο του ονόματος των Pink Floyd.
 
Γιάννης Βόλκας
4
Steven Wilson @ Badminton Theater, 05/05/16
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία για τη σχέση του Wilson με την Ελλάδα είναι ότι είχαμε την ευκαιρία να τον παρακολουθήσουμε από νωρίς. Από το Ρόδον και των encore με το "Radioactive Toy" μέχρι το Badminton και την περιοδεία του "Hand.Cannot.Erase" η απόσταση που διήνυσε ο Wilson δεν ήταν ούτε μικρή ούτε εύκολη. Δε είναι όμως υπερβολή να πούμε ότι τη συγκεκριμένη βραδιά τον είδαμε στο απόγειο της πορείας του, πιθανότατα σε μία κορυφή που δε θα μπορέσει και ο ίδιος να ξαναπιάσει. Με δύο πρόσφατους δίσκους που αμφότεροι θα φιγουράρουν στους καλύτερους της καριέρας του, με καθολική αναγνώριση από έναν μουσικό Τύπο που επιδεικτικά τον αγνοούσε επί χρόνια, με συγκεκριμένο όραμα που ήξερε ακριβώς πώς να αποδώσει.
 
Αυτό ακριβώς είδαμε, το επιστέγασμα του τι είναι ο Steven Wilson και τι θέλει να κάνει στη μουσική. Για ποια πράγματα θέλει να μας μιλήσει και πώς θέλει να τα παρουσιάσει. Λειτουργώντας περισσότερο ως συνθέτης ο ίδιος και αφήνοντας το βάρος της μουσικής στα χέρια έμπειρων μονάδων που αποτέλεσαν ένα σφιχτό σύνολο, απέστρεψε την προσοχή μας από το άρτιο ηχητικό αποτέλεσμα για να μας παρασύρει σε συναισθηματικά βάθη. Για πολλούς από εμάς, το αίσθημα ολοκλήρωσης με το οποίο φύγαμε εκείνη τη βραδιά δεν μπορεί να το ανταγωνιστεί καμία άλλη συναυλία στη δεκαετία.
 
Κώστας Σακκαλής
5
Muse @ Ejekt Festival, Πλατεία Νερού, 23/07/16
Από τα πρώτα βήματά του την προ-περασμένη (αισίως) δεκαετία, το Ejekt έχει καθιερωθεί ως σημείο αναφοράς στα εγχώρια καλοκαιρινά δρώμενα. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον mainstream εναλλακτικό χώρο, η συνέπεια και η σταθερότητά του αρκούν για να το κάνουν να ξεχωρίζει. Από την εμφάνιση των Faith No More το μακρινό 2010 και την ακυρωθείσα συναυλία της Amy Winehouse λίγες ημέρες πριν τον θάνατό της, μέχρι τις πρόσφατες εμφανίσεις από The Killers, Nick Cave και The Cure, οι λαμπρές σελίδες στην ιστορία του φεστιβάλ είναι πολλές.
 
Αν έπρεπε να ξεχωρίσουμε μία, ωστόσο, το μυαλό πάει αυτόματα στο 2016. Με την πιο σφιχτή κυκλοφορία της πρόσφατης δισκογραφίας τους, οι Muse έδωσαν μια ηγετική εμφάνιση, αρκετή για να σβήσει τις μνήμες της Μαλακάσας εννέα χρόνια πίσω. Το ζέσταμα με Temples και Unkle ήταν ικανοποιητικό. Με το που εμφανίστηκαν οι Bellamy, Wolstenholme & Howard όμως τα πάντα ανέβηκαν σε άλλο επίπεδο. Σεμιναριακή απόδοση, καλοδιαλεγμένες επιλογές κομματιών, τραγούδι, κέφι, κι ακόμα περισσότερο τραγούδι στα γνωστά κι αγαπημένα χιτάκια. Η σωστή ροκ μπάντα φαίνεται στο σανίδι, και οι βρετανοί απέδειξαν ότι είναι κάτι παραπάνω από αυτό, χωρίς ανάγκη τεράστιων σκηνικών.
 
Αντώνης Μαρίνης
6
Foo Fighters @ Ηρώδειο, 10/07/17
Ένα όνειρο θερινής νυκτός που έγινε πραγματικότητα... μια φήμη τον Ιούνιο του 2017 που στην αρχή έμοιαζε, το λιγότερο, κωμική ξαφνικά άρχισε να παίρνει υπόσταση με την αρωγή δύο απρόσμενων παραγόντων, του Υπουργείου Τουρισμού και της αμερικανικής τηλεοπτικής παραγωγής "Landmarks Live In Concert". Η φημολογία έδωσε πάσα στα επίσημα νέα: οι Foo Fighters όντως στις 10 Ιουλίου του 2017 θα ανέβαιναν τη σκηνή του Ηρωδείου για την πρώτη τους συναυλία σε ελληνικό έδαφος. Τα εισιτήρια που εκδόθηκαν μόλις δέκα ημέρες πριν το live εξαντλήθηκαν αμέσως και η προσμονή, που σε άλλες μεγάλες συναυλίες αποσυμπιεζόταν συνήθως από τον χρόνο που μεσολαβούσε μέχρι την τέλεσή τους, είχε χτυπήσει «κόκκινο»!
 
Ήταν μια βραδιά αλληλοθαυμασμού: οι Foo Fighters ένιωθαν ειλικρινά κολακευμένοι για την ευκαιρία να παίξουν live με «στέγη» την Ακρόπολη και εμείς από την πλευρά μας τυχεροί που συγκυρίες έφεραν αυτό το σπουδαίο συγκρότημα στην «πόρτα» μας. Για περίπου δύο ώρες, όσοι βρεθήκαμε στο Ηρώδειο γίναμε κολλητοί με τον Dave Grohl, απολαύσαμε ένα setlist γεμάτο κομματάρες, τραγουδήσαμε όλα τα μεγάλα ρεφρέν και χαρήκαμε με την ψυχή μας όλα τα όμορφα συναυλιακά κλισέ που μόνο μια μεγάλη rock μπάντα μπορεί να προσφέρει. Τρία χρόνια μετά η συναυλία των Foo Fighters ακόμα φαντάζει εκτός πραγματικότητας...
 
Γιάννης Κοτζιάς
7
Nick Cave & The Bad Seeds @ Γήπεδο Tae Kwon Do, Αθήνα, 16/11/17
Nick Cave & The Bad Seeds @ Γήπεδο Tae Kwon Do, Αθήνα, 16/11/17
Κουβαλώντας στις αποσκευές του έναν νέο δίσκο και μια οικογενειακή τραγωδία, ο Nick Cave μας επισκέφτηκε μια βροχερή Πέμπτη του Νοέμβρη, χαρίζοντας μας μια σπάνια συναυλιακή εμπειρία. Δεν χρειάζεται να μιλήσουμε για την καθαρότητα του ήχου, ούτε για το άκρως χορταστικό set. Ο Cave, όπως έκανε από τις πρώτες μέρες των Birthday Party, βυθίστηκε ανάμεσά μας κι έγινε ένα με τα 10.000 άτομα που βρίσκονταν εκεί. Όμως, σε αντίθεση με το παρελθόν, τώρα ο καλλιτέχνης έδειχνε να αναζητά την κάθαρση αντί για τη φλόγα που θα τον κάψει, παρασέρνοντας το κοινό σε μια καλοσκηνοθετημένη ιεροτελεστία με απώτερο προορισμό τη λύτρωση.
 
Άλλοτε σαν μεσσίας και άλλοτε σαν δαίμονας, ο Nick Cave έδινε το πρόσταγμα και από κάτω ο κόσμος υπάκουε υπνωτισμένος κάθε του επιθυμία. Πίσω του έστεκαν μεγαλοπρεπώς οι Bad Seeds, αυτή η καλοκουρδισμένη μουσική μηχανή, που κάθε φορά που ανεβαίνουν πάνω στη σκηνή παίζουν σαν να πρόκειται να αφήσουν εκεί ένα κομμάτι της ψυχής τους. Κι όλοι μαζί τραγουδήσαμε, όλοι μαζί θρηνήσαμε, όλοι μαζί μαζέψαμε κουράγιο, έχοντας γίνει κομμάτι μιας συγκλονιστικής performance. Κι αφού υποκλιθήκαμε στο μεγαλείο τους, αποχωρήσαμε, έχοντας βιώσει, κατά κοινή αποδοχή, μία από τις καλύτερες, αν όχι την καλύτερη, συναυλίες του συγκροτήματος στην Ελλάδα.
 
Αντώνης Αντωνιάδης
8
Iron Maiden @ Rockwave Festival, TerraVibe Park, 20/07/18
Σε μια από τις πολυπληθέστερες συναυλιακές εμπειρίες των τελευταίων ετών, η Σιδηρά Παρθένος απέδειξε για πολλοστή φορά γιατί θεωρείται για πολλούς η μεγαλύτερη μπάντα που γέννησε το heavy metal οικοδόμημα. Με έναν Bruce Dickinson αεικίνητο, να οργώνει τη σκηνή με τις αντοχές εικοσιπεντάρη και τον αέρα ενός εν ζωή θρυλικού ερμηνευτή, τον Steve Harris να στέκεται αειθαλής κι αγέρωχος, ως ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της αδιάσπαστης εξάδας και τους υπόλοιπους τέσσερις να διατελούν ιδανικά τους ρόλους τους ως ομότιμα μέλη αυτής, οι Iron Maiden δεν χρειάστηκαν πάρα να είναι ο εαυτός τους για να κερδίσουν και τον πλέον περιστασιακό ακροατή από τους δεκάδες χιλιάδες που μαζεύτηκαν στη Μαλακάσα, το καλοκαίρι του 2018. Τα εντυπωσιακά σκηνικά, δε, που δέσποζαν επί σκηνής και παρέπεμπαν σε διάφορες στιγμές της καριέρας τους, υποστήριξαν άψογα τις πράγματι εμβληματικές αποδόσεις των παρουσιαζόμενων ύμνων τους, οδηγώντας σε μια βραδιά που συγκαταλέγεται ασυζητητί στο top-3 των εν Ελλάδι εμφανίσεων τους.
 
Σπύρος Κούκας
9
Manowar @ Release Athens, Πλατεία Νερού, 14/06/19
Οι Manowar αποτελούν μία από τις πιο πολυσυζητημένες περιπτώσεις όσον αφορά τις συναυλίες στη χώρα μας. Έχουν δώσει βέβαια δικαιώματα, έχουν δεχθεί ίσως υπερβολική κριτική. Η εμφάνισή τους το περασμένο καλοκαίρι στα πλαίσια του Release Athens μπορεί να θεωρηθεί για διάφορους λόγους κορυφαία, με καθοριστικό παράγοντα την υστεροφημία ή απλά τις κατάλληλες συνθήκες που προέκυψαν. Παρά το μη ιδανικό setlist και τις ελάχιστες αστοχίες, καταρχάς ο κόσμος ήταν ίσως περισσότερος από κάθε άλλη φορά, διψασμένος και το λιγότερο ενθουσιώδης στις αντιδράσεις του. Η απόδοση ήταν αξιόλογη, ο ήχος κρυστάλλινος και δυνατός, το show ασύγκριτο, ο Joey DeMaio δεν υπερέβαλε στην υπερβολή του και ο Eric Adams υπήρξε συγκλονιστικός στις ερμηνείες του, επιβεβαιώνοντας τη θέση του στο πάνθεον των rock και metal τραγουδιστών.
 
Και επειδή μεγάλη συναυλία και μεγάλο συγκρότημα χωρίς μεγάλα τραγούδια δεν υφίστανται, οι Manowar μας πρόσφεραν πολλές σπουδαίες στιγμές, αφήνοντας ανοικτούς λογαριασμούς για την επόμενη φορά. Εάν το μεγαλειώδες μιας μαζικής συναυλίας καθορίζεται ισόποσα από την κρίση οπαδών και ουδέτερων θεατών, οι βασιλείς του επικού heavy metal κέρδισαν επιτέλους το στοίχημα, κατακτώντας όσους έχουν μικρή ή ελάχιστη επαφή με τη μουσική τους και δικαιώνοντας απόλυτα τους οπαδούς τους που δεν έχασαν ποτέ την πίστη τους. All hail Manowar λοιπόν.
 
Θοδωρής Ξουρίδας
10
Slayer @ AthensRocks Festival, OAKA, 13/07/19
Χωρίς καμία διάθεση υποτίμησης των υπολοίπων μπαντών του φεστιβάλ, στις επόμενες μερικές γραμμές μιλάμε μόνο για τους «Σφαγείς». Εξάλλου, υπάρχει και η εξαιρετική ανταπόκριση από τους Αποστόλη, Άλκη και Παντελή. Η συναισθηματική φόρτιση, τελευταία περιοδεία και οριστική παύση της μπάντας γαρ, δεν αρκεί από μόνη της για να χαρακτηρίσει μια συναυλία κορυφαία. Αυτό που κάνει, είναι να δώσει μια έξτρα ώθηση σε όλους τους συμμετέχοντες. Μπάντα και κόσμο.
 
Ο κόσμος «όπλισε» από το "Repentless" και έμεινε έτσι έως τo "Angel Of Death". Η μπάντα τελικά δε χρειάστηκε καμία ώθηση. Έχει πέσει από παλιά στο τσουκάλι με τον «ζωμό» της πώρωσης, της ενέργειας, του πάθους. Αγέρωχοι και επιβλητικοί, μας έδωσαν τα μυαλά στα χέρια. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, εν μέσω ιδρώτα, αλαλαγμών και άλλων Slayerικών σκηνικών, εν τέλει μας γονάτισαν. Τα τελευταία 15' και η μορφή του Araya επί σκηνής, θα μείνουν εις τον αιώνα των αιώνων. Αμήν.
 
Πάνος Ζαρκαδούλας

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Ποιες ήταν για εσάς οι καλύτερες συναυλίες της δεκαετίας των '10s στη χώρα μας;
Iron Maiden @ Rockwave Festival, TerraVibe Park, 20/07/18
29.26%
Metallica @ Sonisphere Festival, TerraVibe Park, 24/06/10
18.8%
Roger Waters - The Wall Live @ Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ Ο.Α.Κ.Α, 08/07/11
13.18%
Slayer @ AthensRocks Festival, OAKA, 13/07/19
9.5%
Manowar @ Release Athens, Πλατεία Νερού, 14/06/19
6.59%
Ozzy Osbourne @ TerraVibe Park, 25/09/10
6.01%
Foo Fighters @ Ηρώδειο, 10/07/17
5.23%
Nick Cave & The Bad Seeds @ Γήπεδο Tae Kwon Do, Αθήνα, 16/11/17
4.26%
Muse @ Ejekt Festival, Πλατεία Νερού, 23/07/16
4.26%
Steven Wilson @ Badminton Theater, 05/05/16
2.91%
  • SHARE
  • TWEET