Jake Rogers (Visigoth): «Το τι είναι "επικό metal" σηκώνει μεγάλη συζήτηση»

Μιλήσαμε με τον τραγουδιστή των Visgoth για την καινούργια κυκλοφορία τους, το επικό metal και την underground σκηνή στις Η.Π.Α.

Από τον Κώστα Πολύζο, 29/03/2018 @ 11:12

Οι Αμερικάνοι Visigoth μπορεί να άργησαν κάπως, αλλά εν τέλει κυκλοφόρησαν τον δεύτερο δίσκο τους "Conqueror's Oath". Με αφορμή αυτό, επικοινωνήσαμε με τον τραγουδιστή τους Jake Rogers, ο οποίος για ακόμα μια φορά απέδειξε πως πρόκειται για ένα πολύ συγκροτημένο άνθρωπο, πολύ προσγειωμένο και με σωστή αντίληψη των πραγμάτων. Διαβάστε παρακάτω τα όσα μας είπε σχετικά με την δημιουργία του δεύτερου δίσκου, τη -σοκαριστικά ειλικρινή- γνώμη που έχει πλέον για το ντεμπούτο τους, την ελευθερία έκφρασης που του δίνει το γράψιμο στίχων με fantasy θεματολογία και την άποψή του τι στοιχειοθετεί τον όρο «επικό metal», μεταξύ άλλων.

Visigoth

Πέρασαν κιόλας τρία χρόνια από την κυκλοφορία του "Revenant King"... είναι μάλλον μεγάλο διάστημα. Γιατί σας πήρε τόσο πολύ να ετοιμάσετε τον νέο δίσκο;

Απλά προσπαθούσαμε να φέρουμε τις ζωές μας σε ένα τέτοιο σημείο στο οποίο θα μπορούσαμε να ετοιμάσουμε έναν καινούργιο δίσκο. Τα τραγούδια στην πραγματικότητα έφτασαν στην τελική τους μορφή αρκετά γρήγορα. Ελπίζουμε βέβαια να μπορέσουμε να ηχογραφήσουμε τον καινούριο μας δίσκο λίγο πιο σύντομα αυτήν τη φορά.

Το δόγμα που αφορά το τι θεωρείται «επικό metal» από μόνο του είναι ένα θέμα που σηκώνει μπόλικη συζήτηση!

Καταρχάς, συγχαρητήρια για τον νέο πολύ καλό δίσκο. Αν και είναι ξεκάθαρο πως οι Visigoth παραμένουν μια epic metal μπάντα -αν υφίσταται τέτοιο είδος-, έχω την εντύπωση πως αυτή τη φορά αλλάξατε κάπως τους κανόνες. Η μουσική σας έχει μια περισσότερο straightforward προσέγγιση. Νομίζω πως θυσιάσατε τις διάρκειες και την πιο εκτεταμένη ανάπτυξη στα περισσότερα τραγούδια. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, το αποτέλεσμα είναι πως έχουμε περισσότερο ενεργητικά κομμάτια και λιγότερη επική ατμόσφαιρα. Συμφωνείς; Ποιες θεωρείς τις διαφορές μεταξύ των δύο δίσκων σας;

Υποθέτω πως στην πραγματικότητα εφάπτεται στον αν θεωρείς ή όχι πως η διάρκεια των τραγουδιών είναι αυτό που καθορίζει την επική ατμόσφαιρα. Αν απλά έχει να κάνει με τις διάρκειες, τότε ναι, ο πρώτος μας δίσκος ρέπει περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση. Προσωπικά πιστεύω πως αν και τα τραγούδια στο "Conqueror’s Oath" είναι περισσότερο συνοπτικά, ταυτόχρονα έχουν ένα πιο περιπετειώδες αίσθημα και ιδιαίτερα η παραγωγή των φωνητικών έχω την εντύπωση πως ακούγεται κάπως πιο «μεγάλη» από ότι στο "Revenant King". Οπότε, αν και τα τραγούδια είναι πιο μικρά, νομίζω πως το πιο σφιχτό songwriting στην πραγματικότητα επιτρέπει στα επικά στοιχεία να λάμψουν ακόμα περισσότερο.

Βέβαια, το δόγμα που αφορά το τι θεωρείται «επικό metal» από μόνο του είναι ένα θέμα που σηκώνει μπόλικη συζήτηση! Καταλαβαίνω απόλυτα γιατί κάποιοι θεωρούν τον πρώτο μας δίσκο πιο «επικό», αλλά ταυτόχρονα πολλοί οπαδοί μας αισθάνονται πως το νέο άλμπουμ είναι πιο «μεγάλο» και πιο καταιγιστικό ηχητικά. Νομίζω πως η κύρια διαφορά μεταξύ των δυο δίσκων είναι πως επικεντρωθήκαμε στο να κάνουμε πιο σφιχτές τις ενορχηστρώσεις στο "Conqueror's Oath", ώστε να φτιάξουμε μια πιο άμεσα αξιομνημόνευτη ακουστική εμπειρία. Έχω την εντύπωση πως το "The Revenant King" κυλάει αργά και πως αν ερχόμουν να ακούσω τον δίσκο σαν εξωτερικός παρατηρητής, αμφιβάλλω αν θα μπορούσα να τον ακούσω ολόκληρο χωρίς να θελήσω να κάνω skip σε τραγούδια ή να πιέσω το fast-forward. Με το να εστιάσουμε στο να «αφαιρέσουμε το λίπος» από τα τραγούδια στο καινούργιο άλμπουμ, ελπίζαμε πως θα είχε ως αποτέλεσμα έναν δίσκο με μια περισσότερη άμεση προσέγγιση το οποίος θα ήταν περισσότερο απολαυστικό να ακούς στην ολότητά του.

Υπήρχε επίσης ο στόχος να σιγουρέψουμε πως ο δίσκος θα χωρούσε σε μονό LP, γιατί το βινύλιο είναι η πιο σημαντική μορφή για εμάς ως ακροατές, συλλέκτες και μουσικούς. Το να δουλεύουμε με αυτόν τον περιορισμό στην πραγματικότητα ήταν διασκεδαστικό γιατί μας έδωσε έναν καλό μπούσουλα για το πώς θα έπρεπε να δομήσουμε τη ροή του δίσκου.

Visigoth

Δώσε μας μερικές λεπτομέρειες πίσω από τη δημιουργία του δίσκου.

Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση μουσικής για τους Visigoth, συνήθως ένας από εμάς θα γράψει το μεγαλύτερο μέρος ενός τραγουδιού (κάποιες φορές ακόμα και ολόκληρο το τραγούδι), θα φέρει τις ιδέες του στην πρόβα και στη συνέχεια θα το βελτιστοποιήσουμε όλοι μαζί. Ο Lee και ο Jamison γράφουν φυσικά τα περισσότερα κιθαριστικά μέρη, και εγώ γράφω και ενορχηστρώνω σχεδόν όλα τα φωνητικά μέρη, αλλά κάποιες φορές γράφω και κάποια riff και σε ορισμένες περιπτώσεις έχω γράψει και ολόκληρο τραγούδι, ενώ και ο Lee ή ο Jamison μπορεί να βρουν κάποια φωνητική μελωδία.

Ο δίσκος ηχογραφήθηκε σε διάστημα δυο εβδομάδων - νομίζω τα τύμπανα γράφτηκαν σε δυο session, οι κιθάρες και το μπάσο σε τέσσερις και τα φωνητικά σε άλλες τρεις. Ηχογραφήσαμε το άλμπουμ με τον Andy Patterson που ήταν ο παραγωγός και μηχανικός ήχου στον προηγούμενο δίσκο μας. Λατρεύουμε να δουλεύουμε μαζί του και πραγματικά μας βοήθησε να πετύχουμε κάποιους από τους στόχους που είχαμε θέσει προς κατάκτηση κατά την ηχογράφηση του "Conqueror’s Oath". Και φυσικά το εξώφυλλο είναι και πάλι δημιουργία του καταπληκτικού Kris Verwimp, ο οποίος έλαβε τις σημειώσεις μου περί του βασικού θέματος που θέλαμε να υπάρχει στο εξώφυλλο και δημιούργησε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα με το οποίο είμαστε πολύ χαρούμενοι! 

Ηχογραφήσαμε τα πάντα οργανικά, χωρίς καθόλου διορθωτές τονικότητας για τα φωνητικά, με πραγματικά ακουστικά τύμπανα χωρίς triggers και samples και με απλούς λαμπάτους ενισχυτές

Σε ό,τι έχει να κάνει με την παραγωγή, πιστεύω πως καταφέρατε να δημιουργήσετε έναν μεστό και ζεστό ήχο και όχι τον ψεύτικο και πλαστικό ήχο που οι περισσότερες σύγχρονες μπάντες επιλέγουν, κάτι το οποίο ταιριάζει απόλυτα με τη μουσική σας...

Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς και γι’ αυτό ηχογραφήσαμε τα πάντα οργανικά. Χωρίς καθόλου διορθωτές τονικότητας για τα φωνητικά, με πραγματικά ακουστικά τύμπανα χωρίς triggers και samples και με αγνούς λαμπάτους ενισχυτές. Θέλαμε να ακουγόμαστε σαν μια πραγματική μπάντα! Και φυσικά ο Andy, ο μηχανικός ήχου μας, έχει την ίδια κοσμοθεωρία με εμάς αναφορικά με αυτή την προσέγγιση και πάντα αφοσιώνεται απόλυτα στο να συλλάβει τον πραγματικό ήχο και να μην παραγυαλίζει τα πράγματα.

Είμαι της άποψης αναφορικά με τους τραγουδιστές, πως μια καλή φωνή δεν θα σε πάει πολύ μακριά από μόνη της αν δεν γράφεις και καλές φωνητικές μελωδίες. Έχοντας αυτό κατά νου, νομίζω πως έκανες φανταστική δουλειά με τις φωνητικές αρμονίες και μελωδίες. Πως προσεγγίζεις αυτό το κομμάτι; Από πού αντλείς έμπνευση;

Σε ευχαριστώ! Πραγματικά εκτιμώ τα καλά σου λόγια! Είναι καλό που ακούω αυτά γιατί δεν έχω καμία είδους εκπαίδευση στο τραγούδι. Είμαι εντελώς αυτοδίδακτος. Γράφω τις περισσότερες φωνητικές μελωδίες στο φτερό κατά τη διάρκεια των προβών όταν ακούω τα riff που ο Lee και ο Jamison φέρνουν. Βασικά, συνήθως μένω στο πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό! Φυσικά και αντλώ έμπνευση από τις μπάντες που αγαπώ να ακούω. Άλλωστε ποτέ δεν ντραπήκαμε να εμφανίσουμε τις επιρροές μας στους δίσκους μας.

Πιστεύω πως αυτήν τη φορά κάνατε τον δίσκο πιο κιθαριστικο. Οι κιθάρες δίνουν βροντερό παρόν σε μόνιμη βάση, είτε μιλάμε για τα έξοχα riff, είτε για τις όμορφες μελωδίες, είτε για τα καυτά solo. ήταν κάτι που έγινε από πρόθεση ή απλά έτσι σας βγήκε;

Νομίζω πως αυτί συνέβη λόγω της παραγωγής και του τρόπου της ηχογράφησης, αλλά και απλά για το γεγονός πως έχουμε δυο φοβερούς κιθαρίστες που βάζουν τις βάσεις για τα πάντα! Προσπαθούμε να ισορροπήσουμε τις εναλλαγές μεταξύ των μερών που πρωταγωνιστούν τα φωνητικά με αυτά στα οποία πρωταγωνιστούν οι κιθάρες και φυσικά έχουμε τον κανόνα που λέει πως θα υπάρχει τουλάχιστον ένα solo σε κάθε τραγούδι. Έτσι  είναι άλλωστε η heavy metal μουσική! Σίγουρα πάντως δεν το σκεφτόμαστε υπερβολικά το πράγμα. Προφανώς και τελειοποιούμε τα τραγούδια στην πορεία καθώς τα προβάρουμε, αλλά η περισσότερη μουσική δημιουργείτε σχετικά γρήγορα όταν βρισκόμαστε μαζί.

Γουστάρουμε να παίζουμε διασκευές και το να βάλουμε μια τέτοια στον πρώτο μας δίσκο μας βοήθησε να συστηθούμε στους ακροατές που δεν είχαν ιδέα ποιοι ήμασταν

Δεν υπάρχει διασκευή στον δίσκο αυτήν τη φορά, πώς κι έτσι;

Αυτό συνέβη πρωταρχικά λόγω του περιορισμού που σου ανέφερα στη διάρκεια του δίσκου για την βινυλιακή έκδοση, οπότε θεωρήσαμε πως θα ήταν καλύτερο να γεμίσουμε τον δίσκο με δική μας μουσική. Γουστάρουμε φυσικά να παίζουμε διασκευές και το να βάλουμε μια τέτοια στον πρώτο μας δίσκο μας βοήθησε να συστηθούμε στους ακροατές που δεν είχαν ιδέα ποιοι ήμασταν και ποιο ήταν το γενικότερο πάθος και η κατεύθυνσή μας σαν μπάντα, αλλά αυτό δεν το νιώσαμε σαν κάτι απαραίτητο να κάνουμε αυτή τη φορά. Αν αναλογιστείς και τον περιορισμό των 46 λεπτών για μια καλής ηχητικής ποιότητας βινυλιακή έκδοση, θέλαμε να δώσουμε στον κόσμο όσους περισσότερους Visigoth μπορούσαμε για να αγοράσουν με τα χρήματά τους!

Visigoth

Το "Salt City" είναι ένα ωραίο «ροκάκι», αλλά κάποιοι ίσως πουν πως δεν ταιριάζει ιδιαίτερα υφολογικά με τα υπόλοιπα τραγούδια. Πώς καταλήξατε να το συμπεριλάβετε στον δίσκο;

Συμφωνώ, το στυλ του είναι αρκετά διαφορετικό από τα υπόλοιπα τραγούδια, αλλά ήταν ένα κομμάτι με μόνιμη θέση στο live set μας για αρκετό διάστημα και επίσης μας έδωσε τη δυνατότητα να εξερευνήσουμε μια σημαντική αλλά λιγότερο προφανή πλευρά των επιρροών μας και του μουσικού μας υπόβαθρου. Είμαστε μεγάλοι οπαδοί του κλασικού hard rock, όσο και του heavy metal, και καθώς τέτοιοι, θέλαμε να αποδώσουμε έναν φόρο τιμής σε αυτές τις επιρροές, όπως και στην αγαπημένη μας γενέτειρα [σ.σ.: Salt Lake City]. Ήταν ένα από τα αγαπημένα τραγούδια των παιδιών στα γραφεία της Metal Blade και ζήτησαν να το ηχογραφήσουμε όταν θα μπαίναμε στο studio και τους χρωστάμε φυσικά αυτή τη χάρη. Το ξέραμε πως θα ήταν ένα διχαστικό τραγούδι αν το συμπεριλαμβάναμε, αλλά το rock 'n' roll έχει να κάνει με το να κάνεις τα πράγματα με τον δικό σου τρόπο και διασκεδάσαμε πολύ ηχογραφώντας το.

Ένα από τα καλύτερα πράγματα αναφορικά με τους  στίχους φαντασίας είναι πως μπορείς να συσχετίσεις προσωπικές εμπειρίες ή συναισθήματα μέσω της αφηγηματικής οπτικής

Θα μας δώσεις μερικές λεπτομέρειες για τους στίχους;

Οι περισσότεροι στίχοι μου είναι φανταστικού περιεχομένου, φυσικά. Αυτό δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα και θα είναι πάντα ο πρωταρχικός πυλώνας γιατί αυτή η αισθητική και αυτές οι επιρροές είναι πολύ σημαντικές για εμένα και καίριας σημασίας αναφορικά με το γιατί απολαμβάνω τόσο πολύ το heavy metal. Υπάρχουν βέβαια και τα περιστασιακά διαφορετικού ύφους τραγούδια, όπως το "Creature Of Desire" στον πρώτο μας δίσκο και το "Salt City" τώρα, αλλά πραγματικά μου αρέσει να επικεντρώνομαι στη φανταστική αφήγηση ή συμβολισμό, έτσι ώστε ο ακροατής να μπορεί να το πάρει είτε τοις μετρητοίς ως έναν τρόπο απόδρασης από την πραγματικότητα (ο οποίος είναι ένας καταπληκτικός τρόπος να ακούς μουσική!), είτε να το διαβάσει και να ταυτιστεί με κάποιο κρυφό νόημα και να το συνδέσει με κάτι πιο ενστικτωδώς ανθρώπινο.

Κάποιοι στίχοι τραγουδιών σε αυτό το δίσκο είναι πολύ προσωπικοί, αλλά προτιμώ οι ακροατές να εξάγουν και να απολαμβάνουν το δικό τους νόημα κάθε φορά, από το να δώσω ξεκάθαρη ερμηνεία σχετικά με από ποια εμπειρία της πραγματικής ζωής σχημάτισε το στιχουργικό υπόβαθρο συγκεκριμένων στίχων. Αντλώ επίσης έμπνευση από βιβλία, ταινίες και παιχνίδια, φυσικά. Είμαι ένας λάτρης του φανταστικού και της επιστημονικής φαντασίας σε όλη μου τη ζωή και όπως είναι φυσικό αυτή η έμπνευση επηρεάζει βαθιά την μουσική και τους στίχους των Visigoth.

Η μουσική είναι το κέντρο της ζωής μας και θέλουμε να κεφαλαιοποιήσουμε τη δυναμική που δημιουργεί η κυκλοφορία του "Conqueror's Oath"

Είχα κάνει μια πολύ ωραία κουβέντα με τον Jarvis Leatherby [σ.σ.: τραγουδιστής/μπασίστας των Night Demon, διοργανωτής του φεστιβάλ Frost And Fire στις Η.Π.Α., υπεύθυνος σε μεγάλο βαθμό για το reunion των Cirith Ungol που περιοδεύει μαζί τους ως μπασίστας και μάνατζερ των Visigoth... μεταξύ άλλων!]. Μου είχε πει, και το αναφέρω επί λέξει «πιστεύω πως οι Visigoth θα μπορούσαν να είναι το επόμενο big thing αλλά μόνο αν έβγαιναν εκεί έξω και προσπαθούσαν να το πετύχουν». Αυτό που εννοούσε είναι πως δεν δίνετε πολλά live ώστε να σας μάθει περισσότερο ο κόσμος. Νομίζω πως είχε δίκιο γιατί δεν σας βλέπουμε να περιοδεύετε ιδιαίτερα. Έχετε σκοπό να το αλλάξετε αυτό;

Σαφέστατα και θα θέλαμε να περιοδεύουμε περισσότερο! Για κακή μας τύχη έχουμε δυο μέλη που έχουν οικογένειες και δυο από εμάς έχουμε και κάποια θέματα υγείας τα οποία χρειάζονται καλή ιατροφαρμακευτική ασφάλιση, οπότε πρέπει να ισορροπούμε τις περιοδείες με τις κανονικές μας δουλειές ούτως ώστε να μπορούμε να τα βγάζουμε πέρα και να συνεχίζουμε να ασχολούμαστε με αυτό που πραγματικά έχει σημασία, τη μουσική! Είναι το κέντρο της ζωής μας και θέλουμε να κεφαλαιοποιήσουμε τη δυναμική που δημιουργεί η κυκλοφορία του "Conqueror's Oath" και έχουμε προγραμματίσει μια σειρά από ζωντανές εμφανίσεις οι οποίες θα ανακοινωθούν στους επόμενους μήνες.

Ποια είναι τα άμεσα σχέδια σας;

Θέλουμε να υποστηρίξουμε την κυκλοφορία του νέου μας δίσκου με ζωντανές εμφανίσεις, παίζοντας σε φεστιβάλ και κάνοντας περιοδείες! Έχουμε ήδη ξεκινήσει να κάνουμε την προκαταρτική εργασία για κάποια τραγούδια τα οποία θα αποτελέσουν το σημείο εκκίνησης του τρίτου μας δίσκου. Θέλουμε να πέσουμε με τα μούτρα στη σύνθεση και να επισπεύσουμε τις διαδικασίες αυτήν τη φορά.

Πόσο δύσκολο είναι να είσαι μια underground metal μπάντα στις Η.Π.Α.; Αισθάνεσαι μήπως πως το πράγμα έχει αλλάξει και πως αρχίζει να ασχολείται περισσότερος κόσμος με τη σκηνή ή το ενδιαφέρον περιορίζεται σε λίγους αλλά πιστούς και αφοσιωμένους οπαδούς;

Υπάρχουν σίγουρα αρκετοί παθιασμένοι οπαδοί εδώ στις Η.Π.Α.! Αυτό που κατά κάποιο τρόπο κάνει δύσκολο το να έχεις μια heavy metal μπάντα είναι η αχανής έκταση της χώρας και το γεγονός πως το να περιοδεύεις συχνά σημαίνει, πολύ πολύ μεγάλα ταξίδια με αυτοκίνητο και οι οπαδοί είναι περισσότερο σκόρπιοι ανά την επικράτεια, κάτι που σημαίνει πως οι συναυλίες τείνουν να έχουν μικρότερη προσέλευση από ότι στην Ευρώπη. Πλέον όμως  έχουμε κάποια πραγματικά φανταστικά φεστιβάλ εδώ τα οποία έχουν ξεκινήσει να προσελκύουν κόσμο και εκτός των ηπειρωτικών Η.Π.Α. που ταξιδεύουν εδώ από άλλες χώρες! Το όλο πράγμα σίγουρα έχει αρχίσει να παίρνει τα πάνω του, αλλά η φλόγα πάντα έκαιγε!

Διαβάστε εδώ την κριτική του δίσκου "Conqueror's Oath" από τον Κώστα Πολύζο.

  • SHARE
  • TWEET