Cock Sparrer: «Ακόμα ζούμε τις καλύτερες στιγμές της ζωής μας»

Το θρυλικό punk συγκρότημα από το Λονδίνο μίλησε στη Ναϊρί Πελτεγιάν λίγο πριν το πρώτο live τους στην Ελλάδα (Σάββατο 14.12, Gagarin 205)

Από την Ναϊρί Πελτεγιάν, 14/12/2019 @ 13:17

Με αφετηρία το 1972, οι Βρετανοί Cock Sparrer αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα punk rock συγκροτήματα όλων των εποχών ανοίγοντας τον δρόμο για τη σκηνή του punk της δεκαετίας του '80 και του Oi!. Με αφορμή την πρώτη τους εμφάνιση στην Ελλάδα μίλησαν στη Ναϊρί Πελτεγιάν για το πώς ξεκίνησαν, για τη δεκαετία του '80, για το σήμερα και για το live που θυμούνται πιο έντονα.

Είστε από τις μπάντες που έχουν ασκήσει από τις σημαντικότερες επιρροές στο punk αλλά και ένα από τα πρώτα συγκροτήματα του Oi!. Πώς ξεκίνησαν όλα;

Όλα ξεκίνησαν στο σχολείο. Ήμασταν μία παρέα από παιδιά που απλά τριγυρνούσαν έξω, ήθελαν να παίζουν σε κάποια rock n roll μπάντα και ονειρεύονταν κορίτσια που τους αρέσουν αγόρια που είναι σε μπάντες. Το τελευταίο δεν συνέβη! Μέχρι το 1972 παίζαμε στην τοπική λέσχη νεολαίας τραγούδια από άλλα συγκροτήματα, όπως κάνουν όλες οι μπάντες όταν ξεκινούν. Στην πορεία ξεκινάς να φτιάχνεις τη δική σου μουσική και να την προσθέτεις σιγά σιγά στο σετ. 5 χρόνια μετά, έγινε το μπαμ στο punk και φάνηκε πως υπήρχαν και άλλες μπάντες που έκαναν το ίδιο με εμάς.

Είδαμε τους γονείς μας να εργάζονται πολύ σκληρά για να ζήσουν και το ίδιο περίμεναν και από εμάς

Οι στίχοι σας μιλάνε για την εργατική τάξη και τις δυσκολίες της καθημερινής ζωής. Πώς ήταν η τότε και πώς η τωρινή κατάσταση;

Όλοι έχουμε το ίδιο background. Μεγαλώσαμε στο Λονδίνο, σε μια εποχή που ο πόλεμος είχε τελειώσει μόλις 10 χρόνια πριν. Δεν υπήρχαν χρήματα και οι καιροί ήταν πραγματικά σκληροί. Είδαμε τους γονείς μας να εργάζονται πολύ σκληρά για να ζήσουν και το ίδιο περίμεναν και από εμάς. Τα πράγματα σήμερα φαίνονται πολύ πιο εύκολα, αν και υποθέτω ότι και τα σημερινά παιδιά μεγαλώνουν με τα δικά τους προβλήματα, απλά σε διαφορετικό πλαίσιο.

Cock Sparrer

Πώς επηρεάστηκε η μουσική σας από τις παύσεις που είχατε ως μπάντα;

Σημασία έχει ότι ποτέ δεν σταμάτησε η σχέση που έχουμε μεταξύ μας. Είμαστε πολύ φίλοι, οι σύζυγοι και τα παιδιά μας είναι φίλοι, οπότε δεν αισθανθήκαμε ποτέ ότι άλλαξε κάτι ουσιαστικό μεταξύ μας. Πάμε ακόμα για μπίρες το Σαββατοκύριακο και βλέπουμε ο ένας τον άλλον, απλά δεν είμαστε πάνω σε μία σκηνή να τα σπάμε ή να μας πετάνε μπουκάλια!

Προσπαθούμε πραγματικά να σιγουρέψουμε ότι κάθε συναυλία των Cock Sparrer θα είναι ένα πάρτι

«Εάν κοιτάξεις το κοινό σε μια συναυλία των Cock Sparrer, θα δεις τόσα αγόρια όσα και κορίτσια και τόσα 16χρονα όσα και τα άτομα που μας θυμούνται από την πρώτη φορά.» Ποιος πιστεύεις ότι είναι ο λόγος αυτής της επιτυχίας, μιας και είναι κάτι που φαντάζομαι ότι θα ήθελε κάθε μπάντα;

Αυτό είναι κάτι που πραγματικά εκτιμάμε που συμβαίνει. Παλιά δεν ήταν έτσι! Αλλά τώρα έχουμε ένα ωραίο μίγμα και ισορροπία μεταξύ νεαρών / μεγαλύτερης ηλικίας και ανδρών / γυναικών. Όλοι είναι εκεί για να περάσουν καλά. Προσπαθούμε πραγματικά να σιγουρέψουμε ότι κάθε συναυλία των Cock Sparrer θα είναι ένα πάρτι. Δεν κάνουμε ποτέ δύο εβδομάδες τουρ και σκοπός μας να είναι απλά να πάμε και να παίζουμε κάθε βράδυ ώστε να παίρνουμε τα λεφτά. Κάνουμε μόνο ένα live και σιγουρευόμαστε ότι είμαστε 100% έτοιμοι να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε σε κάθε εμφάνιση. Νομίζω ότι οι άνθρωποι το βλέπουν αυτό, βλέπουν ότι είμαστε δεμένοι και ότι περνάμε καλά και όσο το λαμβάνουν αυτό, το απολαμβάνουν και οι ίδιοι. Επίσης, πολύ πιθανό να βοηθάει το γεγονός ότι τα τραγούδια μας είναι αρκετά μελωδικά ώστε να μπορούν πιο εύκολα να τα τραγουδήσουν και να τα χορέψουν σε σχέση με άλλα punk συγκροτήματα που είναι πιο επιθετικά και ίσως ο κόσμος διστάζει, εάν από κάτω είναι πολύ βίαια. Νομίζω ότι όλοι αισθάνονται ασφαλείς σε ένα "Sparrer" live, αφού είμαστε όλοι εκεί για να περάσουμε καλά.

Aπό τη δεκαετία του '70, το ποδόσφαιρο και η μουσική συνδέονται στενά και τη συγκεκριμένη εποχή το πανκ και το Οi επηρέασαν περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο είδος τους φιλάθλους του ποδοσφαίρου. Πώς είναι η κατάσταση στα βρετανικά γήπεδα σήμερα;

Υπάρχουν πολλές κάμερες ασφαλείας - οπότε πρέπει να είσαι προσεκτικός στο πώς συμπεριφέρεσαι!

Ποιες ήταν οι κύριες επιρροές σας μουσικά;

Οι Small Faces υπήρξαν μεγάλη επιρροή για όλη την μπάντα. Δεν υπήρχε πανκ πριν ξεκινήσουμε, οπότε για εμάς υπήρχε μόνο η μουσική που αγόραζαν τα μεγαλύτερα αδέρφια μας και άκουγαν στο σπίτι ή ό,τι ακούγαμε στο ραδιόφωνο κλπ.

...από την άλλη δεν πληρωθήκαμε ποτέ για όσα άλμπουμ μας πωλήθηκαν - οπότε τίποτα δεν έχει αλλάξει για εμάς!!

Πώς επηρέασε η τεχνολογία τη μουσική σας;

Η τεχνολογία είχε ως αποτέλεσμα να μην αγοράζει ο κόσμος δίσκους όπως πριν, να διαρρέει η μουσική στο διαδίκτυο και εμείς να μην πληρωνόμαστε. Αλλά από την άλλη δεν πληρωθήκαμε ποτέ για όσα άλμπουμ μας πωλήθηκαν - οπότε τίποτα δεν έχει αλλάξει για εμάς!! Η τεχνολογία είναι σίγουρα ιδανική για μπάντες που ξεκινάνε τώρα. Δεν χρειάζεστε δισκογραφική για να φτάσει η μουσική σας έξω.

Cock Sparrer

Γιατί "Cock Sparrer";

Γιατί όχι; "Cock Sparrer" είναι μία παλιά έκφραση που χρησιμοποιούσαν στο Λονδίνο για τον «φίλο» ή «σύντροφο».

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '80 αναδύθηκαν πολλά νεοναζιστικά συγκροτήματα. Ένα από τα αποτελέσματα ήταν το αντιφασιστικό κίνημα των skinheads. Πώς βιώσατε όλη αυτή την κατάσταση;

Όπως και όλες οι μπάντες εκείνης της περιόδου, είχαμε μεγάλα προβλήματα με όλο αυτό. Αυτός ήταν ο λόγος που σταματήσαμε.

Σκέψεις για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο;

It’s fucked! Συγγνώμη για τη σύντομη απάντηση, αλλά εάν σου αναλύσω τι πιστεύουμε θα χρειαστούν το λιγότερο οι επόμενες δύο ώρες και θα χάσουμε το αεροπλάνο σίγουρα!

Το πλοίο ήταν TEΡΑΣΤΙΟ. Κοιτάξαμε πέρα από τη σκηνή και είδαμε το ηλιοβασίλεμα και τα φώτα του Σαν Φρανσίσκο να ανάβουν. Θα χρειαστεί κάτι πραγματικά μεγάλο για να το ξεπεράσει αυτό

Ποιο live θυμάστε πιο έντονα;

Μόλις είχαμε παίξει σε μια εκπομπή σε αεροπλανοφόρο στο Όκλαντ της Καλιφόρνιας. Ήταν το USS HORNET και αυτό ήταν το αεροπλανοφόρο που έσωσε την κάψουλα του Apollo 11, που προσγειώθηκε στο φεγγάρι και έφερε τον Neil Armstrong κλπ πίσω στο σπίτι. Το πλοίο ήταν TEΡΑΣΤΙΟ. Κοιτάξαμε πέρα από τη σκηνή και είδαμε το ηλιοβασίλεμα και τα φώτα του Σαν Φρανσίσκο να ανάβουν. Θα χρειαστεί κάτι πραγματικά μεγάλο για να το ξεπεράσει αυτό.

Δεν παίρνουμε ποτέ ως δεδομένο αυτό που κάνουμε και δεν μπορούμε να το καταφέρουμε χωρίς την συμβολή πολλών άλλων ανθρώπων

Θα είναι η πρώτη φορά που θα παίξετε στην Ελλάδα, πώς αισθάνεστε γι 'αυτό; Θέλετε να πείτε κάτι σε όσους θα βρεθούν στο πρώτο σας live εδώ (Σάββατο 14.12, Gagarin 205);

Ευχαριστώ που μας το ζητήσατε. Είναι υπέροχο να είμαστε μία τόσο παλιά μπάντα και να πηγαίνουμε ακόμα σε καινούρια μέρη. Ελπίζουμε να κάνουμε καινούριους φίλους και να γνωρίσουμε την καταπληκτική χώρα σας, όσο θα είμαστε εκεί. Δεν παίρνουμε ποτέ ως δεδομένο αυτό που κάνουμε και δεν μπορούμε να το καταφέρουμε χωρίς την συμβολή πολλών άλλων ανθρώπων. Οπότε, ένα τεράστιο ευχαριστώ στους promoters (Hardtimes Athens), τους ηχολήπτες, τα παιδιά στην ασφάλεια, το προσωπικό του μπαρ (το πιο σημαντικό) και τους φαν μας που μας βοηθάνε να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα. Δεν είχαμε τα κορίτσια ή τα γρήγορα αυτοκίνητα, αλλά ακόμα ζούμε τις καλύτερες στιγμές της ζωής μας.

Ευχαριστώ πολύ, ανυπομονούμε να σας δούμε το Σάββατο στην Αθήνα.

 
  • SHARE
  • TWEET