Συνέντευξη James (Tim Booth)

«Θέλω να μας θυμούνται όπως τον Leonard Cohen, τον Bruce Springsteen, τον Neil Young. Καλλιτέχνες που αψηφούν την ηλικία και τον χρόνο»

Από τον Γιάννη Λυμπέρη, 16/06/2014 @ 10:28
Όποτε κάνω συνέντευξη με τον Tim Booth, η κατάληξη είναι η ίδια. Η μάνατζερ να μας διακόπτει στα 15 λεπτά -όσα κανονίστηκαν- χωρίς να έχω προλάβει να τον ρωτήσω όσα θέλω. Ο Booth μιλάει ακατάπαυστα, με ενθουσιασμό, λες και είναι η πρώτη του φορά. Ίσως «φταίει» το γεγονός ότι θεωρεί όλους τους Έλληνες φίλους του. Οι James επιστρέφουν στην Αθήνα για μια και μοναδική εμφάνιση στις 15 Ιουλίου στο Θέατρο Βράχων του Βύρωνα, μαζί με τον νέο δίσκο, "La Petite Mort". 0 54-χρονος ηγέτης τους, μίλησε για τις απώλειες που βίωσε γράφοντας τα νέα τραγούδια, το παρελθόν, το μέλλον και την κληρονομιά τους.

Ο νέος δίσκος σας παίρνει γενικά πολύ καλές κριτικές. Θεωρείς πως είναι από τις καλύτερες δουλειάς σας;
Ναι, το πιστεύω. Ήταν κάτι απλό για εμάς από τη στιγμή που περνάμε τόσο καλά σαν παρέα. Ειδικά για τραγούδια όπως τα "Moving On" και "Curse Curse" είμαστε πολύ χαρούμενοι. Μπήκαμε στο στούντιο, είχαμε ξανά έναν σπουδαίο παραγωγό (τον Μax Dingel), ο ήχος μας είναι δυνατός. Μάλλον είμαστε τυχεροί στο θέμα παραγωγού από τότε που ο εκλεκτικός Brian Eno δέχτηκε να συνεργαστεί μαζί μας. Και έμεινε για πέντε δίσκους! Ακόμα καλλιτέχνες όπως οι Red Hot Chili Peppers ή ακόμα και οι Metallica, όποτε μας βλέπουν μας ρωτούν το ίδιο πράγμα: «Πώς διάολο δουλέψατε με τον Eno;»

Οι στίχοι σου σε αυτόν τον δίσκο ασχολούνται με πολλά θέματα, τα περισσότερα σκοτεινά. Ταυτόχρονα, όπως πάντα, η μουσική πάει στην αντίθετη κατεύθυνση. Τυχαίο ή όχι;
Τυχαίο, όπως μου συμβαίνει κάθε φορά. Μπορεί να μένω ξύπνιος μέχρι τις 4 και 5 το πρωί και ενώ είμαι μισοκοιμισμένος να μου έρχονται στο μυαλό υπέροχοι στίχοι. Στο "Curse Curse" είμαι συγκεκριμένος, ενώ το "Moving On" μιλάει για το θάνατο και την απώλεια. Μόλις είχα χάσει τη μητέρα μου. Πέθανε κυριολεκτικά στην αγκαλιά μου. Ήταν 90 ετών και είχε μια υπέροχη ζωή. Βέβαια ένιωσα θλίψη αλλά και μια ευφορία την ίδια στιγμή για όσα είχε πετύχει. Αν δεις το video για το τραγούδι, ουσιαστικά αυτό διηγείται. Είναι σίγουρα το καλύτερο που κάναμε ποτέ ως μπάντα. Μαζί με τον θάνατο της μητέρας, έχασα και έναν πολύ καλό μου φίλο. Αυτό ήταν απλά τραγικό. Αλλά δεν μπορείς να φτιάξεις έναν μελαγχολικό δίσκο. Δεν είμαστε οι Joy Division, δεν ήμασταν ποτέ μια αδίστακτη μπάντα. Θέλουμε να μιλήσουμε για αληθινά μεν πράγματα και άσχημες καταστάσεις αλλά να μοιράσουμε χαμόγελο, να αγγίξουμε τους οπαδούς μας. Αυτή ήταν και θα είναι για πάντα η μουσική μας.

Είναι η έκτη επίσκεψή σας στην Αθήνα και κάθε φορά παίζεται σε διαφορετικό μέρος παρά την επιμονή σας, όπως έχεις πει, να ξαναπαίξετε στον Λυκαβηττό, όπως την πρώτη φορά. Τελικά τι είναι αυτό που κάνει μια συναυλία αξέχαστη;
Δεν θα σταματήσουμε να το προσπαθούμε (γελά). Το μυστικό στις συναυλίες είναι πάνω απ' όλα να εκπλήξουμε οι ίδιοι τους εαυτούς μας. Αν το κάνουμε, τότε θα ακολουθήσει και το κοινό. Θέλουμε να επικοινωνήσουμε, να έρθουν μαζί μας. Δεν μπορείς ποτέ να το σχεδιάσεις. Αυτή τη φορά στην Αθήνα θα είμαστε ξανά ανάμεσα σε φίλους που περνούν μια πολύ δύσκολη εποχή. Θα παίξουμε σίγουρα το μεγαλύτερο σετ μας για αυτούς και μόνο!

Αν ποτέ οι James φτάσουν στο τέλος της καριέρας τους, πού θέλεις να σε κατατάξει η μουσική ιστορία;
Χωρίς να θέλω να ακουστώ αλαζονικός, θέλω να μας θυμούνται όπως τον Leonard Cohen, τον Bruce Springsteen, τον Neil Young. Καλλιτέχνες που αψηφούν την ηλικία και τον χρόνο. Έχουμε αποδείξει στα τόσα χρόνια καριέρας πως ουδέποτε ήμασταν μπάντα της στιγμής. Δέκα και είκοσι χρόνια μετά, οι οπαδοί μας είναι κοντά μας, επιστρέφουν σε εμάς και στα τραγούδια μας.

Είσαι στην δουλειά πάνω από 30 χρόνια. Σου λείπει κάτι από τις παλιές μέρες και τι νέο είναι αυτό που σε γοητεύει;
Πραγματικά δεν μου λείπει τίποτα από τότε. Πλέον έχεις ανά πάσα στιγμή πρόσβαση στη μουσική, σε κάθε είδος της. Είτε στο Spotify είτε αλλού όλα γίνονται άμεσα. Ίσως αυτό να μην είναι δίκαιο για τους καλλιτέχνες αλλά δεν είναι πρόβλημα για τους fans. Υπάρχει βέβαια μια διαφορά μεταξύ του δωρεάν και της αληθινής αξίας του προϊόντος.

Το καλύτερο και το χειρότερο σχόλιο που έχετε ακούσει;
Πιθανότατα όταν ο Morrissey είπε πως είμαστε η καλύτερη μπάντα του κόσμου. Ή απλά όταν ο Brian Eno δήλωσε πως το "Sometimes" ήταν ένα από τα μουσικά highlight της καριέρας του. Το χειρότερο σίγουρα θα είναι κάτι από αυτά που γράφει ο εξπέρ στο είδος, αγγλικός Τύπος. Προσωπικά δεν διαβάζω τις κριτικές. Είτε κακές, είτε καλές...

Υπάρχουν νέες φωνές και μπάντες που θαυμάζεις;
Μου αρέσουν οι Alabama Shakes και κυρίως η τραγουδίστριά τους, θεωρώ την Regina Spector φωνάρα, οι Alt. J.

Πες μας το πιο παράδοξο γεγονός που σου έχει συμβεί σε συναυλία σας.
Θυμάμαι σε μια συναυλία στη Γλασκώβη και ενώ είχα πέσει πάνω στα χέρια των οπαδών μας, ένας ξεκίνησε να τραβάει με μανία ένα παπούτσι μου. Το οποίο μάλιστα λατρεύω. Τελικά κατάφερε να το βγάλει, εξαφανίστηκε μέσα στο πλήθος αλλά δεν τα παράτησα. Τον κυνήγησα φωνάζοντας «hey, my fucking shoe» και τον πρόλαβα λίγο πριν βγει έξω από την αίθουσα!
  • SHARE
  • TWEET