Ανώριμοι

Αποβλάκωcιc

Self Released (2013)
Από τον Θοδωρή Ξουρίδα, 01/08/2014
Ενα σοβαρό συγκρότημα, χωρίς σοβαρό ανταγωνισμό
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Τέσσερα περίπου χρόνια μετά την τελευταία τους ολοκληρωμένη δουλειά "Καλά Να Πάθεις", και ενώ μεσολάβησε το DVD "Λάηβ" (με ρυθμούς που θα όφειλαν να ζηλέψουν ακόμα και οι θεοί Manowar δηλαδή), οι Anorimoi που όλοι αγαπήσαμε επέστρεψαν στη δισκογραφία και εναρμονισμένοι με το γενικότερο κλίμα της εποχής που ζούμε, προσφέρουν στο κοινό το "Αποβλάκωcιc". Όπως γίνεται δε αντιληπτό και από τα επικά making of video (Επεισόδιο 1, Επεισόδιο 2 και Επεισόδιο 3), η δημιουργική διαδικασία κύλησε μάλλον ομαλά, ενώ η αλλαγή του drummer και η ανάληψη καθηκόντων από τον Μπόκολη περισσότερο φαίνεται πως επιρέασε τον ίδιο, παρά τα ιδανικά, τα ιδεώδη, τα όσια και τα ιερά του συγκροτήματος.

Στο νέο τους έπος λοιπόν οι Anorimoi αφήνουν καταρχάς στην άκρη τις αφηγηματικές παρεμβολές του προηγούμενου πονήματός τους, και παραμένοντας στο ίδιο υψηλό επίπεδο όσον αφορά την παραγωγή, παρουσιάζουν έντεκα ολοκληρωμένα καινούρια τραγούδια. Συνθετικά φλερτάρουν με την μοντέρνα έκφανση του heavy metal, χωρίς όμως να παρεκλίνουν σημαντικά από τις κλασικές metal φόρμες, ενώ εκτελεστικά βρίσκονται και πάλι σε αρκετά υψηλό επίπεδο. Γενικότερα υπάρχουν μελωδίες που μένουν στο μυαλό, εξαιρετικές κιθάρες και καλοδουλεμένα τραγούδια που τοποθετούν τον δίσκο πιο πάνω από τον μέσο όρο των περισσότερων -αρκετών άχρωμων και ανέμπνευστων- metal κυκλοφοριών του σήμερα.

Αυτό όμως που χαρακτηρίζει και διαχωρίζει σε κάθε περίπτωση τους Ανώριμους είναι η φύση και η θεματολογία των στίχων. Το ότι καταφέρνουν καταρχάς και κουμπώνουν τον ελληνικό στίχο με το heavy metal αφενός παραμένει ασυνήθιστο, αφετέρου κρίνεται εκ του αποτελέσματος και πάλι επιτυχημένο. Όσον αφορά τη θεματολογία, κλασικά μοτίβα όπως η σεξουαλικότητα, το φαγητό, οι ανθρώπινες σχέσεις, η θρησκεία εκφράζονται μέσα από ευφάνταστα στιχουργικά σχήματα, τα οποία είναι πλήρως εναρμονισμένα με το σύνολο. Στα συν του άλμπουμ καταγράφεται το εξαιρετικό εξώφυλλο και το artwork των εσωτερικών χώρων, με την εικόνα του νηστικού δείπνου να δεσπόζει (γατάκια Steel Panther σας πρόλαβαν άλλοι).

Το συμπέρασμα που θα μπορούσε να βγει από το "Αποβλάκωcιc" (σχήμα οξύμωρο), είναι ότι οι Anorimoi δεν στερούνται σοβαρότητας όσο κι αν παρουσιάζουν το αντίθετο, καθώς περισσότερο καυτηριάζουν συγκεκριμένα ζητήματα μέσω ενός συγκεκριμένου τρόπου γραφής, παρά προσπαθούν απλά να προκαλέσουν το γέλιο. Δεν θα βρεις δηλαδή εύκολα στιχάκια για να τα τραγουδάς ή να τα λες στους φίλους και να γελάτε. Και γεγονός παραμένει φυσικά ότι σε αυτό που κάνουν δεν έχουν σοβαρό ανταγωνισμό.
  • SHARE
  • TWEET