Jimmy Eat World: «Θέλαμε ο νέος δίσκος να κινείται σε πιο rock μονοπάτια»

Η μπάντα από την Αριζόνα μας μιλάει για τη rock προσέγγιση του νέου της δίσκου και για το πώς επί σχεδόν 25 χρόνια έχει καταφέρει να έχει την ίδια σύνθεση

Από τον Παντελή Κουρέλη, 05/11/2019 @ 19:31

Παρόλο που δεν τους φαίνεται, οι Jimmy Eat World είναι μάλλον βετεράνοι στον χώρο της rock μουσικής, μιας και υπάρχουν από το μακρινό πια 1993. Με τους ίδιους ανθρώπους να αποτελούν το συγκρότημα εδώ και περίπου 25 χρόνια, πριν λίγες βδομάδες έβγαλαν το "Surviving", τον δέκατο δίσκο της καριέρας τους.

Με αυτήν την αφορμή, τους απευθύναμε μερικές ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο που δουλεύουν όταν γράφουν μουσική, με την έμπνευσή τους για το περιεχόμενο των στίχων τους, με τα μελλοντικά τους σχέδια για περιοδείες, αλλά και για το πώς έχουν καταφέρει τα τέσσερα μέλη να συνυπάρξουν επί σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα! Ιδού οι απαντήσεις τους.

Jimmy Eat World

Ο νέος σας δίσκος, με τίτλο "Surviving", βγαίνει σύντομα. Μπορείτε να μας πείτε δυο λόγια γι’ αυτόν;

Το "Surviving", όπως λέει και τ' όνομά του, έχει να κάνει με την πορεία μας στη ζωή και την προσπάθειά μας να επιβιώσουμε. Όμως, η επιβίωση δεν είναι το μόνο ζητούμενο. Είναι πολύ σημαντικό επίσης το να ωριμάζει κανείς παράλληλα.

Είχατε στο μυαλό σας κάποια μουσική κατεύθυνση ηχογραφώντας το "Surviving"; Προσωπικά άκουσα σε αυτό αγνές, όμορφες rock μελωδίες.

Δεν εστιάσαμε σε κάποια συγκεκριμένη μουσική κατεύθυνση, όμως έχεις δίκιο για τις μελωδίες. Όταν ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε το "Surviving", ξέραμε ότι θέλουμε αυτός ο δίσκος μας να κινείται σε πιο αμιγώς rock μονοπάτια.

Όσον αφορά στους στίχους, από πού αντλήσατε τα θέματα των νέων σας τραγουδιών;

Τα τραγούδια στο "Surviving" είναι γύρω από αυτό που λέει κι ο τίτλος του - το πώς δηλαδή ζούμε και βιώνουμε διάφορα γεγονότα, πλοκές και στάδια στη ζωή μας. Ο Jim έγραψε τους στίχους ερχόμενος από μια κατάσταση κατά την οποία ήθελε να «μάθει» από τις εμπειρίες του (σ.σ. ο τραγουδιστής Jim Adkins είχε θέματα εθισμού τα προηγούμενα χρόνια, τα οποία έχει ξεπεράσει).

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείτε όταν συνθέτετε και ηχογραφείτε νέα μουσική και τι ακριβώς έγινε στον νέο δίσκο;

Αρχικά ο Jim είναι αυτός στον οποίο έρχεται η ιδέα για κάποιο τραγούδι. Ύστερα βρισκόμαστε όλοι μαζί στο studio και ο καθένας από εμάς γράφει τα δικά του μέρη με βάση το πρωτογενές υλικό. Όλη αυτή τη διαδικασία έχει πάντα αποτέλεσμα τη ριζική αναδιάταξη και αναδιάρθρωση των κομματιών ώσπου να προκύψει η τελική έκδοση κάθε τραγουδιού.

Το "Sure And Certain" έγινε ραδιοφωνικό hit πριν τρία χρόνια. Ποιο κομμάτι από το "Surviving" πιστεύετε ότι μπορεί να πετύχει κάτι αντίστοιχο;

Είναι πολύ δύσκολο να σου απαντήσω σ’ αυτή την ερώτηση! Αγαπούμε εξ’ ίσου όλα τα τραγούδια του "Surviving" και πραγματικά δεν ξέρω ποιο από αυτά θα τα πάει καλύτερα στο ραδιόφωνο.

Jimmy Eat World

Πώς είναι η συνεργασία σας με τον Justin Meldal-Johnsen; Νομίζεις ότι μαζί του έχετε βρει μια «συνταγή επιτυχίας» για τη studio δουλειά σας;

Ο Justin είναι πραγματικά φοβερός και μας βοηθάει πολύ στο να δούμε τα κομμάτια μας υπό ένα διαφορετικό πρίσμα. Θα πρέπει να σου πω ότι όσον αφορά το κομμάτι της δημιουργικής διαδικασίας κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων ουσιαστικά είναι σαν το πέμπτο μέλος της μπάντας.

Σκοπεύετε να περιοδεύσετε για να υποστηρίξετε το "Surviving"; Το πρόγραμμά σας θα περιλαμβάνει και την Ευρώπη; Εννοώ, εκτός από τα τρία show που παίξατε στην Αγγλία πρόσφατα.

Ναι, σχεδιάζουμε να περιοδεύσουμε και να πάμε σε όσο περισσότερα μέρη γίνεται - θα προσπαθήσουμε να πάμε και σε νέα μέρη εφ’ όσον υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Στην Ευρώπη θα έρθουμε πάντως σίγουρα μέσα στο 2020.

Σχετικά με τα τραγούδια που θα παίξετε στην περιοδεία, σκοπεύετε να δώσετε τον περισσότερο χώρο στον νέο δίσκο ή θα συμπεριλάβετε και αρκετό παλαιότερο υλικό;

Σε ότι έχει να κάνει με το setlist, μας αρέσει να το ανακατεύουμε λιγάκι, κρατώντας παράλληλα και μια ισορροπία. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να σιγουρευτούμε ότι όλοι όσοι έρχονται να μας δούνε θα ακούσουνε «λίγο απ’ όλα». Πάντα θέλουμε να είναι ικανοποιημένοι οι οπαδοί μας.

Πώς καταφέρνετε να είσαι τα ίδια τέσσερα άτομα από την αρχή; Θέλω να πω, έχουν περάσει περισσότερα από 25 χρόνια τώρα! Πέρα από το ότι είστε συνοδοιπόροι σε μια επιτυχημένη μπάντα, έχετε κι άλλους δεσμούς που σας ενώνουν;

Κοίτα να δεις, η αλήθεια είναι ότι ήμασταν ήδη όλοι φίλοι μεταξύ μας όταν ξεκινήσαμε το συγκρότημα, επομένως είχαμε δυνατά θεμέλια για αρχή. Από εκεί και πέρα όμως και οι τέσσερις είμαστε αρκετά χαρούμενοι, χαλαροί και ανεκτικοί τύποι και ακόμα διασκεδάζουμε να δουλεύουμε μαζί.

Βιοπορίζεστε πλήρως από τους Jimmy Eat World; Αν όχι, κάνετε κάτι άλλο εκτός μουσικής;

Ευτυχώς, ήμασταν τυχεροί ώστε τελικά να κάνουμε την ενασχόλησή μας με το συγκρότημα τη βασική μας δουλειά. Δεν το καταφέραμε από την πρώτη στιγμή όμως, στην αρχή ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Στο ξεκίνημά μας χρειαζόταν να έχουμε «κανονικές» δουλειές όταν δεν περιοδεύαμε με το συγκρότημα.

Τα social media και οι ψηφιακές πλατφόρμες είναι η νέα πραγματικότητα. Ποια είναι η επιρροή τους στο επάγγελμά σας ως μουσικών; Είστε άνετοι με τη χρήση τους ή τις θεωρείτε ως «αναγκαίο κακό»;

Νομίζω ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι σίγουρα χρήσιμα και αποτελούν έναν πολύ καλό τρόπο για να συνδεόμαστε με τους οπαδούς μας. Μας δίνουν τη δυνατότητα να να κάνουμε ανακοινώσεις σχετικά με το τις δραστηριότητές μας, τις κυκλοφορίες μας, τις ημερομηνίες των περιοδειών μας και άλλα πολλά. Επίσης, μας αρέσει πολύ να λαμβάνουμε ανατροφοδότηση σχετικά με τα τραγούδια που θα ήθελαν να ακούσουν οι οπαδοί μας στις συναυλίες κι αυτό γίνεται εύκολα μέσα από τα social media.

Ποιος καλλιτέχνης αποτελεί τη μεγαλύτερη επιρροή σου;

Πάντα μου άρεσε ο John Reis από τους Rocket From the Crypt!

Εάν ήσασταν δεκαοκτώ ετών τώρα, θα συνεχίζατε να είστε μουσικός και να βρίσκεστε σε μια μπάντα; Τι θα κάνατε διαφορετικά και τι θα κάνατε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο; Είστε ικανοποιημένοι με τη ζωή σας και τα επιτεύγματά σας ως επαγγελματίες μουσικούς;

Το σίγουρο είναι ότι θα έπαιζα μουσική. Είμαι πραγματικά ικανοποιημένος με αυτά που η μπάντα κατάφερε να επιτύχει. Όταν ξεκινήσαμε, ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό μας ότι θα φτάσουμε εκεί που είμαστε σήμερα. Είμαι ευγνώμων γι' αυτό.

Τι καλό ακούς αυτή την περίοδο; Υπάρχει κάποιο νέο album που σου άρεσε ιδιαίτερα;

Μου αρέσει πολύ το "Ode To Joy", το νέο άλμπουμ των Wilco.

Θα ήθελες να κλείσεις αυτή τη συνέντευξη με ένα μήνυμα στους οπαδούς σας εδώ;

Ελπίζω όλοι να απολαμβάνουν τον νέο δίσκο μας! Σας ευχαριστούμε που τον ακούτε και που μας υποστηρίζετε. Θα βρισκόμαστε σε περιοδεία κατά τη διάρκεια του 2020, οπότε θα χαρούμε να σας δούμε σε κάποια συναυλία.

Διαβάστε εδώ την κριτκή του δίσκου "Surviving" από τον Παντελή Κουρέλη.

  • SHARE
  • TWEET