Dool

The Shape Of Fluidity

Prophecy Productions (2024)
Από τον Στέλιο Μπαρμπουνάκη, 22/04/2024
Περιπλανώμενοι για πάντα
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Το όχι και τόσο μακρινό 2017 το "Here Now, There Then" ήταν η πέτρα που ταρακούνησε τα νερά της Ευρωπαϊκής alternative rock σκηνής, κερδίζοντας το βραβείο «ντεμπούτο της χρονιάς» σε αρκετά μουσικά portals. Ήταν όμως το "Summerland" που καθιέρωσε τους DOOL στο top of the mind με τους επόμενους μεγάλους της γηραιάς ηπείρου. Μπάντες όπως οι Madrugada, The Gathering και Placebo έχουν το δικό τους ξεχωριστό χώρο στον ήχο του Ολλανδικού κουιντέτου. Του φιλόδοξου σχήματος που απαρτίζεται από μέλη των Devil’s Blood και των GGGOLDDD, ηγήται η Ryanne "Raven" Van Dorst (φωνή, κιθάρα). Μια πληθωρική και πολυδιάστατη προσωπικότητα που γεννήθηκε διαφυλική. Όπως αναφέρει και η ίδια οι γιατροί-μαιευτήρες αποφάσισαν να «αφαιρέσουν» το αρσενικό της κομμάτι αμέσως μετά την γέννα. Το τελευταίο είναι και το μοναδικό που μπορώ να γράψω χωρίς να λογοκριθώ.

Ερώτηση: Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τον δίσκο; Απάντηση: Μεγάλη και ο λόγος είναι τα βιώματα της Raven που είναι το λίπασμα στο εννοιολογικό υπόβαθρο του "The Shape of Fluidity". Δεν είναι η πρώτη που αγγίζει την συγκεκριμένη θεματολογία, το κάνει όμως με τρόπο αξιοπρεπή, με δίκαιη οργή και ακεραιότητα. Η δομική κατεύθυνση του δίσκου προς πιο σκοτεινά και metal μονοπάτια υπηρετεί το σκοπό της στο απόλυτο.

Σε αυτό το πλαίσιο, το εναρκτήριο "Venus In Flames" είναι κάτι περισσότερο από μια δήλωση γιατί ντύνει με ηχητική ένταση την μετανθρώπινη έννοια της σημερινής Αφροδίτης. Το απόλυτο σύμβολο της γυναικείας μεγαλοπρέπειας, επαναστατεί και πυρπολείται με την υπόσχεση της αναγέννησης απ’ τις στάχτες. To "Self-Dissect" παρά το sludge κέλυφος κρύβει μια προοδευτική καρδιά, έτοιμη να σε ταξιδέψει στο λυκόφως των 90’s. Οι DOOL ποτέ άλλωστε δεν έκρυψαν την αγάπη τους για τους Type O Negative και την βαριά κληρονομιά της σκηνής του Seattle.

Το πανέμορφο ομώνυμο κομμάτι "The Shape of Fluidity" τρέφεται από τον γιγαντιαίο λώρο της Βρετανικής post-progressive και ήτο το τρίτο κατα σειρά τροχιοδεικτικό single. Το "Currents" που ακολουθεί υπηρετεί θαυμάσια την οικονομία του δίσκου. Συνεχίζοντας την ακρόαση δηλώνω μετα σιγουριάς ότι το "Evil in You" είναι το απόλυτο ανθεμικό τραγούδι. Αυτό που όλοι θα περιμένουμε να ακούσουμε ζωντανά στο μέλλον. Η αρχή έγινε στη live παρουσίαση του δίσκου στο μητρικό έδαφος του Roadburn Festival.

Τεκμήριο για την μεγάλη ποιότητα αυτής της κυκλοφορίας, το γεγονός ότι ακόμα και τα εξαιρετικά "House Of Thousand Dreams" και "Hermagorgon", δεν είναι ούτε κατα διάνοια οι τελικές πινελιές στο κατάλευκο καμβά του "The Shape of Fluidity". Ακολουθεί το συνταρακτικό "Hymn For The Memory Lost" που αγκαλιάζει ολόκληρα μουσικά κινήματα. Aπό americana μέχρι doom! Εν κατακλείδι είναι πραγματικά θαυμάσιος ο τρόπος που οι DOOL ξεδιπλώνουν το καλλιτεχνικό τους όραμα. Η μαεστρία στο songwriting, η παραγωγή και η εκτελεστική δεινότητα της Raven στα φωνητικά είναι ικανά να τους παρασύρει μέχρι τέλους στο γαϊτανάκι για τον δίσκο της χρονιάς.

Bandcamp
Spotify

  • SHARE
  • TWEET