...But The Shadows Have Foes

A Great Variety Of Morbid Symptoms

Self Released (2022)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 06/12/2022
To συγκλονιστικό, αποκαλυπτικό και πολιτικοποιημένο neo-crust που προορίζεται για το περιθώριο
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Αν πρέπει να γνωρίζεις δύο βασικά πράγματα για αυτήν την κυκλοφορία, είναι τα εξής. Το όνομα της neo-crust μπάντας από το Illinois είναι παρμένο από στίχο των μυθικών His Hero Is Gone (και συγκεκριμένα από το κομμάτι - ψυχική ισοπέδωση που ονομάζεται "Like Weeds"). Κατά δεύτερον, ο τίτλος δανείζεται το όνομά του από την περίφημη ρήση του Γκράμσι: "The crisis consists precisely in the fact that the old is dying and the new cannot be born; in this interregnum a great variety of morbid symptoms appear. (σ.σ. «η κρίση έχει να κάνει ακριβώς με το γεγονός ότι το παλιό πεθαίνει αλλά το καινούργιο δεν μπορεί να γεννηθεί. Σε αυτό το ενδιάμεσο εμφανίζεται μια μεγάλη ποικιλία από νοσηρά συμπτώματα»). Ακόμη και με μια απλοϊκή ματιά, καθίσταται σαφές το πλαίσιο του πέμπτου δίσκου του one man project.

Ηχογραφημένο μέσα στην καραντίνα, και εμπνευσμένο από το «δόγμα του σοκ» που γέννησε τη συστημική καταπίεση που επέφερε η διαχείριση της πανδημίας, το άλμπουμ είναι μια κινηματογραφική απεικόνιση 46 λεπτών. Οι πέντε μακροσκελείς του συνθέσεις (συν τη σύντομη εισαγωγή) λειτουργούν ως σκηνές μια πλοκής με βαθιά εσωτερική συνοχή και σύνδεση, αλλά δε διηγούνται μια ιστορία. Αντιθέτως, την αναπαραστούν βιωματικά, αποτελώντας παράλληλα μια πολιτική ανάλυση. Από τα άδυτα του παγκόσμιου D.I.Y. hardcore underground, αυτό το σχήμα επέστρεψε με την κορυφαία και πιο ολοκληρωμένη του στιγμή, για να επιτελέσει ένα σκοπό. Η επιφανειακή σύνδεση με την αισθητική, θα μιλήσει για μια καταγραφή αυτών τον νοσηρών συμπτωμάτων. Δεν θα ήταν παράλογο να ισχυριστεί κανένα πως οι …BTSHF κυκλοφορούν θεματικά άλμπουμ. Ακόμη και το προ διετίας "The Subject Of Pain" που επικεντρωνόταν στην κρατική βία, είχε ως μουσική υπόκρουση μια πηχτή πίσσα ακραίων ιδιωμάτων.

Το "A Great Variety Of Morbid Symptoms" όμως χτυπάει ακόμη πιο βαθιά. Με τα samples από ομιλίες, αναγνώσεις βιβλίων, ποιήματα και μοιρολόγια, καθώς και field recordings εμπλουτίζει το σκοτάδι του. Το οποίο κατράμι, το αντλεί από δύο κύριες πηγές. Η μία, είναι η κληρονομιά της ηχητικής του καταγωγής. Οι …BTSHF παίρνουν τον ήχο σχημάτων όπως οι HHIG, Tragedy, From Ashes Rise, Remains Of The Day, Fall of Efrafa, μέχρι τη σύγχρονη blackened crust επίθεση που τόσο με έχει κερδίσει (ήτοι Morrow, Svdestada, Dodsrit, Ancst, Myteri και πάει λέγοντας), αλλά ο ίδιος ο ιθύνων νους τα εξηγεί καλύτερα σε αυτήν την κατατοπιστικότατη συνέντευξή του. Κατά δεύτερον, το μονομελές σχήμα εμπνέεται από την απαλάχια black metal-ική μυθολογία. Από το οπτικό μέρος, μέχρι το ανέβασμα και το κτίσιμο συνθέσεων όπως το "XLI", και από καθαρά riffs ενός επιθετικά ατμοσφαιρικού σκοπού με βρήκα να ταξιδεύω στα ηχοτοπία των Panopticon. Η ουσία όμως, παραμένει η εξής. Κάθε δευτερόλεπτο, κάθε στιγμή αυτού του δίσκου είναι μια απτή, καλοσχηματισμένη και πλήρης καλλιτεχνική πρόταση.

Το "A Great Variety of Morbid Symptoms" ηχεί κρίσιμο, και κυρίως ηχεί απροσπέλαστο. Η συνένωση της ορμής αυτών των εναλλαγών, των τρομερά στοχευμένων και άρτια εκτελεσμένων παθιασμένων φωνητικών, των εναλλαγών εντάσεων, των δομικά αριστουργηματικών κορυφώσεων και της οργανικής διάρκειας των επιμέρους μουσικών θεμάτων, δημιουργεί ένα κάδρο. Το πλαίσιο αυτό είναι αδιάτρητο, γιατί μετατρέπει τη στιχουργία και τις θεματικές από απλή καταγραφή σε πρόταση. Κατευθύνεται από τις σκιές και το περιθώριο της αστικής αποξένωσης στην ελπίδα του δάσους και της οικολογικής συνύπαρξης, όπως η εκτόνωση στα μέσα του "XLII". Δεν παραιτείται, αλλά κάνει τις επιλογές του. Δεν συμβιβάζεται, αλλά δεν θα φοβηθεί και την εσωστρέφεια. Θα αναδείξει τον πλούτο του μόνο όταν ένα d-beat και μια επική μελωδία δώσουν προοπτική στην ισοπέδωση των λέξεων. Για την ακρίβεια, είναι τέτοιοι δίσκοι που αποτυπώνουν πόσο συνέκλιναν black metal και hardcore, όταν αποδέχθηκαν τα ψυχολογικά και αισθητικά συγκοινωνούντα δοχεία που χαρακτηρίζουν τους ήχους τους.

Οι …BTSHF όμως δεν αναζητούν την ευρεία απεύθυνση. Όταν κυκλοφόρησαν τον δίσκο πίσω στον Μάιο λειτούργησαν όπως γνώριζαν. Στα βάθη και τις σκοτεινές γωνίες μιας κοινότητας που, μένοντας ενεργεί, αν θέλει ψάχνει, και βρίσκει. Και όπως συμβαίνει στο μεγαλειώδες φινάλε του "XXXIX", η έκρηξη της αποκάλυψης θα ήταν εκκωφαντική. Καθ’ όλη τη διάρκεια, μέχρι τώρα το Δεκέμβρη που γράφονται αυτές οι γραμμές, το "A Great Variety Of Morbid Symptoms" δεν έφυγε από το μυαλό μου. Η επιβλητική του παρουσία και η αφοπλιστική του, καλλιτεχνική και πολιτική, ειλικρίνεια, δεν αμβλύνθηκαν. Τα νοσηρά συμπτώματα που ξεπροβάλλουν από τις συνειρμικές συνδέσεις του έργου αυτού, δεν έπαψαν να διατυμπανίζουν την παρουσία τους στον πραγματικό κόσμο. Η συγκυρία και τα εφήμερα φαντασιακά, αναμενόμενα εντείνουν τη «σημασία» μερικών πραγμάτων. Λίγο όμως πριν την αυλαία αυτού του έτους, μερικές ημέρες πριν ο ψυχολογικός χρόνος χλευάσει τον φυσικό, το άλμπουμ αυτό «μεγάλωσε» επικίνδυνα.

Κόσμος θα ισχυριστεί πως αυτό το ιδίωμα έδωσε ό,τι είχε να δώσει πριν 20 χρόνια και έκτοτε, ως ψυχάναγκες, αναζητούμε μπάντες που φωσφορίζουν το καταραμένο του μεγαλείο. Προσωπικά μιλώντας, είμαι πεπεισμένος πως τα τελευταία χρόνια βγαίνουν κυκλοφορίες που το διατηρούν επίκαιρο. Οι …BTSHF πέτυχαν, στον μικρόκοσμο μου κάτι μαγευτικό, με τη συνειδητοποίηση εν τέλει να με καθηλώνει. Παρέδωσαν τη σύγχρονη εκδοχή ενός ήχου που με οριοθέτησε. Ακούω ξανά το "XL" και δεν βλέπω απλώς μια κορυφή της χρονιάς, ταγμένη στο underground. Νιώθω στους χτύπους και στις μελωδίες, στο διακύβευμα και στη φόρτιση της ατμόσφαιρας, πως το κατάμαυρο hardcore δύναται να συμπυκνώσει την ουσία του ακραίου ήχου.

Αν αποφασίσεις να ενδώσεις, θα δεις λέξεις όπως post, black, crust, να περιστρέφονται κάτω από ένα lo-fi περίβλημα. Μην μασήσεις, σφίξε γροθιά και επέμεινε. Γιατί εδώ υπάρχει ένας από τους κορυφαίους δίσκους της χρονιάς, και οφείλει να αναγνωρισθεί ως τέτοιος. Γιατί εδώ, υφίσταται ένα άλμπουμ προορισμένο να μείνει στο περιθώριο, αλλά με τη δύναμη του πείσματος και του οράματος της ανατροπής. Γιατί, το "A Great Variety Of Morbid Symptoms" είναι ιδιαίτερο, περήφανο και αποφασισμένο. Ποιος μπορεί στην τελική, να σταθεί ενάντια σε ένα έργο τέχνης που μετατρέπει τον ωμό ρεαλισμό σε ένα μήνυμα ελπίδας;

"And so we watch the world burn, knowing that it was never ours to begin with"

Bandcamp
Youtube
Spotify

  • SHARE
  • TWEET