Sleepmakeswaves, Adolf Plays The Jazz, Made By Grey @ AN Club, 06/04/15

Εμφάνιση γεμάτη ενέργεια και φρεσκάδα, από τους Αυστραλούς, σε απαράδεκτη ώρα για καθημερινή

Από τον Μάνο Πατεράκη, 08/04/2015 @ 20:01
Η εμφάνιση των Αυστραλών post-rockers Sleepmakeswaves, τους οποίους είχαμε μάθει από εκείνο το EP του 2008 με το φοβερό εξώφυλλο, αποτέλεσε αν μη τι άλλο μια ευχάριστη έκπληξη για τα συναυλιακά μας δρώμενα. Και λέω «έκπληξη», κυρίως γιατί οι δύο full-length δίσκοι που κυκλοφόρησαν μετέπειτα δεν έκαναν ποτέ τόσο θόρυβο ώστε να δικαιολογήσουν ένα ταξίδι Αυστραλίας-Ελλάδας (ή τέλος πάντων μια στάση στη χώρα μας, καταλαβαίνετε πώς το εννοώ).

Εν πάση περιπτώσει, τέτοιες ευκαιρίες δεν πρέπει να τις χάνουμε, αν και Δευτέρα. Με παρόμοιο τρόπο σκέφτηκε και το υπόλοιπο κοινό που παρευρέθηκε στο An, διαψεύδοντας τις προβλέψεις μου ότι θα ήταν απογοητευτικά άδειο. Όμορφο αυτό, βέβαια, αλλά όσο παρατηρείται το φαινόμενο σε συναυλίες καθημερινής να ξεκινάει το κυρίως πιάτο 23:50 (!), μην περιμένετε να τις στηρίζει ο κόσμος για πολύ...

Πρώτα έκαναν την εμφάνισή τους οι Made By Grey, οι οποίοι δεν είναι τίποτα άλλο παρά το post-rock πρότζεκτ του κυρίου Αντώνη  Χατζημιχάλη, πλαισιωμένου από session μουσικούς.

Made By Grey

Ο Χατζημιχάλης μας παρουσίασε τη μουσική του, με το βιολί να πρωτοστατεί σε αυτή και άφησε ιδιαιτέρως καλές εντυπώσεις, όντως ταιριαστός ηχητικά στο πνεύμα της βραδιάς.

Εν συνεχεία, οι Adolf Plays The Jazz ανέλαβαν να μας συστήσουν το νέο τους δημιούργημα, ονόματι "Tinder", με μια ιδιαιτέρως φιλόδοξη εμφάνιση, που δεν έκρυβε ούτε στο ελάχιστο τη λατρεία της για πτυχές των Swans και λοιπών φασαριόζικων επί σκηνής καλλιτεχνών. Ωστόσο, είναι αρκετά ριψοκίνδυνο να ανεβάζεις τις εντάσεις στο ζενίθ, ακατάπαυστα, εν μέσω κακού ήχου, ειδικά όταν έχεις οχτώ μέλη επί σκηνής, και να περιμένεις από τον κόσμο να σε ακολουθήσει, όταν δεν έχει έρθει για εσένα.

Adolf Plays The Jazz

Είναι καταφανέστατο πως αυτό που κάνουν, το κάνουν με όραμα και ηθική συνέπεια -και πως στοχεύουν σε μεγάλα πράγματα. Από αυτά που κατάφερα να διακρίνω μέσα στον όλο σαματά, η μουσική τους είναι γεμάτη ωραίες ιδέες και αδικήθηκε τόσο από τον ήχο, όσο και από την τοποθέτησή τους πίσω από το φωτεινό κυρίως πιάτο των Αυστραλών. Προσωπικά, κρίνω παράταιρη την εμφάνισή τους. Τα αυτιά μου που βούιζαν μετά για δυο μέρες θα την έκριναν, ενδεχομένως, διαφορετικά.

Και φτάνουμε στους Sleepmakeswaves, να ανεβαίνουν επί σκηνής σε επιεικώς απαράδεκτη ώρα για καθημερινή, αλλά να δείχνουν αποφασισμένοι να μας κάνουν να περάσουμε καλά.

Sleepmakeswaves

Αεικίνητοι όλοι τους, με άπλετη ενέργεια και θετικό vibe, μας παρουσίασαν κυρίως κομμάτια από τους δύο τελευταίους δίσκους τους και έχοντας -όλως περιέργως- καλό ήχο, δεν άφησαν κανέναν παραπονεμένο.

Sleepmakeswaves

Άλλοτε χορευτικοί, άλλοτε ατμοσφαιρικοί, άλλοτε math rock, σχεδόν πάντα χαρωποί και αισιόδοξοι, σου δημιουργούσαν ένα χαμόγελο για την αβίαστη παικτική τους δεινότητα και την φρεσκάδα που αποπνέουν.

Sleepmakeswaves

Παρακολουθώντας από κοντά τον χώρο του post-rock, οφείλω να πω ότι από κοντά επιβεβαίωσα την άποψή μου πως οι συνθέσεις τους δεν μπορούν να προσφέρουν το κάτι παραπάνω στη σκηνή -όπως κάνουν δυο-τρία συγκροτήματα κάθε χρόνο- όμως αυτό είναι προσωπική άποψή μου και ξέρω συντάκτες του περιοδικού μας που θα διαφωνήσουν κάθετα!

Sleepmakeswaves

Αυτό που μένει, βέβαια, είναι ότι οι Αυστραλοί τα έδωσαν όλα, ενθουσιάστηκαν από το κοινό, ενθουσίασαν το κοινό και η εμφάνισή τους, διάρκειας μιάμισης ώρας, κρίνεται εν τέλει επιτυχημένη.
SETLIST

To You They Are Birds, To Me They Are Voices In The Forest
We Sing The Body Electric
In Limbs And Joints
Traced In Constellations
Great Northern
Emergent
How We Built The Ocean
A Little Spark
Perfect Detonator
The Stars Are Stigmata
Something Like Avalanches

Φωτογραφίες: Ανδρέας Πανόπουλος / whentimefreezes.com
  • SHARE
  • TWEET