Μίλτος Πασχαλίδης @ Θέατρο Βράχων, 07/06/15

«Τα Είπε Όλα» - μαζί του όλη σχεδόν η «Εθνική Ελλάδος» του τραγουδιού

Από την Κατερίνα Μυτιληναίου, 10/06/2015 @ 16:49
Την Κυριακή που μας πέρασε, βρεθήκαμε στη συναυλία-γιορτή των 20 χρόνων παρουσίας του Μίλτου Πασχαλίδη στο ελληνικό τραγούδι. Το Θέατρο Βράχων στον Βύρωνα ήταν από νωρίς γεμάτο, μιας και χωρίς τον φόβο της βροχής, πολλές χιλιάδες Αθηναίοι βρέθηκαν εκεί για να τιμήσουν τον τραγουδοποιό για την προσφορά του, αλλά και να γιορτάσουν μαζί του και τα τραγούδια του.

Όπως είχε ανακοινωθεί από πριν, η ώρα έναρξης τηρήθηκε κατά γράμμα, ώστε να προλάβουν οικοδεσπότες και προσκεκλημένοι «να τα πουν όλα». Κι έτσι κι έγινε. Λίγο μετά τις 21:00 κι αφού ο Μίλτος μας καλωσόρισε, ανεβαίνοντας πρώτος στη σκηνή, μας παρουσίασε -σαν «αντίδωρο» της εκεί παρουσίας μας- ένα φρεσκότατο -λίγων ημερών- τραγούδι, σε στίχους Οδυσσέα Ιωάννου, με τίτλο "Τα Τραγούδια Μια Σταλιά". Ο ίδιος ο εορτάζων έδειξε κάποιο παραπάνω τρακ στην αρχή της βραδιάς, που ξεπεράστηκε με την πολύτιμη βοήθεια των πολλών και εξαίρετων φίλων συναδέλφων του που παρέλασαν από την σκηνή και δεν άφησαν τον κόσμο να χαλαρώσει ούτε λεπτό.

Μίλτος Πασχαλίδης

Τον χορό των καλεσμένων άνοιξε ο Μπάμπης Στόκας, αφιερώνοντας τα "Μπλουζ Της Άγριας Νιότης" στον Μάνο Ξυδούς και τραγουδώντας ολίγον από Πυξ Λαξ, ενώ ακολούθησε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, που θυμήθηκε και στάθηκε σε άλλη μία μεγάλη "Απουσία", αυτήν του Σάκη Μπουλά, για τον οποίο είπαν το "Φλασάκι".

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

Ο Μίλτος αποχαιρέτησε τον Μαχαιρίτσα, τραγουδώντας του σχεδόν a capela το ρεφρέν του "Νότου" και υποδέχθηκε στη σκηνή τη Μιρέλα Πάχου και τον Σπύρο Γραμμένο, που ερμήνευσαν ένα δικό τους τραγούδι από τον νέο δίσκο της Μιρέλας, που έμεινε μόνη της να μας πει ένα ακόμα "Τραγουδάκι". Οι "Βυθισμένες Άγκυρες" ήταν η πρώτη μεγάλη επιτυχία που ξεσήκωσε τους φανατικούς φίλους που ύψωσαν πανό με σύνθημα τους στίχους του "Ακόμα Σ'αγαπώ" («Ό,τι αγαπάς δεν τελειώνει - 20 χρόνια Μίλτος»), που έμελλε να το τραγουδήσει εντός ολίγου ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, μετά την "Πηνελόπη" που έχασε μέσα από τα χέρια του αρκετά χρόνια πριν, καθώς την αντάλλαξε με "Των Ματιών Σου Τις Βαφές".

Βασίλης Παπακωνσταντίνου

Εν μέσω σφυριγμάτων και των γνωστών συνθημάτων, ερμήνευσε υπέροχα ένα από τα ωραιότερα του Μίλτου, το "Ακόμα Σ'αγαπώ" και αστειεύτηκε για τα μουσικά γενέθλιά του, λέγοντας «Άντε, να σου κάνουμε και τα 40!».  Λίγο μετά, αλλά "Πριν Το Τέλος", ο Πασχαλίδης του τραγούδησε ένα πειραγμένο ρεφρέν και αφιέρωσε το αυτοβιογραφικό "Ηράκλειο-Καλαμάτα" στους γονείς του. Κάλεσε τον Σταύρο Σιόλα να ερμηνεύσει τα πιο αγαπημένα "Διόδια", «ένα από τα πιο συγκινητικά τραγούδια» και μετά μας παρουσίασε τον μεγάλο Νότη Μαυρουδή, που σε λίγο θα γιορτάσει τα 50 του χρόνια δημιουργίας. Η ησυχία του κοινού ήρθε αβίαστα και ήταν συγκινητική στα δύο τραγούδια που είπαν παρέα, με την απαραίτητη αφιέρωση του "Πρωινού Τσιγάρου" στον Μάνο Λοΐζο.

Νότης Μαυρουδής

Ο Χρήστος Θηβαίος αποθεώθηκε καθώς ανέβαινε στη σκηνή και μας έβγαλε «πρώτο κόμμα». Μνημονεύτηκε και ο Φίλιππος Πλιάτσικας, που, ενώ εμφανίστηκε την Παρασκευή, δεν κατάφερε να ξαναδώσει το «παρών» και στην συναυλία της Κυριακής, και ο Μπάμπης Στόκας μας τραγούδησε "Μη Με Φοβάσαι", μέχρι να καταφτάσει το βαρύ πυροβολικό της βραδιάς, ο Θάνος Μικρούτσικος. Συνόδευσε με τα πλήκτρα του την καθηλωτική Μιρέλα Πάχου και τον ίδιο τον Μίλτο στο "Μείνε Ακόμα Λίγο" και αφιέρωσε ένα medley αγαπημένων τραγουδιών του στον μεγάλο απόντα, Δημήτρη Μητροπάνο.

Θάνος Μικρούτσικος

Στις "Μικρές Νοθείες" η απαίτηση του κοινού ήταν η επανεμφάνιση του Βασίλη, όπως κι έγινε. Κάπου εκεί, είχε έρθει η σειρά της Γιώτας Νέγκα να μας τραγουδήσει με τη βαριά λαϊκή φωνή της και να δώσει τη σκυτάλη για μια ακόμη φορά στον Χρήστο Θηβαίο, που είναι και η πιο οικεία φωνητική συντροφιά του Πασχαλίδη, λόγω των πολλών τους κοινών εμφανίσεων τα τελευταία χρόνια, αλλά και της στενής τους φιλίας που δημιουργεί τρομερή σκηνική χημεία.

Μίλτος Πασχαλίδης - Χρήστος Θηβαίος

Και καθώς η βραδιά προχωρούσε προς το τέλος της, ο κόσμος δεν έδειχνε κανένα σημάδι κόπωσης και το γλέντι όλο και άναβε. Ο Μίλτος μας ενημέρωσε για την βιντεοσκόπηση των δύο εορταστικών εμφανίσεων και την επικείμενη κυκλοφορία τους σε DVD, τραγούδησε «για πάρτη του» το αγαπημένο του κομμάτι από τον "Ερωτόκριτο", έμπλεξε πολλά παλιά κι αγαπημένα σε μια συρραφή, θυμήθηκε και ευχαρίστησε τους Γιάννη Χαρούλη και Παντελή Θαλασσινό, που τον τίμησαν κι αυτοί με την παρουσία τους την Παρασκευή, και μας «Τα Είπε Όλα», σ' ένα «Παραμύθι» που μόνο «Λυπημένο Τέλος» δεν θα μπορούσε να έχει. Να τα εκατοστίσεις, Μίλτο!
SETLIST

Τα Τραγούδια Μια Σταλιά (νέο τραγούδι)
Ο Τρελός
Σκυλίσια Μέρα
Βαριές Κουβέντες
Τα Μπλουζ Της Άγριας Νιότης (Μπάμπης Στόκας)
Μοναξιά Μου Όλα (Μπάμπης Στόκας)
Ξημερώματα
Απουσία (Λαυρέντης Μαχαιρίτσας)
Φλασάκι (Λαυρέντης Μαχαιρίτσας)
Νότος
Μι Ρε Λα (Μιρέλα Πάχου – Σπύρος Γραμμένος)
Σαν Τραγουδάκι (Μιρέλα Πάχου)
Βυθισμένες Άγκυρες
Πηνελόπη (Βασίλης Παπακωνσταντίνου)
Ακόμα Σ’αγαπώ (Βασίλης Παπακωνσταντίνου)
Πριν Το Τέλος (Βασίλης Παπακωνσταντίνου)
Από Μένα Τον Βασίλη
Ηράκλειο Καλαμάτα
Διόδια (Σταύρος Σιόλας)
Πρωινό Τσιγάρο (κιθάρα: Νότης Μαυρουδής)
Φώναξέ Με Αγάπη (κιθάρα: Νότης Μαυρουδής)
Κακές Συνήθειες (Χρήστος Θηβαίος)
Καλοκαίρι Στην Αμοργό (Χρήστος Θηβαίος)
Αγύριστο Κεφάλι
Μη Με Φοβάσαι (Μπάμπης Στόκας)
Όσο Κρατάει Ένας Καφές (πιάνο: Θάνος Μικρούτσικος)
Ο Τυμβωρύχος (πιάνο: Θάνος Μικρούτσικος)
Όσοι Με Τον Χάρο / Πυρόγα / Ρόζα / Μικρές Νοθείες (πιάνο και φωνή: Θάνος Μικρούτσικος, στις νοθείες συμμετείχαν: Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Χρήστος Θηβαίος, Μπάμπης Στόκας)
Ο Ακροβάτης
Παραμύθια Της Οκάς (Γιώτα Νέγκα)
Πεθαμένες Καλησπέρες (Γιώτα Νέγκα)
Έρωτας Αρχάγγελος (Γιώτα Νέγκα)
Τι Να Θυμηθώ
Φωτιά Μου (Χρήστος Θηβαίος)
Βροχή Μου
Ημερολόγιο

Encore:
Ερωτόκριτος (Αποχαιρετισμός)
Τα Ματόκλαδά Σου Λάμπουν / Είχα Μια Αγάπη Μια Φορά... / Το Πουκάμισο Το Θαλασσί / Ξενύχτησα Στην Πόρτα Σου / Δίκοπη Ζωή / Μαλαματένια Λόγια / Ερωτόκριτος
Της Λήθης Το Πηγάδι
Στα Είπα Όλα
Παραμύθι Με Λυπημένο Τέλος

Φωτογραφίες: Chris Lemonis
  • SHARE
  • TWEET