Εν Πλω

31/01/2004 @ 10:12
Μία από τις σημαντικότερες μπάντες που έχει να επιδείξει η ελληνική ροκ σκηνή είναι και οι Εν Πλω. Οι Εν Πλω είναι μία ιδιόμορφη περίπτωση μπάντας, η οποία από τα στενά και περιορισμένα μουσικά δρώμενα της δεκαετίας του '80, πέρασε στην συνείδησή μας και έγινε μύθος που εξακολουθεί να στοιχειώνει τις καρδιές με τρόπο μαγικό.

Οι Εν Πλω δημιουργήθηκαν από τον Ντίνο Σαδίκη γύρω στο 1984, μαζί με μια παρέα τεσσάρων ατόμων με τις ίδιες σκέψεις για τη μουσική. Η μπάντα έγραφε πολύ καλή μουσική συνδυάζοντας το ροκ με τις παραδοσιακές ελληνικές φόρμες αλλά και τη ρεμπέτικη μουσική. Το 1987 ηχογραφούν ένα demo με 10 τραγούδια και αρχίζουν να το στέλνουν σε διάφορες εταιρείες χωρίς όμως καμία θετική ανταπόκριση. Το 1988 γίνεται η πρώτη επαφή με την Penguin. Τότε βρέθηκε ένας φίλος του Ντίνου του Σαδίκη, ο Αντρέας Χριστοφύλης, ο οποίος έβαλε και τα χρήματα για την παραγωγή του πρώτου τους δίσκου. Ο δίσκος ξεκίνησε να ηχογραφείται τον Νοέμβριο του '88 και μετά από λίγους μήνες ήταν έτοιμος. Η ηχογράφησή του όμως δεν ικανοποιούσε τη μπάντα, η οποία ξαναηχογράφησε τελικά τον δίσκο στις αρχές του '89.

Κυκλοφορεί τελικά ο δίσκος το 1989 από την Penguin σε 1000 μόνο αντίτυπα (καθώς θεώρησαν πως δεν υπήρχε λόγος για περισσότερα), με ελάχιστα στοιχεία και πληροφορίες απάνω του. Ο δίσκος αυτός και όχι άδικα θεωρείται από τους σπανιότερους και σημαντικότερους δίσκους της ροκ σκηνής (είμαι τυχερός που τον έχω).

Αργότερα οι Εν Πλω ηχογραφούν 5 τραγούδια για να κυκλοφορήσουν ένα M.L.P., το οποίο θα περιελάμβανε 1 νέο τραγούδι και τέσσερα remix. Το M.L.P. αυτό δεν κυκλοφόρησε ποτέ για οικονομικούς κυρίως λόγους. Το group κυκλοφόρησε επίσης και ένα 7’ single με το fanzine "Στις Σκιές του Β 23", το οποίο είχε ένα άτιτλο τραγούδι και μια πολύ καλή διασκευή στο "Αντιλαλούν Δυο Φυλακές" του Μάρκου Βαμβακάρη. Το 1995 συμμετέχουν στην συλλογή «Act Up – Εν τούτω νίκα» με το κομμάτι "421"

Εν Πλω

Ντίνος Σαδίκης [φωνή]
Δήμος Ζαμάνος [κιθάρες, φωνητικά]
Κώστας Καλογήρου [τύμπανα]
Χρήστος Πολίτης [τύμπανα] (1985 - 1987)
Δημήτρης Καφούσιας [μπάσο] (1985 - 1987)
Στράτος Αλοίμονος [πλήκτρα] (1987)

Οι τρεις τελευταίοι αργότερα έφτιαξαν τους Επόμενη Κίνηση και κυκλοφόρησαν το ομώνυμο δίσκο το 1997 στην FM Records, ενώ συμμετέχουν επίσης και στο "Μίξερ της Λένας Πλάτωνος" που κυκλοφόρησε από την ίδια εταιρεία την ίδια χρονιά με τη διασκευή στο κομμάτι "Κυψέλη".

Tο 1994 ο Ντίνος Σαδίκης κυκλοφόρησε το πρώτο προσωπικό του cd, από την δισκογραφική εταιρεία του Μύλου, με τίτλο "Μολυβένιες Iστορίες". Στο άλμπουμ περιέχεται και η διασκευή του κομματιού των Εν Πλω "Χωρίς Κανόνα", το οποίο τραγουδάει ο Δημήτρης Καφούσιας καθώς ο Ντίνος Σαδίκης ήθελε να δει το αίσθημα που βγαίνει μέσω ενός άλλου ερμηνευτή. Ο Ντίνος Σαδίκης συμμετείχε και στο CD "Ο Χαμένος Tα Παίρνει Όλα" του Γιάννη Αγγελάκα, όπου τραγουδούσε το ομώνυμο κομμάτι μαζί με τον Αγγελάκα.

Κατά καιρούς ακούγεται η φήμη ότι θα ξανακυκλοφορήσει ο δίσκος των Εν Πλω αλλά μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει γίνει. Απ' ότι μαθαίνω ο Ντίνος Σαδίκης ετοιμάζει το δεύτερο προσωπικό του δίσκο. Ας ελπίσουμε ότι και τα δύο αυτά πράγματα θα πραγματοποιηθούν ώστε να μάθουν όλοι το σπουδαίο αυτό σχήμα που πέρασε από τo μουσικό στερέωμα και έγινε μύθος για το ελληνικό ροκ.

Δημήτρης Πετροβίτσης

  • SHARE
  • TWEET