Eyehategod, Gomgoma @ Κύτταρο, 11/06/15

Καθηλωτικοί και σε σημεία ισοπεδωτικοί, οι Eyehategod μας βασάνισαν με απανωτά σφυροκοπήματα

Από τον Αντώνη Κονδύλη, 12/06/2015 @ 17:05
Ένα πολύ σημαντικό συγκρότημα της παγκόσμιας underground σκηνής βρέθηκε και πάλι στη χώρα μας, για δεύτερη φορά. Η Ελλάδα του 2015 της κρίσης, της φτώχειας, της μιζέριας και της παρακμής αποτελεί χωρίς αμφιβολία το ιδανικότερο περιβάλλον και προσφέρει την κατάλληλη ατμόσφαιρα για να ξεδιπλώσουν οι Eyehategod την αποκρουστική μουσική τους. Στο Κύτταρο βρέθηκε αρκετός κόσμος, ο οποίος γέμισε το κλαμπ, δείγμα του ότι πάντα θα εκτιμάται το σπουδαίο και το ιδιαίτερο.

Την συναυλία άνοιξαν ελάχιστα μετά τις 21:30 οι Έλληνες Gomgoma, οι οποίοι ηχητικά κινούνται στο ίδιο χώρο με τους headliners. Βαρύ και ασήκωτο sludge, βουτηγμένο ως είθισται στη λάσπη και την μαυρίλα.

Gomgoma

Με το ξεκίνημα της εμφάνισής τους από την σκηνή έλειπε ο τραγουδιστής και παρά το ότι οι φωτορεπόρτερ της βραδιάς είχαν στοχεύσει έναν τύπο στο κοινό, δυσκολεύτηκα να πιστέψω ότι τελικά ήταν αυτός. Ένα με το κοινό, λοιπόν, κάτι που μάλλον άρεσε στους περισσότερους.

Gomgoma

Η μπάντα γενικότερα ήταν δεμένη, σχετικά άνετη στη σκηνή και στεκόταν αρκετά καλά, είτε σε πιο γρήγορα είτε σε πιο αργά σημεία. Ο frontman όσο μπορούσε ήταν επικοινωνιακός και γενικότερα για 30 περίπου λεπτά προετοίμασαν το κοινό για το κυρίως πιάτο.

Στην περσινή μας συνομιλία ο Mike Williams είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η Αθήνα τον εμπνέει και του αρέσει μια αύρα επαναστατικότητας που υπάρχει. Δεν ξέρω αν ισχύει αυτό το τελευταίο, αλλά ενδεχομένως τον βοηθάει και αυτόν και την μπάντα για το καλύτερο πάνω στη σκηνή.

Με μια απλή καλησπέρα, και αφού ο Mike, που δεν τον έλεγες και πολύ νηφάλιο, επισήμανε ότι βρίσκεται σε ένα από τα αγαπημένα του μέρη σε όλο τον κόσμο, το συγκρότημα ξεκίνησε την επίθεσή του.

Eyehategod

Πρωτοπόροι και πρωτεργάτες του ήχου που πρεσβεύουν, οι Eyehategod μετέφεραν από τη σκηνή στο κοινό όλη τη μιζέρια και τα αποτρόπαια συναισθήματά τους για την ανθρωπότητα, αλλά και τις εμπειρίες και τον πόνο που κουβαλούν από μια πολυτάραχη και όχι και τόσο συνηθισμένη ζωή.

Eyehategod

Τι να γράψω τώρα εγώ για το σκηνικό που έστησαν αυτοί οι αμετανόητοι sludgers; Η κομμάτι-κομμάτι ανάλυση απέχει πολύ από την πραγματική αξία της παράστασης της παρακμής που μας παρουσίασαν οι Eyahategod.

Η ορμή του “Agitation! Propaganda!” αποτέλεσε ιδανικό ξεκίνημα της εμφάνισής τους και από το πρώτο δευτερόλεπτο οι εμβληματικοί NOLA sludgers μας πιάνουν από τα μούτρα και μας βουτάνε μέσα στο βούρκο της μουσικής τους.

Eyehategod

Ο άψογος, δυνατός, γεμάτος και άμεσος ήχος συνέβαλλε τα μέγιστα στο να μεταφερθεί εις το ακέραιο η ατμόσφαιρα και το κλίμα της εμφάνισής τους.

Από την πρώτη στιγμή το κοινό συμμετείχε και δεν απογοητεύτηκε ποτέ από τους Αμερικάνους. Καθηλωτικοί και σε σημεία ισοπεδωτικοί, δεν σταμάτησαν επί μιάμιση και πλέον ώρα να μας βασανίζουν με απανωτά σφυροκοπήματα. Απέδωσαν άψογα τα πάντα, με τον Mike Williams να πρωτοστατεί με τα σχιστά φωνητικά του, τις μπερδεμένες ατάκες του και τις αμφιβόλου αξιοπιστίας πληροφορίες για θανάτους που μας έδωσε.

Eyehategod

Ακούστηκαν πολλά εμβληματικά κομμάτια από άλμπουμ μνημεία τα οποία έχουν σημαδέψει τον ακραίο ήχο γενικότερα. Ο ρυθμός ήταν ασταμάτητος και οι κορυφώσεις μάλλον πολλές σε ένα γεμάτο set. Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που τα κομμάτια ζωντανά αποκτούσαν μια διαφορετική υπόσταση από αυτή που γνωρίζουμε από τους δίσκους.

Eyehategod

Όσοι δεν ήταν, μάλλον έχασαν και στην πρώτη ευκαιρία οφείλουν να επανορθώσουν. Οι υπόλοιποι αναμφίβολα δεν μπορούμε παρά να αισθανόμαστε τυχεροί που μια τέτοια μπάντα μπορεί ακόμα να προσφέρει σπουδαίες στιγμές πάνω στη σκηνή.
SETLIST
(με επιφύλαξη)

Agitation! Propaganda!
Lack Of Almost Everything
New Orleans Is The New Vietnam
30$ Bag
Parish Motel Sickness
Zero Nowhere
Blank / Shoplift
Medicine Noose
Framed To The Wall
Sisterfucker (Part I)
Sisterfucker (Part II)
Dixie Whiskey
Jack Ass In The Will Of God
White Nigger
Serving Time In The Middle Of Nowhere
Revelation / Revolution
Take As Needed For Pain
Blood Money
Nobody Told Me
Methamphetamine
Peace Thru War (Thru Peace And War)
Run It Into The Ground
Left To Starve

Φωτογραφίες: Chris Lemonis
  • SHARE
  • TWEET