Avatarium, The Slayerking @ An Club, 20/02/16

Συναυλία που κέρδισε με το σπαθί της η Jennie-Ann

Από τον Μάνο Πατεράκη, 22/02/2016 @ 10:56

Κάποιες ημέρες μετά την εμφάνιση των Candlemass, έφτασε η στιγμή, για δεύτερη φορά μέσα στον ίδιο μήνα, να ακούσουμε μουσικές του τεράστιου κεφαλαίου της σκληρής μουσικής, Leif Edling, χωρίς να πάλλει ο ίδιος τις τέσσερις μαγικές χορδές του μπάσου του. Οι Avatarium κατηφόρισαν ορεξάτοι από την πάλλευκη Σουηδία για να προωθήσουν την δεύτερη δισκογραφική τους δουλειά και με ξεκάθαρο σκοπό να εδραιώσουν το fanbase τους στην Ελλάδα, μια χώρα όπου ούτως ή άλλως το όνομα του Edling χαίρει αμέριστου σεβασμού και αποτελεί δυνατό VIP εισιτήριο. Πέρα από αυτό, αρωγός σε τούτη την προσπάθεια είναι το occult female-fronted heavy psych / doom rock / metal κίνημα, το οποίο -μην απατάστε από τον ορισμό σιδηρόδρομο- συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα δημοφιλές.

Την ευκαιρία να προωθήσουν και το δικό τους, νέο στα δρώμενα, όνομα εκμεταλλεύτηκαν οι The Slayerking, το τρίο-side project των Nightfall που μπήκε φέτος στη ζωή μας με το ντεμπούτο "Sanatana Dharma". Με ψηλά την ένταση και φανερή την προσπάθειά τους να στηριχτούν στον όγκο και την επιβλητικότητα των συνθέσεων, δεν μπορώ να πω ότι άφησαν τα διαπιστευτήριά τους.

The Slayerking

Όχι ότι απογοήτευσε, φυσικά, το doom-ίζον metal τους με αναφορές στον ελληνικό μεταλλικό ήχο από μπάντες όπως οι Rotting Christ, Septicflesh, Nightfall... Κάθε άλλο. Όμως, δείχνουν να χρειάζονται το κάτι παραπάνω για να εντυπωσιάσουν, είτε συνθετικά, είτε στην απόδοση των συνθέσεών τους επί σκηνής.

Με το ανακοινωθέν πρόγραμμα να τηρείται στην εντέλεια, στις 11 η ώρα βγήκαν οι πέντε Avatarium στη σκηνή και τα βλέμματα κέντρισε μονομιάς η φιγούρα της  Jennie-Ann Smith. Με πληθωρική αμφίεση, μαράκες στα χέρια, μελετημένες κινήσεις και στήσιμο άκρως ταιριαστό με την occult αισθητική, έγινε άμεσα εμφανές πως θα ηγούταν της εμφάνισης.

Avatarium

Ωστόσο, το ξεκίνημα ήταν κάπως άβολο. Κάτι ότι το κοινό δεν ανταποκρινόταν, κάτι κάποια μικρολαθάκια, κάτι μια γενική αίσθηση τρακ και σφιξίματος που έβγαινε προς τη μεριά του θεατή... Όλα αυτά επηρέαζαν τη ροή και παρόλη την καλή τους εμφάνιση και τις κομματάρες, όπως το "The January Tree", δημιουργούταν η αίσθηση πως κάτι έλειπε για να παρασυρθείς.

Ακόμα και το ξεκίνημα του "Pearls And Coffins" δεν κατάφερε να ανατρέψει την κατάσταση, ωστόσο η πλάστιγγα άρχισε να γυρνάει από τα μισά του κομματιού και εν τέλει πήρε την ανιούσα μέχρι το τελείωμα του set. Διότι, μπορεί οι Avatarium να ήταν σφιγμένοι, ήταν όμως και εξαιρετικά φιλότιμοι. Προεξέχουσας της Jennie-Ann, αλλά και με τον Marcus Jidell να βγάζει σιγουριά με την τεχνική του κατάρτιση και το μεταλλικό του παίξιμο, έκαναν συνεχώς προσπάθειες να ξεσηκώσουν το κοινό και εν τέλει τα κατάφεραν πανηγυρικά!

Avatarium

Από τα τελείωματα του "Pearls And Coffins" και μετά, η συναυλία άρχισε να ρολάρει. Ήταν εκείνο το μαγικό σημείο καμπής όπου επιτυγχάνεται η σύνδεση κοινού-μουσικών σαν βύσμα κιθάρας που εισέρχεται στην υποδοχή του ενισχυτή. Η Jennie-Ann, παρόλο που όπως μας είπε στη συνέντευξη δεν έχει ιδιαίτερες σχέσεις με την metal μουσική, αποδείχθηκε ότι κάνει υψηλού επιπέδου πηγαίες δυναμικές metal ερμηνείες, που στηρίζονται περισσότερο στο πάθος και το λαρύγγι, παρά στην τεχνική. Άκρως ταιριαστό με τις συνθέσεις, στις οποίες συχνά-πυκνά τα riff μύριζαν Leif από μακριά.

Avatarium

Τραγούδι με το τραγούδι, το κοινό γινόταν πιο εκδηλωτικό, τα χαμόγελα των μελών των Avatarium πλάταιναν, η αυτοπεποίθηση μεγάλωνε και έως το τέλος του set τους, το εναρκτήριο κομμάτι του ντεμπούτου τους, "Moonhorse", ήταν σαφές σε όλους ότι επρόκειτο για μια άκρως επιτυχημένη συναυλία. «Θα έπρεπε να ήσασταν στη μεριά μας να βλέπατε πόσο τέλειοι φαίνεστε», είπε χαρούμενη προς το κοινό η Jennie-Ann με την ακουστική κιθάρα ανά χείρας - και αυτό συνοψίζει την γεύση που μας άφησε η βραδιά. Για κερασάκι στην τούρτα, το ομώνυμο κομμάτι στο encore με τον κόσμο να τραγουδάει μαζί με την μπάντα.

Φωτογραφίες: Chris Lemonis

SETLIST

Ghostlight
Girl With The Raven Mask
Bird Of Prey
The January Sea
All I Want
Pearls And Coffins
The Master Thief
Run Killer Run
Deep Well
Moonhorse

Encore:
Avatarium

  • SHARE
  • TWEET