Hammer King: «Ο Neil Peart είχε πάντα δίκιο!»

Μιλήσαμε με τον Titan Fox V για τη νέα εκκίνηση των Γερμανών heavy metallers

Από τον Σπύρο Κούκα, 15/06/2021 @ 13:23

Μια νέα αρχή για τους Hammer King συντελείται με το νέο, ομότιτλο άλμπουμ τους, τουλάχιστον κρίνοντας από τα λεγόμενα του mainman τους, Titan Fox V (κατά κόσμον Patrick Fuchs). Ο τελευταίος υπήρξε λαλίστατος, μιλώντας για το νέο πόνημα της μπάντας, τα μελλοντικά τους πλάνα και τους Lord Vigo, σε μια ευχάριστη κουβέντα.

Hemmer King

Μιας και είναι η πρώτη φορά που μιλάμε, κάποιες συστάσεις είναι απαραίτητες. Πότε η μπάντα δημιουργήθηκε και πώς αυτό συνέβη;

Γειά σου Σπύρο, είναι ευχαρίστηση μου που έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε! Η Ελλάδα ανέκαθεν ήταν από τις αγαπημένες μου χώρες για το metal της και για το υπέροχο φαγητό της, είναι τιμή μας να είμαστε σε επαφή μαζί σας.

Ο μύθος λέει πως η μπάντα δημιουργήθηκε από την Αυτού Μεγαλειότητα, τον ίδιο τον Hammer King. Βασικά, ξεκινήσαμε να δουλεύουμε το 2015 και κυκλοφορήσαμε το πρώτο μας άλμπουμ την ίδια χρονιά. Τα πάντα συνέβησαν πολύ γρήγορα, κάτι που κράτησε τη μουσική μας φρέσκια και αυθόρμητη.

Έχουμε κυκλοφορήσει τρία άλμπουμ από τότε, με το τέταρτο να έχει κυκλοφορήσει μόλις! Είμαστε συνεπαρμένοι που συνεργαζόμαστε με τη Napalm Records, μιας και αποτελούν έναν ονειρικό συνεργάτη.

Ποιες είναι, λοιπόν, οι πρώτες σου σκέψεις μετά την κυκλοφορία του δίσκου σας και ποιο το feedback που έλαβες από τους ανθρώπους που ήδη το έχουν ακούσει;

Είμαι πάντοτε απόλυτα ειλικρινής σχετικά με το ποιόν των άλμπουμ μας. Μου αρέσουν όλα, αλλά κανένα από αυτά δεν ήταν ικανό να ξεπεράσει το ντεμπούτο μας, κατά τη γνώμη μου. Το "Hammer King", όμως, είναι επιτέλους δυνατότερο από το ντεμπούτο μας! Το ξόρκι έσπασε. Όταν έλαβα την τελική μίξη από τον Jacob Hansen, την έβαλα να παίζει στο αυτοκίνητο μου. Αυτή ήταν η πρώτη φορά στη ζωή μου που πραγματικά εντυπωσιάστηκα από ένα άλμπουμ που συμμετείχα στη δημιουργία του - ο ήχος είναι υπέροχος, τόσο ισχυρός αλλά ταυτόχρονα και διαφανής, τόσο πελώριος και γεμάτος συναίσθημα - πραγματικά το λατρεύω!

Το feedback που λάβαμε υπήρξε πολύ θετικό. Εννοώ, δεν γράφουμε κάποιο νέο είδος μουσικής, παίζουμε παραδοσιακό heavy metal. Έτσι, πάντα θα έχεις ανθρώπους που θα λένε πως αυτό δεν είναι κάτι νεοτεριστικό, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν προσπαθούμε κιόλας να παίξουμε κάτι τέτοιο - γράφουμε τα καλύτερα τραγούδια που μπορούμε να γράψουμε, στο πιο κλασικό ύφος που γίνεται. Πιστεύω λοιπόν πως ο κόσμος αντιλαμβάνεται ακριβώς αυτό: ότι δίνουμε την καρδιά μας σε κάθε νότα και κάθε χτύπημα στα άλμπουμ μας και το νέο άλμπουμ αιχμαλώτησε όλα αυτά στον υπερθετικό βαθμό. Αυτό ακριβώς πρεσβεύουν και οι Hammer King.

Οι Hammer King θα κυκλοφορήσουν τουλάχιστον δέκα άλμπουμ στην καριέρα τους, και δεν είμαστε ούτε στα μισά ακόμη

Έχετε κυκλοφορήσει, πάντως, τέσσερα άλμπουμ σε έξι χρόνια. Άλήθεια, πόσο δημιουργικοί αισθάνεστε;

Παίζουμε τραγούδια για τον Hammer King, τον απόλυτο κυρίαρχο αυτού του κόσμου - αν ρίξεις μια ματιά σε αυτό το πελώριο σφυρί, αρχίζεις αυθόρμητα και γράφεις τραγουδια από φόβο και σεβασμό! Λατρεύουμε το στυλ μουσικής που παίζουμε και δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα στον κόσμο από το να δημιουργείς νέα μουσική. Τη στιγμή που αφήνεις τη διαδικασία των rehearsals και γνωρίζεις ότι το νέο τραγούδι που έγραψες είναι σπουδαίο, δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα! Πάντα ζούσα με την αρχή «όσο περισσότερο, τόσο το καλύτερο», οπότε δεν υπάρχει λόγος να πατήσουμε φρένο αυτή τη στιγμή. Έχουμε ήδη ξεκινήσει να γράφουμε νέο υλικό και σκοπεύουμε να μπούμε στο στούντιο το Δεκέμβριο ή τον Γενάρη. Οι Hammer King θα κυκλοφορήσουν τουλάχιστον δέκα άλμπουμ στην καριέρα τους, και δεν είμαστε ούτε στα μισά ακόμη.

Νιώθω ότι αυτό το άλμπουμ έχει μια πιο ανθεμική και up tempo προσέγγιση από τις προηγούμενες κυκλοφορίες σας. Αυτό οφείλεται σε κάποιου είδους πλάνο από πλευράς σας ή απλώς είναι κάτι που προέκυψε;

Λίγο και από τα δύο. Πάντοτε θέλαμε να γράψουμε που να σε πιάνουν μεμιάς που τα ακούς σε μια συναυλία. Λειτούργησε τέλεια στο ντεμπούτο μας και λειτουργεί υπέροχα και στο νέο μας δίσκο. Γνωρίζαμε ότι θέλαμε να έχουμε περισσότερα τραγούδια για να παίζουμε σε μελλοντικές συναυλίες - αυτό άλλωστε μπορεί να συμβεί πολύ σύντομα! Φυσικά δεν εκβιάζουμε καταστάσεις, η έμπνευση έρχεται σε σένα με τον τρόπο που συμβαίνει, αλλά επιδιώξαμε μια πιο catchy και άμεση προσέγγιση. Χαίρομαι που δούλεψε τελικά!

Hemmer King

Είναι το πρώτο ομότιτλο άλμπουμ σας, οπότε αναρωτιέμαι... Μπορεί να θεωρηθεί αυτή μια επανεκκίνηση ή μια νέα περίοδος για την μπάντα;

Το έθεσες τέλεια! Αυτό είναι το πρώτο μας άλμπουμ με τη Napalm, είναι το πρώτο μας άλμπουμ με τον Jacob Hansen στη μίξη και το mastering, είναι το πρώτο μας άλμπουμ που ο Peter Sallai κάνει το artwork του, το πρώτο επίσης που έχουμε το δικό μας, custom made ρουχισμό από την OV Thunder Clothing, αλλά και το ντεμπούτο μας με τον Gladius Thundersword στο μπάσο. Όλως τυχαίως είχαμε και αρκετούς στίχους που αφορούσαν την Αυτού Μεγαλειότητα, τον ίδιο τον Hammer King. Έτσι, είχαμε δύο καλούς λόγους να προχωρήσουμε με τον τίτλο "Hammer King" για το νέο άλμπουμ. Ήταν καιρός να εμφανιστεί και ο Βασιλιάς σε κάποιο εξώφυλλο μας επίσης. Ο τέλειος συγχρονισμός!

Θα ήθελες να μας δώσεις κάποιες λεπτομέρειες για τους στίχους; Αν και ακούγονται σαφώς φαντασιακοί με μια ιδέα ιστορίας από πίσω τους, υποθέτω έχουν και κάποιες αναφορές στην πραγματική ζωή. Από που πηγάζει η έμπνευση σας για τους στίχους;

Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε να έχουμε στίχους που λειτουργούν μέσα στο σύμπαν του Hammer King, αλλά και τον πραγματικό κόσμο. Το "Awaken The Thunder" είναι ένα τέτοιο τραγούδι. Περιγράφει απαίσια πράγματα που συμβαίνουν στο Βασίλειο, τα οποία συμβαίνουν και στον πραγματικό κόσμο επίσης. Πιστεύουμε πως αυτή είναι μια καλή κατεύθυνση για εμάς για το μέλλον: θα συνεχίσουμε να λέμε το μύθο του Hammer King, με σαφείς αναφορές στον πραγματικό κόσμο.

Ο μύθος λέει πως «όλη η μουσική και οι στίχοι δίνονται από την Αυτού Μεγαλειότητα, τον Hammer King» οπότε ο Βασιλιάς είναι πάντοτε η βασική πηγή έμπνευσης μας. Αλλά, για να είμαι ειλικρινής, το να γράφεις στίχους είναι αντίστοιχο με το να γράφεις μουσική: δεν κάνεις κάτι, εκτός από το να είσαι ανοιχτός για κάθε ερέθισμα που θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης. Κυρίως, έχουμε ένα κομμάτι μουσικής και αρχίζω να τραγουδώ πάνω σε αυτό. Μόλις ξεκινήσω, οι στίχοι έρχονται μόνοι τους. Κάποιοι παραμένουν όπως μου ήρθαν αρχικά, κάποιοι αλλάζουν στην πορεία. Αλλά πάντοτε χρησιμοποιούμε τη δύναμη της στιγμής.

Ακολουθήσατε την ίδια διαδικασία για να γράψετε και να ηχογραφήσετε το άλμπουμ; Δώσε μας μερικές παραπάνω πληροφορίες...

Όταν δουλεύουμε τα τραγούδια μας στο rehearsal χώρο του Castle Rockfort, κάνουμε φθηνά demos με σε ένα δωμάτιο με ένα μικρόφωνο. Καθώς βρίσκουμε τα κατάλληλα τραγούδια, ηχογραφούμε ένα αξιοπρεπές demo με όλα τα όργανα και τα φωνητικά που θέλουμε. Κατόπιν, παίρνουμε αυτές τις ηχογραφήσεις και πηγαίνουμε στο στούντιο, όπου και αλλάζουμε κάποια λίγα πράγματα.

Ηχογραφήσαμε αυτό το άλμπουμ όπως και όλα τα υπόλοιπα στο Studio Greywolf με τον αγαπημένο φίλο Charles Greywolf των Powerwolf. Έχει ηχογραφήσει όλα μας τα άλμπουμ και δεν βλέπω τρόπο να άλλάξει αυτό στο μέλλον. Πλέον έχει ένα νέο, σύγχρονο στούντιο, στο οποίο ηχογραφήσαμε για πρώτη φορά. Το μέρος είναι τεράστιο! Λατρεύαμε και το προηγούμενο στούντιο, αλλά το νέο είναι τόσο καλύτερο και μεγαλύτερο! Αυτό μας ώθησε στα όρια μας, στο να αποδόσουμε ακόμη καλύτερα - ειδικά σε ό,τι αφορά τα φωνητικά και τα τύμπανα, τα δύο πιο σημαντικά όργανα σε κάθε άλμπουμ που ξέρουμε από το "Painkiller" των Judas Priest.

Αυτό που πρακτικά άλλαξε είναι ότι αυτήν τη φορά έκανε τη μίξη και το mastering o Jacob Hansen. Είχαμε λατρέψει τη δουλειά του στα πέντε τελευταία άλμπουμ των Pretty Maids, στα οποία είχε προσδώσει έναν τόσο φρέσκο ήχο, τόση δύναμη, αλλά συγχρόνως και τόση μελωδία σε πρώτο πλάνο. Αυτό ακριβώς θέλαμε κι εμείς για το νέο μας άλμπουμ. Θυμάμαι τη μέρα που μας έστειλε την πρώτη του μίξη. Την άκουσα για 24 δευτερόλεπτα και ήξερα ότι θα προχωρήσουμε με αυτόν τον τρόπο μαζί του. Ο Charles Greywolf και o Jacob Hansen είναι η ιδανική ομάδα για τους Hammer King. Είμαστε παραπάνω από ευτυχείς που θα κάνουμε μαζί τους και το επόμενο μας άλμπουμ!

Για μένα, υπάρχει μόνο heavy metal, thrash metal, death metal και black metal. Τα υπόλοιπα είναι μονάχα για να γίνεται κουβέντα μεταξύ μας

Μετά από όσα χρόνια σας παρακολουθώ και αφού άκουσα και το νέο σας πόνημα, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δίσκο με το δίσκο ακολουθείτε μια πιο άμεση και πομπώδη προσέγγιση. Ισχύει όντως κάτι τέτοιο ή είναι μονάχα στη φαντασία μου;

Έχεις δίκιο, είναι μέσα στη φυσική μας εξέλιξη! Τα heavy κομμάτια μας γίνονται πιο άμεσα και «πικάντικα» την ίδια στιγμή που τα επικά τραγούδια μας μεγαλώνουν και γίνονται όλο και πιο μεγαλοπρεπή από δίσκο σε δίσκο. Να είσαι σίγουρος πως και στον επόμενο μας δίσκο θα έχουμε αρκετό epic υλικό, ήδη υπάρχουν τραγούδια!

Hemmer King

Αλήθεια, πώς αισθάνεσαι για τον όρο "power metal" που πολλοί χρησιμοποιούν για να περιγράψουν τη μουσική σας; θεωρείς όλες αυτές οι ταμπέλες είναι απαραίτητες ή μπερδεύουν τα πράγματα παραπάνω απ’ότι θα έπρεπε;

Κοίτα, προσωπικά μεγάλωσα μόνο με heavy metal. Οπότε, ό,τι κάνω, ό,τι κάνουμε αν θες, το θεωρούμε ως heavy metal. Φυσικά, έχουμε πει ότι παίζουμε royal metal μιας και παίζουμε τα τραγούδια του Hammer King - αλλά αυτό λέγεται για να προκαλέσουμε και λίγο. Δεν με ενοχλεί που κάποιοι μας αναφέρουν ως power metal, κάτι που λένε και για τους Helloween ας πούμε - μόνο που όταν ξεκίνησαν οι Helloween, δεν υπήρχε καν το είδος. Για μένα υπάρχει μόνο heavy metal, thrash metal, death metal και black metal. Τα υπόλοιπα είναι μονάχα για να γίνεται κουβέντα μεταξύ μας.

Μιλώντας για τις κυρίαρχες επιρροές σας, ποιες μπάντες θα ξεχώριζες;

Προσωπικά το βλέπω ως εξής: όταν είσαι οπαδός της μουσικής, που λίγο-πολύ όλοι είμαστε, πόσα άλμπουμ ακούς στη ζωή σου; Μερικές χιλιάδες. Κάθε άλμπουμ έχει πάνω-κάτω δέκα κομμάτια. Μιλάμε, λοιπόν, για πολλά τραγούδια, τα οποία έχουν αντίκτυπο σε καθέναν μας προσωπικά. Ομοίως και για τους μουσικούς, συμβαίνει το ίδιο. Οπότε, θεωρώ υπάρχουν τόσες πολλές επιρροές στη μουσική μας, από τους Iron Maiden και τους Rush, τους Judas Priest, τους Queen, τους Nevermore και τους Wishbone Ash, αλλά και τόσους άλλους. Η μουσική έρχεται από το σύμπαν, κάτι που συνήθιζε να λέει και ο Neil Peart. Και όπως όλοι ξέρουμε, ο Neil Peart είχε πάντα δίκιο!

Έχετε υπογράψει με τη Napalm και απ' ό,τι κατάλαβα είστε πολύ ικανοποιημένοι με την επιλογή σας. Έρχομαι να ρωτήσω, λοιπόν, αν είχες να διαλέξεις τρεις μπάντες από το roster της για να δημιουργήσεις το ιδανικό touring πακέτο, ποιες θα ήταν αυτές;

Όντως, είμαστε ευτυχισμένοι που ανήκουμε στο δυναμικό της Napalm. Όμως, για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, η συνεργασία μας με την Cruz Del Sur ήταν άψογη και δεν έχουμε να πούμε κακή κουβέντα για εκείνους - άλλωστε, αγαπάμε τον Enrico Leccese. Ωστόσο, βάσει του ύφους μας, η Napalm είναι η πλέον ταιριαστή επιλογή για εμάς. Οι διασυνδέσεις που έχουν με περιοδικά, φεστιβάλ και περιοδείες είναι τεράστιες. Βλέπω πόσοι περισσότεροι τρόποι υπάρχουν για να προωθηθεί η μουσική μας μέσω της Napalm. Πραγματικά το εκτιμούμε πολύ!

Όσο για την ερώτηση που μου έκανες, η απάντηση είναι πολύ εύκολη: θα ήταν η περιοδεία "Hammer & Kings" με τους HammerFall, τους Warkings και τους Hammer King. Φοβερό πακέτο, έτσι;

Οι Hammer King θα βρεθούν ξανά επί σκηνής πολύ σύντομα

Ποια είναι τα μακροπρόθεσμα πλάνα σας; Ξερεις, είμαι μεγάλος οπαδός των Lord Vigo που επίσης συμμετέχεις και αναρωτιέμαι αν υπάρχουν πλάνα για κάτι νεότερο, είτε αφορά ένα νέο άλμπουμ είτε οτιδήποτε...

Θα συνεχίζουμε χωρίς σταματημό. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε στις 10 του Ιουνίου και πλέον περιμένουμε να παίζουμε όσα περισσότερα shows μπορούμε όποτε μας επιτραπεί, ενώ έχουμε πληθώρα από merchandise στο online shop μας στο hammer-king.com. Στο μεταξύ, θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε πάνω στο νέο μας άλμπουμ, ώστε να κυκλοφορήσει μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

Οι Lord Vigo επίσης δουλεύουν σε νέο υλικό και, απ’ όσο μπορώ να γνωρίζω, το νέο άλμπουμ μας θα είναι έτοιμο πολύ σύντομα.

Hemmer King

Οπότε υπάρχουν πλάνα για περιοδεία, απ’ όσο καταλαβαίνω. Να ελπίζουμε να περάσετε και από τα μέρη μας;

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που αφορούν τη συνεργασία με τη Napalm είναι τα Napalm Events. Ελπίζουμε πως ολόκληρος ο μηχανισμός περιοδειών θα έχει ξεκινήσει ξανά από το φθινόπωρο. Βεβαίως, η αγορά έχει υπερπληθώρα προσφορών αφού περιμένουν περιοδείες ήδη από το 2020 για να πραγματοποιηθούν, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι οι Hammer King θα βρεθούν ξανά επί σκηνής πολύ σύντομα. Και το ορκίζομαι, πραγματικά θέλω να παίξω ξανά στην Ελλάδα!

Κλείνοντας, θες να πεις τί βρίσκεται στα ηχεία σου αυτόν τον καιρό;

Είμαι φανατικός με ό,τι ακούω, οπότε συνήθως δεν ακούω μονάχα ένα άλμπουμ από μια μπάντα, αλλά ολόκληρη τη δισκογραφία της με χρονολογική σειρά. Αυτή τη στιγμή έχω ακούσει, χωρίς σειρά προτίμησης, από Ramones, Black Sabbath και Pretty Maids, μέχρι Toto και AC/DC.

Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου. Αν έχεις να προσθέσεις κάτι, ελεύθερα...

Σπύρο, ευχαριστώ κι εσένα και το Rocking για την επικοινωνία και τις ερωτήσεις που μου θέσατε. Απάντησα χωρίς δισταγμό στις περισσότερες, κάτι σπάνιο για μένα. Ελπίζω από τα βάθη της καρδιάς μου να επιστρέψουμε στα ελληνικά εδάφη το συντομότερο και να συναντηθούμε σε κάποιο show ή σε κάποια ταβέρνα στην υπέροχη χώρα σου, μιλώντας για τις χαρές της ζωής: τη μουσική, το καλό φαγητό και την αδερφοσύνη. Σας ευχαριστώ για την υποστήριξη, μείνετε ασφαλείς και δυνατοί. God bless the King, may the King bless you!

  • SHARE
  • TWEET