Deadpool Pt.II

Μία κριτική

Από τον Ιάσονα Τσιμπλάκο, 11/02/2016 @ 10:32

Χαιρετώ. Ναι, ούτε ένα πανέμορφο "Force Awakens" δεν ήταν αρκετό ώστε να με κάνει να σηκωθώ από τον τεμπέλικό μου κώλο και να γράψω κανένα κείμενο. Και πίστεψέ με, είχα τόσα να σου σούρω, μπετοναρμέ, που μου έβαλες τα γέλια όταν έβγαλε το κράνος ο Kylo Ren... Τα θυμάμαι και ψάχνω τις βαλεριάνες. Αησιχτίρ.

Τέλοσπαντων, είπα όμως τώρα να κάνω τον κόπο να γράψω δύο αράδες καινούργιες, κυρίως επειδή πριν 1 χρόνο, 6 μήνες και 9 μέρες, είχα γράψει τούτο 'δω, και θα 'ταν τουλάχιστον ξεφτίλα να μην πω το κατιτίς. Το λοιπόν, μόλις γύρισα από προβολή του "Deadpool" και μπορώ με άνεση να πω πως δεν έχω περάσει καλύτερα σε υπερηρωική ταινία.

Δεν θα πω πολλά, γιατί δεν είμαι βλάκας. Έτσι κι αλλίως νόμιζω έχει τουλάχιστον μία βδομάδα ακόμα πριν σκάσει το κόκκινό του κωλαράκι στις ελληνικές αίθουσες, οπότε με ποιόν να συζητήσω 'δω πέρα για την ταινία; Μονόλογος.

Deadpool

Πρώτον, συμφωνούμε όλοι πως πρόκειται για το καλύτερο μάρκετινγκ ταινίας όλων των εποχών; Δεν μου φτάνουν οι ώρες να κάτσω λινκάρω όλα τα διαφημιστικά πρόμο που έχουν βγει για τη ταινία αυτή. Έχεις φυσικά κάποια highlight, όπως όταν ανακοινώθηκε πως η ταινία θα ήταν όντως Rated R, ή η χαριτωμενιά που έκαναν για το Halloween, και βεβαίως το PSA που έκανε αποκλειστικά για τους παπαροφέροντες φαν του (και να το προσωπικό μου αγαπημένο, για το Australia Day, που υποθέτω είναι κάτι που υπάρχει).

Αν εξαιρέσεις το "Star Wars" -που είναι το γαμημένο "Star Wars"- δεν μου έρχεται στο νου ταινία για το οποίο το hype να ήταν πιο απτό, και αυτό οφείλεται εξολοκλήρου στην προώθηση της ταινίας. Βοηθάει βέβαια και το είδος του χαρακτήρα που είναι ο Deadpool, όπως και το ότι ο Reynolds έχει πιθανώς γεννηθεί να παίξει αυτόν τον ήρωα, αλλά και πάλι. Σκέψου λίγο το παρακάτω. Σε λίγο παραπάνω από έναν μήνα, ο Batman και o Superman -δύο από τους σημαντικότερους υπερήρωες στην ιστορία- υποτίθεται θα πλακωθούν στα μπουνίδια, και εν όψει του "Deadpool" δεν θα μπορούσε να με νοιάζει λιγότερο. Ακόμα δηλαδή, περισσότερή αγωνία έχω να ξαναδώ το "Deadpool" παρά να νοιαστώ για το "Batman Vs. Superman: Dawn Of Justice League βάλτε καμιά άλλη λέξη στον τίτλο να νομίζει ο συντάκτης πως κάτι γράψαμε".

Ξέρεις πολύ καλά όμως ποιο είναι το πρόβλημα με το hype ε; Προφανώς σπάνια κάτι ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις που τόσο τέλεια έχουμε χτίσει στα κεφαλάκια μας και στο τέλος μένεις με το κλασικό «ναι μεν, αλλά». Τι μας έχουν δείξει όμως για το Deadpool, τι θα 'πρεπε να περιμένεις; Θα σου πω εγώ τι περίμενα, τέσσερα βασικά πράματα:

• Ασόβαρος χαβαλές
 Balls to the wall over the top βία
 Πίστη στον κομιξίστικο χαρακτήρα του Deadpool
 Αναλέητο 4th wall breaking

Και από τα παραπάνω δεν μου έλειψε τίποτα. Η ταινία δεν παίρνει ούτε δευτερόλεπτο τον εαυτό της στα σοβαρά, και αυτό το εννοώ απολύτως κυριολεκτικά και σαν μέγιστο κομπλιμέντο. Από το πρώτο γαμημένο δευτερόλεπτο των τίτλων αρχής ξέρεις ακριβώς τι σε περιμένει, τα τέσσερα προαναφερθέντα σημεία. Ατάκες συνεχώς, easter eggs παντού, ωραιότατο δέσιμο με το υπάρχον X-Men σύμπαν και αγνό βρώμικο χιούμορ. MAXIMUM EFFORT!

Οι συντελεστές της ταινίας κάναν άψογη δουλειά και αυτό φαίνεται, να, εδώ μόλις χθες μόλις τους έδωσαν το πράσινο φως για το sequel. Το passion project του Reynolds επιτέλους παρουσιάστηκε όπως του αξίζει και πραγματικά το  Deadpool φέρνει έναν αέρα φρεσκάδας στο σκοτεινό, βαρύ και ασήκωτο κόσμο των σύγχρονων υπερηρωικών ταινιών. Τρεχάτε.

Δείτε το και δω θα 'μαστε να το συζητήσουμε.

Υ.Γ.: Morena Baccarin, πάντα θα 'σαι η διαστημική μου πόρνη, Ινάρα.
Y.Γ.2: Best post credit scene ever.

  • SHARE
  • TWEET