«A Buyer's Guide»: Dee Snider

He's an S.M.F. - black sheep of the family, nothing like the rest

Από τον Σπύρο Κούκα, 18/02/2021 @ 10:50

Ο Daniel "Dee" Snider αποτελεί μια από τις πιο χαρακτηριστικές κι αναγνωρίσιμες μορφές που έχει γεννήσει το heavy metal, όντας ένας θρυλικός frontman, το εκτόπισμα του οποίου συνεχίζει να «μετρά» στο χώρο της σκληρής μουσικής. Άλλωστε, η φιγούρα του υψηλόσωμου Αμερικάνου με την αμφίεση που έγινε ευρέως γνωστός, αποτυπώνεται στο νου μεμιάς άπαξ και την αντικρίσεις, αποτελώντας τόσο τη φωνή (και τον κύριο συνθέτη), όσο και την εικόνα των σπουδαίων Twisted Sister.

Με τους τελευταίους, μεγαλούργησε στο πρώτο μισό των '80s, διασχίζοντας όλα τα επίπεδα από το underground μέχρι και την απόλυτη εμπορική καταξίωση, με το "Stay Hungry" να ξεχωρίζει λίγο περισσότερο των έργων που μας χάρισαν, παραμένοντας ένα κλασικό άλμπουμ, ανεπηρέαστο από τη φθορά του χρόνου. Οι εσωτερικές τους διαμάχες, ωστόσο, έφεραν ένα πρόωρο τέλος στην πορεία της μπάντας, λίγο μετά το (καταρχάς προορισμένο να κυκλοφορήσει ως solo προσπάθεια του Αμερικάνου ερμηνευτή) "Love Is For Suckers", μέχρι ουσιαστικά τις αρχές των '00s, όπου και αποτέλεσαν ένα (κατά κύριο λόγο) touring act για σχεδόν μια δεκαπενταετία.

Στο μεσοδιάστημα, ο Snider υπήρξε ιδιαίτερα πολυπράγμων, τόσο δισκογραφικά, όσο και σε επίπεδο άλλων δραστηριοτήτων. Με δική του ραδιοφωνική εκπομπή, τηλεοπτικές προσπάθειες που αφορούσαν μέχρι κι ένα reality show με εκείνον και την οικογένεια του και διάφορες guest εμφανίσεις εδώ κι εκεί, παρέμεινε στην επικαιρότητα, έστω κι αν σε επίπεδο παραγωγής δίσκων οι προσπάθειες του κρίνονται τουλάχιστον αμφιλεγόμενες.

Αξιοσημείωτη στιγμή της ευρύτερης πορείας του ως μουσικός υπήρξε η ευθεία αντιπαράθεση στην οποία βρέθηκε έναντι της περίφημης PMRC (Parents Music Resource Center), μια επιτροπή λογοκρισίας μουσικών έργων αναλόγως της «επικινδυνότητας» ή του «σεξουαλικά επιλήψιμου» του στιχουργικού τους περιεχομένου, σχηματισμένη από τις Tipper Gore, Susan Baker, Pam Howar και Sally Nevius (όλες τους σύζυγοι υψηλά ιστάμενων προσώπων των συντηρητικών Ηνωμένων Πολιτειών των '80s). Μια από τις πρώτες δράσεις αυτής της επιτροπής φίμωσης της καλλιτεχνικής ελευθερίας, η περιβόητη "filthy fifteen" λίστα δημοφιλών τραγουδιών της εποχής, τα οποία λογοκρίθηκαν λόγω του στίχου τους, μεταξύ των οποίων και το "We're Not Gonna Take It" (λόγω της υπόνοιας «προτροπής σε βιαιοπραγίες»).

Αντιδράσεις υπήρξαν από πληθώρα γνωστών καλλιτεχνών του ευρύτερου μουσικού χώρου, μεταξύ των οποίων οι Frank Zappa, John Denver, αλλά και ο προαναφερθής Snider, με τη συγκεκριμένη υπόθεση και τις "Parental Advisory - Explicit Content" ετικέτες σε πολλά άλμπουμ για δεκαετίες, να αποτελούν μια μελανή σελίδα σε ό,τι αφορά την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και την απρόσκοπτη καλλιτεχνική έκφραση. Μια υπόθεση που είναι επίκαιρη - δυστυχώς - ξανά, ακόμη και σε εγχώριο επίπεδο, με το πολυσυζητημένο - κι επίμαχο - άρθρο 8 του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ να ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων και να αποτελεί τροφή για σκέψη αναφορικά με το καλλιτεχνικό μέλλον της χώρας.

Με αφορμή, λοιπόν, τα γεγονότα της εγχώριας επικαιρότητας, αλλά και τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από την - απ' ότι φαίνεται - οριστική παύση των Twisted Sister, το 2016, θυμόμαστε, επισκεπτόμαστε ξανά και κατατάσσουμε υποτυπωδώς τα σημαντικότερα των δισκογραφικών έργων που συμμετείχε ενεργά ο σπουδαίος Αμερικάνος frontman, δίνοντας ιδιαίτερη βάση - αναμενόμενα - στα όσα μας προσέφερε παρέα με τους Twisted Sister. Όσο για την κάθε μορφής προσπάθεια για φίμωση, λογοκρισία και στέρηση των δικαιωμάτων της ελεύθερης έκφρασης και σκέψης, η απάντηση είναι και θα παραμείνει μία:

"We've got the right to choose and there ain't no way we'll lose it
This is our life, this is our song
We'll fight the powers that be just, don't pick our destiny 'cause
You don't know us, you don't belong
We're not gonna take it anymore"

 
Twisted Sister - Under The Blade

Twisted Sister - Under The Blade
(Secret, 1982)

Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς να τους πρωτογνωρίσαμε μέσω του "Stay Hungry", όμως η ιστορία των Twisted Sister βρίσκει στο "Under The Blade" το πραγματικό της ορόσημο. Βλέπετε, η πορεία τους ξεκινά μια γεμάτη δεκαετία νωρίτερα, με τους Eddie Ojeda και Jay Jay French να προσανατολίζονται ακόμη σε ένα πιο glam ύφος. Ο ερχομός του Dee Snider θα άλλαζε τις ισορροπίες - και το συνθετικό ύφος - με τη μπάντα να κινείται για χρόνια στα όρια του underground και να αποκτά το status του πραγματικά επικίνδυνου σχήματος, γνωστό για τις εντυπωσιακές ζωντανές του εμφανίσεις στα διάφορα club shows που έδινε. Αυτήν ακριβώς την αίσθηση αισχμαλωτίζει και το "Under The Blade", αυτή τη δίψα για διάκριση και την αχαλίνωτη rock & roll ενέργεια ενός σχήματος που έλεγε εμπράκτως ένα τεράστιο "F*ck You" σε κάθε τύπο ή μικροαστικό καθωσπρεπισμό. Τότε που ακόμη ο μετέπειτα στίχος του "S.M.F." έβρισκε στους ίδιους την πλήρη ενσάρκωση του - black sheep of the family, nothing like the rest.

Twisted Sister - Stay Hungry

Twisted Sister - Stay Hungry
(Atlantic, 1984)

Αν μπορούμε να συνοψίσουμε ολόκληρη την καριέρα των Twisted Sister σε μία δισκογραφική στιγμή, ετούτη συμπεριλαμβάνεται αυτούσια στο εμβληματικό "Stay Hungry" και τα 37 λεπτά της διάρκειας του. Όλα όσα θα χαρακτήριζαν κλασικό ένα δίσκο βρίσκονται εδώ σε περίσσεια: ένα απόλυτα χαρακτηριστικό και μνημειώδες εξώφυλλο με τη μορφή του Dee Snider να δεσπόζει, μια δισκογραφική ακόμη να μην έχει παρέμβει δραστικά στο δημιουργικό έργο του σχήματος αλλά να δρα υποστηρικτικά και να εξασφαλίζει την προβολή που χρειαζόταν και, το σημαντικότερο, μονάχα ανθεμικοί ύμνοι σε όλες τις διαθέσεις και τις ταχύτητες σε καθεμιά από τις δύο πλευρές του βινυλίου. Το "Stay Hungry" υπήρξε καθοριστικό για το σύνολο της πορείας των Αμερικάνων, σε τέτοιο βαθμό που κυκλοφόρησε σε δύο διαφορετικές εποχές, με το "Still Hungry" remake να το παρουσιάζει ξανά στο κοινό των '00s. Σε κάθε περίπτωση, όμως, παραμένει μέχρι και σήμερα ένα από τα πρώτα άλμπουμ που θα σκεφτεί κάποιος όταν ανακαλέσει στο νου τα '80s, όντας ένας δίσκος που δεν πρέπει να λείπει από μια στοιχειωδώς ενημερωμένη metal δισκοθήκη.

 

Twisted Sister - You Can't Stop Rock 'N' Roll

Twisted Sister - You Can't Stop Rock 'N' Roll
(Atlantic, 1983)

Το πρώτο άλμπουμ της μπάντας σε μια μεγάλη πολυεθνική την βρίσκει στην καλύτερη της φόρμα, να ραφινάρει τον ωμό ήχο του ντεμπούτου της και να γράφει μια σειρά από καθαρόαιμα, γεμάτα από hooks και sing along στιγμές, κολλητικά hard & heavy κομμάτια. Τα "The Kids Are Back", "I Am (I'm Me)" και το ομότιτλο είναι κλασικότερα-των-κλασικών δείγματα του παλιού, καλού, '80s σκληρού ήχου, ενώ τα υπόλοιπα τραγούδια δεν υπολείπονται σε κάτι, παρουσιάζοντας την πεμπτουσία του ήχου των Twisted Sister, σε μια περίοδο που ακόμη θεωρούνταν επικίνδυνοι, ένα ανερχόμενο κι ασταμάτητο act που πέρασε από όλα τα στάδια του underground μέχρι την πραγματική καταξίωση.

Twisted Sister - Come Out And Play

Twisted Sister - Come Out And Play
(Atlantic, 1985)

Η "MTV" περίοδος των Twisted Sister είχε ξεκινήσει ένα δίσκο νωρίτερα, με το "Come Out And Play" να βρίσκει τους Αμερικάνους hard & heavy rockers στο εμπορικό αποκορύφωμα της καριέρας τους. Μάλιστα, μπορούμε να χαρακτηρίσουμε το εν λόγω άλμπουμ ως το τελευταίο πραγματικά κλασικό έργο της μπάντας, με τουλάχιστον τα μισά κομμάτια να είναι έν δυνάμει hits της εποχής, τους ίδιους να απολαμβάνουν ένα rock star status και τις πωλήσεις ακόμη να βρίσκονται στα ύψη. Σε βάθος χρόνου, βέβαια, έδω συναντάμε την κρίσιμη καμπή στην καριέρα τους, στην οποία οφείλεται και η επακόλουθη διάλυση τους, καθώς οι ίδιοι ενέδωσαν στις εταιρικές πιέσεις (αλλά και στις εμπορικές προσταγές της εποχής), αλλοιώνοντας τον ήχο τους και ερχόμενοι σε έντονες προστριβές σε προσωπικό επίπεδο. Το τίμημα της δόξας; Πιθανότατα.

 
Twisted Sister - Love Is For Suckers

Twisted Sister - Love Is For Suckers
(Atlantic, 1987)

Κρίνοντας το συγκεκριμένο άλμπουμ έχοντας μια σημαντική χρονική απόσταση από τη στιγμή που κυκλοφόρησε, μπορεί να διαπιστώσει κανείς πως μονάχα κακή δουλειά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Σύμφωνοι, το "Love Is For Suckers" είναι το οριστικό «ξεπούλημα» των Twisted Sister στις επιταγές της εποχής (και του MTV), με ήχο που πλέον είχε «σενιαριστεί» και γυαλιστεί και συνθέσεις που ακολουθούν πιστά τις pop metal προσταγές των '80s. Εκ του αποτελέσματος, αυτή η στροφή δεν βγήκε στο συγκρότημα, καθώς, αντί να γιγαντώσει τη δημοφιλία τους, οδήγησε στην άδοξη διάλυση τους. Από άποψη τραγουδιών, πάντως, στέκεται αρκετά καλά, με το "Wake Up (The Sleeping Giant)" να είναι από τα καλύτερα τραγούδια - μουσικά και στιχουργικά - που είχαν συνθέσει, το "Hot Love" ένα κομμάτι που θα μπορούσε να έχει γίνει τεράστιο hit στο αμερικανικό ραδιόφωνο της εποχής και το ομότιτλο μια δυναμική μεταλλική σύνθεση με κολλητικό ρεφρέν.

Widowmaker - Blood And Bullets

Widowmaker - Blood And Bullets
(Esquire, 1992)

Οι Widowmaker υπήρξαν το ουσιαστικότερο και πιο ποιοτικό σχήμα που συμμετείχε ή δημιούργησε ο Dee Snider μετά τους Twisted Sister, χωρίς αμφιβολία. Τα δύο, δε, άλμπουμ που κυκλοφόρησαν στο πρώτο μισό των '90s, αποτελούν ένα εξαιρετικά διασκεδαστικό και catchy δείγμα εμπορικού heavy metal, με δυνατές κιθάρες και τον Snider σταθερά σε εντυπωσιακές ερμηνείες. Εξ αυτών, το "Blood And Bullets" προκρίνεται με καθαρά προσωπικά κριτήρια ( έναντι του εξίσου καλού "Stand By For Pain") για τη συμπλήρωση του παρόντος οδηγού, με το εναρκτήριο "Emaheevul" (το οποίο βρισκόταν και στο, τότε ακόμη «χαμένο», άλμπουμ των Desperado) να αποτελεί ένα μικρό ύμνο και να δίνει το στίγμα του άλμπουμ ευθύς εξαρχής.

Desperado - Bloodied But Unbowed

Desperado - Bloodied But Unbowed
(Destroyer, 1996)

Παρά το μετριότατο εξώφυλλο του, το μοναδικό άλμπουμ του project των Desperado είναι μια από τις δουλειές που αξίζει κανείς να προσεγγίσει, ακόμη και μόνο για το ιστορικό της υπόβαθρο και τους μουσικούς που απαρτίζαν το βραχύβιο σχήμα. Με τους Dee Snider, Clive Burr (drummer των Iron Maiden μέχρι και το "The Number Of The Beast"), Bernie Torme (κιθαρίστας με θητείες στις προσωπικές μπάντες των Ian Gillan και Ozzy Osbourne, μεταξύ άλλων) και Marc Russell να συνθέτουν ένα all-star lineup και το εν λόγω άλμπουμ να προορίζεται να κυκλοφορίσει αρχικά εντός του 1990 - κάτι που αναβλήθηκε επ'αόριστον με απόφαση της Elektra Records, μόλις δύο βδομάδες πριν την τότε ημερομηνία κυκλοφορίας του - το "Bloodied But Unbowed" παρουσιάζει ένα υλικό που συνέχιζε από εκεί που σταματούσε υφολογικά το "Love Is For Suckers", με ουσιαστική τραγουδοποιία στο ύφος των late '80s και ωραίες κιθάρες δια χειρός Torme. Καθόλου άσχημο, αν ρωτάτε τη γνώμη μου, και ατυχώς παραγνωρισμένο λόγω των επιλογών της δισκογραφικής του σχήματος την περίοδο της δημιουργίας του.

 
Dee Snider - For The Love Of Metal

Dee Snider - For The Love Of Metal
(Napalm, 2018)

Το άλμπουμ - επιστροφή του Dee Snider στο metal. Μετά από μια περίοδο όπου οι πειραματισμοί δεν έλειψαν σε ό,τι αφορά την προσωπική καριέρα του τεράστιου Αμερικανού frontman, με προσπάθειες που κοίταζαν ανεπιτυχώς ακόμη και προς το Broadway ή/και τον ήχο των Nine Inch Nails, το "For The Love Of Metal" ήρθε ως μια απρόσμενη - μα καθόλα ευπρόσδεκτη - στροφή σε πιο τυπικές metal φόρμες. Υπεύθυνος του μεγαλύτερου μέρους του υλικού του άλμπουμ στέκεται ο πολυπράγμων Jamey Jasta (των Hatebreed), ο οποίος συνέθεσε σε ένα ύφος που σέβεται την κληρονομιά του Snider στο έπακρο, φέρνοντας την όσο το δυνατόν πιο κοντά στον σύγχρονο εμπορικό metal ήχο. Όσοι περιμένουν να ακούσουν τραγούδια στο χαρακτηριστικό hard & heavy ύφος των Twisted Sister μάλλον θα απογοητευτούν, αν και η ουσία της κυκλοφορίας απέχει κατά πολύ από την έννοια του «ξαναζεσταμένου φαγητού». Αντιθέτως, ο Snider φαίνεται ξανά ενεργός και με πραγματικό λόγο ύπαρξης στο χώρο, όντας ένα τοτέμ του σκληρού ήχου που και μόνο η παρουσία του μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά στη σύνδεση του τότε με το σήμερα.

 
Twisted Sister - A Twisted Christmas

Twisted Sister - A Twisted Christmas
(Razor & Tie, 2006)

Είναι κρίμα από κάθε άποψη, το συγκεκριμένο άλμπουμ να είναι το τελευταίο studio δημιούργημα που φέρει το θρυλικό λογότυπο των Twisted Sister στο εξώφυλλο του. Σε μια αψυχολόγητη απόφαση που έμοιαζε λάθος εν τη γενέσει της, οι επανενωμένοι Twisted Sister αποφάσιζαν, μετά το remake του "Stay Hungry", να παρουσιάσουν ένα χριστουγεννιάτικο άλμπουμ με μεταλλικές εκδοχές γνωστών τραγουδιών αυτής της εποχής. Ως αποτέλεσμα, το "A Twisted Christmas" δεν βγήκε τελικά τόσο αδιάφορο όσο αναμενόταν, αλλά το ότι καταφέρνει και παίζει μεταξύ σοβαρού κι αστείου την περίοδο των χριστουγεννιάτικων εορτών δεν το λες κι επιτυχία για μια ιστορική μπάντα με το εκτόπισμα των Αμερικάνων.

 
Twisted Sister - Live At Hammersmith

Twisted Sister - Live At Hammersmith
(CMC International, 1994)

Το ημερολόγιο δείχνει 1984, μια περίοδος κατά την οποία οι Twisted Sister έχουν κυκλοφορήσει και το "Stay Hungry" και βρίσκονται πάνω στο σανίδι του ιστορικού Hammersmith Odeon. Καταλαβαίνει εύκολα κανείς ότι μιλάμε για μια εποχή που η μπάντα βρισκόταν στα ντουζένια της, στην κορυφαία φάση της εμπορικά και δημιουργικά, οπότε το δείγμα που έχουμε εδώ από τις τότε live επιδόσεις της είναι απολύτως αντιπροσωπευτικό των δυνατοτήτων της. Πάντως, τα δύο τελευταία τραγούδια (διασκευές σε υλικό των Elvis Presley και Tiny Bradshaw) είναι παρμένα από μια εμφάνιση τους στο Detroit, το 1979, τότε που - χωρίς συμβόλαιο ακόμη αλλά όντας ένα καυτό «υπόγειο» όνομα - προσπαθούσαν να εξέλθουν του απαιτητικού underground χώρου.

A Compilation 

Spotify Playlist

1. We're Not Gonna Take It 
2. I Wanna Rock 
3. The Price 
4. Burn In Hell 
5. The Kids Are Back 
6. S.M.F. 
7. Destroyer 
8. Under The Blade 
9. Bad Boys (Of Rock 'N' Roll)
10. I Am (I'm Me) 
11. We're Gonna Make It 
12. You Can't Stop Rock And Roll 
13. Wake Up (The Sleeping Giant) 
14. Love Is For Suckers 
15. Come Out And Play 
16. The Fire Still Burns 
17. I Believe In You 
18. Tomorrow's No Concern 
19. I Am The Hurricane 
20. Calling For You 
21. Hang'Em High 
22. Killing Time
23. Stand By For Pain 
24. Emaheevul 

  • SHARE
  • TWEET