«A Buyer's Guide»: Kristoffer Rygg (Ulver, Arcturus κ.ά.)

Πολυπράγμων και αυτοαναιρετικός, ο Rygg έχει όλα τα στοιχεία ενός μεγάλου καλλιτέχνη

Από τους Μάνο Πατεράκη, Αντώνη Κονδύλη, 22/10/2013 @ 13:12
Kristoffer Rygg, Garm, Trickster G., God Head... Όπως και να τον αποκαλέσεις, αναφέρεσαι στην επιβλητική φιγούρα ενός ανθρώπου που αποτελεί τεράστιο κεφάλαιο της παρανοϊκής νορβηγικής μουσικής σκηνής - και μιας και οι άνθρωποι εκεί εκτιμούν την τέχνη ακομπλεξάριστα, όπως της αρμόζει, δεν θα ήταν υπερβολικό να πούμε ότι ο Kristoffer Rygg είναι ένας από τους μεγαλύτερους πρεσβευτές της νορβηγικής τέχνης στο σύνολό της. Άνθρωπος με μία από τις πλέον χαρισματικές φωνές, με απίστευτο ταλέντο στη σύνθεση μουσικής, άριστος χειριστής των τεχνολογικών εργαλείων ενός στούντιο μουσικής και -όπως δείχνουν όλες οι συνεντεύξεις του- ένα ευφυές, συνειδητοποιημένο και συγκροτημένο άτομο με σαφές όραμα για αυτό που κάνει. Πολυπράγμων και αυτοαναιρετικός, ο Rygg έχει όλα τα στοιχεία ενός μεγάλου καλλιτέχνη.

Kristoffer Rygg

Γεννήθηκε στο Oslo το 1976 και σε ηλικία 16 ετών δημιούργησε τους Ulver. Έκτοτε δεν έχει σταματήσει να πειραματίζεται, είτε έχοντας αυτός τα ηνία, είτε συμμετέχοντας σε συγκροτήματα άλλων υπερ-ταλαντούχων συνεργατών του. Οι κανόνες του Buyer’s Guide είναι γνωστοί και αμείλικτοι. Τα masterpieces δεν είναι μόνο δύο… Τα cornerstones επίσης... Αλλά οι συμβιβασμοί είναι απαραίτητοι για να ακολουθηθούν οι κανόνες. Οι κυκλοφορίες που παραλείφθηκαν θλίβουν κι εμάς όσο κι εσάς γιατί η σωστή απάντηση στο «τι να ακούσω από Garm;» είναι «όλα». Εμείς εδώ έχουμε τον άχαρο αλλά απολαυστικό ρόλο της ιεράρχησης. Είτε ξεκινάς τώρα το ταξίδι στον κόσμο του, είτε κάνεις ακόμα ένα πέρασμα στις κυκλοφορίες του, ιδού μία από τις ορθολογικές πορείες που μπορεί να ακολουθήσει κανείς...

Μάνος Πατεράκης

Masterpieces
Ulver - Themes From William Blake's The Marriage Of Heaven And Hell Ulver - Themes From William Blake's The Marriage Of Heaven And Hell (Voices Of Wonder - 1998)

Μετά τον όλεθρο του "Nattens Madrigal", η πιο απρόβλεπτη μπάντα της νορβηγικής σκηνής, κάνει στροφή και με πειστικό τρόπο αναγκάζει πολλούς blacksters και μη να ασχοληθούν με την progressive και ηλεκτρονική μουσική. Το άλμπουμ ουσιαστικά αποτελεί μια αφήγηση χωρίων από το βιβλίο του William Blake και μπορεί να χαρακτηριστεί ως η αποθέωση της αντισυμβατικότητας. Με άκρως πειραματική διάθεση και με ακροβατισμούς από ασυνήθιστα rock / metal περάσματα μέχρι το trip hop και το drum 'n' bass, ο δίσκος αυτός αποτελεί ένα αριστούργημα έμπνευσης, δημιουργίας, προόδου και πρωτοπορίας, αποτελώντας ουσιαστικά το εφαλτήριο για μια σημαντική μερίδα οπαδών του ακραίου ήχου να ανοίξουν τους ορίζοντές τους και να αναζητήσουν την «αλήθεια» και σε άλλα μουσικά μονοπάτια. Αριστούργημα από όποια οπτική γωνία και να το παρατηρήσεις.

Αντώνης Κονδύλης
Arcturus - The Sham Mirrors Arcturus - The Sham Mirrors
(A13 Productions - 2002)

Οι Arcturus ανέκαθεν επεδίωκαν να έχουν το ρόλο της εμπροσθοφυλακής του metal. Προπορευόμενοι από τους υπόλοιπους, εξερευνούσαν τα αχανή όρια της αισθητικής, με σημείο εφόδου το black metal, αλλά απομακρυσμένοι πολλά εκτάρια από αυτό. Με το "The Sham Mirrors", οι Arcturus βρέθηκαν τόσο μπροστά που τελικά απογειώθηκαν στο σύμπαν και από τα παγωμένα απώτατα σύνορά του μας εκτόξευσαν κομμάτια καταιγιστικής ομορφιάς όπως το "Nightmare Heaven", ένα από τα καλύτερα τραγούδια που έχει βγάλει ο σκληρός ήχος ποτέ. Ο Kristoffer Rygg, ως Trickster G. Rex, λιγότερο οπερατικός και πιο διαστημικός σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν του, μας προσφέρει μερικές από τις πιο μεστές ερμηνείες του και απογειώνει αυτό το αριστούργημα. Η ακρόαση του "The Sham Mirrors" είναι βιωματική εμπειρία.

Μάνος Πατεράκης
 
Cornerstones
Arcturus - La Masquerade Infernale Arcturus - La Masquerade Infernale (Music For Nations - 1997)

Οι Arcturus από το ξεκίνημα τους τράβαγαν το δικό τους δρόμο, ανεξάρτητα με το τι συνέβαινε τριγύρω. Μετά το μελωδικό, τεχνικό και διακριτικώς progressive, black metal του "Asperia Hiems Symfonia", το "La Masquerade Infernale" δεν τάραξε απλώς τα νερά, αλλά άνοιξε νέους δρόμους για πολλούς. Με μπροστάρη τον Κristoffer Rygg, με τα ιδιαίτερα εκφραστικά φωνητικά του, συνθέτουν μουσική χωρίς όρια και περιορισμούς και δημιουργούν ένα διαμάντι, πλημμυρισμένο από θεατρικότητα, από λυρισμό και από συναίσθημα που σε συνεπαίρνει και σε ταξιδεύει. Σκοτεινό, μυστηριακό και μεθυστικό. Οι Arcturus προσφέρουν μια από τις σημαντικές στιγμές της Νορβηγίας και γενικότερα της δεκαετίας του '90. Ακούγοντας το ανυπέρβλητο "The Chaos Path" δύσκολα μπορείς να διαφωνήσεις (αν και σε αυτό τα φωνητικά είναι από τον ICS Vortex).

Αντώνης Κονδύλης
Ulver - Perdition City Ulver - Perdition City
(Jester - 2001)

Η πλήρης μεταμόρφωση των Ulver ήρθε ένα χρόνο μετά το EP "Metamorphosis". Ο Kristoffer Rygg μας παρουσίασε κάτι που έχουν προσπαθήσει να κάνουν πολλοί μουσικοί, αλλά κανείς δεν τα κατάφερε ποτέ σε αυτόν τον βαθμό: κυκλοφόρησε έναν δίσκο που είναι όντως «music to an interior film». Μια μουσική δημιουργία με αξιοθαύμαστη συνοχή και ένα συνεχές urban συναίσθημα να δίνει την αίσθηση ενός ταξιδιού σε παρακμιακά σοκάκια μιας φουτουριστικής οργουελικής γκρίζας πόλης. Το trip-hop μπλέκεται με την jazz με τον πλέον ντελικάτο τρόπο. Αν δεν σου πάρουν το μυαλό τα ανατριχιαστικά σαξόφωνα του εναρκτήριου "Lost In Moments", έχουμε για τη συνέχεια "Porn Piece Or The Scars Of Cold Kisses", "The Future Sound Of Music" και "Nowhere/Catastrophe". Όχι ότι είναι σωστό, βέβαια, να βλέπουμε αποσπασματικά ένα δημιούργημα με τόσο έντονη την αίσθηση ενός αμέριστου συνόλου αγωνίας, ομορφιάς και λύτρωσης.

Μάνος Πατεράκης
 
Worth Exploring
Ulver - Bergtatt - Et Eeventyr i 5 Capitler Ulver - Bergtatt - Et Eeventyr i 5 Capitler
(Head Not Found - 1995)


Στον πρώτο τους δίσκο, οι Ulver μας προσέφεραν ένα έξοχο δείγμα folk black metal, σε μια εποχή που ευνοούσε πειραματισμούς με παραδοσιακού τύπου χαρακτηριστικά είτε στα φωνητικά, είτε στη μουσική. Τραγουδώντας στη μητρική τους γλώσσα και περιλαμβάνοντας mid tempo σημεία, black metal ξεσπάσματα, ακουστικά folk μονοπάτια και μεγάλη ποικιλομορφία στα φωνητικά το "Bergtatt..." είναι ένας δίσκος γεμάτος νοσταλγία, μελαγχολία και μια αύρα που σε συνεπαίρνει κάθε φορά που τον ακούς. Το πρώτο δείγμα γραφής από ένα συγκρότημα που έμελλε να μας εκπλήξει πολλές φορές τα επόμενα χρόνια.

Αντώνης Κονδύλης
Head Control System - Murder Nature Head Control System - Murder Nature (Jester - 2006)

Ένας από τους πλέον παραγνωρισμένους και, σίγουρα, ένας από τους πιο αδικημένους, δίσκους της καριέρας του Kristoffer Rygg είναι το "Murder Nature" που κυκλοφόρησε με τους Head Control System. Η μουσική είναι γραμμένη από τον David Cardoso και κινείται ως επί το πλείστον σε mid-tempo ρυθμούς και στα πλέον δύστροπα εκ των progressive metal μονοπατιών, με μια βαριά μοντέρνα χροιά. Τα φωνητικά του Rygg είναι αυτά που προσδίδουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα σε έναν ούτως ή άλλως άκρως εμπνευσμένο δίσκο. Δύσκολη κυκλοφορία που θέλει τις ακροάσεις της, αλλά ανταμείβει πλουσιοπάροχα.

Μάνος Πατεράκης
Ulver - Shadows Of The Sun Ulver - Shadows Of The Sun
(Jester - 2007)

Καταρχάς, να επισημάνουμε ότι το "Shadows Of The Sun" δεν είναι σε καμία περίπτωση worth exploring με την έννοια ότι και να μην το ακούσεις, δεν χάνεις και πολλά. Για την ακρίβεια, χάνεις το πιο σκοτεινό και κλειστοφοβικό δημιούργημα που έχει κυκλοφορήσει ποτέ ο Kristoffer Rygg. Ένα σύνολο τόσο ασήκωτο μέσα στον μινιμαλισμό του, που δεν μπορείς να το ακούσεις παρά μόνο σε πολύ συγκεκριμένες στιγμές... Όταν είσαι έτοιμος να δεχτείς τη σκιά μιας ολικής έκλειψης πάνω σου και να φανταστείς τον ήλιο να λάμπει από πίσω. Κάθε νότα είναι τοποθετημένη στην εντέλεια πάνω σε ένα γαϊτανάκι ambient κενών. Εδώ βρίσκουμε το στοιχειωτικό "Like Music", καθώς επίσης και μία από τις πιο ιδιαίτερες διασκευές σε Black Sabbath.

Μάνος Πατεράκης
 
Nerd Alert
Ulver - Nattens Madrigal Ulver - Nattens Madrigal
(Century Media - 1997)

Το "Nattens Madrigal" μπορεί να θεωρείται ένας από τους καλύτερους black metal δίσκους -και για τους ακραιφνείς blacksters, ο καλύτερος των Ulver- το συγκεκριμένο άλμπουμ, όμως, δεν αποτελεί και το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα της εικοσάχρονης πορείας του Κristoffer Rygg. Πρωτόγονος, old school ήχος, κλασικό σιδηροδρομικό riffing, ασταμάτητα blast beat και μια αισθητική που παραπέμπει στους Darkthrone εποχής "Under A Funeral Moon" και "Transylvanian Hunger". Το "Nattens Madrigal" λογίζεται ως nerd alert, καθώς δεν είναι πολλοί οι οπαδοί της μουσικής αυτής που συνέχισαν να ακολουθούν τα μουσικά δρώμενα του Rygg στη συνέχεια. Πόσοι από αυτούς που ανέβηκαν στο άρμα τα επόμενα χρόνια νομίζετε ότι μπορούν να ανεχτούν 44 λεπτά ανελέητου black metal;

Αντώνης Κονδύλης
 
Keep Away
 Ulver - Wars Of The Roses Ulver - Wars Of The Roses
(Kscope - 2011)

Οι δίσκοι του σπουδαίου Kristoffer Rygg δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κυμαίνονται σε υψηλό επίπεδο και πάντα κινούν το ενδιαφέρον, ωστόσο επιλέγουμε το "Wars Of The Roses" ως το άλμπουμ από το οποίο δεν είναι απαραίτητο να ξεκινήσει κάποιος να ανακαλύπτει την δισκογραφία του Νορβηγού. Ο βασικότερος λόγος είναι ότι σε αυτό το άλμπουμ η μπάντα έχει ακολουθήσει πιο ασφαλή συνθετικά μονοπάτια και έχει αποφύγει να ρισκάρει. Συγκριτικά με το παρελθόν η μουσική αυτή τη φορά περιέχει λιγότερες εκπλήξεις και είναι σχετικά πιο προσβάσιμη για τον ακροατή. Είναι ένας δίσκος που απέχει από την αισθητική και την υψηλή δημιουργικότητα που είχαν επιδείξει οι Ulver όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά εξακολουθεί και παραμένει ένας καλός δίσκος.
 
Live
Ulver - The Norwegian National Opera Ulver - The Norwegian National Opera
(Kscope - 2011)

Ο Κristoffer Rygg αποφασίζει το 2009 ότι οι Ulver μπορούν να παρουσιάσουν για πρώτη φορά στη σκηνή τις δημιουργίες τόσων ετών. Ακολούθησαν διάφορες συναυλίες και μια από αυτές έλαβε χώρα στην Εθνική Νορβηγική Όπερα. Στο DVD αυτό αποτυπώνεται η ατμόσφαιρα και το κλίμα που οι Ulver αναπαράγουν στις ζωντανές τους εμφανίσεις μέσω της μουσικής τους, αλλά και σε συνδυασμό με την εικόνα που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι τους. Αυτό το οποίο καταφέρνουν, είναι να σε ταξιδέψουν, να σε μαγέψουν και πολύ δύσκολα να σε αφήσουν αδιάφορο. Οι δύο φορές που τους παρακολουθήσαμε στην Ελλάδα, απλά επαληθεύουν τη δυνατότητά τους αυτή.

Αντώνης Κονδύλης


A Compilation
Με μεγάλη δυσκολία προσπαθήσαμε να χωρέσουμε σε λιγότερο από 80 λεπτά ένα ταξίδι στα πολλά προσωπεία του μεγάλου Trickster, περιοριζόμενοι σε ένα κομμάτι ανά κυκλοφορία. Ορίστε το αποτέλεσμα.

1. Capitel IV: Een Stemme locker (Ulver - Bergtatt - Et eeventyr i 5 capitler)
2. Wintry Grey (Arcturus - Aspera Hiems Symfonia)
3. The Eye Of Oden (Borknagar - The Olden Domain)
4. Ad Astra (Arcturus - La Masquerade Infernale)
5. Lyckantropen Theme VII (Ulver - Lyckantropen Themes)
6. Plates 21-22 (Ulver - Themes From William Blake's The Marriage Of Heaven And Hell)
7. Nightmare Heaven (Arcturus - The Sham Mirrors)
8. It Hurts (Head Control System - Murder Nature)
9. For The Love Of God (Ulver - Blood Inside)
10. Providence (Ulver - Wars Of The Roses)
11. Where Is Yesterday [The United States Of America cover] (Ulver - Childhood's End)
12. Little Blue Bird (Ulver - A Quick Fix Of Melancholy)
13. Like Music (Ulver - Shadows Of The Sun)
14. Son Of Man (Ulver - Messe I.X-VI.X)
15. Porn Piece or The Scars of Cold Kisses (Ulver - Perdition City)

Υ.Γ.: Ακούτε το compilation εδώ.
  • SHARE
  • TWEET