Cult Of Luna

The Raging River

Red Creek (2021)
Από τον Αντώνη Καλαμούτσο, 11/02/2021
Ένα ωραιότατο, χορταστικό EP που κλείνει τον κύκλο του "A Dawn To Fear"
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Γνωστά πράγματα: οι Cult Of Luna είναι από αυτές τις ελάχιστες metal μπάντες που απλώς αδυνατούν να βγάλουν κάτι μέτριο. Είναι αδύνατον, η πάστα τους δεν θα το επέτρεπε ποτέ. Αγαλλίαση στους πολυπληθείς φίλους τους λοιπόν για ένα EP περίπου σαράντα λεπτών, που μόνο ως καλοδεχούμενο δώρο μπορεί να εκληφθεί.

Αυτό που είναι άγνωστο στην περίπτωση του "The Raging River" είναι το ποιος είναι ο βασικός λόγος για την κυκλοφορία του. Μπορεί να είναι τα εγκαίνια του δικού τους label Red Creek. Η ανάγκη τους να κλείσει ο συνθετικός κύκλος του υπέροχου "A Dawn To Fear". Ή απλώς η πραγματοποίηση του ονείρου μιας συνεργασίας με τον μεγάλο Mark Lanegan, με ένα τραγούδι που δεν θα λειτουργούσε καλά στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης δουλειάς. Όποια κι αν είναι η ιεραρχία τους, όλοι οι λόγοι είναι καλοί.

Ας αρχίσουμε με τον Lanegan. Το "Inside Of A Dream" είναι ένα τρίλεπτο μελωδικό τραγούδι που για τους Cult Of Luna ως σύνθεση, θα μπορούσε να γραφτεί ανάμεσα στα κουρδίσματα στις πρόβες τους. Ο Mark είναι εκεί για να παραδώσει το feeling που πρέπει στο τραγούδι και για να εκπληρώσει το οπαδικό όνειρο της μπάντας. Μια χαρά δηλαδή (ακούσαμε και καλύτερη συνεργασία με τον Lanegan πρόσφατα), η ιστορία γράφτηκε, προχωράμε παρακάτω.

Τα υπόλοιπα τέσσερα tracks κλείνουν ουσιαστικά το κεφάλαιο του "A Dawn To Fear" και η ίδια η μπάντα τα αντιλαμβάνεται ως συνθέσεις της ίδιας αισθητικής και φιλοσοφίας. Θηριώδες post metal με αργά tempo, εκπληκτική δύναμη και σαφήνεια, μαεστρικές ενορχηστρώσεις και καθαρτικά συναισθήματα. Όλες οι συνθέσεις θα μπορούσαν να έχουν θέση στο τελευταίο άλμπουμ και, από αυτήν τη σκοπιά, δεν προσφέρουν κάτι καινούριο στην Cult Of Luna μυθολογία. Από την άλλη, όταν κάτι είναι τόσο καλοδουλεμένο, δύσκολα θα γκρινιάξει κανείς για την επανάληψη του.

Το "Three Bridges" με την αρχοντική του εισαγωγή, το σχετικά mainstream ρεφρέν και τα μελωδικά περάσματα, μοιάζει το πιο ολοκληρωμένο εξ αυτών, μια φοβερή σύνθεση με τη σφραγίδα ποιότητας της μπάντας. Το "What I Leave Behind" φαίνεται πιο αδύναμο συγκριτικά, διότι παρά το πορωτικό του groove δεν οδηγεί σε κάποια κορύφωση. Το ίδιο στοιχείο εντοπίζω και στα "I Remember" και "Wave After Wave": συνθέσεις υπέρβαρες, ατμοσφαιρικές, εξαιρετικά ογκώδεις, χωρίς όμως εμπνευσμένες δομικά κορυφώσεις.

Στον αντίποδα, η δουλειά που έχει γίνει στον ήχο είναι εξαιρετική και οι Cult Of Luna ακούγονται πιο εκρηκτικοί από ποτέ. Πολύ ψαγμένες ενορχηστρώσεις, τρομερά synths και πλούσια στρώματα συχνοτήτων, εγγυώνται την απόλαυση της προσεκτικής ακρόασης. Όλο αυτό προσδίδει μια ιδιαίτερη αίγλη στο υλικό, τονίζοντας επακριβώς τα συναισθήματα που γεννάει η μουσική τους, ίσως ακόμα και μεγεθύνοντας τα.

Είναι γεγονός ότι αυτό που για τις περισσότερες post-metal μπάντες θα ήταν ένα άπιαστο όνειρο, για τους Cult Of Luna είναι απλώς ένα EP. Το "The Raging River" είναι μια δουλειά που η μπάντα θεωρεί απαραίτητη για τη μετάβαση στο επόμενο έργο τους. Ο κύκλος κλείνει λοιπόν, περιμένουμε τις μελλοντικές τους αναζητήσεις και αυτά τα πέντε γενναία τραγούδια θα κάνουν την αναμονή πιο γλυκιά.

Spotify

  • SHARE
  • TWEET