Dark Tranquillity

Where Death Is Most Alive

Century Media (2009)
Από τον Βαγγέλη Ευαγγελάτο, 16/02/2010
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Το, ιδιαίτερα αγαπητό στο ελληνικό κοινό, συγκρότημα από το Göteborg, συμπλήρωσε είκοσι χρόνια ύπαρξης, και αποφάσισε να μας ανταμείψει για τρίτη φορά μέσα στο '09. Προηγήθηκε η (μη αναγκαία) συλλογή "Manifesto Of Dark Tranquillity", αλλά και το "Yesterworlds", μία πολύ όμορφη κυκλοφορία των δύο πρώτων demo τους, εμπλουτισμένη από τέσσερις ακυκλοφόρητες, demo και εναλλακτικές εκτελέσεις, γνωστότερων κομματιών τους. Όμως το πραγματικό δώρο στους οπαδούς της μπάντας είναι αυτό το διπλό DVD, που αφήνει χιλιόμετρα πίσω το "Live Damage" του '03, όσον αφορά στην ποιότητα αλλά και στην πληρότητα.

Το πρώτο DVD περιλαμβάνει μία χορταστική συναυλία, γυρισμένη την 31η Οκτωβρίου του '08, στο club Rolling Stone του Μιλάνου. Είκοσι τραγούδια, όσα και τα χρόνια που κουβαλάνε στην πλάτη τους, με το βάρος να πέφτει κατά κύριο λόγο στο υπερεπιτυχυμένο "Fiction", από το οποίο ακούμε συνολικά επτά κομμάτια. Απολύτως δικαιολογημένα, γιατί με το album αυτό έκαναν το πολυπόθητο άνοιγμα στην αμερικάνικη αγορά, και συγκέντρωσαν μεγάλο αριθμό νέων οπαδών. Οι υπόλοιπες κυκλοφορίες αντιπροσωπεύονται ισάξια με περίπου δύο τραγούδια έκαστη, πλην του ντεμπούτου "Skydancer" (μόνο ένα μικρό σημείο από το "Yesterworld" υπάρχει εδώ, ως εισαγωγή στο "Punish My Heaven"). Οπότε μπορούμε να πούμε ότι κανένας οπαδός συγκεκριμένης περιόδου δεν μένει παραπονεμένος. Προσωπικά, απόλαυσα περισσότερο τις εκτελέσεις των παλιότερων (και παραγκωνισμένων) "Lethe", "Edenspring", "Dreamlore Degenerate" και "FreeCard", στις οποίες το συναίσθημα περισσεύει και η ατμόσφαιρα γίνεται πραγματικά μαγική. Το ιταλικό κοινό είχε γεμίσει ασφυκτικά το club εκείνο το βράδυ, και, σε αντίθεση με το ολιγάριθμο και «ψόφιο» του "Live Damage", τραγουδούσε κυριολεκτικά από το πρώτο δευτερόλεπτο, δημιουργώντας μία πολύ ωραία ατμόσφαιρα, και ένα πολύ δυνατό live feeling. Ωραίες στιγμές αποτελούν και οι εκτελέσεις των "Insanity's Crescendo" και "The Mundane And The Magic", όπου η Nell Sigland των Theatre Of Tragedy ανεβαίνει στη σκηνή και μοιράζεται τα φωνητικά με τον Mikael Stanne. Ίσως ξινίσει κάποιους (όπως εμένα) το ντουέτο στο "Mundane…", λόγω του στησίματος των δύο performer, που θυμίζει πιο πολύ στήσιμο Ελλήνων «καλλιτεχνών» σε μουσική σκηνή, παρά metal συγκροτήματος. Η συνύπαρξη των δύο, πάντως, είναι εκπληκτική.

Ειδικά προσεγμένο είναι και το stage show της μπάντας, με υπέροχο φωτισμό, αλλά και μία οθόνη στο background που προβάλλει συνεχώς εικόνες, στίχους, και πανέμορφα animated σκίτσα του Niklas Sundin. Η δουλειά που έχει γίνει από την Vassara Films (καμία σχέση με τον Κύρο;) είναι εξαιρετική και άκρως επαγγελματική. Με οχτώ high-definition κάμερες πάνω και κάτω από τη σκηνή, άψογη σκηνοθεσία με εναλλαγές στις λήψεις που δεν είναι τόσο απανωτές και γρήγορες ώστε να κουράζουν το μάτι, τολμώ να πω ότι είναι η καλύτερη παραγωγή που έχω δει σε μουσικό DVD. Σε συνδυασμό και με την αψεγάδιαστη απόδοση της μπάντας, αλλά και την δυνατότητα επιλογής 5.1 ήχου, πρόκειται για μία τέλεια, από όλες τις απόψεις, συναυλία, διάρκειας 105 λεπτών, την οποία όλοι οι φίλοι της μπάντας αξίζει να προμηθευτούν.

Ας πάμε στα του δεύτερου DVD τώρα, που έχουν και πιο πολύ ζουμί. Έχουμε και λέμε: Επτά promo videos, που καλύπτουν την εποχή από "Projector" έως και "Fiction", συμπεριλαμβανομένου και του video για το "Misery's Crown", που άλλωστε έκανε πρεμιέρα μέσω της παρούσας κυκλοφορίας. Ακόμα 21 ζωντανά ηχογραφημένα κομμάτια, παρμένα από διάφορες περιόδους, από το ντοκουμέντο της πρόβας στο γκαράζ το '91, όταν η θέση πίσω από το μικρόφωνο ανήκε στον Anders Fridén, μέχρι εμφανίσεις σε μεγάλα φεστιβάλ των τελευταίων ετών. Όλα τους παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς είναι σπάνια και τα περισσότερα δεν είχαν δει μέχρι σήμερα το φως της ημέρας. Το μεγαλύτερο δέλεαρ στο δεύτερο DVD, όμως, είναι το 47λεπτο ντοκιμαντέρ "Out Of Nothing", όπου τα μέλη της μπάντας μάς ξεναγούν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, το Billdal του Göteborg, μάς εξιστορούνται τις δυσκολίες στις πρώτες μέρες των Septic Broiler, που αργότερα μετονομάστηκαν σε Dark Tranquillity, μάς δείχνουν τις γειτονιές στις οποίες μεγάλωσαν και τα clubs στα οποία έδωσαν τις πρώτες τους συναυλίες. Επίσης, ενδιάμεσα υπάρχουν πολλές συνεντεύξεις, νυν και πρώην μελών, αλλά και άλλων εξεχόντων προσωπικοτήτων του NWOSDM κινήματος, όπως του παραγωγού Fredrik Nordström, του Tomas Lindberg (Grotesque, At The Gates), του Anders Iwers (Tiamat, Ceremonial Oath), και άλλων. Το μόνο κακό στο ντοκιμαντέρ αυτό, είναι η παντελής έλλειψη υποτίτλων. Φυσικά, όλοι μιλάνε αγγλικά, αλλά σε πολλά σημεία πρέπει να υπερπηδήσεις τις αγγλοσουηδικές προφορές και την background μουσική, για να μπορέσεις να καταλάβεις.

Μιλάμε για μία κυκλοφορία, της οποίας η απλή έκδοση, με τα δύο DVD, έχει συνολική διάρκεια που αγγίζει τις πέντε ώρες! Το υπερπλήρες αυτό πακέτο συμπληρώνεται, στην περιορισμένη έκδοση, με ένα διπλό CD, που περιέχει τη συναυλία του Μιλάνου σε audio μορφή. Όλα αυτά, ποτισμένα με την σεμνότητα που πάντοτε διακατείχε τους Dark Tranquillity, του μακροβιότερου συγκροτήματος του λεγόμενου Göteborg metal, και ενός από τα σημαντικότερα στο σουηδικό metal στερέωμα.
  • SHARE
  • TWEET