The Rocking Moviez

Όταν η μουσική εισχωρεί σε εικόνες κι όταν οι εικόνες παράγουν νότες

Από τον Γιώργο Ζαρκαδούλα, 07/02/2018 @ 11:48

 

Κάνοντας μια διακοπή από τις κινηματογραφικές ταινίες, θα σου διηγηθώ τα καθέκαστα για μια αγαπημένη τηλεοπτική σειρά. Πιθανώς την αγαπημένη και του David Bowie για ευνόητους λόγους όπως θα καταλάβεις.

Η "Χρονοπαγίδα" ή "Life On Mars" αγγλιστί του BBC, έκανε την πρεμιέρα της τον Ιανουάριο του 2006 και της έμελλε να παραμείνει στον τηλεοπτικό αέρα για μια χρονιά ακόμα. Ακόμα κι αν τα χρόνια φαντάζουν μακρινά, τα συστατικά της είναι τέτοια που ακόμα και τώρα δεν επιδέχονται ποιοτικής αμφισβήτησης.

Life On Mars - Sam Tyler

Η ιστορία: Ο DCI Sam Tyler, έχει αυτοκινητικό ατύχημα την ώρα που προσπαθεί να διαλευκάνει μια υπόθεση που εμπλέκει και την κοπέλα του. Λίγες ώρες μετά βρίσκεται σε κώμα και μεταφέρεται (υποσυνείδητα;) από το 2006 πίσω στο 1973. Αυτό από μόνο του αρκεί να σου εξάψει το ενδιαφέρον, αλλά δεν είναι το πιο σημαντικό τελικά.

Προφανώς επικρατεί ένα μικρό χάος στο μυαλό του και σχετικά γρήγορα προσπαθεί να εγκλιματιστεί στα καινούργια δεδομένα, όπως την απουσία κινητού τηλεφώνου, DNA και λοιπών πρακτικών του σήμερα. Θα υιοθετήσει άμεσα τον μεγάλο γιακά, τις καμπάνες και την καδένα και θα συνειδητοποιήσει πως οι υποθέσεις του τότε με το τώρα του έχουν μια κάποια σχέση.

Life On Mars

Οι χαρακτήρες: Το πρώτο μεγάλου ατού της σειράς. Από τους κεντρικούς μέχρι τους δορυφορικούς ρόλους, είναι όλοι τους ένας κι ένας. Διαφορετικές κι ενίοτε αντικρουόμενες μεταξύ τους περσόνες, συνθέτουν έναν απολαυστικό μικρόκοσμο που σίγουρα θα ήθελες να ήσουν μέρος του. Πέραν του Sam Tyler με τις δικαιολογημένες του φρίκες, θα σταθώ σε δυο τρεις με προεξέχοντα τον Διοικητή του.

Gene Hunt ("The Guv" ή "Sheriff Of Manchester"): Παληκάρι από τα λίγα. Ακριβοδίκαιος, σεξιστής, βωμολόχος, πότης με βιτριολικό χιούμορ και υπέρμαχος αμφιβόλων μεθόδων απόσπασης ομολογίας. Μπορεί να πλακωθείς μαζί του σε χρόνο dt, στα καπάκια όμως θα ρουφάτε Teachers αγκαλιά στην διπλανή παμπ.

Annie Cartwright: Τα ‘χουμε πει πολλάκις με τους κολλητούς μας. Όταν μια μελαχρινή Αγγλίδα είναι όμορφη, τύφλα να ‘χουν οι μεσογειακές γυναίκες. Είναι η φωνή της λογικής σε έναν παράλογο κόσμο. Τόσο του αστυνομικού τμήματος, όσο και του Sam Tyler.  Σ’ αυτήν άλλωστε εξομολογείται για πρώτη φορά το ταξίδι του στον χωροχρόνο.

Nelson: Ο μπάρμαν της καρδιάς μας. Πέραν του ότι σερβίρει pint και Teachers, είναι ο φιλόσοφος που εμπιστεύονται μπάτσοι και πελάτες. «Κόβει» φάτσες με την μία και συνήθως πέφτει μέσα. Θα σε βοηθήσει αν του το ζητήσεις, αν κάνεις μαλακία όμως δεν θα περάσεις καλά. Ύποπτο παρελθόν, παίζει να είναι και ασφαλίτης.

Αγγλικές βρισιές: Θα μπορούσαν να είναι χαρακτήρες, καθώς το τι ακούγεται ξεπερνά την φαντασία ακόμα και του Edmund Blackadder και κάνει περήφανο τον Groucho Marx.

Life On Mars

Η μουσική: Το δεύτερο μεγάλου ατού της σειράς. Το λες και Υπερατού. Το "Life On Mars?" του Bowie είναι δεδομένο κι αν δεν κάνω λάθος αυτό ακούγεται την ώρα του ατυχήματος. Η συνέχεια είναι καταιγιστική με τα "Stairway To The Stars", "Baba O'Riley" και "Rat Bat Blue" να δίνουν το σαφές και ξεκάθαρο στίγμα του τι θα ακολουθήσει: Pink Floyd, Cream, Uriah Heep, Jethro Tull, Thin Lizzy και Atomic Rooster είναι μόνο ένα μικρό δείγμα του εκπληκτικού soundtrack της σειράς.

Η σκηνή πάντως μιας καταδίωξης υπό των μελωδιών του "Immigrant Song" και της θέασης του Ford Cortina μοντέλου του 1974, είναι μια ομορφιά και μισή.

Η σειρά έχει διασκευαστεί σε Αμερική, Τσεχία, Ρωσία και Ισπανία, με τους Νοτιοκορεάτες να είναι προ των πυλών. Το sequel της "Ashes To Ashes" προβλήθηκε για τρεις σεζόν με τον Gene Hunt να δίνει το παρόν αυτήν τη φορά στη δεκαετία του '80.

Μια πρωτοπόρα ιδέα για την εποχή της με άκρως παλιομοδίτικο στυλ. Αυτό είναι το "Life On Mars"

Sam Tyler: I need a drink.
Gene Hunt: That's the first reasonable thing you 've said since you came here.

  • SHARE
  • TWEET