[7]: Ξύπνα, έχουμε μάθημα

Σε αυτά τα κινηματογραφικά θρανία ξανακαθόμασταν άνετα

Από την Τίνα Καππάτου, 22/09/2014 @ 10:41
Σχολείο. Μία λέξη, ποικίλα συναισθήματα. Όσο πιο μικρός σε ηλικία είσαι, τόσο περισσότερο το αναθεματίζεις. Αν πηγαίνεις γυμνάσιο - λύκειο, η λέξη σχολείο σε βαραίνει σαν καμπούρα που θα πρέπει να κουβαλάς για κάμποσους χειμώνες. Συνήθως ζηλεύεις την ανεξαρτησία των ενηλίκων, αν και στην πορεία καταλαβαίνεις ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αν είσαι φοιτητής, σου λείπει κάπως το σχολείο ή μάλλον πιο πολύ σου λείπουν οι συμμαθητές και το ότι είχες και τους γονείς σου να σε προσέχουν, ενώ τώρα υποτίθεται είσαι «μεγάλος». Αν πάλι έχεις ξεμπερδέψει από σχολεία και σχολές, σου λείπουν όλα τα παραπάνω και θα έδινες τα πάντα για ένα ταξίδι στον χρόνο για να ζήσεις ως μαθητής έστω και για ένα εφτάωρο. Έστω και αν είχες πρώτη ώρα Άλγεβρα και καπάκι Αρχαία. Εύκολα μπορεί να πει κάποιος ότι αγάπησε κάποιο σχολείο που είδε στην μεγάλη ή στην μικρή οθόνη, παρά το δικό του.

Στο σινεμά, οι ταινίες που διαδραματίζονται στα σχολεία γνώρισαν μεγάλη άνθιση την δεκαετία του '80, αν και η πρώτη ταινία που κέρδισε το κοινό και επικεντρώνεται σε μία παρέα σχολιαρόπαιδων και τα προβλήματά τους είχε έρθει καιρό πριν, όταν το 1976 ο Brian De Palma μάς σύστησε την αιματοβαμμένη "Carrie". Γενικότερα, οι ταινίες που έχουν ως θέμα σχολικές παρέες και κλίκες έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς βλέπουμε όλες τις πάστες αλλά θα μπορούσε κανείς να πει και τις κάστες των εφήβων. Σε όλες τις ταινίες έχουμε κλασικά το φυτό, την όμορφη - σνομπ, την όμορφη που δεν το ξέρει, το φρικιό, τον τραμπούκο - αθλητή, τον γονιό που βγάζει τ' απωθημένα του στο παιδί θέλοντας να το κάνει όσα ο ίδιος δεν έγινε, σε κάποιες έχουμε και τον καθηγητή - μέντορα και τέλος το ενδιάμεσο καλό παιδί που συνήθως προσπαθεί να ενταχθεί στους cool ή να πετύχει κάτι cool. Από εκεί και πέρα, οι καταστάσεις αλλάζουν μόνο.

Οι έφηβοι λοιπόν τα έχουν όλα: ζουν σε έναν μικρόκοσμο που γι' αυτούς είναι το σύμπαν όλο, κάνουν τα πάντα για την καλή γνώμη του άλλου, έχουν έντονες αντιδράσεις με έφεση -φυσικά- στο δράμα (αλίμονο, ορμόνες είναι αυτές) και αν έρθει ο prom (ο ετήσιος χορός του σχολείου δηλαδή) και δεν έχουν βρει ταίρι, είναι σαν να άλλαξε η χρονιά και να μην έχουν άνθρωπο να τους φιλήσει: είσαι ένα δακτυλοδεικτούμενο μπακούρι for life.

Πάμε να ταξιδέψουμε στα σχολικά μας χρόνια μέσα από 7 ταινίες με φόντο το σχολείο.



1. Back To The Future (1985)

Back To The Future

Απ' όλες τις ταινίες του '80 με θέμα τους εφήβους (Breakfast Club, 16 Candles κ.τ.λ.), το "Back To The Future" ξεχωρίζει και με διαφορά αφού καταφέρνει να συνδυάσει τη δράση, την κωμωδία αλλά και την επιστημονική φαντασία. Πρόκειται για την πρώτη της τριλογίας με πρωταγωνιστή τον Marty McFly, ο οποίος με την βοήθεια ενός θεοπάλαβου επιστήμονα ταξιδεύει πίσω στο 1955 προσπαθώντας να αποκαταστήσει την τιμή του φουκαριάρη μπαμπά του που είναι το κλασικό θύμα bullying και το πληρώνει μέχρι μεγάλος, μιας και ο bully που τον τυραννάει στην πορεία γίνεται το αφεντικό του. Τίποτα βέβαια δεν είναι τυχαίο για την επιτυχία της ταινίας μιας και είναι σκηνοθετημένη από τον Robert Zemeckis με τις ευλογίες και την επιμέλεια παραγωγής από τον Steven Spielberg. Ο Marty McFly ταξιδεύει σε παρελθόν, παρόν και μέλλον μπερδεύοντάς τα αναμεταξύ τους, καταφέρνοντας ακόμα και 30 χρόνια μετά την πρώτη ταινία να μας ταξιδεύει πάντα με τον ίδιο ενθουσιασμό.

Trailer



2. Dead Poets Society (1989)



O Robin Williams εμπνέει τους μαθητές μιας ολόκληρης τάξης να αγαπήσουν την ποίηση και να αδράξουν τη μέρα... Και όχι μόνο την κινηματογραφική του τάξη, αλλά ακόμα και σήμερα "Ο Κύκλος Tων Χαμένων Ποιητών" δίνει μότο ζωής σε αρκετό κόσμο παρά τα 25 χρόνια που πέρασαν από την ταινία. Ο Williams, στον ρόλο του παιχνιδιάρη καθηγητή, στην άκρως συντηρητική Αμερική του 1959, ταρακουνάει τα ήσυχα, βαρετά, οπισθοδρομικά, συμβατικά «νερά» μιας ομάδας νεαρών σε ένα αυστηρό και καθώς πρέπει σχολείο αρρένων. Τους κάνει να αγαπήσουν την μάθηση και τους ωθεί στο να κυνηγήσουν τα όνειρά τους, να σκέφτονται «έξω απ' το κουτί», να τολμήσουν και να ερωτευτούν, γιατί το νόημα της ζωής δεν κρύβεται πίσω από εξισώσεις και βαρύγδουπα νοήματα αλλά στα απλά και καθημερινά πράγματα που μας δίνουν χαρά. Ε, μετά από όλα αυτά γίνεται να μην σηκωθείς να χαιρετήσεις όρθιος και προσοχή έναν τέτοιο καθηγητή ζωής; O Captain, My Captain!

Trailer



3. Dangerous Minds (1995)

Dangerous Minds

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι θυμόμαστε πιο εύκολα το τραγούδι "Gangsta's Paradise" του Coolio, παρά την ίδια την ταινία που πλαισιώνει. Παρ’ όλα αυτά, το "Dangerous Minds" επικεντρώνεται περισσότερο στις λαϊκές τάξεις και στα προβληματικά παιδιά στις σχολικές αίθουσες των Η.Π.Α.. Η Michelle Pfeifer στον ρόλο του καθηγητή - μέντορα, που λέγαμε και στην εισαγωγή, προσπαθεί να αφυπνίσει το πνεύμα, κάνοντας αυτή την ιδιαίτερη ομάδα παιδιών να αγαπήσει την ποίηση όταν οι υπόλοιποι καθηγητές τους είχαν ξεγραμμένους. Η ταινία θίγει την τραγική όψη της εφηβείας, η οποία συνήθως σε τέτοιες καταστάσεις απλά προσπερνιέται και το παιδί πρέπει να αντιμετωπίσει προβλήματα ως ενήλικας που στις περισσότερες περιπτώσεις καταλήγουν καταστροφικά για το μέλλον του.

Trailer



4. Scream (1996)

Scream

Δεν μιλάμε για τα sequel αλλά μόνο για το πρώτο "Scream". H απόλυτη ταινία τρόμου σε σχολείο μετά το "Carrie". Ο «μπαμπάς» του Freddy Krueger και μαιτρ των ταινιών τρόμου, Wes Craven, σκηνοθετεί μία ταινία που για την εποχή της ήταν πρωτότυπη και κατόπιν έγινε μόδα αλλά σατιρίζεται σε πολλές σατιροκωμωδίες ακόμα και σήμερα! Μία σειρά φόνων ξεκινά σε μία μικρή πόλη της Καλιφόρνια, τα θύματα είναι όλα συμμαθητές στο ίδιο σχολείο, άρα και ο δράστης λογικά πηγαίνει στο ίδιο σχολείο, άρα ποιός από την παρέα είναι ο δράστης; Η παρέα που πρωταγωνιστεί αποδεκατίζεται στο πέρασμα της ταινίας, ένας - ένας πέφτουν θύματα του δολοφόνου με την χαρακτηριστική ασπρόμαυρη μάσκα! Πρωταγωνίστρια η Neve Cambell, η οποία είναι η μόνη που κάθε φορά ξεγλιστρά από τον δολοφόνο, ο οποίος σημειωτέων είναι και κινηματογραφόφιλος, μιας και κάποια από τα θύματά του τα ρωτάει ποιές είναι οι αγαπημένες τους ταινίες τρόμου! Το συγκεκριμένο σχολείο το αγαπήσαμε λόγω του χιτσκοκικού σασπένς του και των splatter σκηνών του, αλλά σίγουρα δεν ζηλέψαμε...

Trailer



5. Harry Potter And The Philosopher's Stone (2001)

Harry Potter And The Philosopher's Stone

Όποιος πει ότι δεν ζήλεψε το Hogwarts από την πρώτη κιόλας ταινία του Harry Potter λέει ψέματα! Εκτός από το δέος που μπορεί να προκαλέσει και μόνο η θέα του κτηρίου, στο Hogwarts μπορεί κανείς να βρει τα πάντα: φίλους, περιπέτειες, έρωτες! Τα μαθήματα είναι κάθε άλλο παρά βαρετά, οι εξωσχολικές δραστηριότητες είναι φοβερές και οι μαθητές είναι κατά πλειοψηφία φιλικοί αν και λίγο ανταγωνιστικοί, εκτός από σένα Malfoy που είσαι φίδι κολοβό! Ποιός ο ιδανικότερος τόπος για να ξεφύγει ένας έφηβος από την απαιτητική καθημερινότητα που έχει τις σχολικές χρονιές, πόσο μάλλον για τον Harry Potter που η ζωή τον έμαθε στα δύσκολα από κούνια... Δεν γίνεται κανείς να βαρεθεί στο μαγευτικό και μαγεμένο σχολείο του Hogwarts γιατί, όπου και αν σταθεί, όπου και αν βρεθεί, όποια πέτρα και αν σηκώσει, η μαγεία υπάρχει!

Trailer



6. School Of Rock (2003)

School Of Rock

Ο καθηγητής Jack Black βαριέται τόσο πολύ να διδάξει μια τάξη παιδιών τα κανονικά μαθήματα που αποφασίζει να τα μάθει ένα πολύ πιο σημαντικό μάθημα: την rock μουσική! Ο εκκεντρικός αυτός καθηγητής δημιουργεί μία super μπάντα όπου το κάθε παιδί έχει τον ρόλο του: μουσικοί, τραγουδίστριες, μάνατζερ, στυλίστας, groupies και τεχνικοί! Κανένας δεν μένει παραπονεμένος! Μαθήματά του "School Of Rock" είναι να μελετούν classic rock μελωδίες, την ιστορία και τα παρακλάδια της rock μουσικής, το να φέρονται με το ανάλογο rock star τουπέ και πάνω από όλα να έχουν τον rock 'n' roll τρόπο σκέψης. «Stick it to the man» είναι η κινητήριος φράση και πείτε μου που είναι να πάω να γραφτώ! Περιττό να πω ότι σε όλη την διάρκεια της ταινίας ακούγονται θρυλικά rock άσματα.

Trailer



7. Superbad (2007)

Superbad

Το θέμα του μπορεί να παραπέμπει ελαφρώς στο "American Pie", όμως το "Superbad" σε αντίθεση με το "American Pie" κέρδισε μια θέση στα σχολεία που αγαπήσαμε ακριβώς για τον λόγο ότι διαδραματίζεται περισσότερο στο σχολείο. Άσε που έχει και πιο «φονικές» ατάκες. Το σενάριο της ταινίας υπογράφουν οι Seth Rogen και Evan Goldberg, οι οποίοι δίνουν και τα ονόματά τους στους δύο κεντρικούς χαρακτήρες. Η ταινία μπορεί να έχει όλα τα κλισέ που έχουν συνήθως οι νεανικές κωμωδίες και το χοντροκομμένο χιούμορ, αλλά με τις φάτσες του μπούλη Jonah Hill, του νερόβραστου Michael Cera και του επικού φλούφλη Christopher Mintz - Plasse να προσπαθούν να ζήσουν ως party - animal και να μην τελειώσουν το σχολείο παρθένοι νομίζω κάνουν τη διαφορά.

Trailer
  • SHARE
  • TWEET