[7]: Διάττοντες Αστέρες

Οι one hit wonders του κινηματογράφου

Από την Τίνα Καππάτου, 02/07/2015 @ 12:09
Οι διάττοντες αστέρες κυριολεκτικά είναι τα λεγόμενα πεφταστέρια. Εμφανίζονται από το πουθενά, λάμπουν για δευτερόλεπτα και μετά εξαφανίζονται.

Στην τέχνη γενικότερα το να «λάμψει» κάποιος για λίγο είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Έτσι και στο σινεμά έχουμε πολλούς ηθοποιούς (και όχι μόνο, αλλά εκεί θα επικεντρωθούμε) που απλά η τύχη τους χαμογέλασε για λίγο, έκαναν μία μεγάλη επιτυχία και μετά εξαφανίστηκαν για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Πάντως κοινός παρονομαστής σε αρκετούς είναι μία λαμπρή Oscarική νίκη που συνοδεύτηκε από λανθασμένα μετέπειτα καλλιτεχνικά βήματα που τους οδήγησε στην αφάνεια. Μάλλον χειρίστηκαν επιπόλαια την επιτυχία τους και ενώ μας συστήθηκαν ως πολλά υποσχόμενοι αποδείχτηκε ότι το όλο θέμα ήταν μία τεράστια φούσκα.

Βέβαια υπάρχουν και εκείνοι που απλά δεν ήθελαν να ασχοληθούν ξανά με την μεγάλη οθόνη για τους δικούς τους λόγους ή τους «κατάπιε» ο ρόλος που τους ανέδειξε.

Εμείς θα επικεντρωθούμε σε ηθοποιούς που κατάφεραν και έκαναν το μεγάλο «μπαμ» αλλά έμειναν σε αυτό και δεν τους ξαναείδαμε να έχουν κάποια άλλη επιτυχία.



1. Roberto Benigni

Roberto Benigni

Να πω την αλήθεια μου ακόμα θυμάμαι τον ενθουσιασμό και την χαρά του όταν ανέβηκε να παραλάβει τα Oscar α' αντρικού ρόλου και καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας για το "Life Is Beautiful" το 1997 παρότι ήμουν μικρό παιδί. Με την Sophia Lauren να τον εκφωνεί κατενθουσιασμένη και εκείνος να πηδάει πάνω από τα καθίσματα προκειμένου να ανέβει στη σκηνή. Ο Benigni είναι ο μπριόζος Ιταλός που κέρδισε τη συμπάθεια του κοινού αμέσως. Ίσως να είναι και ο λόγος που δύσκολα θυμάται κανείς τα επόμενα αποτυχημένα καλλιτεχνικά του βήματα και μένουμε μόνο στην επιτυχία του. Ακολούθησε η μεταφορά του "Πινόκιο", το οποίο θεωρείται από τις μεγαλύτερες φλόμπες στην ιστορία των κινηματογραφικών φιάσκων και πήγε λέγοντας. Μία μικρή έκλαμψη υπήρξε όταν έπαιξε στο "From Rome With Love" του Woody Allen αλλά να φανταστείς το «ευτυχώς» του Benigni είναι το «δυστυχώς» του Allen. Ήταν μία μικρή ανάσα στην καριέρα του Benigni αλλά ο Allen μας έχει συνηθίσει σε αριστουργήματα και αυτό δεν ήταν.



2. Timothy Hutton

Timothy Hutton

Και μένουμε στους νικητές των Oscar για να δούμε την περίπτωση του Timothy Hutton. Οι νεότεροι της παρέας τον Hutton τον έχουν πετύχει σε καμιά σειρά στην τηλεόραση αλλά δεν θυμούνται ούτε την σειρά ούτε το όνομά του. Και όμως αυτός ο τύπος είναι ο νεαρότερος κάτοχος του βραβείου Oscar στην κατηγορία β' αντρικού ρόλου. Ο ρόλος του στην ταινία "Ordinary People" του 1981 του χάρισε μία εφήμερη επιτυχία την οποία προφανώς δεν αξιοποίησε, τουλάχιστον σωστά, μιας και ενώ είχε όλα τα φόντα να γίνει το next best thing αφού ήταν μόλις 20 χρονών όταν κέρδισε το πολυπόθητο αγαλματίδιο εκείνος επέλεξε να παίξει σε μικρού μήκους ταινίες αλλά και τηλεταινίες που δεν κατάφεραν να αναδείξουν το ταλέντο του. Ασχολήθηκε λίγο με την σκηνοθεσία video clip μπας και έχει κάποια καλύτερη τύχη πίσω από τις κάμερες, απασχόλησε και λίγο τα κουτσομπολιά όταν τα είχε για ένα φεγγάρι με την Jolie αλλά για τους σωστούς λόγους, δηλαδή να παίξει σε καμιά ταινία της προκοπής, δεν μας απασχόλησε έκτοτε.



3. Linda Blair

Linda Blair

Αν η παράγραφος δεν συνοδευόταν από φωτογραφία σίγουρα οι περισσότεροι θα ψάχνατε ποια είναι η Linda Blair. Όλοι την ξέρουμε ως το «κοριτσάκι από τον Εξορκιστή» οπότε το κανονικό της όνομα δεν μας λέει και πολλά. Στα 14 της η Blair είχε την τύχη να παίξει σε ένα από τα πιο εμβληματικά θρίλερ στην ιστορία του σινεμά. Με τόνους make-up στο πρόσωπό της και μία πολύ καλή ερμηνεία στα μπαγκάζια της η Blair έκανε το δαιμονισμένο κοριτσάκι στην ταινία "Εξορκιστής" σκορπώντας τον τρόμο. Πρόκειται για μία ταινία που ενέπνευσε τις μετέπειτα ταινίες τρόμου αλλά την έχουμε δει άπειρες φορές και σε παρωδία. Μετά από την επιτυχία που είχε το '73, η Blair δεν είχε ξανά κάποιο μεγάλο ρόλο και πλέον μπορείς άνετα να την προσπεράσεις στον δρόμο χωρίς να καταλάβεις ότι ήταν εκείνο το κορίτσι που στοίχειωνε τους εφιάλτες των παιδικών σου χρόνων. Να πούμε ότι ίδια μοίρα είχε και ο πιτσιρικάς από το "The Shining", Danny Lloyd, καθώς και η μικρή από το "Alien", Carrie Henn.



4. Bjork

Bjork

Εύκολα στο Top 5 αγαπημένων μου ταινιών έμπαινε το "Dancer In The Dark" του Lars von Trier όπου πρωταγωνιστεί η Bjork. Πώς να είναι άραγε όταν δύο τόσο εκκεντρικοί καλλιτέχνες ενώνουν τις δυνάμεις τους; Ποιανού η τρέλα θα υπερισχύσει; Μάλλον ο Trier έκανε την Bjork να φανεί «αρνάκι» αφού μπορεί το αποτέλεσμα της συνεργασίας τους είναι ένα αριστούργημα αλλά η Ισλανδή τραγουδίστρια μάλλον δεν είχε και την καλύτερη εμπειρία. Η ερμηνεία της μπορεί να της χάρισε ένα Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες αλλά όπως η ίδια δήλωσε η συναισθηματική φόρτιση προκειμένου να αντεπεξέλθει στο ρόλο  ήταν τόσο μεγάλη που δεν θέλει να ξαναβρεθεί μπροστά από τις κάμερες για κάτι ανάλογο. Κρίμα.



5. Brandon Routh

Brandon Routh

Γίνεται να έχεις παίξει τον Superman και να μην σε θυμάται κανείς; Μάλλον γίνεται, αφού ο Brandon Routh που υποδύθηκε τον γνωστό υπερήρωα το 2006 έχοντας στο πλάι του τον Kevin Spacey ως Lex Luthor και την Kate Bosworth για Lois Lane. H ταινία γνώρισε την αναμενόμενη εισπρακτική επιτυχία που έχουν συνήθως οι ταινίες με σούπερ ήρωες χωρίς να φτάσει ωστόσο ούτε στο μικρό δαχτυλάκι το "Batman Begins" που είναι επίσης της DC και είχε προβληθεί ένα χρόνο πριν. Ο Routh παρότι το "Superman Returns" ήταν η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του δεν μας απασχόλησε ποτέ ξανά για κάποιο μεγάλο ρόλο. Άσε που εμένα όλοι όσοι έχουν παίξει τον Superman, εκτός από τον συγχωρημένο τον Reeve,  ίδιοι μου φαίνονται.



6. Westworth Miller

Westworth Miller

Και τώρα πάμε να δούμε ένα διαφορετικό one hit wonder. O Westworth Miller ήταν ο βασικός πρωταγωνιστής του “Prison Break”, το οποίο είχε τεράστια επιτυχία και κατά την γνώμη μου έκανε τις σειρές μόδα αφού περίτρανα απέδειξε ότι επιτέλους στην τηλεόραση υπάρχουν σειρές για όλους, δεν είναι μόνο σαπουνόπερες και κωμωδίες. Ο Miller από την άλλη κέρδισε το κοινό κυρίως για την ομορφιά του και έπειτα για τον ρόλο του. Οι περισσότεροι τον περιμέναμε να μεταπηδά στη μεγάλη οθόνη όπως γίνεται με όλα τα συλλεκτικά κομμάτια των σειρών, βλέπε George Clooney, αλλά στην πραγματικότητα δεν τον έχουμε δει πουθενά αλλού. Η ειρωνεία είναι ότι πλέον οι σειρές έχουν τέτοια απήχηση που οι πρωταγωνιστές είναι ήδη κινηματογραφικοί αστέρες αντί να πασχίζουν να γίνουν...



7. Mark Hamill

Mark Hamill

Αν ήταν η μοίρα μου σε αυτή τη ζωή να παίξω σε μία και μόνο ταινία, αυτή θα ήταν φυσικά το "Star Wars". O Mark Hamill είχε την πρώτη και μοναδική του επιτυχία σε αυτή την ταινία. Το πώς κατάφερε να μείνει στην αφάνεια μετά την συμμετοχή του στο έπος του George Lukas είναι ένα ερωτηματικό αφού ο Luke Skywalker είναι ένας από τους πιο εμβληματικούς χαρακτήρες του σύγχρονου κινηματογράφου. Ο Hamiill κάνει πλέον voice over και έχει συμμετοχές σε ταινίες χαμηλής παραγωγής και ποιότητας.
  • SHARE
  • TWEET