Johnny Winter: He's A Bluesman!

16/05/2008 @ 04:12
Λίγες μόλις ώρες απέμειναν για τις δύο συναυλίες του Johnny Winter στη χώρα μας. Ο ζωντανός θρύλος της Blues μουσικής εμφανίζεται απόψε στο Principal Club Theatre της Θεσσαλονίκης, ενώ αύριο στο Gagarin 205, στην Αθήνα. Με την ευκαιρία των πρώτων αυτών εμφανίσεων του λευκού μπλουζίστα επί ελληνικού εδάφους, το rocking.gr βρίσκει την ευκαιρία να παρουσιάσει μία σύντομη αναδρομή στην καριέρα του σπουδαίου αυτού κιθαρίστα...

Ο John Dawson o 3ος, πιο γνωστός ως Johnny Winter, γεννήθηκε στις 23 Φλεβάρη του 1944 στο Beaumont του Τέξας. Ο ταλαντούχος αυτός μουσικός λογίζεται δικαίως ως μία από τις πιο αναγνωρίσιμες μορφές του Αμερικάνικου, και όχι μόνο, μπλουζ.

Επηρεασμένος από κιθαρίστες όπως ο Muddy Waters και o B.B. King, ο μικρός Johnny βάλθηκε από νωρίς να μάθει τα μυστικά της κιθάρας, όπως αυτά φανερώθηκαν στον Robert Johnson. Βέβαια η ενασχόληση του με τη μουσική ξεκίνησε μόλις στα 5 του με άλλο όργανο. Δε νομίζω όμως πώς να τον φαντάζεται κανείς ως θρύλο του κλαρινέτου, έτσι; Παρέα με τον μικρότερο αδελφό του Edgar, ο Johnny Winter ξεχωρίζει σε τοπικούς διαγωνισμούς και εμφανίζεται σε διάφορα show στην τηλεόραση. Στα 15 του λοιπόν εμφανίζεται μαζί με τον μικρότερο αδερφό του Edgar σε ένα σόου ταλέντων στην Νέα Υόρκη, όπου και ξεχωρίζει με το κομμάτι “School Day Blues”. Το κομμάτι κυκλοφόρησε από την Dart Records, που έδρευε στο Χιούστον.

Αυτή είναι και η περίοδος όπου ο Johnny «βουτάει» για τα καλά στη μαύρη παράδοση των blues, συχνάζοντας στα μαγαζιά όπου μπορούσε να ακούσει τους αγαπημένους του καλλιτέχνες. Σε ένα τέτοιο μαγαζί, με το όνομα Raven, ήταν που ο μετέπειτα θρύλος Johnny Winter συναντήθηκε με τον άρχοντα B.B. King. Κατά τη διάρκεια της εμφάνισης του τελευταίου στο μαγαζί, ο μικρός Johnny (ο οποίος παρεμπιπτόντως ήταν ο μόνος λευκός στο μαγαζί μαζί με τον αδερφό του) ζητούσε επίμονα να ανέβει κι αυτός στην σκηνή για να παίξει. Βλέποντας ο B.B. πως ο πιτσιρίκος εάν δεν ανέβαινε στη σκηνή θα τον έπρηζε, του δίνει την κιθάρα του. Αυτό ήταν… ο Johnny Winter παίζει και κερδίζει το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκόμενων στο μαγαζί, και ο B.B. King παίρνει πίσω την κιθάρα του!

Αρκετά χρόνια αργότερα, ο Johnny Winter θα συσχετιζόταν με έναν άλλο μεγάλο bluesman, τον Muddy Waters. Μέχρι εκείνη την περίοδο μεσολάβησε μια αρκετά δημιουργική εποχή. Η εποχή αυτή είχε ως ορόσημο ένα άρθρο στο περιοδικό Rolling Stone, το οποίο κατέτασσε τον εξαιρετικό κιθαρίστα στην αφρόκρεμα της σκηνής του Τέξας, και τελικά τον οδήγησε σε ένα συμβόλαιο με την Columbia Records. Ένα χρόνο αργότερα, μαζί με τους Tommy Shannon και Uncle John Turner (οι οποίοι μετέπειτα έπαιξαν και με τον αξέχαστο Stevie Ray Vaughan), εμφανίστηκε στο φεστιβάλ του Woodstock. Κατά τη διάρκεια της «θολής» εκείνης περιόδου, βγήκαν φήμες πως ο Johnny ηχογραφήθηκε σε ένα bootleg μαζί με τον Jimi Hendrix και τον Jim Morrison, στο Scene club της Νέας Υόρκης. Παρόλα αυτά, ο ίδιος ο κιθαρίστας έχει δηλώσει σε συνέντευξη του πως δεν είχε ποτέ συναντήσει τον τραγουδιστή των Doors… Συνάντησε όμως πολλά προβλήματα με τα ναρκωτικά τα οποία και τον ταλαιπώρησαν για αρκετό καιρό. Τελικά κατάφερε να «ξεκολλήσει» κάπως από την ηρωίνη και ως επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας, το 1973, κυκλοφόρησε το δίσκο “Still Alive And Well”.

Τέσσερα χρόνια αργότερα κάνει την παραγωγή και παίζει κιθάρα στο “Hard Again” του Muddy Waters. Όχι μόνο έπαιξε μαζί με ένα από τα ινδάλματα του δηλαδή, αλλά έφερε σε επαφή και τον Muddy με ένα πιο νεανικό κοινό. Μάλιστα ο Johnny συχνά εξιστορούσε σε συναυλίες του το ότι είχε δει αρκετές φορές ένα όνειρο σαν παιδί, όπου έπαιζε μαζί με τον Muddy Waters. Ο τελευταίος δε, δήλωνε πως θεωρούσε τον Johnny παιδί του… Ευτυχία! O Winter συνέχισε να κυκλοφορεί δίσκους και - δικαίως - κάποια χρόνια αργότερα, το 1988 συγκεκριμένα, μπήκε στο Blues Foundation Hall Of Fame.

Μεταξύ άλλων, και οι Smashing Pumpkins έχουν δηλώσει την αγάπη τους για τον μεγάλο αυτό κιθαρίστα. Μάλιστα την εποχή που κυκλοφόρησαν το “Mellon Collie And The Infinite Sadness”, ηχογράφησαν το “Tribute To Johnny”, ένα ορχηστρικό κομμάτι όπου απέδιδαν φόρο τιμής στον Winter. To “Tribute To Johnny” κυκλοφόρησε αρχικά ως b-side του “Zero”, και αργότερα συμπεριλήφθηκε στο box set “The Aeroplane Flies High”.

Ο Johnny Winter είναι αναμφισβήτητα ένας από τους ζωντανούς θρύλους της μπλουζ παράδοσης. Ένας αληθινός bluesman που αφιέρωσε τη ζωή του στη μουσική και επηρέασε τις ζωές πολλών άλλων. Διανύοντας πλέον την 7η δεκαετία της ζωής του, μπορεί να δηλώνει πως έχει ζήσει μια γεμάτη ζωή με κεντρική πυξίδα - τι άλλο; - τα blues.

Ο Johnny Winter εμφανίζεται στις 16 Μαΐου στο Principal Club Theatre της Θεσσαλονίκης και στις 17 Μαΐου στο Gagarin 205, στην Αθήνα.

  • SHARE
  • TWEET