It Is Time For... Lenny Kravitz

Από τον Παναγιώτη Λουκά, 31/07/2008 @ 05:38
8 studio album, πάνω από 32.000.000 πωλήσεις, 4 Grammy και πολλές ακόμα διακρίσεις σε μουσικά βραβεία. Συμμετοχή ως συνθέτης και παραγωγός σε ονόματα όπως η Madonna. Αυτά είναι μερικά από αυτά που έχει πετύχει ο Lenny Kravitz. Όπως συχνά αναφέρεται, υπήρχαν και πριν από αυτόν “retro” καλλιτέχνες, αλλά κανένας δεν ήταν τόσο επιτυχημένος όσο ο Kravitz, συνδυάζοντας με μοναδικό τρόπο στοιχεία από funk, reggae, soul και hard rock.

Σχεδόν 19 χρόνια μετά το ξεκίνημα του, έχουμε την ευκαιρία να τον δούμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το rocking.gr κάνει μια σύντομη αναδρομή στη καριέρα του, εστιάζοντας σε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές του στιγμές:

• Από 5 ετών είχε αποφασίσει τι ήθελε να γίνει στην ζωή του: Μουσικός! Η μητέρα του ήταν ηθοποιός και ο πατέρας του, εβραϊκής καταγωγής, παραγωγός ειδήσεων στο NBC. Ο Lenny, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, είναι μισός Εβραίος / μισός μαύρος.

• Η πρώτη συναυλία που είδε ήταν οι Jackson 5 στο Madison Square Garden, σε ηλικία 7 ετών.

• Αποφοίτησε από το διάσημο Beverly Hills High School. Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν τελειώσει το Beverly Hills, συναντάμε ονόματα όπως ο Nicolas Cage, η Angelina Jolie και η Carrie Fisher (Princess Leia –Star Wars).

• Σε ηλικία 15 ετών έφυγε από το σπίτι του και για ένα διάστημα έμενε σε σπίτια φίλων ή σε παρατημένα αμάξια.

• Επηρεασμένος από τον David Bowie και τους New York Dolls, «υιοθέτησε» την περσόνα Romeo Blue, με eyeliner και mascara. Όταν υπόγραψε το πρώτο του συμβόλαιο με την Virgin Records, «εγκατέλειψε» την περσόνα.

• Η πρώτη φορά που ασχολήθηκαν τα media μαζί του, ήταν όταν παντρεύτηκε την ηθοποιό Lisa Bonet, το 1987, η οποία ήταν διάσημη από την συμμετοχή της στο The Cosby Show.

• Η πρώτη του κυκλοφορία, “Let Love Rule”, κυκλοφόρησε το 1989. Από το album ξεχωρίζει το “Mr. Cab Driver”, που γράφτηκε μετά από μια λογομαχία που είχε με έναν ταξιτζή.

• Το 1990 έγραψε μαζί με τον Ingrid Chavez το “Justife My Love” για την Madonna. Την ίδια χρονική περίοδο η σχέση του με την Lisa Bonet δεν πήγαινε καλά και υπήρχαν έντονες φήμες ότι ο Kravitz είχε «πολύ κοντινή σχέση» με την Madonna.

• Το 1991 κυκλοφορεί το 2ο album του, “Mama Said”. Ανάμεσα στα κομμάτια που ξεχωρίζουν είναι το “Always In The Run”, που έχει γράψει ο Slash. Αρχικά, ο Slash το είχε γράψει με σκοπό να χρησιμοποιηθεί στα “Illusions” albums, αλλά τελικά το έδωσε στον Lenny Kravitz.

• Την ίδια χρονιά έκανε την παραγωγή, έπαιξε όλα τα όργανα και έγραψε τα περισσότερα τραγούδια για το προσωπικό album της Γαλλίδας ηθοποιού και τραγουδίστριας, Vanessa Paradis. Την περίοδο εκείνη ο Kravitz ψυχολογικά δεν ήταν και στα καλύτερα του, λόγω του χωρισμού του με την Lisa Bonet.

• To 1993 o Kravitz έγραψε για τους Aerosmith το “Line Up”, ενώ είχε συμμετοχή και στο προσωπικό album του Mick Jagger.

• Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί το 3ο album, “Are You Gonna Go My”, που έφτασε στο #12 του Billboard Chart. Το ομώνυμο τραγούδι έχει διασκευασθεί από πολλούς καλλιτέχνες, και ανάμεσα σε αυτούς ξεχωρίζουν οι Metallica και ο Tom Jones. Το τραγούδι "Eleutheria" γράφτηκε για ένα μικρό νησί στις Μπαχάμες, στο οποίο ο Kravitz είχε χτίσει ένα σπίτι και ένα studio ηχογράφησης.

• Το 1995 κυκλοφόρησε το 4ο album “Circus”. Αν και έφτασε στο #10 του Billboard Chart, θεωρείται από τα αδύναμα album του και από αυτό κυκλοφόρησαν μόνο 2 singles, τα “Can't Get You Off My Mind” και “Rock And Roll Is Dead”. Την ίδια χρονιά, ειρωνικά(;), ο Prince κυκλοφόρησε το b-side “Rock 'N' Roll Is Alive (And It Lives In Minneapolis)”.

• To 1998 βρίσκει τον Kravitz σε μια από τις καλύτερες του στιγμές. Κυκλοφορεί το 5ο του album, που το ονομάζει “5” και μέσα από αυτό ξεχωρίζει το “Fly Away” και το “I Belong To You”. Η κυκλοφορία αυτή τον βοήθησε να συνεχίσει την επιτυχία που είχε στην Ευρώπη, ενώ στην επανέκδοση του album το 1999, υπάρχει η διασκευή στο “American Woman” των The Guess Who, που είχε χρησιμοποιηθεί στο soundtrack της ταινίας “Austin Powers: The Spy Who Shagged Me”.

• Το 2000 ο Kravitz κυκλοφορεί το “Greatest Hits” με ένα καινούριο τραγούδι, το “Again”. Σε μια εποχή που το downloading δεν ακόμα ήταν τόσο διαδεδομένο, το “Greatest Hits” αποδείχτηκε η εμπορικότερη του στιγμή, έχοντας πουλήσει μέχρι σήμερα πάνω από 10.000.000 αντίτυπα.

• Το 2001 έχουμε το 6ο του album, με το όνομα “Lenny”. To video για το 1ο single, “Dig In”, είχε σχεδιαστεί να γυριστεί στις 12 Σεπτεμβρίου 2001 στο Empire State Building. Επειδή όμως την προηγούμενη ημέρα κάποιοι είχαν άλλα σχεδία, το γύρισμα πήρε αναβολή για αργότερα, στο Μαϊάμι.

• Το επόμενο του album, το “Baptism”, κυκλοφόρησε το 2004 και σε αυτό βρίσκουμε μια συνεργασία του, στο τραγούδι “Storm”, με τον Jay-Z. Ένα από τα τραγούδια που έγιναν μεγάλη επιτυχία ήταν το “Lady”, που είναι αφιερωμένο στην Nicole Kidman, με την οποία είχε δεσμό ο Lenny την περίοδο εκείνη.

• Ανάμεσα στα διάφορα project του και τις συμμετοχές σε album άλλων καλλιτεχνών, ξεχωρίζουν το ντουέτο με τον Stevie Wonder στο “Deuce” των Kiss, η συμμετοχή του σε album του Jay Z, η συμμετοχή του στο Absolute Vodka Project, με το τραγούδι “Breath”, η διασκευή του στο “Cold Turkey” του John Lennon, καθώς και διάφορες άλλες συμμετοχές, όπως σε album εναντίον της εισβολής στο Ιράκ καθώς και στο Live Earth concert.

• Το 2008 κυκλοφόρησε το “It Is Time For A Love Revolution”, το καλύτερο του album εδώ και πολλά χρόνια. H περιοδεία του ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2008 και για πρώτη φόρα θα έχουμε την ευκαιρία να τον δούμε την 1η Αυγούστου στην Ελλάδα, για ένα show που προβλέπεται εκρηκτικό!

Παναγιώτης Λουκάς
  • SHARE
  • TWEET