Bruce Springsteen

17/04/2004 @ 11:24
Η μουσική του έχει χαρακτηριστεί ως “Dylan-like”, αλλά ούτε ο Bob Dylan δεν είχε τέτοια υποστήριξη και θαυμαστές όπως ο Bruce Springsteen. Μέχρι και τώρα, μετά από τρεις δεκαετίες της κυκλοφορίας του πρώτου του album, o Springsteen συνεχίζει και γεμίζει τα στάδια σε δευτερόλεπτα και παρουσιάζει το καλύτερο show όλων των εποχών!

Γεννημένος σε μία εργατική οικογένεια στις 23 Σεπτεμβρίου του 1949 στο Freehold, New Jersey (USA), ο Springsteen ερωτεύεται την rock 'n' roll, όταν πρωτοβλέπει το Ed Sullivan Show. Εκείνη τη νύχτα ο Elvis “γεννάει” το μεγαλύτερο στον κόσμο εν ζωή αστέρι του rock 'n' roll! Ο Springsteen περιτριγυρίζει με την κιθάρα του στο λύκειο και μετά την αποφοίτηση του φεύγει για τη Νέα Υόρκη, όπου και δοκιμάζει την τύχη του στην folk music scene. Όταν διαπιστώνει ότι δεν υπάρχουν οι δυνατότητες για να συνεχίσει, γυρίζει πίσω. Έτσι, συμμετέχει για πρώτη φορά σε μία μπάντα το 1965 και παρά τις φιλοδοξίες του πατέρα του, αρχίζει να περιφέρεται σε διάφορα groups, με αξιοσημείωτους τους Τhe Castiles, Earth, Steel Mill και Dr Zoom And The Sonic Boom, παραλιακά του Asbury Park στο New Jersey, πριν καταλήξει στο μουσικό σχήμα Bruce Springsteen Band με τους David Sancious (keyboards), Gary Tallent (bass), Clarence Clemons (saxophone), Steven Van Zandt (guitar), Danny Federici (keyboards) και Vini Lopez (drums). Οι “μάχες” που δίνει με τον πατέρα του δεν πάνε χαμένες, αφού αποτελούν έμπνευση για ερωτικά τραγούδια.

Όταν η οικογένεια του μετακομίζει στην Καλιφόρνια, ο Springsteen τους ακολουθεί, αλλά για λίγο μόνο διάστημα. Το 1972 επιστρέφει στην Ανατολική Ακτή και υπογράφει μία δισκογραφική δουλειά με τον παραγωγό ονόματι Mike Appeal. Η επαφή αυτή με τον Appeal τον οδηγεί σε μία audition για την Columbia Records, με την ίδια εταιρία που είχε υπογράψει παλιότερα και ο Bob Dylan. Εξαιτίας αυτών που ακούγονταν γύρω από το όνομά του, η CBS Records A&R με το θρύλο John Hammond ρισκάρει και υπογράφει με τον Springsteen συμβόλαιο ως solo καλλιτέχνη. Το 1973 βγαίνει στην μουσική αγορά το πρώτο album, “Greetings From Asbury Park”. Ο Springsteen πουλάει χιλιάδες copies και σαγηνεύει τα πλήθη με τις συναυλίες του. Η εταιρία αισθάνεται ότι έχει στα χέρια της ένα νέο “Bob Dylan”!

Εκείνη τη χρονιά ο Springsteen ασυνείδητα επιβεβαιώνει και τη δήλωση του παλιότερου κριτικού του “Rolling Stone”, Jon Landau, “βλέπω το μέλλον της rock 'n' roll μουσικής και το όνομα της είναι Bruce Springsteen” (1974), ο οποίος φυσικά δεν πέφτει έξω. Η συνέχεια της μουσικής καριέρας του Springsteen έρχεται μετά από δέκα μήνες με μία δυνατή συλλογή, “The Wild, The Innocent & The E Street Shuffle”, περιλαμβάνοντας τραγούδια όπως “Rosalita” και “Incident On 57th Street”. Ακόμα περιλαμβάνει το πανέμορφο “Asbury Park Fourth Of July (Sandy)”, το οποίο ηχογραφείται αργότερα από τους Hollies. Μετά από αυτή την κυκλοφορία και κατά τη διάρκεια του επόμενου Μαϊου, η μπάντα ονομάζεται “Τhe E Street Band” και ο Landau με νέα δήλωση του γίνεται ο παραγωγός και ο manager του Springsteen.

Τα πρώτα δύο albums σημειώνουν σταθερά έναν αριθμό πωλήσεων συνοδεύοντας ένα βαρύ πρόγραμμα συναυλιών, καθώς φημίζεται ότι κάτι μοναδικό κρύβεται πίσω από όλα αυτά. Ο Springsteen γράφει απάντηση στους fans του πληροφορώντας τους ότι “εδώ δεν υπάρχει τίποτα άλλο, παρά ένας Αμερικανός μεσαίας τάξης που γράφει τραγούδια για τη δουλειά, το αυτοκίνητο, την κοπέλα και την πατρίδα του”. Το τρίτο κατά σειρά album είναι το “Born To Run”, το οποίο κυκλοφορεί το 1975 και τοποθετεί τον Springsteen αμέσως στην πρώτη rock μεραρχία. Αυτό το υπέροχο album περιέχει έναν πλούτο στιχουργικής ανατροπής, θυμού και ελπίδας. Το παίξιμο είναι αλάνθαστο και η ποιότητα των τραγουδιών είναι η καλύτερη. Κριτικοί και θαυμαστές το αγαπούν και αποτελεί πια το σπουδαιότερο hit στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής του περιοδείας , ο Springsteen μαζεύει σπάνιες κριτικές και αποτελεί εξώφυλλο στο Newsweek και στο Time. Πολλοί καλλιτέχνες “διατηρούν τη φωτιά” με την Manfred Mann's Earth Band να κυκλοφορεί μία διασκευή του “Blinded By The Light” και την Patti Smith ένα σαφές cover του “Because The Night”. Άλλοι καλλιτέχνες, όπως οι ex-Hollie Allan Clarke, Robert Gordon και Pointers Sisters ηχογραφούν το μουσικό του υλικό.

Μετά από τη δίχρονη περιοδεία, ο Springsteen έρχεται αντιμέτωπος με τη δικαστική διαμάχη με τον πρώην manager του, τον Appeal, όπου κερδίζει και ξαναμπαίνει στο studio. Η επιτυχία της δικαστικής υπόθεσης συμπληρώνεται με τον πρώτο dark δίσκο του, το “Darkness On The Edge Of Town” (1978). Ένα album που αντικατροπτίζει τα προβλήματα των τελευταίων χρόνων και παρά τη μελαγχολική του ατμόσφαιρα, παραμένει μετά από δεκαπέντε χρόνια μία εξαιρετική δουλειά. Τα “Badlands”, “Racing In The Street” και “The Promised Land” αποτελούν τα αριστουργήματα του album αυτού. Από την πρώτη στιγμή που κυκλοφορεί ο δίσκος τον Ιούνιο, ο Springsteen και η μπάντα του συμμετέχουν σε μία εξαντλητική περιοδεία με την οποία τελειώνουν το 1979.

Στα 30κοστά γενέθλιά του, ο Springsteen παίζει στην ιστορική συναυλία των Muse. Το μεταγενέστερο album “No Nukes” και το video σαγηνεύουν σε συνδυασμό με το live του Springsteen, που χαρακτηρίζεται από ενέργεια και humor. Προσποιούμενος ότι λιποθυμά πάνω στη σκηνή, το κοινό συνεχίζει και ζητά encore παρόλο που ο ίδιος νωρίτερα τόνισε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι αφού είναι τριάντα χρονών! Το κοινό αποδέχεται το αστείο του και απολαμβάνει το encore του Springsteen μαζί τους Clarence Clemons με το “Rosalita”.

Οι επόμενοι μήνες αφιερώνονται στην ηχογράφηση του double-set, “The River” (1980), το οποίο δοξάζεται σχεδόν όπως το “Born To Run” και γίνεται πλατινένιο στην Αμερική. Όλες οι κρυφές πλευρές του Springsteen είναι εμφανείς σε αυτό το album. Κυριαρχεί μία μελαγχολική, σκεπτική, ανυψωτική, συναρπαστική και πανηγυρική ατμόσφαιρα. Στο είκοσι τραγούδια του album ο Springsteen καλύπτει κάθε άποψη και από τις δύο πλευρές, από τη δική του και από του ακροατή. Είναι πολύ δύσκολη η διαλογή μεταξύ των τραγουδιών, αφού σχεδόν όλα, όπως το “Hungry Heart”, το “The River” και το “Fade Away”, κυκλοφορούν και γίνονται hit singles. Τον επόμενο χρόνο πραγματοποιεί περιοδεία για μία ακόμα φορά στην Ευρώπη και προσπαθεί να “αναστήσει” την καριέρα του Gary "U.S." Bonds παράγοντας και γράφοντας μερικά τραγούδια του από το “Dedication”. Το “This Little Girl” είναι ένα από τα καλύτερα τραγούδια του Springsteen που φέρνει στην επιφάνεια τον Bonds μετά από είκοσι χρόνια απουσίας.

“Nebraska”... Ένα σκληρό acoustic set το όποιο ηχογραφείται στο New Jersey solo κατευθείαν σε κασσέττα και κυκλοφορεί το Σεπτέμβριο του 1982, για το οποίο όμως δεν πραγματοποιείται περιοδεία. Είναι ο σπάνιος Springsteen, ο ασυμβίβαστος και μερικές φορές ο οδυνηρός. Είναι ο Springsteen “χωρίς τα ρούχα του”. Σ' ένα σημείο του album μιμείται το “κλάμα του λύκου”, αλλά για τους περισσότερους αποτελεί ένα γνήσιο ουρλιαχτό, το οποίο προκαλεί φόβο όταν ακούγεται πολύ δυνατά.

Μετά από μία μεγάλη αναμονή, το νέο album “Born In The USA” κυκλοφορεί το 1984. Το album γίνεται το πιο διαφημιστικά ευκολοπλησίαστο, το καλύτερο σε πωλήσεις και αυτό που μένει για πολύ καιρό στη κορυφή των charts. Πουλάει γύρω στα 20 εκατομύρια copies, μένει στα UK charts για πάνω από διόμιση βδομάδες και στην περιοχή από όπου προήλθε μένει για πολύ περισσότερο... μία δίχρονη παγκόσμια περιοδεία ακολουθεί και ο Springsteen γίνεται διεθνής superstar. “The Boss” έχει ήδη γεννηθεί!

Πολυάριθμα hit singles κυκλοφορούν περιλαμβάνοντας το title anthem “Cover Me” και “I'm On Fire”. Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της Springsteen-μανίας στην ευρωπαϊκή του περιοδεία το 1985, όλα τα albums του βρίσκονται στην πρώτη θέση των charts. Εκείνη τη χρονιά παντρεύεται την αγαπημένη του Julianne Phillips και γίνεται υποστηρικτής σε πολλά πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα. Συμμετέχει στην οργάνωση USA For Africa's “We Are The World” και αναλαμβάνει τη θέση του προγενέστερου Steven Van Zandt (ο οποίος είχε αντικαταστήσει τον Nils Lofgren τον προηγούμενο χρόνο) στην E. Street Band συμμετέχοντας στο Artists United Against Apartheid με το τραγούδι “Sun City”. Σε ένα κλίμα festival το αιώνιο “Santa Claus Is Coming To Town” καρφώνεται το Δεκέμβριο στο νούμερο ένα στο UK Top 10. Μαζί με τον Bob Dylan, ο Springsteen αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους λαθρέμπορους στην ιστορία της μουσικής.

Με σκοπό να συγκρατήσει την πλημμύρα, ο Springsteen κυκλοφορεί ένα five-LP, three-CD set, “Bruce Springsteen and the E Street Band: Live 1975-1985” στα τέλη του 1986. Το έξοχο αυτό five-album boxed set αποτελεί το νούμερο ένα για τα US charts.

Τον επόμενο χρόνο κυκλοφορεί το “Tunnel Of Love”... Την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του καρφώνεται στο νούμερο ένα σε Αμερική και Αγγλία. Αποτελεί ακόμα μία εξαιρετική σκληρή δουλειά, μία ισχυρή προσωπική εξέταση μετά από μία αποτυχημένη σχέση. Ο Springsteen τραγουδά για τη χαμένη αγάπη, για τη συναισθηματική αναταραχή και για τις ανησυχίες των ενηλίκων. Πραγμοτοποιεί μία μεγάλη περιοδεία και επισκέπτεται την Αγγλία το καλοκαίρι του 1987. Μετά από μήνες διαλογισμού και ενοχλητικών φωτογραφικών φακών των paparazzi, ο Springsteen παίρνει διαζύγιο και επιβεβαιώνει τον δεσμό του με την συνάδελφό του, Patti Scialfa. Παραμένει στο πολιτικό προσκήνιο υποστηριζόμενος από την Human Rights Now tour for Amnesty International το 1988, παρόλο που το διάστημα αυτό διατηρεί ένα low profile. Κατά τα τέλη των 80's παίζει σε πάρα πολλά low-key gigs σε διάφορα bars και clubs και περιστασιακά πραγματοποιεί την δική του “Tunnel Of Love” περιοδεία. Η επιτυχημένη ευρωπαϊκή του περιοδεία δυστύχως παραμένει υπό τη σκιά του διαζυγίου, κάτι που διατηρείται από τον Τύπο. Το 1989 ηχογραφεί το “Viva Las Vegas” ως μέρος του πιο πετυχημένου του album, ενώ βρίσκεται σε ηλικία σαράντα χρόνων. Δυστυχώς η E. Street Band δεν είναι σύμφωνη με αυτή του την κίνηση και ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους.

Στις αρχές των 90's ο Τύπος βρίσκεται πίσω από κάθε κίνηση του καλλιτέχνη, ο οποίος συνεχίζει και απολαμβάνει τη ζωή του και περιστασιακά εμφανίζεται με καταξιωμένους μουσικούς. Εξακολουθεί να είναι δήλωση του ίδιου ότι “παραμένει στην ίδια θέση έχοντας κυκλοφορήσει μόνο οχτώ albums με καινούργιο υλικό τα τελευταία είκοσι χρόνια”. Το 1992 επιβεβαιώνει την ταυτόχρονη κυκλοφορία δύο album: “Human Touch” και “Lucky Town”. Και τα δύο albums σκαρφαλώνουν πολύ εύκολα στα charts, καθώς θαυμαστές και κριτικοί τον υποδέχονται θερμά, ανεξάρτητα από το παρελθόν του. Συνθέτει το “Streets Of Philadelphia”, το συναισθηματικό soundtrack της ταινίας “Philadelphia” (1995). Ο Springsteen κερδίζει τέσσερα Grammy και ένα Oscar για τον τίτλο “Kαλύτερου Τραγουδιού”. Το 1995 ενώνεται πάλι με την E Street Band (συμπεριλαμβάνοντας και τον Clemons) και η συλλογή “Greatest Hits” κυκλοφορεί με δύο καινούργια tracks και δύο παλαιότερα unreleased.

Η επιστροφή του Springsteen ολοκληρώνεται με ένα solo acoustic album, “1995's The Ghost Of Tom Joad”. Το album είναι ζεστό, ώριμο και λυπηρό με folk music επιρροές από την νεαρή του ηλικία, το ακριβώς αντίθετο της σκληρής και υπόκωφης δύναμης του “Nebraska”. Ο Springsteen ακούγεται πολύ περισσότερο σαν τον Βob Dylan, έναν παππούλη που διηγείται ιστορίες του Vietnam, τη ζωή της φυλακής και για μια χαμένη αγάπη. Δεν ακούγεται πια τόσο οργισμένος, αλλά και ούτε τόσο ενεργητικός... μάλλον περισσότερο φιλοσοφικός. Αποτελεί όμως ένα από τα πιο δυνατά του albums των χρόνων, καθώς και μία λιγότερη διαφημιστική επιτυχία.

Το 1998 ο Springsteen επιτυχημένα αγωνίζεται δικαστικώς με μία αγγλική δισκογραφική συνεργασία προκειμένου να μην κυκλοφορήσει καινούργιο υλικό. Το γεγονός αυτό συμπίπτει με την κυκλοφορία ενός εντυπωσιακού box set, το οποίο περιλαμβάνει 56 unreleased tracks και 10 B-sides tracks. Αρχικά η απροθυμία της κυκλοφορίας αυτού του box set βασιζόταν στην εξής σκέψη: “αν δεν αξίζει τον κόπο, γιατί να ασχοληθούμε με αυτό;”. Ευτυχώς η σκέψη αυτή απορρίπτεται, καθώς το box set επαινείται και γίνεται μία από τις πιο σημαντικές κυκλοφορίες της καριέρας του Springsteen. Τον επόμενο χρόνο (1999) ο Springsteen εισβάλλει με μία παγκόσμια αποδεχτή περιοδεία μαζί με την E Street Band. Τον Ιούνιο του 2000 στην Madison Square Garden τραγουδά απροκάλυπτα το “American Skin” και ξεσηκώνει τα πλήθη. Ένα καυστικό σχόλιο για την αστυνομία που πυροβoλεί έναν άοπλο κάτοικο του Bronx, τον Amadou Diallo, προκαλεί τηλεφωνήματα από την NYPD για φήμες περί μποϋκοταρίσματος της συναυλιάς.

Μέχρι και σήμερα ο Bruce Springsteen παραμένει δυνατός συνεχίζοντας τη σκληρή δουλειά που τόσο καλά γνωρίζει. Η επάνοδος του με την E Street Band το 1999-2000 είχει ως αποτέλεσμα τον ξεσηκωμό χιλιάδων θαυμαστών σε ολόκληρο τον κόσμο και την επιβεβαίωση για αυτό που ήδη γνώριζαν εκατομύρια Αμερικανοί! Ο Bruce Springsteen είναι ο ζωντανός θρύλος της rock 'n roll μουσικής... είναι ένας απλός Αμερικανός μεσαίας τάξης που γράφει τραγούδια για τη δουλειά του... το αυτοκίνητο του... την κοπέλα του... την πατρίδα του...Αλεξάνδρα Μαραβέλια

  • SHARE
  • TWEET