«A Buyer's Guide»: Testament

Από τον Βαγγέλη Ευαγγελάτο, 24/07/2012 @ 12:10
Ξεκινώντας ως ανερχόμενη δύναμη στο πεδίο του Bay Area thrash, οι Testament εξελίχθηκαν μέσα στα 26 χρόνια της δισκογραφικής τους πορείας σε ένα από τα πιο επιδραστικά συγκροτήματα πολλών πτυχών του σύγχρονου σκληρού ήχου.

Testament

Έχοντας κάμποσα σκαμπανεβάσματα, ακόμη περισσότερες αλλαγές ως προς την κατεύθυνση του ύφους τους, αλλά και ένα ασταθές lineup που περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη ...συλλογή «μεγάλων» drummer σε metal μπάντα, το βιογραφικό των Αμερικανών ενδείκνυται για μία σύντομη αλλά περιεκτική παρουσίαση.

Testament

Με αφορμή την επικείμενη κυκλοφορία του δέκατου άλμπουμ τους, "Dark Roots Of Earth", το Rocking.gr αποφάσισε να διαιρέσει τον κατάλογο των Testament σε έξι βασικές κατηγορίες, υπολογίζοντας ως κριτήρια την ποιότητά τους, την εμπορική τους επιτυχία και την απήχηση που είχαν εντός και εκτός των ορίων της μπάντας, μεταξύ άλλων.

Εσείς πώς θα κατατάσσατε τις δουλειές τους;

Masterpieces
Testament - The New Order The New Order
Atlantic/Megaforce (10/5/1988)

Δεκατρείς μόλις μήνες μετά από την εκρηκτική δισκογραφική είσοδό της, η πεντάδα από το Berkeley αναρριχάται γρήγορα στην ελίτ των συγκροτημάτων του είδους, δημιουργώντας έναν από τους πραγματικά υποδειγματικούς δίσκους του Bay Area thrash. Το "The New Order" είναι ό,τι σπουδαιότερο κυκλοφόρησαν ποτέ οι Testament, κι αυτό συμβαίνει για όλους τους λόγους που θα μπορούσε να συμβεί. Η χημεία -ιδίως μεταξύ των Scolnick / Peterson- είναι εξωπραγματική, το προσωπικό στοιχείο σε απόλυτη ισορροπία, οι συνθέσεις αξεπέραστες. Το τελευταίο επαληθεύεται σταθερά από τότε μέχρι και σήμερα, με το άλμπουμ να απολαμβάνει τη μερίδα του λέοντος στο setlist κάθε ζωντανής τους εμφάνισης.
Testament - The Gathering The Gathering
Spitfire (8/6/1999)

Η, αλλιώς, «η μάζωξη των ιερών τεράτων». Ο James Murphy επιστρέφει μετά από ένα διετές κενό, οι Dave Lombardo και Steve DiGiorgio αναλαμβάνουν τον βομβαρδισμό στα μετόπισθεν και οι Billy / Peterson διευθύνουν τον απόλυτο όλεθρο. Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό, η σπουδαιότητά του στη σκηνή του σύγχρονου thrash αδιαμφισβήτητη, η ανάκαμψη μιας εκ των παραδοσιακά μεγάλων δυνάμεων του χώρου πανηγυρική. Στο "The Gathering" οι Testament επαναπροσδιορίζουν ριζικά το ύφος τους, αναμιγνύουν στοιχεία από άπασες τις περιόδους τους και εκμοντερνίζονται αρκετά ώστε να ηγηθούν των εξελίξεων, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην αναζωογόνηση ολόκληρου του thrash metal ιδιώματος σε μια δύσκολη για αυτό εποχή, από άποψη προσφοράς των «μεγάλων».
 
Cornerstones
Testament - The Legacy The Legacy
Atlantic/Megaforce (21/4/1987)

Το 1986, με την κατάσταση ονόματος και lineup να είναι ακόμα ρευστή, ο Steve 'Zetro' Souza αποχωρεί για χάρη των Exodus και τα υπόλοιπα μέλη προχωρούν με τον θηριώδη Chuck Billy στη θέση του τραγουδιστή, ενώ μετονομάζονται από Legacy σε Testament για λόγους πνευματικών δικαιωμάτων. Το ντεμπούτο τους θα πάρει τον τίτλο του από το μέχρι πρότινος όνομα της μπάντας και θα κυκλοφορήσει τον Απρίλιο της επόμενης χρονιάς μέσω της κολοσσιαίας Atlantic Records, περιέχοντας τα πρώτα «μεγάλα» κομμάτια τους ("Over The Wall", "Alone In The Dark") και αποτελώντας έναν από τους καλύτερους thrash δίσκους του 1987. Το νερό είχε μπει στο αυλάκι˙ το Bay Area θα έβρισκε έναν από τους ισχυρότερους εκπροσώπους του στα χρόνια της ακμής του.
Testament - Souls Of Black Souls Of Black
Atlantic/Megaforce (9/10/1990)

Υπό την αυστηρή λογική της συγκεκριμένης κατηγορίας, το "Souls Of Black" οφείλει να αναγνωριστεί ως ένα από τα σημαντικότερα άλμπουμ των Αμερικανών και «ακρογωνιαίος λίθος» για την μετέπειτα πορεία τους, περισσότερο λόγω της αλλαγής κατεύθυνσης προς πιο στρωτά μονοπάτια και λιγότερο λόγω της εμπορικής του επιτυχίας. Με το video του ομώνυμου τραγουδιού να αλωνίζει σε «βαριές» τηλεοπτικές εκπομπές για πολύ καιρό, ο δίσκος δέχεται την ώθηση που χρειάζεται για να χαρίσει στην μπάντα την υψηλότερη θέση στα chart που είχε ως τότε. Παράλληλα, η ρετσινιά του εμπαικτικού προσωνυμίου «Testallica» κολλάει -δικαιολογημένα- όλο και περισσότερο πάνω τους, ενώ η μπαλάντα σαν είδος τραγουδιού καθιερώνεται σιγά-σιγά ως βασικό μέρος κάθε κυκλοφορίας τους, εδώ με το "The Legacy".
 
Worth Exploring
Testament - Practice What You Preach Practice What You Preach
Atlantic/Megaforce (8/8/1989)

Προχωρώντας με τη χαρακτηριστική κεκτημένη ταχύτητα της εποχής, η μπάντα κυκλοφορεί τον τρίτο της δίσκο σε διάστημα ισάριθμων χρόνων, ακολουθώντας την πετυχημένη συνταγή του "The New Order". Παρόλο που κάποια μεμονωμένα κομμάτια διακρίνονται έναντι των υπολοίπων, οι Testament του "Practice What You Preach" εμφανίζονται συνολικά αδύναμοι σε σχέση με το παρελθόν τους, με συνέπεια ο δίσκος να επιβραδύνει την ανοδική πορεία που υπήρχε μέχρι τότε. Τα "Perilous Nation" και "Sins Of Omission" μαζί με το λαοφιλές ομότιτλο αλλά και την πρώτη καθαρή μπαλάντα τους ("The Ballad") σώζουν εν τέλει την παρτίδα, ενώ το γεγονός ότι το άλμπουμ ηχογραφείται ζωντανά στα Fantasy studios της ιδιαίτερης πατρίδας τους τού χαρίζει έξτρα πόντους αμεσότητας.
Testament - Low Low
Atlantic/Megaforce (4/10/1994)

Συνεχίζοντας χωρίς τους Scolnick και Clemente -που αντικαθιστώνται από τους James Murphy και John Tempesta, αντίστοιχα- οι Testament ηχογραφούν το 1994 τον διάδοχο του "The Ritual", έχοντας ως πρωταρχικό τους μέλημα να διαψεύσουν τις «κακές γλώσσες» και να αποδείξουν την πραγματική τους αξία. Προσαρμοσμένη στο πνεύμα της εποχής, που θέλει τα πιο παραδοσιακά είδη να παραγκωνίζονται, η μπάντα προσθέτει death metal και groove στοιχεία, διατηρώντας όμως τον χαρακτήρα της ανέπαφο και προσφέροντας στους οπαδούς της τον καλύτερο -ενδεχομένως- δίσκο της μεσαίας περιόδου της. Με τους δείκτες τσαμπουκά, ενέργειας και έμπνευσης «στα κόκκινα», οι Καλιφορνέζοι δηλώνουν μέσω του "Low" πως γι’ αυτούς υπάρχει μόνο ένας δρόμος προς την εξέλιξη του ήχου τους˙ ο βαρύτερος.
Testament - The Formation Of Damnation The Formation Of Damnation
Nuclear Blast (29/4/2008)

Έχοντας την ιδιαιτερότητα να αποτελεί το μοναδικό τους άλμπουμ στα 00s, αφού «κατάφερε» να διαδεχτεί το "The Gathering" με διαφορά εννέα χρόνων μεταξύ τους, το "The Formation Of Damnation" θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο δίσκος επανασύνδεσης των Testament, όπως υπονοούσε ο τίτλος του και η επανεμφάνιση του παλιού λογοτύπου. Αυτό έδειξαν, άλλωστε, και οι σημαντικές επιστροφές των Scolnick και Christian, με τον Paul Bostaph να συμπληρώνει την πεντάδα ως το μόνο μέλος εκτός αρχικής σύνθεσης. Εν τέλει, το άλμπουμ επαλήθευσε σε μεγάλο βαθμό τους οιωνούς, δικαιώνοντας όσους είχαν πιστέψει σ’ αυτό. Οι συνθέσεις ξαναγυρίζουν σε 80s πρότυπα, ο «Ινδιάνος» βρίσκει την παλιά του φόρμα, οι κιθάρες θερίζουν και το τελικό αποτέλεσμα είναι τόσο θριαμβευτικό όσο και το εξώφυλλό του. Η αναμονή άξιζε.
 
Nerd Alert
Testament - The Ritual The Ritual
Atlantic/Megaforce (12/5/1992)

Όσο κι αν οι καθολικές αντιδράσεις υποδεικνύουν ότι πρόκειται για μία από τις πιο αδύναμες στιγμές τους, όσο κι αν ο Billy ακούγεται «χλιαρός», οι ταχύτητες πέφτουν στο ναδίρ για τα δεδομένα τους και ηχητικά έρχονται πιο κοντά από ποτέ στους Metallica του "Black Album", ο οπαδός των Testament δεν μπορεί να προσπεράσει το "The Ritual" ελαφρά τη καρδία. Θες λόγω του single "Electric Crown", του grooveάτου "Let Go Of My World" ή του καλύτερου αργού κομματιού που έχουν γράψει ("Return To Serenity"); Θες επειδή η προσβασιμότητά του προσέλκυσε νέους ακροατές στην μπάντα και στο είδος; Πέραν της ομολογούμενης μετριότητάς του, ο δίσκος κρύβει αρκετά ωραία πράγματα, ενώ συνάμα αποτελεί και τον τελευταίο που ηχογραφήθηκε με άπαντα τα μέλη του αρχικού lineup.
 
Keep Away
Testament - Demonic Demonic
Burnt Offerings (24/6/1997)

Παρόλο που η μπάντα φαίνεται να επανέρχεται σε γνώριμα εδάφη, επαναφέροντας τόσο την occult θεματολογία όσο και την πεντάλφα στο εξώφυλλο, ο έβδομος δίσκος της αποτελεί ό,τι πιο απομακρυσμένο έχει δοκιμάσει μέχρι και σήμερα, σε σχέση με τον πρότερο βίο της. Το στυλ πλησιάζει περισσότερο από ποτέ στο καθαρό death metal, οι συνθέσεις κινούνται κατά βάση σε θεόβαρα mid-tempo και ο Billy ισοπεδώνει τα πάντα με τους δαιμονικούς βρυχηθμούς του. Με την έλευση του Gene Hoglan στα drums και τον επαναπατρισμό του Derrick Ramirez (τραγουδιστή των Legacy στην περίοδο ’83-’84) που αντικαθιστά τον Christian στη θέση του μπασίστα, οι Testament ακούγονται λιγότερο ...Testament από ποτέ κι αυτό ουσιαστικά είναι το μοναδικό ψεγάδι του "Demonic", αφού υπό αυτή τη λογική ταιριάζει καλύτερα στον χαρακτηρισμό «δίσκος προς αποφυγή», αν και πρόκειται για μία άρτια δουλειά.
 
Live
Testament - Live At The Fillmore Live At The Fillmore
Burnt Offerings (1995)

Για λόγους ιστορικότητας υπάρχουν τα EP "Live At Eindhoven" (1987) και "Return To The Apocalyptic City" (1993), ενώ ανώτερο σε ποιότητα ήχου και εκτελέσεων είναι το "Live In London" που κυκλοφόρησε σε DVD/CD το 2005 και περιλαμβάνει την εκ νέου συνεύρεση της αρχικής σύνθεσης για πρώτη φορά μετά από δεκαπέντε χρόνια. Το "Live At The Fillmore", ωστόσο, αποτελεί το πληρέστερο ντοκουμέντο των «ζωντανών» Testament, περιλαμβάνοντας δεκατέσσερα κομμάτια από τους έξι πρώτους δίσκους τους συν τρεις ακουστικές εκδοχές των "Return To Serenity", "The Legacy" και "Trail Of Tears" σε στουντιακές εκτελέσεις. Ηχογραφημένο στο ιστορικό ομώνυμο venue του Σαν Φρανσίσκο με το lineup του "Low" -πλην του Tempesta που δίνει τη θέση του στον John Dette- το άλμπουμ αποτελεί ένα απτό παράδειγμα της δυναμικής που βγάζει η μπάντα στο σανίδι.

A Compilation

Η δημιουργία μιας 80-λεπτης συλλογής των Testament είναι πολύ πιο εύκολη υπόθεση από την παραπάνω κατηγοριοποίηση των δίσκων τους. Άλλωστε, αρκετοί από αυτούς είχαν τραγούδια καταδικασμένα να ξεχωρίσουν εις βάρος άλλων, ενώ το σύνολό τους (μόλις εννέα) επιτρέπει τη συνεισφορά όλων τους σ’ ένα άτυπο best of σαν αυτό. Ενδεικτικά, λοιπόν:

01. Over The Wall (The Legacy)
02. Burnt Offerings (The Legacy)
03. Alone In The Dark (The Legacy)
04. Reign Of Terror (Trial By Fire - single)
05. Trial By Fire (The New Order)
06. Disciples Of The Watch (The New Order)
07. The Preacher (The New Order)
08. Practice What You Preach (Practice What You Preach)
09. Souls Of Black (Souls Of Black)
10. Return To Serenity (The Ritual)
11. Low (Low)
12. Hail Mary (Low)
13. The Burning Times (Demonic)
14. D.N.R. (The Gathering)
15. Riding The Snake (The Gathering)
16. Fall Of Sipledome (The Gathering)
17. More Than Meets The Eye (The Formation Of Damnation)
18. The Formation Of Damnation (The Formation Of Damnation)
  • SHARE
  • TWEET