Mgla

Exercises In Futility

Northern Heritage / No Solace (2015)
Από τον Γαβριήλ Φιλιππόπουλο, 16/09/2015
Το "With Hearts Towards None" ήταν ίσως το σημαντικότερο πράγμα που συνέβη σε αυτό το πονεμένο είδος της ακραίας μουσικής την τελευταία πενταετία. Μέχρι το "Exersices In Futility"
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Κάθε φορά που ακούς έναν δίσκο που σε συναρπάζει, προσπαθείς να τον συνδυάσεις με καταστάσεις που έχεις βιώσει οι οποίες έτυχε να έχουν ως μουσικό χαλί την τάδε μουσική. Και από εκεί και πέρα σου έρχεται στο μυαλό αντανακλαστικά εκείνη η εικόνα και ό,τι γύριζε περιμετρικά από αυτή. Συναισθήματα και σκέψεις. Ο τελείως αντίστροφος ειρμός της σκέψης μου θα ξεκινήσει από την ίσως καλύτερη black metal της εποχής μας, τους Deathspell Omega και το «ορθόδοξο black metal» τους και την αριστουργηματική -στα όρια του αδιανόητου- τριπλέτας των "Si monvmentvm Reqvires, Circvmspice", "Fas - Ite, Maledicti, In Ignem Aeternum" και "Paracletus". Η μουσική τους έχει εγγράψει πάνω μου σε αντιστοιχία με ταξίδια που γίνονται με ΚΤΕΛ, από / προς την αθάνατη ντόπια επαρχία και την έμφυτη μιζέρια που αυτή -δυστυχώς-εκπέμπει. Η φυγή. Και η απογοήτευση που αυτή προκαλεί όταν αυτό που αφήνεις ή αυτό που θα βρεις δεν σε γεμίζει και σου αφήνει την γεύση της χαρμολύπης.

Τέτοιες παραληρηματικές σκέψεις είχα να κάνω από το 2009 που κυκλοφόρησε το "Maranatha" των Funeral Mist και το 2012 το "Drought" των Deathspell Omega. Μέχρι που βρέθηκε στον δρόμο μου το "With Hearts Towards None" των εξωτικών Πολωνών με το περίεργο όνομα Mgła (διαβάζεται Μγκουα)  και παρέα με όσους τους προσφωνούμε Μάγκλα, ανοίξαμε ξανά το μαγικό κουτάκι που λέγεται black metal. Ένα κουτί που κλείνει και ανοίγει με την σωστή αφορμή. Και ο εν λόγω δίσκος ήταν ίσως το σημαντικότερο πράγμα που συνέβη σε αυτό το πονεμένο είδος της ακραίας μουσικής την τελευταία πενταετία. Μέχρι το "Exercises In Futility".

Πιάνοντας μας τελείως απροετοίμαστους καθώς δεν είχαμε κάποια προεόρτια γεύση, ξάφνου μέσα από μία ανάρτηση στην επίσημη σελίδα στο facebook της μπάντας, είδαμε πως ο ολόκληρος ο νέος δίσκος έχει ανέβει από το ίδιο το συγκρότημα, για streaming, στο youtube. Ο πανικός που προκλήθηκε στις τάξεις των «μαγκλάδων» που γνωρίζω -τέσσερις στον αριθμό- ήταν παροιμιώδης. Έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι εποχές που θα μαζευόμασταν σε κάποιο σπίτι για να ακούσουμε έναν δίσκο «παρέα». Ωστόσο το black metal και δη οι Mgła δεν προορίζονται για σουαρέ.

Καλό θα ήταν να αναφέρουμε πως οι Πολωνοί δεν εμφανίζονταν ζωντανά μέχρι και πριν τρία χρόνια. Πιστοί στα orthodox black metal χούγια οι πληροφορίες που μπορείς να βρεις για αυτούς είναι ελάχιστες. Βασικά οι απαραίτητες: Τα μέλη Darkside (τύμπανα) και M. (όλα τα υπόλοιπα όργανα), τη δισκογραφία τους και τα artwork των κυκλοφοριών τους. Το εξώφυλλο του "Exercises In Futility" είναι ένα υπόδειγμα μαύρης τέχνης. Εμφανώς πιο συγκεκριμένο από τον προκάτοχο του κάτι που προσδίδει στο αίσθημα της απόγνωσης που δημιουργείται αμέσως μόλις βλέπεις την εικόνα με την απελπισμένη μορφή να ουρλιάζει. Ή να προσπαθεί να το κάνει καθώς δεν ξέρουμε αν έχει μιλιά. Την φωνή της μορφής την δίνει το συγκρότημα μέσα από έξι εξαίσια ενορχηστρωμένα κομμάτια. Και πάλι χωρίς τίτλους και μόνο με αρίθμηση.

Εδώ οι Mgła δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Μία σπαρακτική κραυγή προς τις μορφές που επικαλούνται συχνά πυκνά στους στίχους τους. Αλλά και μία φιλοσοφική αναζήτηση ελαφρώς δυσνόητη η οποία διώχνει την ομίχλη από πάνω τους κυρίως μέσα από mid-tempo ρυθμούς και κάποιες εξάρσεις με τα κάτι σαν blast beat που οργιάζουν μαζί με τα συναισθηματικά σιδηροδρομικά riff. Μεγάλα σε διάρκεια τραγούδια, για άλλη μία φορά, τα οποία φλερτάρουν με την επιβλητική ατμόσφαιρα που σου έβγαζαν οι δίσκοι των Emperor. Για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες βλέπουμε την επιρροή του (ίσως καλύτερου black metal δίσκου ever) "De Mysteriis Dom Sathanas" τόσο έντονα από ένα συγκρότημα το οποίο ακολουθεί μια διαφορετική πορεία οδηγώντας την μουσική τους σε άλλες κορυφές.

Μπορείτε να βάλετε αμέσως το "Exercises In Futility II" και να κάνετε μία απόπειρα να φωνάξετε όπως η μορφή στο εξώφυλλο. Δύσκολο.

  • SHARE
  • TWEET