«10»: Τα άλμπουμ που διαμόρφωσαν τον ήχο των Within Progress

Οι Θεσσαλονικείς proggers μιλούν για τις βασικές επιρροές τους

29/09/2023 @ 10:46

Οι Θεσσαλονικείς proggers Within Progress μας συστήθηκαν με το υπέροχο ντεμπούτο άλμπουμ τους εν μέσω πανδημίας, καθώς το "Inner" κυκλοφόρησε στα τέλη του 2021.  Παρόλο που το timing δεν ήταν το ιδανικότερο, η ποιότητα και το potential του συγκροτήματος το κατέστησαν αμέσως ως μια ξεχωριστή πρόταση στα progressive κιτάπια μας και μας έκαναν να ανυπομονούμε για τα επόμενα βήματά τους.

Η εμφάνισή τους ως support των Πολωνών Riverside στην έδρα τους την ερχόμενη Κυριακή 1η Οκρωβρίου στο Principal Club Theater: Mylos Area της Θεσσαλονίκης, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να συστηθούν σε ακόμα περισσότερο κόσμο και να δείξουν την αξία τους επί σκηνής.

Με την ευκαιρία αυτή, ζητήσαμε από το ίδιο συγκρότημα να επιλέξει και να μας πει μερικά λόγια για τα δέκα άλμπουμ που επηρέασαν, καθόρισαν και διαμόρφωσαν τον ήχο του, οπότε στα κείμενα που ακολουθούν, μπορείτε να δείτε και να διαβάσετε αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα.

Όπως είχε ήδη φανεί από τις μουσικές που γράφουν, έτσι και οι επιλογές τους φανερώνουν το εξαιρετικό γούστο τους!

1
Leprous - Malina
Leprous - Malina
To συγκεκριμένο άλμπουμ συνέβαλε στον ήχο της μουσικής μας τόσο με την ένταξη χαμηλών κουρδισμάτων στις κιθάρες όσο και ως προς τον τρόπο παιξίματος και έκφρασης των κιθαριστικών μας ιδεών, με τελικό στόχο πάντα την απόδοση της κατάλληλης ατμόσφαιρας για το κάθε κομμάτι.
2
Karnivool - Sound Awake
Karnivool - Sound Awake
Η δομή του κάθε κομματιού σε αυτό το άλμπουμ είναι το λιγότερο ασυνήθιστη. Η ατμόσφαιρα και ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται οι ιδέεςστον δίσκο αυτό, μας ώθησαν στο να τροποποιήσουμε κι εμείς τη σκέψη μας ως προς την παρουσίαση και το ύφος που είχαμε σε κάποιες από τις μουσικές μας ιδέες.
3
Tesseract - Polaris
Tesseract - Polaris
Γενικότερα οι Tesseract είναι μια μπάντα που μας έχει επηρεάσει σε κάθε τομέα της σύνθεσης αλλά σε αυτό το άλμπουμ ειδικότερα συμβαίνει κάτι διαφορετικό από τα υπόλοιπα. Ο συνδυασμός των χαρακτηριστικών πολυρυθμικών τους riff, της απαλής ατμόσφαιρας στο προσκήνιο, και της συνολικής παραγωγής των φωνητικών, μας ώθησε στην αναζήτηση μιας παρόμοιας αισθητικής κατά τη σύνθεση και ηχογράφηση του δίσκου μας, "INNER".
4
Nothing More - Nothing More
Nothing More - Nothing More
Σε αυτόν τον δίσκο ακολουθήθηκε μια άκρως μοντέρνα και ταυτόχρονα διαφορετική προσέγγιση στην παραγωγή, κατά την οποία έπαιρναν τον κυρίαρχο ρόλο τα τύμπανα και το μπάσο (πέραν της φωνής). Δίνεται η εντύπωση ότι η κιθάρα αποτελούσε μονάχα ένα μικρό κομμάτι μιας μεγαλύτερης ενορχήστρωσης, και όχι απαραίτητα το όργανο στο οποίο πρέπει να δώσεις όλη την προσοχή σου. Πολλές φορές συγχωνευμένη με το μπάσο, ο συνολικός τους ήχος ήταν χρωματισμένος με πολύ ιδιαίτερους και ενδιαφέροντες τύπους παραμόρφωσης. Σίγουρα κάτι το οποίο κυνηγάμε στο ηχητικό κομμάτι των εγχόρδων μας. Επίσης η χρήση εφέ στη φωνή αλλά και οι μελωδίες της αποτέλεσαν μεγάλη επιρροή και στα δικά μας φωνητικά.
5
Sleep Token - Sundowning
Sleep Token - Sundowning
Ένας δίσκος για τον οποίο συμφωνούμε ομόφωνα. Μας βρήκε όλους προ εκπλήξεως τόσο για τη θαρραλέα έως και θρασύτατη, θα έλεγε κανείς, μίξη μουσικών ειδών που δε θα «έπρεπε» να ταιριάξουν, αλλά κυρίως για την ικανότητα των Sleep Token να συνθέτουν πανέμορφα κομμάτια μέσα από αυτή τη διαδικασία. Δημιούργησαν έναν ξεχωριστό δικό τους μουσικό κόσμο κάτι το οποίο είναι αξιοθαύμαστο και μας άλλαξε τον τρόπο προσέγγισης στη σύνθεση μουσικής ολοσχερώς.
6
Muse - Black Holes And Revelations
Muse - Black Holes And Revelations
Η αλήθεια είναι πως για οποιονδήποτε δίσκο των Muse και να μιλούσαμε, θα υπήρχε κάτι που μας επηρέασε. Αυτός όμως έχει μια ιδιαιτερότητα στο γεγονός ότι καταφέρνει να ενσωματώσει μια φαινομενικά pop αισθητική με στοιχεία που στον πυρήνα τους παραμένουν προοδευτικά και φρέσκα, έχοντας ταυτόχρονα τεράστια απήχηση στο ευρύ κοινό. Ένα επίτευγμα που έχουν πετύχει ελάχιστοι καλλιτέχνες. Οι αρμονία και συγχορδίες που επιλέγουν, οι εξωφρενικές ενορχηστρώσεις τους, τα εφέ στο μπάσο και η σύνθεση των τυμπάνων τους είναι κάποια από τα στοιχεία που σκεφτόμαστε κάθε φορά που γράφουμε ένα κομμάτι.
7
Deftones - Koi No Yokan
Deftones - Koi No Yokan
Ένας δίσκος στον οποίο κατά τη γνώμη μας οι Deftones τελειοποίησαν τον ήχο που χτίζανε στα προηγούμενα άλμπουμ. Οι εναλλαγές από την απαλή χροιά της φωνής του Chino σε δυνατά scream, τα βαριά κουρδίσματα και riff σε συνδυασμό με διάσπαρτα ηλεκτρονικά και ατμοσφαιρικά στοιχεία, μας έχει επηρεάσει και συνεχίζει να μας επηρεάζει όταν γράφουμε.
8
Vola - Applause Of A Distant Crowd
Vola - Applause Of A Distant Crowd
Ένας δίσκος που καταφέρνει να συνδυάσει «κολλητικές» pop μελωδίες στη φωνή μαζί με ενδιαφέροντες ήχους στα synth και στις κιθάρες. Οι Vola πέτυχαν μια φρέσκια παραγωγή και ένα δεμένο σύνολο στον ήχο τους, το οποίο αποτέλεσε κύριο οδηγό για την παραγωγή στο πρώτο μας άλμπουμ, "INNER".
9
Avenged Sevenfold - The Stage
Avenged Sevenfold - The Stage
Με την πιο progressive κατεύθυνση που πήρε η μπάντα σε αυτό το άλμπουμ, έδειξαν να διατηρούν τον ήχο τους χωρίς όμως αυτό να καθιστάΣ τη μουσική περίπλοκη. Με κύριο θέμα την εξέλιξη της τεχνολογίας, κατάφεραν να το αποτυπώσουν τόσο στη μουσική όσο και στους στίχους, κάτι το οποίο σίγουρα αντιπροσωπεύει και τη δικιά μας φιλοσοφία.
10
Perfect Circle - Eat The Elephant
Perfect Circle - Eat The Elephant
Η παραγωγή και η εκτέλεση αυτού του άλμπουμ έχει μια πιο μοντέρνα προσέγγιση σε σχέση με προηγούμενες δουλειές του συγκροτήματος. Τα pop φωνητικά, οι ήχοι που μπλέκουν οι κιθάρες και τα synth δημιούργησαν μια ενδιαφέρουσα ατμόσφαιρα η οποία μας βοήθησε να δούμε με άλλο μάτι τη δική μας ενορχήστρωση.
  • SHARE
  • TWEET