Riverside, Within Progress @ Principal Club Theater, 01/10/23

Οι Πολωνοί ικανοποίησαν πλήρως το κοινό της πόλης με μια εξαιρετική, σχεδόν δίωρη εμφάνιση

Από τον Γιάννη Βόλκα, 04/10/2023 @ 19:08

Από τη πρώτη στιγμή που οι Riverside εμφανίστηκαν στο προσκήνιο, γνωστοί και φίλοι με θεωρούσαν τον ιδανικό μελλοντικό οπαδό της μπάντας. Ήταν Σεπτέμβριος του 2004 και όλοι μου έλεγαν χαρακτηριστικά «με αυτά που ακούς, σίγουρα θα τους λατρέψις». Για κάποιον ανεξήγητο λόγο, η πραγματικότητα ήταν τελείως διαφορετική και οι Πολωνοί δεν κατάφεραν να μου κεντρίσουν το ενδιαφέρον σε πρώτη φάση.

Χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια μέχρις ότου καταφέρουν τελικά να αποκτήσουν μία ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου, αναγκάζοντάς με να περάσω ουκ ολίγες ώρες με ακροάσεις των παλαιότερων δίσκων τους, αλλά και να αναμένω με ανυπομονησία την εκάστοτε καινούρια τους κυκλοφορία.

Το 2020, ελάχιστες ημέρες πριν οτιδήποτε σχετικό με συναυλία αποτελέσει όνειρο θερινής νυκτός λόγω του covid, παρότι επιθυμούσα διακαώς να παρακολουθήσω τη συναυλία των Riverside στον ίδιο χώρο, προτίμησα την μοναδική ευκαιρία να ζήσω το φαινόμενο που ονομάζεται Ved Buens Ende και εμφανιζόταν στην πόλη την ίδια ημέρα.

Η σύντομη αλλά εξαιρετική τους εμφάνιση στο φετινό Hellfest αποτέλεσε ιδανικό ορεκτικό, και κάπως έτσι, αντί να περάσουμε μια ξεκούραστη Κυριακή, κατηφορίσαμε στον χώρου του Principal Club Theater.

Κατά την άφιξή μας, στη σκηνή είχαν ανέβει μόλις οι Within Progress, οι οποίοι με το καλημέρα είχαν να αντιμετωπίσουν αρκετά τεχνικά προβλήματα. Κατάφεραν τελικά να τα αφήσουν κατά μέρος, μιας και ανυπομονούσαν να εμφανιστούν ζωντανά μετά από αρκετά χρόνια.

Οι Θεσσαλονικείς proggers παρουσίασαν για πρώτη φορά ορισμένα κομμάτια από το αξιόλογο ντεμπούτο τους με τίτλο "Inner", μάζεψαν μπροστά αρκετό κόσμο από τους ούτως ή άλλως λιγοστούς παρευρισκομένους και έλαβαν αρκετά και θερμά χειροκροτήματα.

Ακριβώς στις δέκα το βράδυ, όπως είχε ανακοινωθεί και εκ των προτέρων από την διοργάνωσης, οι Riverside βρέθηκαν με σεμνότητα στην σκηνή, επιλέγοντας το ιδιαίτερα δυναμικό "#Addicted" ως εναρκτήρια σύνθεση.

Η συνέχεια δόθηκε με το "02 Panic Room", για να ακολουθήσει κατόπιν το "Landmine Blast", πρώτο κομμάτι που θα ακούγαμε ζωντανά από το εξαιρετικό φετινό "ID.Entity".

Ένας από τους καλύτερους δίσκους της χρονιάς που διανύουμε φυσικά και άξιζε ένα γενναίο μερίδιο του setlist, οπότε κανείς δεν έδειξε να δυσαρεστείται από τα έξι συνολικά καινούρια κομμάτια που ακούστηκαν ζωντανά.

Παράλληλα, ο frontman Mariusz Duda βρήκε την ευκαιρία να θέσει θέματα ταυτότητας, αλλά και να βγάλει μια μικρή πικρία αναφορικά με συγκρίσεις των Riverside με άλλα συγκροτήματα όλα αυτά τα χρόνια.

Εντούτοις, με εξαίρεση το προαναφερθέν περιστατικό, το οποίο κρίνεται δικαιολογημένο μεν, ατυχές δε, το attitude του Duda ήταν αρκετά τίμιο, με αρωγό το καλοδουλεμένο χιούμορ του που χρησιμοποίησε σε αρκετά σημεία.

Μουσικά οι Πολωνοί δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς είναι γνωστό ότι διαθέτουν την ικανότητα να διαχειρίζονται άψογα επί σκηνής τις πολύπλοκες συνθέσεις τους, χωρίς να παραλείπουν ταυτόχρονα τους αυτοσχεδιασμούς, οι οποίοι προσθέτουν αρκετούς πόντους στο live feeling.

Το hit "Friend Or Foe?" ολοκλήρωσε το κανονικό σετ, με τους Πολωνούς να επιστρέφουν για encore, παρουσιάζοντας πρώτα το "Self-Aware" και στη συνέχεια μια μακροσκελή εκτέλεση του κλασικού "Conceiving You", που έκλεισε με τρόπο θριαμβευτικό μια εξαιρετική, σχεδόν δίωρη εμφάνιση.

Έχοντας στο πλευρό τους ένα πιστό και αρκετά «φασιαριόζικο» κοινό, ειδικά για prog καταστάσεις, αλλά και σύμμαχό τους τον πολύ δυνατό και καθαρό ήχο, οι Riverside κατάφεραν να αφήσουν τους πάντες ικανοποιημένους. Ανάμεσα τους φυσικά κι εμάς, που καταφέραμε επιτέλους να τους παρακολουθήσουμε σε μια ολοκληρωμένη, δική τους συναυλία.

(Η φωτογραφία είναι του Γιώργου Κρίκου από το live της Αθήνας)

  • SHARE
  • TWEET