Αγαπημένο συγκρότημα στην Ελλάδα οι Calexico. Αγαπημένα τα τραγούδια τους. Αγαπημένες και οι διασκευές τους. Μην ξεχνάμε εξάλλου πως η τέχνη της καλής διασκευής δεν είναι εύκολη υπόθεση και γι' αυτό βέβαια σπανίζουν σήμερα αυτές οι εκτελέσεις που μπορούν να μπουν στην ίδια πρόταση με τις αρχικές συνθέσεις. Είναι επίσης εντυπωσιακό το πως στις μέρες μας είναι πάρα πολλοί αυτοί που ελπίζουν να στήσουν καριέρα σε μια, ή και πολλές περισσότερες, διασκευές αλλά και το πόσο κακοπροαίρετες είναι μερικές εξ αυτών (για να μην πούμε η τεράστια πλειοψηφία).
Πέρα όμως από τους τυχάρπαστους τυχοδιώκτες διασκευαστές, υπάρχουν κάποια πολύ καταξιωμένα συγκροτήματα που το κατέχουν πολύ καλά το άθλημα. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως όσοι «μεγάλοι» δεν κάνουν καλές διασκευές υστερούν σε κάτι, απλά, όπως και να το κάνουμε, είναι ένα έξτρα ατού για ένα γκρουπ μουσικών το να καταφέρνει να κάνει κάθε κομμάτι που παίζει «δικό του». Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε μια παραπάνω αδυναμία στους Calexico καθώς διαθέτουν αυτή τη σπάνια ικανότητα να διασκευάζουν τραγούδια μέσα από τα οποία αναδεικνύουν όχι μόνο τις αρετές της αρχικής σύνθεσης αλλά και τις δικές τους.
Με μια πλούσια δισκογραφία πίσω τους κι ένα πολύ καλό νέο άλμπουμ στις αποσκευές τους, το συγκρότημα ετοιμάζεται να επιστρέψει στην Ελλάδα για τρεις εμφανίσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα. Και πως να το γιορτάσουμε καλύτερα παρά με ένα αφιέρωμα που εστιάζει στις αγαπημένες μας διασκευές της καριέρας τους; Από folk μέχρι punk και από post- hardcore μέχρι new wave, αυτά είναι όσα επιλέξαμε και σας τα παρουσιάζουμε! (Α.Α.)
(Love Cover)
Το "Forever Changes" των Love είναι ένας από τους καλύτερους δίσκους όλων των εποχών ανεξαρτήτως ειδών. Εντελώς υποκειμενικά φυσικά, αλλά είναι η υποκειμενική γνώμη τόσων πολλών που τείνει να αποκτήσει ξεκάθαρη αντικειμενική αξία. To "Alone Again Or" που ξεκινάει το αριστούργημα αυτό έχει δύο ιδιαιτερότητες. Η πρώτη είναι ότι είναι μία από τις σπάνιες συνεισφορές του Bryan McLean, δεύτερου κιθαρίστα του τρικίθαρου συγκροτήματος. Και ως τέτοια διαφέρει κάπως από το ύφος του υπόλοιπου δίσκου. Η δεύτερη, σχεδόν ως συνέπεια της πρώτης, είναι ότι εγκαινιάζει τον ήχο των Calexico περίπου τρεις δεκαετίες πριν οι ίδιοι οι Calexico τον ανακαλύψουν. Διάφορες διασκευές είχαν προηγηθεί στο έτσι κι αλλιώς πολύ επιτυχημένο τραγούδι, αλλά οι Calexico ανέδειξαν περισσότερο τις mariachi επιρροές του, όπως αναμενόταν εξάλλου, κάνοντας το απόλυτα δικό τους. Φυσικά το πρωτότυπο παραμένει άπιαστο. (Κ.Σ.)
(Minutemen Cover)
Ιστορία δάνειου - αντιδάνειου ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων. Όταν ο γίγαντας D. Boon έγραφε το "Corona" (ο τίτλος παραπέμπει στη μπύρα οπότε παρακαλώ μην αρχίσετε χαζομάρες του στυλ "τα' λεγαν οι Minutemen"), προσπάθησε να δημιουργήσει ένα πολιτικό τραγούδι με θέμα τον μεξικάνικο λαό που θα πατούσε μουσικά στο norteño αλλά θα παρέμενε στο punk πνεύμα των Minutemen. 20 χρόνια μετά, οι Calexico θα το διασκεύαζαν όπως θα το έπαιζε μια μεξικάνικη ορχήστρα αλλά, συγχρόνως, στο δικό τους μοναδικό ύφος. Τα πνευστά μπροστά, τα σομπρέρο στον αέρα και arriba muchachos! (Α.Α.)
(Joy Division Cover)
Δεν ξέρω πόσα άλλα τραγούδια είναι τόσο άμεσα αναγνωρίσιμα όσο το συγκεκριμένο αριστούργημα των Joy Division. Και αν θέλετε την προσωπική μου γνώμη, τραγούδια σαν αυτό, δεν διασκευάζονται (εκτός αν είσαι οι New Order). Οι Calexico είχαν την αυτοπεποίθηση να το δοκιμάσουν και δεν μπορούμε να πούμε πως τα πήγαν κι άσχημα. Αφαιρώντας από το κομμάτι το βασικό riff, ουσιαστικά το συγκρότημα κατάφερε να το ξαναχτίσει μέσα από μια ενορχήστρωση που βασίζεται περισσότερο στις δικές τους συνθετικές ικανότητες και λιγότερο σε οτιδήποτε έγραψαν οι Joy Division, πετυχαίνοντας περισσότερο μια προσωπική συναισθηματική αναπαράσταση του τραγουδιού και λιγότερο μια τυπική διασκευή. (Α.Α.)
(Kris Kristofferson Cover)
To 2002 η Incidental Music μαζεύει indie και alternative country μπάντες για μια συλλογή- φόρο τιμής στον μεγάλο αμερικανό τραγουδιστή-τραγουδοποιό Kristoffer Kristofferson. Οι Calexico (μαζί με τους Grandaddy και The Handsome Family) αποτελούν το πιο γνωστό όνομα της συλλογής και προσφέρουν μια διασκευή στο "Casey's Last Ride" από το ντεμπούτο του Kris από το μακρινό 1970. Μια διασκευή πιστή στο πρωτότυπο η οποία όμως περιέχει ενορχήστρωση που θυμίζει απόλυτα τον ήχο που μας έχουν συνηθίσει οι Calexico. Αν δεν είστε γνώστες της μουσικής του Kristofferson, ίσως να έχετε ακούσει την αυθεντική εκτέλεση σε επεισόδιο της σειράς "True Detective". (Γ.Β)
(Tom T. Hal Cover)
Οι Calexico τίμησαν με την συμμετοχή τους στην συλλογή "Real: The Tom T. Hall Project" τον σημαντικό αυτό μουσικό. Η επιλογή της διασκευής ήταν μέσα από το "In Search Of A Song" του 1971. Το "Tulsa Telephone Book" μπορεί να μην είναι και η πιο δημοφιλής σύνθεση του δίσκου, ωστόσο, οι Convertino και Burns κατάφεραν να της δώσουν μια διαφορετική πνοή. Από την αρχή, είναι ξεκάθαρο πως ενώ πατάνε στην ραχοκοκαλιά του τραγουδιού, δεν διστάζουν να του μεταγγίσουν όλα τα στοιχεία που ξεχώρισαν το "The Black Light" με προεξέχοντα τα χάλκινα πνευστά, το ακορντεόν, την slide κιθάρα αλλά και την ζεστή φωνή του Burns. Αρκετά τολμηρή κίνηση το να φέρουν στα μέτρα τους έναν εξέχοντα μουσικό της country σκηνής με δεδομένο ότι εκείνη την εποχή, οι Calexico μετρούσαν μόλις δύο χρόνια ύπαρξης. (Α.Κ)
(The Call Cover)
Στο EP "Maybe On Monday" θα βρούμε την διασκευή στο εναρκτήριο κομμάτι του "Modern Romans" των The Call. Το "The Walls Came Down" είναι μια σύνθεση με έντονο πολιτικό περιεχόμενο, όπως και ο δίσκος απ' όπου προέρχεται. Εικάζω πως είναι και ο λόγος που επιλέχθηκε, αφού στην συγκεκριμένη περίπτωση το ντουέτο από το Tucson κινήθηκε προς το new wave/post-punk ρεύμα. Το αποτέλεσμα απομακρύνεται αισθητά από το πρωτότυπο και ηχεί κοντά στην περίοδο του "Algiers", ωστόσο, διατηρεί την ξεσηκωτική διάθεση των The Call, αποτυπώνοντας την όμως με τον πιο μελαγχολικό τρόπο των Calexico, όπου τα χάλκινα διατηρούν σημαίνοντα ρόλο. (Α.Κ)
(Elvis Costello And The Attractions Cover)
Κατά τη γνώμη του γράφοντος (αλλά και της
ευρύτερης συντακτικής μας ομάδας), το "Imperial Bedroom" βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα με τις κορυφαίες κυκλοφορίες του Βρετανού δημιουργού. Σε ένα δίσκο γεμάτο καλά τραγούδια, το "Shabby Doll" όχι μόνο δεν αποτελεί την εξαίρεση αλλά ξεχωρίζει ως ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα κομμάτια της πλούσιας καριέρας του. Η εκδοχή των Calexico χάνει λίγο όσον αφορά την pop λογική, όμως κουβαλάει μια Bad Seeds- ική ψυχεδέλεια και μια εξαιρετική ενορχήστρωση, από αυτές που μόνο το συγκρότημα από την Tucson μπορεί να κάνει, που το καθιστούν το λιγότερο ισάξιο με το original. (Α.Α.)
(Bob Dylan Cover)
To "I'm Not There" είναι μια ταινία επηρεασμένη από τη ζωή του Bob Dylan και στο soundtrack του θα βρείτε άπειρα σημαντικά και ενδιαφέροντα ονόματα όπως οι Eddie Vedder, Sonic Youth, Mark Lanegan και Cat Power. Οι Calexico έχουν την τιμητική του συμμετέχοντας σε τέσσερα κομμάτια εκ των οποίων διαλέξαμε το συγκλονιστικό "Senor (Tales Of Yankee Power)" το οποίο βρίσκουμε στον 18ο δίσκο του Dylan "Street Legal" του 1978. O χαρακτηριστικός ήχος των Calexico με τα πνευστά και τις mariachi κιθάρες υπάρχει διάχυτος αλλά και διακριτικός εδώ, ενώ μαζί τους συναντούμε και τον θρύλο της country Willie Nelson. (Γ.Β.)
(U.S.A. traditional lullaby Cover)
Το τραγούδι αυτό είναι ένα παραδοσιακό νανούρισμα που έχει τις ρίζες του στην αφρο-αμερικανική παράδοση και έχει αμέτρητες εκτελέσεις με μερικές πιο πρόσφατες αυτές των Current 93 ή της Rhiannon Giddens, και πιο παλιές και κλασικές να περιλαμβάνουν την Joan Baez ή τους Peter, Paul & Mary. Τις περισσότερες φορές η μελωδία μένει ίδια και αλλάζει το tempo ή η ερμηνεία. Ίσως να μην ήταν υπερβολή να πούμε ότι οι Calexico παραδίδουν την καλύτερη εκτέλεση, κρατώντας φυσικά τη μελωδία αλλά φέρνοντας την ενορχήστρωση απόλυτα κοντά στα μέτρα τους με έντονο το tex-mex χαρακτηριστικό του ήχου τους. Η εκτέλεση αυτή λειτουργεί ως το καλύτερο soundtrack στο πρώτο και ομότιτλο βιβλίο της σπουδαίας «τριλογίας των συνόρων» του Cormac McCarthy, νιώθεις τον καυτό ήλιο στο σβέρκο σου και τη σκόνη του χώματος στα ρουθούνια σου. (Κ.Σ.)
(Tom Petty and the Heartbreakers Cover)
Πάει χαζέψαμε. Έξω βαράει 40αρια κι εμείς γράφουμε για Χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Μπορεί να απέχουμε 5 μήνες από τον Δεκέμβρη, αλλά δεν θα μπορούσαμε να μην γράψουμε λίγα λόγια για τη διασκευή στο "Christmas All Over Again" των Tom Petty and the Heartbreakers, το οποίο είχε αρχικά συμπεριληφθεί στο "A Very Special Christmas 2" που κυκλοφόρησε το 1992 με στόχο τα έσοδα να ενισχύσουν τους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Η εκδοχή των Calexico κυκλοφόρησε το 2020 και, αν θέλετε τη γνώμη μου, είναι οριακά ένα τσικ καλύτερη λόγω της clean cut εορταστικής ατμόσφαιρας και των πνευστών που πετυχαίνουν τέλεια τον σκοπό τους. Και ποιος είναι αυτός; Να χορέψουμε, φορώντας τα καλά μας, γύρω από ένα Χριστουγεννιάτικο δέντρο ενώ, παράλληλα, έξω χιονίζει. Προς το παρόν βέβαια, θα αρκεστούμε στις παραλίες και στα air condition. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στο γεγονός πως εδώ συμμετέχει και ο Nick Urata των DeVotchKa. (Α.Α.)