Autopsy

Morbidity Triumphant

Peaceville Records (2022)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 05/10/2022
Η επιστροφή των αρχόντων του death metal έπειτα από μια οκταετία είναι θριαμβευτική
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Στον κόσμο του death metal, μερικές κυκλοφορίες έχουν διαφορετική βαρύτητα. Οι χρυσές εποχές του ιδιώματος στα ‘90s μπορεί να μην έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, αφού στο underground ο ήχος ξεπροβάλλει πλέον συχνά πυκνά ανανεωμένος και ουσιώδης, αλλά ένα μέρος της αίγλης του ανήκει σίγουρα στο παρελθόν. Υπάρχουν όμως μερικά συγκροτήματα που τη διατηρούν παρούσα, μέσα στην καταραμένη της ομορφιά.

Ένα από αυτά, είναι οι Αμερικανοί Autopsy. Με μια αξιοζήλευτη δισκογραφία, που δεν πήρε ποτέ περιττή ή ανούσια στροφή, διατηρώντας έναν άμεσα αναγνωρίσιμο ήχο, και κατέχοντας μια εξέχουσα και επιδραστική θέση στη σκηνή, κάθε νέος τους δίσκος είναι είδηση. Η απόφαση της μπάντας, να επιστρέψει δισκογραφικά έπειτα από οκτώ χρόνια, με το "Morbidity Triumphant" λοιπόν, δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη.

Ανάμεσα στο "Tourniquets, Hacksaws And Graves" και τον νέο, όγδοο δίσκο των αρχόντων, η σκηνή δεν ξέχασε τις διδαχές τους. Το βρώμικο, doom/death metal τους με τους άμεσους ρυθμούς και τα απόκοσμα φωνητικά, η ακαταμάχητη γκρούβα του μπάσου και τα εμπνευσμένα leads, το καταιγιστικό αυτό mid-tempo, συνεχίζει να θρέφει απογόνους, όπως στο πρόσφατο πόνημα των Outre-Tombe. Ο παλιός όμως, γραφικά ναι, είναι αλλιώς.

Εκ πρώτης όψεως, το "Morbidity Triumphant" δεν αλλάζει τίποτα στην κλασική φόρμα των Autopsy. Δεν θα είχε και νόημα να το πράξει εξάλλου. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως δεν την καθιστά ακαταμάχητη. Με όλες τις απαραίτητες προσαρμογές σε παραγωγή, ηχογράφηση, διάρκειες συνθέσεων, κούρδισμα και τονικότητα, το "Morbidity Triumphant", είναι η αποθέωση του old school death metal. Ενώ χάνεσαι στις ατμόσφαιρες του "Final Frost", που διαταράσσονται από solos - κεραυνούς, ή παραδίδεσαι στον ρυθμό του "The Voracious One", είτε μεταρτρέπεις τον περίγυρό σου σε ένα κολασμένο moshpit στο αστραπιαίο "Maggots In The Mirror", τα 42 λεπτά του άλμπουμ παρέχουν τα πάντα στον επιθυμητό βαθμό.

Όπως συμβαίνει με κάθε, πραγματικά ξεχωριστό δίσκο των Αμερικανών αρχόντων, και επειδή το "Morbidity Triumphant" είναι τέτοιο, την παράσταση κλέβουν τα αρχόσυρτα, σάπια περάσματά τους. Oι Reifert και Cutler με τις ερμηνείες τους μετατρέπουν συνθέσεις όπως το εξαιρετικό "Slaughterer Of Souls" και το Sabbath-ικό "Tapestry Of Scars" ή το δύσμορφο "Skin By Skin" όπου ο νέοπας Greg Wilkinson πρωτοστατεί με το μπάσο του. Οι Autopsy, ανέκαθεν είχαν την ικανότητα να σχετικοποιούν τον χρόνο με την εναλλαγή ταχυτήτων τους και την old-school χάρη που έκρυβαν στον πυρήνα των συνθέσεών τους.

Κατά αυτό τον τρόπο, οι έντεκα συνθέσεις του "Morbidity Triumphant" δημιουργούν ένα ιδιαιτέρως συμπαγές αποτέλεσμα. Από τη μανία του εναρκτήριου "Stab The Brain" μέχρι το φινάλε του δίσκου με το ξέφρενο "Your Eyes Will Turn To Dust", οι Autopsy, ακόμα και όταν δανείζονται από την κληρονομιά τους τεχνοτροπίες, δεν χάνουν το στίγμα τους. Η επιστροφή τους, είναι θριαμβευτική επειδή υπενθυμίζει πως το νεκρικό τους metal, ηχεί ακόμη ανανεωτικό, σε μια εποχή όπου ο ήχος παλεύει να μην ενδώσει στην αντίπερα όχθη, των ξέφρενων ταχυτήτων, της αχαλίνωτης τεχνικής και ταχύτητας και του ύφους έναντι του αισθήματος. Οι Autopsy, κυκλοφόρησαν εκ νέου ένα δίσκο που μπορείς να γευτείς, να αφουγκραστείς, και κυρίως να τον νιώσεις. Και αυτή είναι η μεγαλύτερη επιτυχία τους.

Bandcamp
Spotify

  • SHARE
  • TWEET