The Morlocks, After Midnight Popular Music @ Κύτταρο, 18/01/19

Οι Morlocks στην πρώτη τους εμφάνιση στην Αθήνα μας πρόσφεραν μια μοναδική rock 'n' roll εμπειρία

Από τον Αντώνη Αντωνιάδη, 21/01/2019 @ 10:51

Δεν είναι πολλές οι μπάντες που έχουν κερδίσει το δικαίωμα να περηφανεύονται ότι στις ζωντανές τους εμφανίσεις προσφέρουν στο κοινό μια γνήσια rock 'n' roll εμπειρία. Η παρέα του Leighton Koizumi λοιπόν, στις 18 Ιανουαρίου, κατέφτασε για πρώτη φορά στην Αθήνα για να αποδείξει ότι οι Morlocks πράγματι αποτελούν μια τέτοια περίπτωση συγκροτήματος και πως, παρά τα 35 χρόνια που έχουν περάσει από το πρώτο τους live, παραμένουν ένα από τα πιο συναρπαστικά συγκροτήματα εκεί έξω.

Τη βραδιά άνοιξαν οι After Midnight Popular Music οι οποίοι, γύρω στις 22:00, ανέβηκαν στη σκηνή του Κύτταρου αναλαμβάνοντας να ζεστάνουν τον κόσμο που είχε ήδη αρχίσει να γεμίζει τον χώρο. Με επιρροές από το rock της δεκαετίας του 1970 και την pop των '80s, το συγκρότημα μας παρουσίασε τραγούδια από τον πρώτο τους ομώνυμο δίσκο που κυκλοφόρησε το 2011, αλλά και κάποια καινούργια κομμάτια από την επερχόμενη δουλειά τους. Παρόλο που ηχητικά θα τους τοποθετούσα αρκετά μακριά από το βρόμικο garage rock των Morlocks, στην περίπου μισή ώρα που διήρκεσε το σετ τους, κατάφεραν να κρατήσουν το ενδιαφέρον του κοινού χάρη στην άρτια σκηνική τους παρουσία αλλά και στον καλό ήχο. Το “Scare my day” μάλλον αποτέλεσε και το highlight της εμφάνισης τους, η οποία άνοιξε το δρόμο για το «κυρίως πιάτο».

After Midnight Popular Music

Λίγο πριν τις 23:00, και με τον κόσμο να έχει γεμίσει πια το Κύτταρο, τα ντραμς του Rob Louwers έδωσαν το έναυσμα για το "Sex Panther", ένα τραγούδι που όπως μας αποκάλυψε στη συνέχεια ο Leighton Koizumi έπαιξαν αποκλειστικά για την εμφάνιση τους στην Αθήνα. Και πολύ γρήγορα το συγκρότημα παρέσυρε το κοινό σε ένα ξέφρενο rock 'n' roll πάρτι που συνεχίστηκε με το "Killing Floor" και το "Teenage Head". Με δεδομένο, φυσικά, ότι το 2018 οι Morlocks κυκλοφόρησαν το εξαιρετικό "Bring On The Mesmeric Condition" από εδώ δεν θα μπορούσαν να λείπουν τραγούδια από το τελευταίο τους πόνημα το οποίο τελικά έπαιξαν στην ολότητά του. Η αρχή έγινε με το "Bothering Me" ενώ κάπου εκεί ξεπεράστηκαν και τα μικρά προβλήματα στον ήχο που είχαν ως αποτέλεσμα να «θάβεται» ανά φάσεις η φωνή του τραγουδιστή από τη μουσική. Μετά από μια συγκλονιστική εκτέλεση του "I Don't Do Funerals Anymore", ο Koizumi μας ενημέρωσε ότι «γνωρίζει καλά τι συμβαίνει στην Αθήνα» αφιερώνοντας το "My Friend The Bird" που ακολούθησε στον Killah P. Το συγκρότημα εμφανίστηκε απολύτως δεμένο με τον ιδιαίτερα κεφάτο Oliver Pilsner στο μπάσο να λειτουργεί ως ραχοκοκαλιά του σχήματος, και τους Bernadette Pitchi και Marcello Salis στις κιθάρες να αποτελούν ένα εξαιρετικό κιθαριστικό δίδυμο.

The Morlocks

Η συνέχεια δόθηκε με τα "Time To Move" και "Hang Up" με το συγκρότημα να «γυρνάει» ένα μπουκάλι Jack Daniel’s στη σκηνή και τον κόσμο να χορεύει, να κοπανιέται, και γενικά να διασκεδάζει. Αφού, λοιπόν, ο Koizumi μας μίλησε για το πόσο χαρούμενος είναι για το παντελόνι του το οποίο αγόρασε μόνο τέσσερις λίρες από το Primark, μας ενημέρωσε ότι "Heart Of Darkness" που ακολούθησε αποτελεί ένα πολύ προσωπικό τραγούδι που έγραψε με αφορμή την παιδική του ηλικία. Κάπου εκεί, κι αφού μας αποκάλυψε το πόσο απολαμβάνει να καπνίζει χασίς κάθε φορά που βρίσκεται στο Άμστερνταμ, ο λόγος δόθηκε στον Rob Louwers ο οποίος με μια ηχηρή κραυγή άνοιξε το δρόμο για το "Dirty Red" το οποίο τράνταξε συθέμελα το Κύτταρο. Η ίδια ατμόσφαιρα συνεχίστηκε και στη διασκευή τους στο "You Don't Know" των 13th Floor Elevators ενώ το "Down Underground" ήρθε για να κλείσει το κανονικό σετ του συγκροτήματος.

The Morlocks

Ευτυχώς βέβαια, αυτό δεν ήταν το τέλος καθώς, εν μέσω πανηγυρικών χειροκροτημάτων, η πεντάδα επέστρεψε στη σκηνή με το "Easy Action" ενώ προλογίζοντας το "Born Loser", ο Koizumi μας ενημέρωσε ότι αυτό είναι ένα τραγούδι που αφορά το 90% του κοινού. Αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής της βραδιάς, ο Koizumi τραγούδησε το μισό τραγούδι ανεβασμένος στις σκαλωσιές που περιστοίχιζαν τη σκηνή αποδεικνύοντας ότι πίσω από τον μύθο των live εμφανίσεων των Morlocks κρύβονται μεγάλες αλήθειες. Μια ακόμη διασκευή, στο "Return Of The Rat" των Wipers, θα οδηγούσε στο πιο δυναμικό moshpit της βραδιάς λίγο πριν το "Cat (On A Hot Thin Groove)" σημάνει το οριστικό τέλος.

The Morlocks

Οι Morlocks ήρθαν στην Αθήνα κεφάτοι, επικοινωνιακοί, ορεξάτοι, και γεμάτοι ενέργεια και δεν αφήσαν τίποτα όρθιο στην εμφάνιση τους χαρίζοντας στο κοινό μια πραγματικά μοναδική εμπειρία που θα θυμάται για καιρό. Live της χρονιάς; Μεγάλη κουβέντα μιας κι είναι ακόμη Ιανουάριος και η συναυλιακή χρονιά φαίνεται πως θα είναι ιδιαίτερα θερμή. Πάντως ακόμη και πολύ μεγαλύτερα ονόματα θα ζήλευαν την εμφάνισή τους η οποία ανέβασε τρομερά τον πήχη όσον αφορά το τι περιμένουμε να δούμε και να ακούσουμε το υπόλοιπο συναυλιακό έτος. 

Φωτογραφίες: Αφροδίτη Ζαγγανά

SETLIST

Sex Panther
Killing Floor
Teenage Head
Bothering Me
I Don't Do Funerals Anymore
My Friend The Bird
Time To Move
Hang Up
One Foot In The Grave
High Tide Killer
Burn Me Out
Heart Of Darkness
Dirty Red
We Can Get Together
No One Rides For Free
Till The Wheels Fall Off
You Don’t Know (διασκευή 13th Floor Elevators)
Down Underground

Encore:

Easy Action
Born Loser
Return Of The Rat (διασκευή Wipers)
Cat (On A Hot Thin Groove)

  • SHARE
  • TWEET