Iggy & The Stooges: Η ιστορία

05/07/2006 @ 14:20
Ο Iggy ηγήθηκε των Stooges με χαρακτήρα μισάνθρωπο, σχεδόν εξωγήινο, δηλώνοντας τη βαρεμάρα, τον πόνο και την οργή που ένοιωθαν οι youngsters μεγαλώνοντας στην Αμερική τη δεκαετία του '60. Ο James Newell Osterberg, Jr., όπως είναι το πραγματικό του όνομα, είχε πάρει μέρος σε πολλές σχολικές μπάντες και μία από αυτές, οι Iguanas, του έδωσαν και το χαρακτηριστικό Iggy.

Όταν σταμάτησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Michigan και μετακόμισε στο Chicago, επηρεασμένος από τα blues και από συγκροτήματα όπως οι Doors, δημιούργησε τους Psychedelic Stooges με σύνθεση: τον ίδιο στα φωνητικά, τον Ron Asheton στην κιθάρα, τον αδερφό του Scott Asheton στα drums και τον Dave Alexander στο μπάσο. Τα δύο πρώτα τους album "The Stooges" και "Fun House" αν και δεν είχαν ιδιαίτερη εμπορική επιτυχία, έδωσαν νέα τροπή στα μουσικά πράγματα της εποχής, εγκαθιδρύοντας το punk. Με μία μικρή αλλαγή στη σύνθεση, όπου ο James Williamson πήρε τα ινία στις κιθάρες, η μπάντα έβγαλε και τον τελευταίο δίσκο της, "Raw Power", το 1973.

Χαρακτηριστικό στις συναυλίες των Stooges ήταν πάντα οι υποκριτικές ικανότητες του Iggy στη σκηνή που ξεσήκωναν το κοινό. Χάρις σ' αυτόν καθιερώθηκε το stage dive, ενώ πολλές φορές έτριβε ωμό κρέας ή και φυστικοβούτυρο στο στήθος του, ή έκοβε το δέρμα του με σπασμένα μπουκάλια. Πολλοί προσπάθησαν να τον μιμηθούν, λίγοι κατάφεραν.

Αφού διαλύθηκαν οι Stooges, με το τελευταίο live τους να λήγει άδοξα, καθώς τσακώθηκαν με ένα group μοτοσυκλετιστών, ο Iggy τράβηξε το δικό του μοναχικό, αλλά πολύ επιτυχημένο δρόμο. Συνεργάστηκε με τον Bowie, ο οποίος τον πήρε μαζί του στη "Station Τo Station" tour του 1976. Hχογράφησε τον πρώτο σόλο δίσκο του το '77 ("Kill City"), ενώ ακολούθησαν τα "TV Eye" (1978), με κάποιες live ηχογραφήσεις, "New Values" (1979), όπου εμπεριέχονταν τα γνωστά "I'm Bored" και "Five Foot One" και τα λιγότερο επιτυχημένα "Soldier" (1980), "Party" (1981) και "Zombie Birdhouse" (1982). To 1986 με την επιρροή του new wave και το "χεράκι" του Bowie κυκλοφόρησε το "Blah Blah Blah", στο οποίο ακουγόταν και το "Real Wild Child", ενώ το '90 ο Ιggy ηχογράφησε το "Brick By Brick", ένα από τα πιο επιτυχημένα album του, με guests μέλη των Guns N' Roses και UB40. Τα "Naughty Little Doggie" (1995), "Avenue B" (1999) και "Beat 'Em Up" (2001) που ηχογραφήθηκαν ακολούθως έβγαλαν αρκετά hits, ανάμεσα σ' αυτά και το "Corruption".

Στο τελευταίο του δίσκο "Skull Ring" (2003) ο Iggy συνεργάστηκε για πρώτη φορά μετά το '74 με τους Asheton και μια νέα εποχή για τους Stooges ξεκίνησε.

Ο Iggy με τους Stooges ηχογραφούν καινούριο δίσκο με τραγούδια των Steve Albini και Jack White, ο οποίος αναμένεται το 2007. Ως τότε θα τους απολαύσουμε live στις 12 Ιουλίου παρέα με τους Puressence και τους Film!

  • SHARE
  • TWEET