Δεσποινίς Τρίχρωμη

Όνομα, Ζώο, Πράγμα

Self Released (2017)
Από την Κέρη Καραλή, 05/01/2018
Η Δεσποινίς Τρίχρωμη γράφει και τραγουδά επτά μαγικά παραμύθια
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Η Δεσποινίς Τρίχρωμη το 2007 παρουσίασε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο "Υπάρχουν Στον Κόσμο Που Ζούμε", το οποίο ακολούθησαν οι "Επτά Ερωτήσεις Και Μία" (2009) και "Τα Λιγότερα Αγαπητά Μου Πράγματα" (2013). Τον Μάρτη του 2014 μας σύστησε το πρώτο της άλμπουμ, "Πού Πάνε Τα Μπαλόνια;", ενώ το τραγούδι της "Όντως Φιλιούνται;" χάρισε το όνομά του στην πρώτη μεγάλου μήκους ομώνυμη ταινία του Γιάννη Κορρέ. Σχεδόν τρία χρόνια μετά, επιστρέφει με τον δεύτερο δίσκο της, το μελωδικό "Όνομα, Ζώο, Πράγμα".

Τα επτά κομμάτια του lo-fi άλμπουμ αναπτύσσονται μέσω μιας πιο σύνθετης σε tempo και ενορχήστρωση παραγωγής, εν σχέσει με την προηγούμενη δουλειά της που ξεδιπλώνεται σταδιακά σ’ έναν andantino ρυθμό. Ήδη από την αρχή, "Tο Φυτό" ανθίζει σ’ έναν mid tempo μετρημένης ηχητικής ποικιλίας από beats και πλήκτρα. Η συμβολή του Κτίρια Τη Νύχτα στην παραγωγή, όπως και στους δύο τελευταίους δίσκους του The Boy, στους οποίους η Δεσποινίς Τρίχρωμη συμμετέχει στα φωνητικά, προσδίδει στις μελωδικές φράσεις και τους στίχους της μιαν απαραίτητη ενέργεια, που ενδεχομένως να έλειπε από την πρώτη της δουλειά.

Ηχητικά τουλάχιστον, το "Όνομα, Ζώο, Πράγμα" έχει τα χαρακτηριστικά ενός concept άλμπουμ, του οποίου τα τραγούδια, όπως αποκαλύπτονται κατά την ακρόαση, προϋποθέτουν το ένα το άλλο. Στο αφαιρετικό dream-pop περιβάλλον του "Σχήματα" προστίθενται τα λιγοστά beat μιας πιο trip-hop αισθητικής του υποβλητικά σκοτεινού "Το Παιδί", μιας από τις πιο δυνατές στιγμές, πλαισιώνοντας το βασικό όργανο του δίσκου, ήτοι το πιάνο, ολοκληρώνοντάς το.

Η ζεστή φωνή της «Δεσποινίς Τρίχρωμη», καθώς τραγουδά στίχους που θα μπορούσαν να έχουν γραφτεί ως μέρος κάποιου παιδικού παραμυθιού, όπως στο "Παγόβουνο", αποπνέει όλη την ευγένεια και την ευαισθησία της δημιουργού. Αισθάνομαι ότι αυτή η ευαισθησία αποτελεί ένα από πιο κύρια γνωρίσματα του άλμπουμ, που μας συγκινεί τόσο και μας εθίζει, εν τινι τρόπω, στην ατμόσφαιρά του. Αν και μας υποβάλλει σ’ ένα άκρως προσωπικό περιβάλλον, στο οποίο η ίδια μοιάζει να γράφει στιχάκια στα ελληνικά, μελοποιώντας τα στο σαλόνι του σπιτιού της, εν τούτοις, αυτό το περιβάλλον μετατρέπεται σε προσωπικό για τον κάθε έναν από μας.

Το "Όνομα, Ζώο, Πράγμα" υπάρχει άρτιο, μέσα στην απλότητά του. Λιτό και απέριττο, δίχως την φλυαρία των ποικίλων οργάνων, παραμένει ένας ήσυχος δίσκος που θα επιλέξουμε να ακούσουμε κάποιο πρωινό, έχοντας ξυπνήσει μ’ έναν πόνο στο στομάχι από μια βραδινή στενοχώρια. Εκείνος ο δίσκος που θα θέλουμε ν’ ακούσουμε όταν προσπαθούμε να θυμηθούμε μια στιγμή, μια φυσιογνωμία μια αδέξια κίνηση που κάναμε και μας προκαλεί μελαγχολία. Η Δεσποινίς Τρίχρωμη μελοποιεί όλες εκείνες τις εικόνες που δυνάμεθα να δούμε, αν κοιτάξουμε έξω από το τζάμι του αυτοκινήτου, ταξιδεύοντας στις μεγάλες λεωφόρους το σούρουπο. Ταξιδεύουμε;

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET