Firehouse

Hold Your Fire

Sony Music (1992)
17/03/2010
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Το παρόν κείμενο αποτελεί το προϊόν μιας περιορισμένης λογικής, αποτέλεσμα της ήδη υπάρχουσας κριτικής στο εναρκτήριο λάκτισμα του αγώνα που άρχισε να εξελίσσεται στις αρχές των 90s εκεί στη Νότια Καρολίνα. Οι επιλογές περνούν, λοιπόν, μέσα από τα χρόνια που ακολούθησαν την γένεση αυτής της ομάδας και σταθμεύουν σε χρονολογίες που θέλουν τους Firehouse να προωθούν την αισθητική τους ή ενίοτε να της δίνουν μια νέα προοπτική. Η επιλογή του υπογράφοντα, λοιπόν, εξετάζει τον δεύτερο σταθμό που οριοθετεί, προάγει και κάνει συνείδηση τον ήχο της μπάντας.

To "Hold Your Fire" ήρθε να συμπληρώσει το κομμάτι του puzzle που έπεσε από τον ουρανό και έφερε το όνομα των Firehouse. Ήρθε να απαντήσει σε όσους πιστεύουν ακόμα  ότι το hard rock ταυτίζεται με την αλητεία και το bad boy image του Los Angeles. Ήρθε σαν ένα απλό σημείωμα που σου άφησε το χτεσινό σου ταίρι στο κομοδίνο να σου θυμίζει μια υπέροχη βραδιά. Ήρθε κι έμεινε να σου υπενθυμίζει ότι μπορείς ακόμα να δείχνεις cool με το μακρύ σγουρό μαλλί σου. Σημείο αναφοράς για κάθε album που θέλησε μετέπειτα να συνδυάσει εικόνα και μουσική ποιότητα.

Ποιότητα; Μια λέξη που μοιάζει ασφαλώς υποκειμενική και δεν θα την χρησιμοποιούσε εύκολα κάποιος για οποιοδήποτε είδος πέραν της κλασσικής μουσικής. Αναπροσαρμόζοντας την ιδέα περί ποιότητας, λοιπόν, μιλάμε για προσωπική ευχαρίστηση και πληρότητα. Αγνό rock 'n' roll ποτισμένο από μελωδίες που δεν μπορείς να ξεπεράσεις, Αυτή είναι μια  υποκειμενική αντίληψη περί ποιότητας. "Rock You Tonight" τραγουδούν οι Firehouse κι όσο κι αν δεν συνδυάζεται στο μυαλό μου με  καμία συμφωνία γνωστού συνθέτη παλαιότερων εποχών δεν παύει να ηχεί ακόμα στα αυτιά μου σαν ύμνος στα νιάτα και στην μουσική πείνα, έννοιες που δεν τις φθείρει ο χρόνος. Κάθε refrain προορισμένο να κολλήσει σε κάποιο μέρος του εγκεφάλου ανάλογα με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται ο καθένας τα ημισφαίρια και τα τεταρτημόρια αλλά και το κάψιμο των εγκεφαλικών κυττάρων. Μια εγκεφαλική καταστροφή που δεν περνά από ουσίες και αλκοόλ καθώς ο τραγουδιστής της μπάντας C.J. Snare απείχε φανατικά από κάθε είδους κατάχρηση κατά την διάρκεια της ηχογράφησης του album αν εξαιρέσουμε ασφαλώς την υπέρμετρη αγάπη του προς το ωραίο φύλλο.

O C.J. αποτελεί ίσως το βασικό στοιχείο επιτυχίας του "Hold Your Fire" καθώς η απόλυτα χαρακτηριστική φωνή του έδωσε μια τεράστια ώθηση στα 3 single του album που το τοποθέτησαν σε μια από τις ψηλότερες θέσεις στην συνείδηση των οπαδών του group αλλά και του ήχου γενικότερα. Η εισαγωγή του "Reach For The Sky" δεν προμηνύει την καταιγίδα που ακολουθεί, το "Sleeping With You"  υμνολογεί την ερωτική διάθεση που ξεχειλίζει από κάθε στίχο που βγαίνει από τα χείλη του C.J. και η μπαλάντα "When I Look Into Your Eyes", που ακούει στα κρυφά κάθε Νορβηγός οπαδός της black metal, σχηματίζουν ένα τρίγωνο που σαν βέλος τρυπά την καρδιά του ακροατή.

Ιδιαίτερη μνεία ασφαλώς πρέπει να γίνει στον κιθαρίστα Bill Leverty ο οποίος κάνει ό,τι μπορεί για να μας πείσει πως δεν θέλει να παίξει κάτι παραπάνω από αυτό που ακούμε στο "Hold Your Fire", ότι δεν υπάρχει λόγος να κάνει κάτι πιο «ισχυρό» προς απόδειξη τεχνικής κατάρτισης. Το αποτέλεσμα θέλει τους Firehouse, ένα πολύ δεμένο σύνολο με τα κιθαριστικά solo, να προσδίδουν τα πρέποντα σε κάθε κομμάτι και τον ρυθμό να μεταβάλλεται ανάλογα με την διάθεση που περνά κάθε νότα.

Η ύπαρξη των Firehouse και η κυκλοφορία του εν λόγω album μοιάζει στα μάτια μου και ηχεί στα αυτιά μου σαν την απέναντι πλευρά του καθρέφτη που κοιτάζουν μπάντες όπως οι Motley Crue με την φωνή του C.J. να δημιουργεί μια αίσθηση οικειότητας σα να βρίσκεσαι στην πρόβα μιας μπάντας που παίζει στην γειτονιά σου εδώ και χρόνια. Μια αίσθηση που δεν λείπει από τις ζωντανές εμφανίσεις των Firehouse που με το "Hold Your Fire" απέφυγαν κάθε υποψία ενός one hit wonder group (βλπ. "All She Wrote") και έθεσαν ακόμα πιο ισχυρά θεμέλια για μια καριέρα που κρατά διακριτικά ασφαλώς μέχρι και τις μέρες μας. Ευτυχώς δεν φοβήθηκαν τότε να εξαπολύσουν τα πυρά τους…
  • SHARE
  • TWEET