Iced Earth

Live In Ancient Kourion

Century Media (2013)
Από τον Κώστα Πολύζο, 16/05/2013
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Μπορώ να πω με ευκολία πως η εποχή όπου αποσβολωμένος άκουγα τα "Live After Death", "Operation: Livecrime" και "Alive In Athens" έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Θεωρώ σημαντικό ένα συγκρότημα να έχει κυκλοφορήσει έναν live δίσκο, ώστε να παίρνει το κοινό μια εικόνα για την απόδοση της μπάντας επί σκηνής, αλλά ως εκεί. Από την άλλη βρίσκω αρκετά πιο ενδιαφέρουσα την οπτικοακουστική καταγραφή μιας συναυλίας, κάτι που στη συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί και το καινούριο live DVD των Iced Earth, "Live In Ancient Kourion".

Για όσους δεν πολυ-παρακολουθούν τα δρώμενα της μπάντας, πρόκειται για τη μαγνητοσκόπηση της συναυλίας που δώσανε τον Αύγουστο του 2012 στο συγκεκριμένο πανέμορφο αρχαίο θέατρο της Κύπρου, το οποίο, από χωροταξική άποψη, αποδείχτηκε ιδανικό.

Η πρώτη παρατήρηση που κάνει κάποιος παρακολουθώντας το βίντεο έχει να κάνει με τον ήχο, ο οποίος παραείναι τέλειος. Δεν ξέρω αν αυτό οφείλεται μόνο στον Jim Morris, ο οποίος ταξίδεψε μέχρι την Κύπρο για αυτόν τον σκοπό (κάτι που είχε κάνει και για το "Alive In Athens") ή αν έχει «πειραχτεί» και στο στούντιο, αλλά η αλήθεια είναι πως ακούγεται επιτηδευμένα καλός και ίσως κλέβει λίγο από την αίσθηση ότι παρακολουθείς μια ζωντανή ηχογράφηση. Τα αρνητικά βέβαια περιορίζονται μόνο σε αυτό καθεαυτό το γεγονός, γιατί κατά τα άλλα θα παρακολουθήσει κανείς μια φοβερή εμφάνιση.

Το είχα γράψει και στο review του "Dystopia" αλλά και στην ανταπόκριση των δύο συναυλιών που είχαν δώσει τον Νοέμβριο του 2012 στο Gagarin και θα το ξαναπώ. Ο Schaffer (βαψομαλλιάς πλέον) με την «πρόσληψη» του Stu Block, έκανε μια από της καλύτερες κινήσεις της καριέρας του, καθώς ο τελευταίο ανακηρύσσεται πάλι με άνεση ως ο πρωταγωνιστής. Ο άνθρωπος ερμηνεύει καταπληκτικά, τόσο τις συνθέσεις του "Dystopia", όσο και τις υπόλοιπες, οι οποίες έχουν ερμηνευτεί από κάτι «τυχάρπαστους» τραγουδιστές της σειράς, όπως είναι ο Matt Barlow και ο Tim Owens. Όλα συνηγορούν πως πλέον με αυτή την κίνηση η μπάντα έχει αποκτήσει μια νέα δυναμική και μας αναγκάζει να περιμένουμε με αγωνία τη νέα δισκογραφική προσπάθειά της, η οποία τοποθετείται κάπου προς το τέλος της χρονιάς που διανύουμε.

Στα της εμφάνισης τώρα, το συγκρότημα αποδίδει άριστα και πιστά το υλικό, αν και πέραν του Block δύσκολα τη χαρακτηρίζεις κινητική. Ειδικά ο Troy Seele μοιάζει λες και τον έχουν βιδώσει στο πάτωμα. Το show εκτός από κάποιες λίγες φωτιές, εκρήξεις και καπνούς δεν είναι κάτι ιδιαίτερο, αλλά δεν νομίζω πως κάποιος πηγαίνοντας σε μια συναυλία των Iced Earth ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο. Στη συναυλία της μπάντας πας για να γουστάρεις και από αυτό που είδα, είμαι σίγουρος πως από τους 2.000 που παραβρέθηκαν εκείνο το βράδυ στο αρχαίο θέατρο κανείς δεν έφυγε παραπονεμένος. Πώς να γινόταν άλλωστε κάτι τέτοιο, όταν το συγκρότημα παρέμεινε στη σκηνή επί δυόμιση ώρες, παίζοντας τραγούδια από όλο το φάσμα της καριέρας του, προκαλώντας ντελίριο ενθουσιασμού στους παρευρισκόμενους οπαδούς.

Οι Iced Earth αποδεικνύουν για άλλη μια φορά πως πάνω στη σκηνή βγάζουν φοβερή ενέργεια και τα τραγούδια που επιλέγουν από τη μία λειτουργούν πολύ καλά σε επίπεδο απόδοσης / ζωντανής εμφάνισης και από την άλλη είναι αρκετά αντιπροσωπευτικά του τι πρεσβεύει αυτή η μπάντα, οπότε η κυκλοφορία κρίνεται αρκετά αξιόλογη και όποιος αποφασίσει να την αποκτήσει δεν πρόκειται να απογοητευτεί. Στα θετικά στοιχεία να προσθέσουμε το ολιγόλεπτο ντοκιμαντέρ με το οποίο παίρνουμε μια ιδέα για τον λόγο που αποφασίστηκε η βιντεοσκόπηση της εν λόγω εμφάνισης, αλλά και το παρασκήνιο πίσω από την επιλογή του συγκεκριμένου χώρου από δηλώσεις των εμπλεκομένων (μέλη του συγκροτήματος, τεχνικούς κλπ).
  • SHARE
  • TWEET