Venomous Concept

Politics Versus The Erection

Season Of Mist (2020)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 16/10/2020
Ξέρεις ακριβώς τι να περιμένεις, αλλά και πάλι συναρπάζουν
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Ο τέταρτος δίσκος των Venomous Concept δεν παρέχει κάποια ιδιαίτερη απόκλιση στο ύφος τους. Η μπάντα που ξεκίνησε ως side-project των Shane Embury (Napalm Death, Insidious Disease, Brujeria, Lock Up), Danny Herrera (Napalm Death) και Kevin Sharp (πρώην Brutal Truth, Lock Up) θέλοντας να παίξουν στο ύφος των hardcore ηρώων τους, έχει παρουσιάσει ιδιαίτερα ποιοτικές κυκλοφορίες. Το νέο τους άλμπουμ, τέσσερα χρόνια έπειτα από το "Kick Me Silly - VCIII", επιβεβαιώνει πως οι συγκεκριμένοι κύριοι, διαθέτουν φαινομενικά αστείρευτο ταλέντο και μάλιστα μια κοφτερή ματιά στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Η συγκεκριμένη χρονιά, είναι ιδιαίτερη από πολλές απόψεις για τους κατοίκους των Η.Π.Α.. Δεκάδες καλλιτέχνες, έχουν τοποθετηθεί δημόσια, αρκετοί και μέσω των νέων τους κυκλοφοριών σχετικά με τα προβλήματα που βασανίζουν τη χώρα, και ειδικά το ζήτημα των επικείμενων προεδρικών εκλογών. Οι Venomous Concept, από το εξώφυλλο και τον τίτλο τους καθιστούν σαφές πως δεν θα λειάνουν την αιχμή της τέχνης τους. Οι μουσικοί που απαρτίζουν την μπάντα, έχουν μια μακρά πορεία σε πολιτικοποιημένες μπάντες, και η hardcore/grindcore πλευρά τους που είναι οι, εμπνευσμένοι από τους Poison idea, Venomous Concept δεν αποτελεί εξαίρεση.

Το "Politics Versus The Erection" σε 33 λεπτά και δεκατρείς συνθέσεις δεν είναι απλά ορμητικό και εύπεπτο. Η προσθήκη, του John Cooke στις κιθάρες, δεν αλλοίωσε την αρχική ιδέα των Venomous Concept, και έτσι, για ακόμη μια φορά, όσο σύντομες και να είναι οι συνθέσεις, διαθέτουν αρκετή ποιότητα ώστε να μπορούν οι ακροατές να τις επεξεργαστούν. Σίγουρα οι αναμενόμενοι ρυθμοί και οι υψηλές ταχύτητες κυριαρχούν αλλά τα riffs δεν έρχονται σε δεύτερη μοίρα πίσω από τα καταιγιστικά ρυθμικά μέρη. Η παραγωγή, άψογη, επιτρέπει στα φωνητικά του Sharp να ηχούν εξαιρετικά, καθώς και στο μπάσο να παρέχει ισορροπία. Οι Venomous Concept δεν χάνουν όμως και το ιδιαίτερο χιούμορ τους, όπως αποδεικνύεται στο γεγονός πως ο grind κεραυνός του "Mantis Toboggan" καταλήγει να διαθέτει sample από αυτό.

Η μπάντα, φροντίζει να παρέχει και αξιοσημείωτες εναλλαγές ύφους, πάντα τηρουμένων των αναλογιών. Η επιρροή των '80s ηρώων είναι κυρίαρχη αν και φιλτράρεται από το ηχητικό πρίσμα των μελών, με αποτέλεσμα οι σύντομες συνθέσεις όπως τα "Eliminate", "Septic Mind" και το "Broken Teeth" να μην θεωρούνται συμπληρωματικές. Όταν όμως οι Venomous Concept αποφασίζουν να ξεπεράσουν τον σκόπελο των τριών λεπτών τότε είναι που πραγματικά ξεχωρίζουν. Το εναρκτήριο "Simian Flu" ξεκαθαρίζει πως η μπάντα θα βασιστεί περισσότερο στο βαρύ hardcore, ενώ τα "Lemonade" και "Colossal Failure" αποτελούν τις κορυφαίες στιγμές του δίσκου. Υπάρχουν όμως και στιγμές όπως το αγχωτικό και crust-y "Promise" ή το ατμοσφαιρικό ομότιτλο που αποδεικνύουν πως το "Politics Versus The Erection" δεν είναι απλώς μια αυτοαναφορική και διασκεδαστική κυκλοφορία.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός πως σε μια χρονιά που ο Embury μεγαλούργησε με τους Napalm Death επιτυγχάνει να δημιουργήσει ένα διακριτό κτήνος με τους Venomous Concept. Δεδομένης και της επερχόμενης νέας κυκλοφορίας των Insidious Disease, ελπίζω τα τεκμήρια αυτά να αποδείξουν, εκ νέου, πως μιλάμε για κάτι παραπάνω από ένα σεβαστό βετεράνο. Ο τέταρτος δίσκος των Venomous Concept είναι, δικαιωματικά, μια από τις πιο ουσιώδεις hardcore κυκλοφορίες της χρονιάς. Αποτελεί πετυχημένη εισαγωγή στον κόσμο των Venomous Concept, ακόμη και αν οι οπαδοί της μπάντας προέρχονται κυρίως από τους Napalm Death και Brutal Truth. To "Politics Versus The Erection" όμως αξίζει να ακουστεί πρώτιστα από οπαδούς, του καυστικού, παλαιομοδίτικου και κοινωνικά ευαισθητοποιημένου hardcore και των συγγενών παρακλαδιών του. Γιατί εκεί χτυπάει η καρδιά του.

Youtube
Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET