Trettioåriga Kriget

Till Horisonten

Mellotronen (2021)
Από την Ελένη Λιβεράκου Eriksson, 12/02/2021
Ένας μουσικός προοδευτικός πόλεμος που ξεπέρασε κατά πολύ τα 30 χρόνια
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Ο Τριακονταετής Πόλεμος (1618-1648) είναι ένα από τα πιο ιστορικά γεγονότα του πλανήτη φέρνοντας αντιμέτωπες πολλές χώρες, και αλλάζοντας τον πολιτικό, θρησκευτικό αλλά και γεωφυσικό χάρτη του. Μεγάλο θέμα με υποκειμενικές αξίες και σχετικές απαντήσεις. Ο Τριακονταετής Πόλεμος των Σουηδών (1970-μέχρι σήμερα) αποτελεί και αυτός αναμφισβήτητα μια τεράστια μουσική επανάσταση και σίγουρα κομμάτι της μουσικής προόδου και όχι μόνο στα σουηδικά σύνορα. Βέβαια, η σουηδόφωνη εκτέλεση των κομματιών έχει κατά κάποιον τρόπο γραπωμένο το κοινό της πατρίδας του (λόγω γλώσσας), αλλά αυτό τελικά δεν φρενάρισε την εξόρμηση τους και σε άλλες χώρες. Τι κι αν δεν μπορεί κάποιος να καταλάβει τα σουηδικά, αλλά αρπάζεται από τη μουσική τους και αρκείται σε αυτό. Αυτή ήταν μια σκέψη που έκανα χρόνια παρακολουθώντας τη σουηδική μουσική σκηνή και έχοντας πλήρη άγνοια της γλώσσας. Σήμερα, σχεδόν μια δεκαετία αργότερα (και ζώντας στη χώρα), ακούω και αντιλαμβάνομαι με τελείως διαφορετικό τρόπο τα τραγούδια. Μάλιστα, όταν αυτά τα συγκεκριμένα τραγούδια έρχονται από τους Trettioåriga Kriget που έχουν συγκεκριμένο ύφος στη θεματολογία των τραγουδιών και οι στίχοι έχουν τη σφραγίδα τού Olle Thörnvall (συγγραφέας και στιχουργός).

Θα αναρωτηθεί κάποιος ποιο είναι το θέμα τους, γιατί πράγμα τραγουδούν. Η απάντηση έρχεται διαφορετική κάθε φορά. Χωρίς ξεκάθαρη ερμηνεία. Πώς μπορείς να εξηγήσεις συγγραφικές κουβέντες και σκέψεις. Πώς να περιγράψεις τι συμβαίνει στο κεφάλι τού δημιουργού. Υπάρχουν καλλιτέχνες που μιλούν τη δική τους γλώσσα. Είναι μια ποιητική αναδρομή που αλλάζει κατευθύνσεις με την πάροδο των χρόνων. Όταν η μπάντα ξεκίνησε στις αρχές τού '70 έγραψε ίσως την πιο αντιδραστική και προοδευτική μουσική της εποχής, εντός κι εκτός συνόρων. Κοιτούσαν μπροστά, μαχόντουσαν γι' αυτό που έρχεται, καυτηρίαζαν το αύριο, ήλπιζαν. Σήμερα, πάνω από 50 χρόνια από το τότε μαχόμενο πνεύμα, συνεχίζουν να είναι άκρως προοδευτικοί με μια στροφή θεματική στο παρελθόν. Μια νοσταλγική επιστροφή σε μουσικό ύφος, κατεβασμένους τους τόνους στα φωνητικά, αλλά με απίστευτη δύναμη στα όργανα. Πέρα από κάποιες μικρές αλλαγές σε μέλη κατά τις αρχές της ύπαρξής τους, το πενταμελές σχήμα, Stefan Fredin (bass guitar - vocals - rhythm guitar), Dag Lundquist (drums - backing vocals - violin), Robert Zima (vocals), Christer Åkerberg (electric & acoustic guitars), Mats Lindberg (keyboards), μετράει μαζί αρκετές δεκαετίες οπότε και η απόδοση, το δέσιμο, η χημεία που τους ενώνει αν θες, είναι μοναδική. Το ότι τους έχω δει live με κάνει να επιμένω ακόμα πιο πολύ για το πώς μπορούν να απογειώσουν τα κομμάτια τους, ξεφεύγοντας κατά πολύ από τις στουντιακές ηχογραφήσεις.

Στα εννιά κομμάτια που συμπεριλαμβάνονται στο "Till Horisonten" (Στον ορίζοντα) έχουμε μια όμορφη εναλλαγή στα φωνητικά -σχεδόν ένα παρά ένα κομμάτι- μεταξύ του βασικού τραγουδιστή Robert Zima και του Stefan Fredin. Κομμάτια που σφύζουν από ελευθερία, αέρα, αισιοδοξία που χαρίζουν απλόχερα κιθαριστικές μελωδίες με έναν ντράμερ φρουρό και συνοδό. Κομμάτια με ατμόσφαιρες και φωνές που έρχονται από κάπου αλλού. Το χαρακτηριστικό μπάσο του Fredin που κατά την άποψή μου είναι ένα από τα αναγνωριστικά στοιχεία των Trettioåriga Kriget. Το άλλο είναι τα φωνητικά του Zima. Άκουσα το άλμπουμ σε πραγματικό στερεοφωνικό ήχο. Εντυπωσιακό. Το άκουσα ξανά και ξανά με ακουστικά. Εκπληκτικό. Το δεκατετράλεπτο "Vägen Till Horisonten" μπορεί άνετα να γίνει το επόμενο progressive κομμάτι τού 2021 και όχι μόνο.

Οι Trettioåriga Kriget δεν γεννήθηκαν εχθές για να αντιγράψουν ή να πάρουν ιδέες.

Οι Trettioåriga Kriget ήταν εκεί όταν η προοδευτική μουσική έβαζε τα καλά της.

Official Site
Facebook

  • SHARE
  • TWEET