The Treatment

This Might Hurt

Spinefarm (2011)
Από τον Χρυσόστομο Μπάρμπα, 15/11/2011
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Στις μέρες μας είναι πραγματικά τρομακτικό να αναλογιστείς πόσο δύσκολο είναι για πέντε τύπους που γραντζουνάνε κιθάρες, βαράνε κάτι τύμπανα και γκαρίζουν (ή αλλιώς γουστάρουν αγνό, βρώμικο, ακατέργαστο hard rock) να καταφέρουν κάτι αξιόλογο στη μουσική βιομηχανία. Κι αυτό, κυρίως, γιατί δεν έχουν που και από που να στηριχθούν. Είτε θα απορριφθούν από το 99,9% των δισκογραφικών εταιρειών ως αναχρονιστικοί, είτε το κοινό θα τους κολλήσει χωρίς δεύτερη σκέψη την ταμπέλα της κόπιας οποιουδήποτε hard rock μεγαθηρίου.

Οι βρετανοί The Treatment, όμως, είχαν την τύχη να βρουν μια εταιρεία που πίστεψε σ' αυτούς και στο υλικό που είχαν συγκεντρώσει, παρότι επρόκειτο για ένα μάτσο δεκαοκτάχρονα. Έτσι, τον περασμένο Φεβρουάριο κυκλοφόρησαν το δισκογραφικό τους ντεμπούτο, κάνοντας τα πρώτα τους, αναγνωριστικά βήματα στη μουσική βιομηχανία. Η αντίδραση του κοινού ήταν τόσο θερμή, που το συγκρότημα άλλαξε πρόσφατα εταιρεία και επανακυκλοφόρησε το άλμπουμ, μαζί με τρία bonus tracks. Όμως προς τι όλος ο ντόρος;

Δε χρειάζονται πολλά πολλά για να καταλάβετε τι εστί Treatment. Απλά βάλτε ένα κομμάτι απ' το "This Might Hurt" να παίζει. Ο υπόλοιπος δίσκος θα κυλήσει νεράκι. Οι επιρροές από τα μεγάλα hard rock ονόματα που αναφέρθηκαν παραπάνω είναι αναμφίβολα εμφανέστατες. Από τη βρώμικη -"Appetite For Destruction"- αισθητική της παραγωγής, μέχρι τις κάργα '70s Aerosmith στιγμές εδώ κι εκεί ("Just Tell Me Why", "I Will Be There") και την AC/DCίδικη αμεσότητα των riff και των τσαμπουκαλεμένων φωνητικών. Με λίγη φαντασία, μπορούμε να ανακαλύψουμε μέχρι και το πώς θα ακούγονταν οι Black Crowes με περισσότερο distortion και λιγότερα πλήκτρα ("Winter Sun", "Lady Of The Light") και οι Cult με μια δόση αδερφών Young ("Shake The Mountain", "I Want Love"). Αυτό που καθιστά το σύνολο αυτών των στοιχείων ελκυστικό, όμως, είναι το γεγονός πως ουδέποτε αυτά παρουσιάζονται με έναν τρόπο που να μας κάνει να ξινίσουμε από το αδυσώπητο copy-paste. Κι αυτό, διότι αυτός δεν ήταν ποτέ ο σκοπός των πέντε Βρετανών. Το "This Might Hurt" δεν είναι απλά ένα ακόμα retro rock άλμπουμ που εμπεριέχει τραγούδια - φτηνές κόπιες παλαιότερων. Πρόκειται για μια ειλικρινή προσπάθεια, με συνθέσεις αγνού hard rock, εμποτισμένες από διάφορες επιρροές, περνώντας ένα πολύ απλό μήνυμα από μεριάς της μπάντας: «Καραγουστάρουμε αυτό που κάνουμε»! Και όταν ένα συγκρότημα στο τρίβει αυτό στη μούρη επί 50 περίπου λεπτά, δε μπορεί παρά να σε συνεπάρει.

Το άλμπουμ ξεκινά με το "Departed" και δε θα μπορούσε να συνεχίσει με κάτι κατώτερο. Το single "The Doctor", που έπεται, απογειώνει το δίσκο και στέλνει τον ακροατή στη στρατόσφαιρα της πώρωσης, θέλει δε θέλει. Η συνέχεια δεν απογοητεύει, αφού "I Fear Nothing", "I Want Love", "Stone Cold Love", "Shake The Mountain" και "The Coldest Place On Earth", παρέα με το bonus track "D***k, F**k, F***t", σε προκαλούν για γροθιά στον αέρα και ασταμάτητο headbangin'. Το μενού όμως έχει και μπαλάντες, ή πιο σωστά «μπαλάντες», αφού μόνο σε εισαγωγικά μπαίνει ο όρος όταν πρόκειται για τραγούδια όπως τα "Just Tell Me Why" και "Nothing To Lose (But Our Minds)", αφού δεν υστερούν διόλου σε τσαμπουκά από το υπόλοιπο υλικό.

Τα πέντε παιδαρέλια από το Ηνωμένο Βασίλειο, λοιπόν, δημιούργησαν ένα δίσκο με τις πολύ καλές στιγμές του αλλά και με τα θεμιτά ψεγάδια (φωνητικά που πολλές φορές «παλεύουν» να ακουστούν, συνθέσεις που κινούνται στις ίδιες γραμμές κ.ά.) ενός ντεμπούτου, τα οποία ξεχνιούνται όμως γρήγορα και περνούν σε δεύτερη μοίρα. Κι αυτό, διότι οι Treatment καταφέρνουν -και με το παραπάνω- να «τραβήξουν» τον ακροατή με την αμεσότητα και την ειλικρίνεια της μουσικής τους. Σκοπός τους δεν είναι να συνταράξουν συθέμελα τη δισκογραφική βιομηχανία ή να αλλάξουν το ρου της μουσικής ιστορίας, αλλά να παίξουν τη μουσική που τόσο πολύ γουστάρουν, προσφέροντας απλόχερα πολλές στιγμές διασκέδασης σε όποιον της δώσει μια ευκαιρία. Εξάλλου, το rock 'n' roll σημαίνει κυρίως αυτό. Διασκέδαση. Γυρίστε τα ηχεία στο full, λοιπόν, και βάλτε το "This Might Hurt" να παίζει. Δε θα το μετανιώσετε.
  • SHARE
  • TWEET