The Silent Wedding

Livin Experiments

FYB (2013)
Από τον Θοδωρή Ξουρίδα, 08/08/2013
Ικανοποιητικό ντεμπούτο άλμπουμ για τους The Silent Wedding, με μέτρια όμως παραγωγή
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες μίας πραγματικής αναμόρφωσης της ελληνικής heavy metal σκηνής, καθώς όλο και περισσότερα εγχώρια συγκροτήματα παρουσιάζουν όχι μόνο άκρως επαγγελματικές κυκλοφορίες, αλλά επιχειρούν, πολλές φορές με επιτυχία μάλιστα, άνοιγμα στο εξωτερικό. Ένα τέτοιο ακριβώς παράδειγμα θα έπρεπε να αποτελούν και οι The Silent Wedding, οι οποίοι κυκλοφορούν το πρώτο τους full-length άλμπουμ από βελγική δισκογραφική εταιρία (με εξώφυλλο από τον Travis Smith παρακαλώ) και έχουν ήδη στο βιογραφικό τους ευρωπαϊκή περιοδεία με τους Maiden United.

Παραδόξως όμως, η ακρόαση του "Livin Experiments" με μετέφερε τουλάχιστον μία δεκαετία πίσω στον χρόνο, τότε δηλαδή που τα ελληνικά metal σχήματα είχαν ταλέντο και το πάλευαν, αλλά οι φτωχές στις περισσότερες περιπτώσεις παραγωγές των δίσκων τους, ειδικά σε σχέση με αντίστοιχα συγκροτήματα του εξωτερικού, τα αδικούσαν κατάφωρα. Οι εννέα συνθέσεις που μας παρουσιάζουν λοιπόν εδώ οι Αθηναίοι The Silent Wedding δεν είναι καθόλου άσχημες, αδικούνται όμως χαρακτηριστικά από την μέτρια, ειδικά για τα δεδομένα της σημερινής εποχής, παραγωγή.

Το μουσικό ύφος του group θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν μελωδικό heavy/power, με ιδιαίτερη έμφαση στις φωνητικές μελωδίες, progressive αισθητική και «σκοτεινό» σχετικά χαρακτήρα. Οι συνθέσεις ακολουθούν κατά βάση τα power metal πρότυπα, χωρίς όμως να παρουσιάζονται εκτελεστικά φορτωμένες, κάτι το οποίο με βρίσκει απολύτως σύμφωνο. Η progressive αισθητική συνεπώς οφείλεται εν πολλοίς στην έντονη χρήση του πιάνου και όχι στην εκτελεστική πολυπλοκότητα ή την επιδειξιμανία των μουσικών.

Από τα εννέα ολοκληρωμένα τραγούδια, των οποίων η διάρκεια κυμαίνεται μεταξύ τεσσάρων και έξι λεπτών, ξεχώρισα το μελωδικό heavy "I Am You" και την μπαλάντα "A Cry From Within". Βασικό ατού και των δύο κομματιών είναι οι πολύ όμορφες μελωδίες που διαθέτουν, με το πρώτο να χαρακτηρίζεται από το απλό πλην ουσιαστικό βασικό θέμα και το δεύτερο από την αξιόλογη ερμηνεία του Μάριου. Αρκετά σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι όλα τα κομμάτια διέπει μία ενιαία αισθητική, χαρακτηριστικό απαραίτητο για τη διαμόρφωση ενός πιο προσωπικού ήχου.

Στο θέμα της παραγωγής τώρα που είναι και το μεγάλο μειονέκτημα του δίσκου. Προφανώς και δεν υπάρχει απαίτηση από ένα συγκρότημα που κυκλοφορεί το ντεμπούτο του να παρουσιάζει μία άρτια παραγωγή, οι αδυναμίες όμως σε αυτόν τον τομέα είναι δυστυχώς παραπάνω από εμφανείς. Εκτός από το ότι ειδικά οι κιθάρες και τα τύμπανα θα έπρεπε να ακούγονται καλύτερα, φανερώνονται επίσης σε σημεία κάποιες εκτελεστικές ατέλειες. Η φωνή του Μάριου, τέλος, η οποία έχει σίγουρα δυνατότητες αλλά και πολλά περιθώρια βελτίωσης, ακούγεται πολύ μπροστά στη μίξη, με συνέπεια το τελικό αποτέλεσμα να ακούγεται ακόμη πιο άνισο.

Παρά τις ατέλειές του όμως, το "Livin Experiments" κρίνεται συνολικά θετικά, υποδεικνύοντας πως οι The Silent Wedding έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν σε αρκετά υψηλά standard, εφόσον φυσικά δουλέψουν στα σημεία που υστερούν. Ένα περισσότερο ή λιγότερο καλό πρώτο άλμπουμ ούτε καθιέρωσε, ούτε «κρέμασε» ποτέ κάποιο συγκρότημα. Αντιθέτως περισσότερη σημασία έχουν η συνέπεια και η βελτίωση. Επειδή οι The Silent Wedding έχουν όπως φαίνεται πράγματα να δώσουν, μπορούμε σίγουρα να περιμένουμε μία καλύτερη συνέχεια.
  • SHARE
  • TWEET