«10»: Τα καλύτερα τραγούδια των Iron Maiden μετά το 2000

Το top 10 των συνθετικών τους στιγμών κατόπιν του reunion, όπως εσείς τις ψηφίσατε

Από τους Σπύρο Κούκα, Δημήτρη Μωυσίδη, 19/08/2021 @ 13:14

Οι Iron Maiden αποτελούν μια μπάντα - συνώνυμο του heavy metal, με τις όποιες συστάσεις να περιττεύουν. Με την ιστορία τους να χωρίζεται πρακτικά σε τέσσερις χαρακτηριστικές περιόδους (εποχή Paul Di Anno, πρώτη περίοδος με Bruce Dickinson, εποχή Blaze Bayley, post-millennium/reunion περίοδος), οι Βρετανοί συνεχίζουν απτόητοι για πέμπτη δεκαετία να αποτελούν τη ναυαρχίδα του μεταλλικού ήχου, όντας έτοιμοι να κυκλοφορήσουν νέα μουσική.

Στην αυγή της νέας δεκαετίας και εν μέσω της συνεχιζόμενης παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, οι Iron Maiden επανήλθαν μέσω του "The Writing On The Wall", αφήνοντας μερικές μόνο ημέρες αναμονής μέχρι την κυκλοφορία του δεκάτου εβδόμου άλμπουμ της καριέρας τους.

Σε μια προσπάθεια να φρεσκάρουμε στη συλλογική μνήμη τους αξιόλογους προκατόχους του επερχόμενου "Senjutsu" στον 21ο αιώνα, σας δώσαμε τη δυνατότητα να αναδείξετε τα καλύτερα τραγούδια του συγκροτήματος μετά το 2000.

Έτσι, παρακάτω σας παρουσιάζουμε τα δέκα εκείνα τραγούδια που εσείς επιλέξατε με την ψήφο σας ως τα πιο ξεχωριστά και λαοφιλή που έχει να επιδείξει η Iron Maiden δισκογραφία της τρέχουσας χιλιετίας.

1
Dance Of Death
Album: Dance Of Death
Date: 08/09/2003
Songwriter(s): Janick Gers/Steve Harris
Iron Maiden - Dance Of Death
Όταν το 2003 βγήκε το 13ο άλμπουμ των Maiden όλοι μας φαντάζομαι - μέχρι και ο Dickinson όπως παραδέχτηκε στην αυτοβιογραφία του - πάθαμε ένα μικρό σοκ με το απαράδεκτο εξώφυλλο. Ευτυχώς αυτό είναι το μόνο αρνητικό σε έναν άξιο συνεχιστή του "Brave New World" με φανταστικές συνθέσεις και τους Maiden σε ανοδική τροχιά - ξανά - μετά την επιστροφή Dickinson. Το ομότιτλο τραγούδι δεν αναφέρεται στους μεσαιωνικούς Dances Of Death (βλ και "Danse Macabre") αλλά στιχουργικά εξελίσσεται στα Everglades της Florida όπου ο πρωταγωνιστής μας συμμετέχει - μάλλον εθελοντικά και δεν είναι θύμα όπως στο "Fear Of The Dark" - σε ένα χορό με "Lifeless figures - they were undead - all of them - They had ascended from hell". Είναι ένα τραγούδι κομμένο και ραμμένο για τον θεατρικό Dickinson να ξεδιπλώσει ολόκληρη τη γκάμα της προσωπικότητας του πάνω στη σκηνή αλλά είναι και ένα κομμάτι που φανερώνει το πόσο γαμάτος κιθαρίστας και συνθέτης είναι ο Gers. Το σόλο του παίζει να είναι από τα καλύτερα που έχει γράψει ποτέ, σε ένα κομμάτι πολυεπίπεδο που ξεκινά δραματικά και μας βάζει μαζί με τον πρωταγωνιστή να χορέψουμε με τη φανταστική αυτή μελωδία μαζί με τους απέθαντους και όπως όλα τα σωστά δράματα να εξυψωθούμε όπως ο δερβίσης περιστρέφεται μανιακά υπό τον ήχο των τριών κιθάρων σε ένα οργασμικό κρεσέντο που καταλήγει στη μοίρα του θανάτου. Όπως και ο ήρωας στο φιλμ του '57 "The Seventh Seal" του Bergman από το οποίο εμπνεύστηκε και το τραγούδι.
2
The Wicker Man
Album: Brave New World
Date: 29/05/2000
Songwriter(s): Adrian Smith/Steve Harris/Bruce Dickinson
Iron Maiden - The Wicker Man
«O Bruce πάλι στους Maiden»! To 2000 σίγουρα ήταν μια στιγμή ευφορίας για τους απανταχού Maiden-άδες. Η παρένθεση του συμπαθέστατου αλλά - λίγου για το βαρύ φορτίο - Blaze Bayley έκλεισε, ο Dickinson επέστρεψε παρέα με τον Adrian Smith και ακόμα και τώρα πολλοί από εμάς θα θυμόμαστε τα συναισθήματα μόλις αγοράσαμε με λαχτάρα το CD και οι πρώτες νότες του "The Wicker Man" ακούστηκαν από τα ηχεία μας. Μπορεί βέβαια κάποιοι να είχανε πάρει το single που είχε κυκλοφορήσει νωρίτερα και είχε και ένα σουβέρ για να ακουμπάς τη μπύρα σου. Πρωτοποριακοί όπως πάντα οι Maiden. Ο Eddie - υπό τη πένα του Mark Wilkinson που είχε σχεδιάσει και το εξώφυλλο για το "Live In Donington" - εμφανίζεται ως άλλος Wicker Man από την ομότιτλη ταινία του 1973 με τον Christopher Lee που αποτέλεσε και την έμπνευση για το τραγούδι και το video clip. Το τραγούδι είναι μεν το τέλειο live και album opener με ένα συμπαθέστατο riff που σου καρφώνεται αμέσως στον εγκέφαλο ωστόσο με μια ψυχρή ακρόαση χρόνια μετά τη κυκλοφορία του σίγουρα καταλαβαίνεις ότι για τα standards των Maiden είναι αρκετά «απλοϊκό» και τα πολλαπλά "Your time will come" και "Woah-oh, oh-oh" μπορεί να εξυπηρέτησαν συναυλιακά άψογα το rembranding των Βρετανών και να τραγουδήθηκαν από χιλιάδες οπαδών αλλά σίγουρα το κομμάτι έχει περισσότερο από μουσική, συναισθηματική αξία στα αυτιά των οπαδών τους που είδαν με ανακούφιση τη δυναμική αναγέννηση του αγαπημένου τους συγκροτήματος.
3
Ghost Of The Navigator
Album: Brave New World
Date: 29/05/2000
Songwriter(s): Janick Gers/Bruce Dickinson/Steve Harris
Iron Maiden - Ghost Of The Navigator
Το ταξίδι προς τη δύση ξεκινά ήρεμα όπως το πρώτο riff του Gers, αλλά καθώς το καράβι προχωρά προς τον ωκεανό η θάλασσα και τα drums αγριεύουν, σχεδόν μπορείς να δεις τη μάχη με τα κύματα Καθώς ο Dickinson μας διηγείται τους στίχους για τον καθένα από εμάς που είμαστε οι navigator της ζωής μας, συνήθως χαμένοι γνωρίζοντας μόνο που έχουμε πάει, προσπαθώντας να αποφύγουμε τις σειρήνες, τελικά η μόνη αλήθεια είναι αυτή που νιώθουμε ("Nothing's real until you feel"). To "Ghost Of The Navigator" εν προκειμένω είναι ο ίδιος μας ο εαυτός, ο φόβος μας, οι σκιές του παρελθόντος, σκελετοί που αναδύονται από τη θάλασσα προσπαθώντας να μας παρεκκλίνουν από τη πορεία μας. Ποτέ δεν είχαν πρόβλημα να γράψουν πανέμορφους, γεμάτους νόημα στίχους οι Maiden, σε ένα κομμάτι που έχει και στοιχεία από την Οδύσσεια (sirens, crashing rocks). Κι εδώ ο Dickinson έχει μεγάλη έμπνευση και αποδίδει το κομμάτι ιδανικά, ένα κομμάτι που έχει layers, πολλά solos, pre-chorus και chorus που όμως δεν λειτουργούν μάλλον ιδανικά συναυλιακά και είναι και ένα κομμάτι με μεγάλες απαιτήσεις από τον McBrain (αυτό που ακούτε είναι ένα drum bass οχι δυο!) οπότε και έχει να παιχτεί ζωντανά από το 2010.
4
Brave New World
Album: Brave New World
Date: 29/05/2000
Songwriter(s): Dave Murray/Steve Harris/Bruce Dickinson
Iron Maiden - Brave New World
Το τρίτο στη σειρά τραγούδι από το ομότιτλο reunion άλμπουμ δανείζεται το όνομα του από το βιβλίο "Brave New World" του Aldous Huxley (1932) και το οποίο αναφέρεται σε ένα δυστοπικό μέλλον όπου η ‘χαρούμενη’ ανθρωπότητα χειραγωγείται από ένα συγκεντρωτικό σύστημα που χειραγωγεί τα πάντα, μέχρι και τα συναισθήματα. Είναι ένας κόσμος όπου οι κύκνοι πεθαίνουν, δεν υπάρχουν φτερά να πετάξεις γιατί η ομορφιά δεν είναι απαραίτητη - "Dying swans twisted wings, beauty not needed here". Σαφώς, υπάρχουν τα ολίγον υπερβολικά σε ποσότητα "A Brave New World - In A Brave New World" σημεία αλλά στιχουργικά σίγουρα είναι από τις στιγμές που νιώθει πιο άνετα ο Dickinson, αντλώντας έμπνευση από ένα βιβλίο, ένα concept και βάζοντας τη δική του σφραγίδα μέσα από τη λυρική του παρέμβαση έστω και σε τρεις στροφές. Θυμάμαι όταν είχα πρωτοδεί το "Rock In Rio", συνεπαρμένος ακόμα από το momentum επιστροφής Dickinson, ένα από τα κομμάτια αποτυπωμένα καλύτερα live και ανάμεσα στις καλύτερες στιγμές ήταν το "Brave New World" όπου ο συμπαθέστατος Janick Gers ξανά εντυπωσιάζει με το solo και το στυλ του. Από αυτά των Maiden που γουστάρεις στο album αλλά έστω μια φορά να τα δεις ζωντανά, κόλλησες για πάντα.
5
Empire Of The Clouds
Album: The Book Of Souls
Date: 04/09/2015
Songwriter(s): Bruce Dickinson
Iron Maiden - Empire Of The Clouds
Το μακροσκελέστερο τραγούδι της πολυετούς πορείας της Σιδηράς Παρθένου ήρθε το 2015, δια χειρός Bruce Dickinson. Στιχουργικά εμπνευσμένο από το ιστορικό γεγονός της πτώσης του αερόπλοιου R101, το οποίο συνετρίβη στις 5 Οκτωβρίου του 1930, μόλις στο παρθενικό του ταξίδι, στη Βόρεια Γαλλία, το "Empire Of The Clouds" αποτελεί ξεκάθαρο παράγωγο του ανήσυχου πνεύματος του Βρετανού ερμηνευτή και της αγάπης του για την ιστορία καθεαυτή. Ο ίδιος ο Dickinson άντλησε πληροφορίες για το συμβάν από μια εγκυκλοπαιδική αναφορά του δυστυχήματος, περιγράφοντας το συμβάν ως «μια συγκινητική, ανθρώπινη ιστορία φιλοδοξίας και ονείρων», με το ίδιο το τραγούδι να του παίρνει παραπάνω από ένα μήνα για να το συνθέσει, κατά τη διάρκεια των recording sessions του "Book Of Souls".
 
Αποτελώντας το επίσημο ντεμπούτο του Dickinson στον εκτελεστικό τομέα του πιάνου, με το ίδιο το τραγούδι να έχει δημιουργηθεί σε ένα Steinway grand piano και το λοιπό ορχηστρικό του χτίσιμο να αποτελεί πρόκληση για την ίδια την μπάντα, το "Empire Of The Clouds" υπήρξε μια από τις πιο αυτοσχεδιαστικές κι έντονα διαφοροποιημένες στιγμές της Maiden δισκογραφίας. Ο Kevin Shirley το έχει χαρακτηρίσει ως μια mini rock opera, με πολλά κρυφά μηνύματα να περιμένουν να ανακαλυφθούν από τους πιο απαιτητικούς ακροατές, καθώς το τραγούδι προσομοιάζει ηχητικά το ταξίδι, την έκκληση για βοήθεια (μέσω του έξυπνου "Morse code" riffing) και την επακόλουθη συντριβής του θηριώδους αερόπλοιου. Η ίδια η μπάντα δεν έχει επιχειρήσει ακόμη να το αναπαράγει σε συνθήκες ζωντανής εμφάνισης, έτσι το τραγούδι έχει εμφανιστεί ζωντανά μονάχα από τη Maiden United σύμπραξη μουσικών, αν και σχετικά πλάνα υπήρχαν από πλευράς Bruce Dickinson για κάποιες ορχηστρικές εμφανίσεις που θα το συμπεριελάμβαναν, προ πανδημίας.
6
Blood Brothers
Album: Brave New World
Date: 29/05/2000
Songwriter(s): Steve Harris
Iron Maiden - Brave New World
Πολύ συναισθηματικό και ιδιαίτερο, αυτό το ανθεμικό άσμα από το πιθανόν σπουδαιότερο reunion άλμπουμ που έχει κυκλοφορήσει εντός του metal χώρου αναφέρεται στο χαμό του πατέρα του Steve Harris, όντας ένας υπέροχος φόρος τιμής στη μνήμη του. Συγχρόνως, όμως, η έννοια της αδελφοσύνης και η αναδρομή που κάνει ο καθένας μας στα λάθη και τις πληγές που έχουν παραμείνει ανοικτές από το παρελθόν, οδηγούν σε ένα διφορούμενο νόημα, ενός τραγουδιού που έχει αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους οπαδούς της μπάντας και τη μεταξύ τους ενότητα. Η ανθρωπότητα δεν έχει να χωρίσει τίποτα μεταξύ της, συνεπώς αντιπαραθέσεις, πολεμικές συγκρούσεις και οικονομικές διαφορές δεν έχουν νόημα, τη στιγμή που είμαστε όλοι «αδέρφια εξ αίματος» - ένα μήνυμα ενωτικό, εμπλουτίζοντας με τον ιδανικότερο τρόπο το εμπνευσμένο μουσικό περιεχόμενο του τραγουδιού, το οποίο είναι γεμάτο ανθεμικά sing along και μελωδίες που καρφώνονται στο μυαλό. Εντυπωσιακό είναι, πάντως, το γεγονός ότι και το "Blood Brothers" φέρεται να είναι γραμμένο σε ένα μεγάλο ποσοστό του κατά την περίοδο σύνθεσης του υλικού για το "Virtual XI", όπως και το ότι έχει αποδοθεί ζωντανά - εκτός της ίδιας της μπάντας και των αμέτρητων cover bands της - σχεδόν μια ντουζίνα φορές και από τον Blaze Bayley, την περίοδο 2013 - 2016.
7
For The Greater Good Of God
Album: A Matter Of Life And Death
Date: 28/08/2006
Songwriter(s): Steve Harris
Iron Maiden - For The Greater Good Of God
Ένα τραγούδι για το θρησκευτικό φονταμενταλισμό και τον φανατισμό, το "For The Greater Good Of God" υπήρξε μια ευθεία δήλωση της Σιδηράς Παρθένου ενάντια στις ιμπεριαλιστικές πρακτικές κάθε θρησκείας και τους πολέμους που γίνονται «στο όνομα του θεού». Στιχουργικά σαρκαστική κι επικριτική, η θεματολογία προσπαθεί να ξεσκεπάσει τις αντιφάσεις των κάθε λογής ιεροκήρυκων, οι οποίοι πυροδοτούν το μίσος των μαζών «υπέρ του σπουδαιότερου καλού που επιζητεί ο θεός». Εν τέλει, η κατάληξη είναι μια λακωνική αναγνώριση της αποτυχίας μιας από τις βασικότερες δοξασίες της χριστιανικής πίστης, αυτής της Θυσίας του Ιησού Χριστού, αφού ο αστάθμητος παράγοντας της ανθρώπινης φύσης και της τάσης εκείνης προς το προβληματικό περιπλέκει τα δεδομένα.
 
Μουσικά, το "For The Greater Good Of God" αποτελεί παράγωγο της τελειοποιημένης συνθετικής μανιέρας του Steve Harris, η οποία είχε δώσει ήδη από τα ‘80s σοβαρά δείγματα γραφής. Με χαρακτηριστικές μελωδίες, επικές διαστάσεις και συναίσθημα κι ένα ξεκάθαρο, επαναλαμβανόμενο refrain, το τραγούδι ξεχώρισε μέσα από το έτσι κι αλλιώς εξαιρετικό "A Matter Of Life And Death", ένα άλμπουμ που αποτελεί fan favorite των πιο σκληροπυρηνικών οπαδών της μπάντας. Σε ό,τι αφορά, δε, τις συναυλιακές του εκτελέσεις, είχαμε την τύχη να το απολαύσουμε σε δύο από τις πιο πρόσφατες επισκέψεις της μπάντας στη χώρα μας, καταρχάς στη συναυλία της στο Ελληνικό, το 2007, και κατόπιν σε εκείνη στη Μαλακάσα, τρία χρόνια πριν. 
8
Paschendale
Album: Dance Of Death
Date: 08/09/2003
Songwriter(s): Adrian Smith/Steve Harris
Iron Maiden - Paschendale
Ακόμη ένα εξαίρετο μάθημα πολεμικής ιστορίας μάς προσέφεραν οι Iron Maiden με το επικό - σε θεματολογία, συναίσθημα και διαστάσεις - "Paschendale". Η γνωστή και ως «Μάχη της Φλάνδρας» ή «Τρίτη Μάχη της Υπρ», μια από τις πιο αιματηρές πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ Βρετανών και Γερμανών κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία πήρε το όνομα της από το ύψωμα Passchendaele στα βόρεια του Βελγίου, υπήρξε πηγή στιχουργικής έμπνευσης, παρουσιάζοντας το γεγονός μέσα από το πεδίο της μάχης και τα μάτια των στρατιωτών. Η ματαιότητα του πολέμου, το αναλώσιμο της ανθρώπινης ύπαρξης καθώς ο πόλεμος συντρίβει τα πάντα στο διάβα του, η ελπίδα για ζωή που αχνοφαίνεται μαζί με την επιστροφή στην πατρίδα - κάτι που για περίπου μισό εκατομμύριο στρατιώτες δεν συνέβη δυστυχώς ποτέ - ορίζουν ένα καθαρά αντιπολεμικό στην ουσία του άσμα, ένα από τα καλύτερα δείγματα γραφής που μας έδωσε η μεσοΰστερη συνθετική περίοδος της μπάντας.
 
Υψηλής αισθητικής υπήρξε και η οπτικοποίηση του τραγουδιού στις ζωντανές του αποδόσεις, από τον έτσι κι αλλιώς αεικίνητο συναυλιακά Bruce Dickinson, όπως έχει αιχμαλωτιστεί ιδανικά και στο οπτικοακουστικό υλικό του "Death On The Road", με την «έκπληξη» να βρίσκεται σε ό,τι αφορά το συνθετικό δίδυμο που προσέφερε το συγκεκριμένο κομμάτι. Η υπόθεση για συμμετοχή του Steve Harris είναι προφανώς ορθή, με την ηγετική συμμετοχή του Adrian Smith σε μουσική και στίχους να είναι απροσδόκητη μεν, αλλά - εκ του αποτελέσματος - κομβικής σημασίας σε ότι αφορά το σπονδυλωτό και πολυπρόσωπο της ύπαρξης του.
9
The Nomad
Album: Brave New World
Date: 29/05/2000
Songwriter(s): Dave Murray/Steve Harris
Iron Maiden - Brave New World
Η στιχουργική ιδιαιτερότητα του "Brave New World" υπήρξε το γεγονός ότι πάτησε θεματολογικά επάνω στη δυστοπική νουβέλα του Aldous Huxley με τον ίδιο τίτλο σε αρκετά σημεία του - κατά κύριο λόγο στο ομότιτλο κομμάτι. Ακόμη, όμως, και δίχως γνώση της θεματολογίας του συγκεκριμένου βιβλίου, η πένα του Harris, αναφερόμενος στο νομαδική φυλή των Βεδουίνων, είναι τόσο απλή και άμεση, γεμάτη ζωντανές εικόνες και αναπαραστάσεις, που σε συνδυασμό με την πάντα μεστή και κυρίαρχη ερμηνεία του Dickinson, κλέβει τις εντυπώσεις. Το τραγούδι φημολογείται πως υπήρχε ήδη από την περίοδο των δημιουργικών sessions του "Virtual XI", αλλά τελειοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε σε εκείνα του reunion άλμπουμ της μπάντας, έχοντας ένα μεσαίο instrumental τμήμα που χαρακτηρίζεται ως ένα από τα μαγευτικότερα σημεία της Maiden δισκογραφίας ανεξαρτήτως εποχής. Συγχρόνως, η ομοιότητα κάποιων μουσικών τμημάτων του με το "Rainbow’s Gold" από το ομώνυμο, μοναδικό άλμπουμ των Beckett (ένα τραγούδι που έτσι κι αλλιώς έχουν διασκευάσει οι Maiden) αποτελεί ένα όμορφο trivia σχετικά με τις επιρροές του βασικότερου συνθέτη του σχήματος, οι ρίζες του οποίου βρίσκονται στα ‘70s και το prog και hard rock εκείνης της εποχής.
10
If Eternity Should Fail
Album: The Book Of Souls
Date: 04/09/2015
Songwriter(s): Bruce Dickinson
Iron Maiden - If Eternity Should Fail
Πρώτη φορά πέρασαν τόσα χρόνια από μια κυκλοφορία στην επόμενη για τους Iron Maiden. Αλλά η περιπέτεια του Bruce με τον καρκίνο το επέβαλε και ο άτιμος επέστρεψε ακόμα πιο δυνατός και με τρομερή έμπνευση και μάλιστα είχε αρχίσει να δουλεύει σε υλικό για προσωπικό άλμπουμ. Ένα από τα τραγούδια που θα έβρισκαν θέση στο άλμπουμ του ήταν και το "If Eternity Should Fail". Μάλιστα προοριζόταν για concept album με τον ίδιο τίτλο και ο ίδιος δήλωσε ότι όπως και με το "Bring Your Daughter To The Slaughter" οι Maiden (o Harris δηλαδή) οικειοποιήθηκαν το κομμάτι και το έβαλαν στο "Book Of Souls". Πρώτη φορά σε drop D tuning σε ένα κομμάτι φανερά Dickinson - θα έλεγε κανείς βγαλμένο από το "Chemical Wedding". Ακόμα μια ανατριχιαστική εισαγωγή, και ένα φινάλε με τον Necropolis να αφηγείται πως κλέβει ψυχές, τον βασικό «κακό» του concept album που θα βγει κάποτε και που προοριζόταν για εισαγωγή. Λεπτομέρειες. Αυτό που έχει σημασία είναι το πρώτο κομμάτι που ακούς μετά από αναμονή πέντε ετών είναι ένα από τα κορυφαία στη σύγχρονη εποχή των Maiden και αγαπήθηκε από τη πρώτη στιγμή. Επική αλλαγή στο πενταλεπτο περίπου με τον McBrain να μας βάζει με τα ταμπούρλα του στη ζούγκλα και τον Harris να βγαίνει μπροστά με τον γνώριμο αυτόν διαολεμένο ήχο του μπάσου του. Αναμενόμενα σε κάθε τραγούδι τους αλλά κάθε φορά που τα ακούς συμβαίνει η ίδια ανατριχίλα.
  • SHARE
  • TWEET