Silent Winter

Empire Of Sins

Pride & Joy Music (2021)
Από τον Σπύρο Κούκα, 03/03/2021
Το κερδισμένο στοίχημα του δεύτερου άλμπουμ
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Χαίρομαι ιδιαιτέρως όταν διαπιστώνω ότι μια μπάντα που ξεκίνησε με τις καλύτερες των προϋποθέσεων, καταφέρνει να συνεχίσει το δημιουργικό της όραμα απρόσκοπτη και με αποτελέσματα που δικαιώνουν τις επιλογές της. Πιο συγκεκριμένα, δε, και μιλώντας για την περίπτωση των Silent Winter, είναι πραγματικά ευτύχημα πως από τη στιγμή που η δύσκολη δισκογραφική αρχή επετεύχθη, οι ίδιοι παραμένουν δραστήριοι και παραγωγικοί, με σταθερό κορμό και ακλόνητους δημιουργικούς στόχους και μια διαρκή προσπάθεια εξέλιξης.

Οι Βολιώτες power metallers μού είχαν κάνει τρομερή εντύπωση με το ντεμπούτο άλμπουμ τους, ενώ τα τότε λεγόμενα του mainman τους έδειχναν έναν άνθρωπο προσγειωμένο και με συναίσθηση της σύγχρονης μουσικής πραγματικότητας, αλλά συγχρόνως αρκούντως ρομαντικό ώστε να διατηρήσει τη φλόγα του συγκροτήματος της νιότης του άσβεστη και να την φουντώσει μόλις του δόθηκε η κατάλληλη ευκαιρία. Κι ενώ κάθε ντεμπούτο αντιμετωπίζεται πάντοτε πιο επιεικώς - αλλά και με μεγαλύτερο ενθουσιασμό - το πραγματικό στοίχημα βρίσκεται στο κατά πόσο το δεύτερο άλμπουμ θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και των όποιων προσδοκιών έχουν δημιουργηθεί από τον προκάτοχο του.

Αυτό το στοίχημα, λοιπόν, φαίνεται να το κερδίζουν σχεδόν άκοπα οι Silent Winter, καθώς το "Empire Of Sins" τους παρουσιάζει στην καλύτερη φόρμα που θα μπορούσαν να βρίσκονται. Σταθερά επιδιδόμενοι σε αυτό το τόσο θελκτικό ‘90s power metal που μεγάλωσε μια γενιά εγχώριων μεταλλάδων, με όλες τις συνιστώσες εκείνου παρούσες (βλέπε Helloween, Iron Maiden, Stratovarius), αλλά και με τις εμπειρίες που αποκόμισαν από την δημιουργία των προηγούμενων κυκλοφοριών τους παρούσες, το κουιντέτο επιτυγχάνει να συνεχίσει στο ίδιο δημιουργικό μοτίβο την ίδια στιγμή που στέκεται πιο σίγουρο για τις δυνατότητες του.

Σημαντικός παράγοντας σε αυτήν την επιτυχημένη συνέχεια είναι και ο Μιχάλης Λίβας, με τον Έλληνα ερμηνευτή να έχει οριστικοποιήσει πλέον το φωνητικό του ύφος και να εμφανίζεται διατεθειμένος να φτάσει τα ερμηνευτικά του όρια σε κάθε περίπτωση που του δίνεται η κατάλληλη ευκαιρία. Ίσως, βέβαια, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις αυτή η υπερβολή και η over the top ερμηνευτική προσέγγιση να λειτουργεί αντιφατικά στην υπόλοιπη ανάπτυξη της εκάστοτε σύνθεσης, μα στο συνολικό πλαίσιο αποδίδει εξόχως και προσδίδει ένα προσωπικό στίγμα στο υλικό.

Αν και η έννοια του "support your local scene" με βρίσκει σκεπτικό σε ορισμένες περιπτώσεις (μια συζήτηση αρκετά μεγάλη για να συμβεί εντός της παρούσας παρουσίασης), οι Silent Winter αποτελούν ένα τρανό παράδειγμα πως ένα από τα σημαντικά νέα σχήματα της αναβίωσης του power metal (ή οποιουδήποτε άλλου χώρου) μπορεί να είναι εν τέλει άνθρωποι της διπλανής μας πόρτας. Και όσο και αν θεωρώ πως τα πραγματικά σπουδαία τους απέχουν λίγο ακόμη για να γίνουν πραγματικότητα, το "Empire Of Sins" δείχνει ότι βρίσκονται στον σωστό δρόμο.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET