Saber

Without Warning

Church Recordings (2021)
Από τον Σπύρο Κούκα, 14/01/2021
Το ντεμπούτο των Saber μάς προ(σ)καλεί σε ένα νοητό back to the future στη λατρεμένη heavy/speed λογική του US metal
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Το ένστικτο σπανίως λαθεύει στην κρίση του, όσο και αν πολλές φορές δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε με την πρώτη. Έτσι και στην περίπτωση των πρωτοεμφανιζόμενων Saber, λίγο το οριακά κοινότυπο/σχεδόν Priest-ικό όνομα, λίγο η υπέρτατα cult promo pic του σχήματος, προϊδέαζαν για ένα άλμπουμ που θα μπορούσε να ενθουσιάσει αυτή τη μια χούφτα ανθρώπους που ζουν και αναπνέουν για το US power metal και καρτερούν τις κατά καιρούς νέες εκλάμψεις του.

Βλέπεις, λοιπόν, πως το αμερικανικό συγκρότημα απαρτίζεται από μουσικούς λατινοαμερικάνικης και ασιατικής καταγωγής, οι οποίοι έχουν σκοπό να αναβιώσουν μουσικά κι αισθητικά τα ένδοξα '80s - ξέρεις ότι αυτό που πρόκειται να ακούσεις θα έχει το πάθος σε περίσσεια και τουλάχιστον θα σε πείθει για τις προθέσεις του. Ακριβώς αυτό καταφέρνουν και οι Saber σε αυτό το ούτε μισάωρο ντεμπούτο τους, μας επιστρέφουν σε εποχές που οι Queensryche όριζαν τον US metal ήχο, οι Fifth Angel με τους Madison προσπαθούσαν να ξεπροβάλλουν από τα underground άδυτα (με διαφορετικά αποτελέσματα) και οι Agent Steel με τους Abattoir έκαναν τη δική τους speed metal επανάσταση.

Το "Without Warning" δεν ήρθε, βέβαια, χωρίς προειδοποίηση, αφού κατά την προσφιλή τακτική πολλών σχημάτων του νέου κύματος παραδοσιακού metal, οι ίδιοι μας είχαν προετοιμάσει για αυτό που πλησιάζε με το περσινό τους EP. Φέτος, με τη βοήθεια και πάλι του Trevor William Church (των Haunt), ο οποίος παίζει όλα τα μέρη των τυμπάνων στο άλμπουμ (αλλά και κυκλοφορεί το δίσκο μέσω του προσωπικού του label), οι Καλιφορνέζοι μάς χαρίζουν ένα δίσκο που φέρει το ίδιο street attitude με το ντεμπούτο των Traveler, έχοντας αυτόν τον ζεστό, old school ηχό που αναδεικνύει κάθε τους συνθετικό χάρισμα.

Τα μικρά Maiden-ικά δάνεια στις κιθαριστικές δισολίες - όπως σε κάθε traditional metal μπάντα - είναι διακριτικά κι ευπρόσδεκτα, όπως και η ύπαρξη περαιτέρω επιρροών που δεν είναι εμφανείς με τις πρώτες ακροάσεις, προσθέτοντας σε ενδιαφέρον και χαρίζοντας ποικιλία (όπως η φωνητική γραμμή/tribute στο "Teenage Idol" που ακούμε στο "Midnight Rider"), ενώ η μικρή διάρκεια βοηθάει στις συνεχείς κι επαναληπτικές ακροάσεις.

Έτσι, με οκτώ συνθέσεις που καμία δεν ξεπερνά τα πέντε λεπτά, έναν φα-ντα-στι-κό τραγουδιστή (Steven Villa - μέλος και των Lethal Night) να ξεχωρίζει αμέσως και να παραθέτει το δικό του φόρο τιμής σε όλους τους γνωστούς και άγνωστους screamers του US metal (προεξεχόντων των James Rivera και John Cyriis) και μια συνολική δημιουργική προσέγγιση που όσο προσωπικότητα της λείπει ακόμη, τη συμπληρώνει με αμείωτο τσαγανό και εκτελεστική αμεσότητα, το ντεμπούτο των Saber μάς προ(σ)καλεί σε ένα νοητό back to the future στη λατρεμένη heavy/speed λογική του US metal.

Bandcamp
YouTube

  • SHARE
  • TWEET