Nightmarer

Deformity Adrift

Total Dissonance Worship (2023)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 30/08/2023
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα δυσαρμονικά death metal άλμπουμ της χρονιάς
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Εδώ στο Rocking τα τελευταία χρόνια έχουμε αναπτύξει μια τυφλή αγάπη για τις κυκλοφορίες του label Total Dissonance Worship. Αυτή η αίσθηση του περίεργου, του πειραματικού και φυσικά του ακραίου, δεν περνάει απαρατήρητη για τα ταπεινά μας γούστα. Έτσι, η κυκλοφορία, πίσω στον Μάιο, του δεύτερου δίσκου των Nightmarer, κέντρισε αμέσως τα αυτιά μας. Το "Deformity Adrift", με το φανταστικό του εξώφυλλο, αποτελεί μια από τις πλέον εξέχουσες death metal κυκλοφορίες της χρονιάς.

Η μπάντα από το Portland, επιδίδεται σε ένα εφιαλτικό, avant-garde death/doom metal, που στις ταχύτητες και τις δυσαρμονίες αποκαλύπτει τη χάρη του. Με μέλη μεταξύ άλλων, από τους The Ocean Collective, Krallice και Conquering Dystopia, οι Nightmarer παρουσιάζουν ένα εντυπωσιακό μωσαϊκό επιρροών. Εκκινώντας από τους Portal, Ulcerate και Gorguts, και φτάνοντας μέχρι τους Abyssal, Convulsing, και Altarage, οι Nightmarer αναζητούν μέσα από την τεχνική τις ιδανικές ατμόσφαιρες ώστε να τις συμπτύξουν σε σύντομης διάρκειας τραγούδια. Το, διάρκειας 32 λεπτών "Deformity Adrift", ακόμη και όταν παραδίδεται στους black ρυθμούς του "Taufbefehl", παραμένει, τόσο σε αίσθηση, όσο και σε ουσία, πολύμορφο.

Οι Nightmarer, συντάσσονται με το ρεύμα μπαντών όπως οι Ad Nauseam, DSNKT, Norse και Plebeian Grandstand, ως προς την εξάσκηση του ιδιότυπου riffing. Πολυεπίπεδα ρυθμικά μέρη και αντι-μελωδίες, μπάσα και θορυβώδη μέρη που είτε γεμίζουν τις κενές συχνότητες είτε έρχονται στην εμπροσθοφυλακή, καθορίζοντας την εξέλιξη των κομματιών. Τα τύμπανα διατηρούν την ένταση σε υψηλούς ρυθμούς, αλλά ο χορός των οργάνων αφήνει μια γενικότερη mid-tempo αίσθηση που πιθανώς να παραπλανά. Tο εναρκτήριο "Brutalist Imperator", θα ξεδιπλώσει τις βίαιες και μηδενιστικές του διαθέσεις δίχως φανφάρες. Το εντυπωσιακό "Throe Of Illicit Withdrawal" θα παίξει με τις εντάσεις και την ποιότητα των κιθαριστικών του μερών, μέχρι να χαθεί στο ambient "Tooms" που το ακολουθεί. Στο "Suffering Before Death", θα καταστεί άμεσα σαφές πως οι Nightmarer με τις ρυθμικές τους εναλλαγές και την τεχνοκρατική τους προσέγγιση δεν συμβιβάζονται με ημίμετρα.

To "Deformity Adrift" δεν είναι ένα εύκολο άλμπουμ, πόσο μάλλον για τα δεδομένα του death metal. Οι πρώτες ακροάσεις, πιθανώς να αφήσουν μια πλανώμενη αίσθηση πως η πεντάδα που ηχογράφησε το άλμπουμ κινείται πολύ κοντά στις επιρροές της και την εξερεύνηση του εν λόγω ύφους, αλλά και παραπλήσιων παραγωγών. Με συνθέσεις όμως σαν το επιβλητικό "Hammer Of Desolation" οι Nightmarer δείχνουν πως μπορούν άνετα να σταθούν καταμεσής των κλώνων τόσο της «προόδου» όσο και της αναβίωσης. Ξεπετάγονται από τις σκιές και σκηνοθετούν ηχοτοπία που δικαιώνουν το όνομά τους. Επεξεργάζονται τα ρυθμικά και άτονα μέρη στα έγχορδα με πολύ πιο ουσιαστικό τρόπο από το ντεμπούτο τους, αλλά κυρίως θελκτικά για το εκπαιδευμένο αυτί.

Είναι αντιληπτό πως πλέον, δύσκολα θα συγκινήσει ευρέως μια κυκλοφορία τέτοιου ύφους τα σχετικά metal ακροατήρια. Φυσικά, στο underground, θα συνεχίσουν μπάντες όπως οι Νightmarer να δισκογραφούν ασυμβίβαστα, με ένα πολύ συγκεκριμένο καλλιτεχνικό όραμα. Σαν ερπετό που πρώτα υπνωτίζει και έπειτα χτυπάει αδυσώπητα, όπως οι εναλλαγές του "Obliterated Shrine" που κλείνει το δίσκο, το "Deformity Adrift" βρίσκει τρόπους ώστε να εκσυγχρονίσει το black/death/doom ιδίωμα και να υπενθυμίσει πως αυτή η προσέγγιση μπορεί να παραμείνει εμπνευσμένη και να απορροφήσει στα επίπεδα της κολάσεως όπου διαδραματίζεται μουσικά.

Bandcamp
Spotify
Youtube

  • SHARE
  • TWEET