Primal Scream

Από τον Παναγιώτη Λουκά, 07/05/2004 @ 01:51
23/04/04, Ρόδον, Αθήνα

Τρίτη και φαρμακερή για τους Primal Scream στην Αθήνα. Πριν από 2 χρόνια ήταν headliners στην πρώτη ήμερα του Rockwave 2002 (το οποίο φεστιβάλ είχε αναβληθεί την τελευταία στιγμή), ενώ η εμφάνιση τους τον Φεβρουάριο αναβλήθηκε λόγω της κακοκαιρίας που έπληττε την Αθηνά εκείνες τις ημέρες. To group ετοιμάζεται για τις καλοκαιρινές του εμφανίσεις στα μεγάλα Ευρωπαϊκά φεστιβάλ (Primavera Sound Festival: Barcelona, Xacobeo Festival: Santiago de Compostela (Spain), V Festival: Hylands Park) και οι εμφανίσεις του στην χώρα μας ήταν one off, αφού η περιοδεία τους στην Ιαπωνία τελείωσε στις 22 Μαρτίου.

Φτάνοντας στο Ρόδον γύρω στις 21:30 διαπίστωσα ότι έξω από το club δεν υπήρχε η βαβούρα που παρατηρείται πριν από μια συναυλία ενώ όταν μπήκα μέσα υπήρχαν μετά βίας 100 άτομα. Υπήρχαν και πινακίδες που έλεγαν ότι θα χρησιμοποιηθούν stable lights και ότι όσοι έχουν πρόβλημα με τα μάτια τους να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί. Η ώρα έναρξης ήταν στις 22:00 αλλά δεν ήταν δυνατό να εμφανιστούν μπροστά σε τόσα λίγα άτομα. Ευτυχώς σιγά σιγά το Ρόδον άρχισε να γεμίζει με αποτέλεσμα στις 22:30 όταν σταμάτησε η μουσική να παίζει να υπάρχουν γύρω στα 900-1000 άτομα μέσα. Ανάμεσα στους θεατές ήταν και άνθρωποι των media, οι οποίοι δεν είχαν έρθει απλά για το glamour, αλλά επειδή ήταν οπαδοί του συγκροτήματος. Μάλιστα στις πρώτες σειρές ήταν γνωστός κριτικός κινηματογράφου με μπλούζα από την ταινία Hard Core ο οποίος πρέπει να έφυγε στο τέλος κατενθουσιασμένος από το group.

Το group περιοδεύει για την προώθηση του best album "Dirty Hits" οπότε λίγο πολύ όλοι είχαν μια γεύση για το τι θα άκουγαν, ενώ στο internet υπήρχαν κριτικές από πρόσφατες συναυλίες τους με το set list να παρουσιάζεται. Όμως υπήρχαν πολλές εκπλήξεις για τους Έλληνες οπαδούς.

Άρχισαν το set με το "Accelerator" ενώ στο καπάκι μπήκε, ίσως το καλύτερο τραγούδι από το "Evil Heat", "Miss Lucifer". Ο συνδυασμός drums/bass του τραγουδιού ήταν αρκετός για να πάρει φωτιά το club. Ο χαρισματικός μπασίστας τους Mani Mounfield (ex- Stone Roses) ήταν ιδιαίτερα ομιλητικός , ενώ είχε μάθει και ορισμένες εκφράσεις στα ελληνικά τις οποίες έλεγε με την πρώτη ευκαιρία ενώ ο Bobby Gillespie έπαιζε ένα παιχνίδι με το πουκάμισο του, το οποίο σε κάποια στιγμή έβγαλε τελείως από πάνω του. Η κατάσταση τους προκαλούσε ανησυχίες καθώς ήταν στην κυριολεξία lost in space (με ότι συνεπάγεται αυτό) όμως σε καμία περίπτωση δεν έχασε νότα από τα τραγούδια και στα διαλείμματα ανάμεσα στα κομμάτια πήγαινε συνεχεία στην μπάρα διπλά στο κοινό και μιλούσε μαζί του (όχι σαν κάποιους άλλους που δεν σε αφήνουν να τους πλησιάζεις καθόλου).

Το rock n roll party συνεχίστηκε με τους κιθαρίστες να συνοδεύουν διακριτικά τα κομμάτια, αφού στους Primal Scream κινητήρια δύναμη είναι το bass/keyboards/drums όπου μαζί με τα ηλεκτρονικά στοιχεία που έχουν στα albums τους χαρακτηρίζουν τα κομμάτια τους.

Οι ύμνοι συνεχίστικαν με τραγούδια οπως το "Sick City" , "Rocks", "Kill All Hippies" ενώ όταν φτάσαμε στο "Movin On Up" ο Mani άρχισε να κανει τον σταυρό του με τις αντιδράσεις του κόσμου. Στο "Swastika Eyes" ο Gillespie άρχισε να κάνει διάφορα σχόλια αλλά αμφιβάλω εάν κανείς κατάλαβε το τι έλεγε. Στο πρώτο encore με τα "Loaded", "Skull X" χάθηκε η μπάλα με το κοινό να χορεύει διαρκώς στους ρυθμούς των τραγουδιών, ενώ στο δεύτερο encore με τα "Medification" και "Kick Out The Jams" (διασκευή από MC5, με το ίδιο κομμάτι είχαν ανοίξει την απίστευτη συναυλία τους οι Rage Against The Machine) το club ήταν έτοιμο να κατεδαφιστεί.

Υποκλίσεις και φιλοφρονήσεις από το group, ανταπόδοση από το κοινό (το οποίο στην συγκεκριμένη συναυλία απέδειξε ένα χαρακτηρισμό που του είχε αποδοθεί ως το καλύτερο στην Ευρώπη) και μετά από 2 ώρες περίπου να φεύγουν όλοι ευχαριστημένοι.

Είδαμε ένα τεράστιο group το οποίο παρά τα όποια προβλήματα μπορεί να έχει κάποιο μέλος του, σεβάστηκε απόλυτα το κοινό που πλήρωσε ένα ακριβό εισιτήριο, έπαιξε για 2 ώρες (όταν νεότερα group μετά βίας παίζουν 1:30 ώρα) και έχει την ευελιξία να αλλάζει το set list του και να μην ακολουθεί ένα συγκεκριμένο σε όλη την περιοδεία του. Πραγματικά η συναυλία της χρονιάς.

Παναγιώτης Λουκάς

  • SHARE
  • TWEET