Napalm Death

Apex Predator - Easy Meat

Century Media (2015)
Από τον Τόλη Δόση, 20/03/2015
Η ουσία της μουσικής τους παραμένει απαράλλαχτη, ο τρόπος όμως που αυτή επιβάλλεται στον ακροατή έχει μεταλλαχθεί. Σε αυτό το πλαίσιο το φετινό "Apex Predator" είναι ένα αριστουργηματικό άλμπουμ
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Η μπάντα που τα τελευταία κοντά 30 χρόνια (!) έχει φέρει κοντά τους μεταλάδες και τους πάνκηδες όσο καμία άλλη, το συγκρότημα υπό τους ήχους του οποίου έχουν παίξει κλοτσοπατινάδα σε moshpit άπειρες φορές αυτοί οι δύο όχι και τόσο ξεχωριστοί εν τέλει κόσμοι, μας κάνει την τιμή και δισκογραφεί μέχρι και σήμερα και, σαν να μην έφτανε αυτό, βγάζει και δισκάρες που γαμάνε από την αρχή μέχρι το τελευταίο τους δευτερόλεπτο. Το "Apex Predator - Easy Meat" είναι ένας τέτοιος δίσκος, του οποίου η γαματοσύνη ξεφεύγει πανεύκολα από τα όρια του grindcore και σε κάνει να μην χωράει ο νους σου πως γίνεται αυτοί οι τύποι που δεν τους λες και παιδαρέλια να φέρουν έναν τόσο φρέσκο και καταιγιστικό ηχητικό θρίαμβο.

Είναι τρομερό το γεγονός το πως αυτοί οι τύποι έχουν εξελίξει τον ήχο τους και ταυτόχρονα έχουν ξεχειλώσει όσο δεν πάει τα όρια του grindcore. Πίσω στο 1987 το "Scum" ήταν αυτό ακριβώς που έπρεπε να είναι για να μείνει στην ιστορία και νομίζω με την ίδια λογική ότι το "Apex Predator" πρέπει ήδη να θεωρείται κλασικό. Η λέξη πειραματισμός όταν μιλάμε για τους Napalm Death έχει ιδιάζουσα σημασία και τα τρία τελευταία άλμπουμ τους το επιβεβαιώνουν. Η ουσία της μουσικής τους παραμένει απαράλλαχτη, ο τρόπος όμως που αυτή επιβάλλεται στον ακροατή έχει μεταλλαχθεί. Σε αυτό το πλαίσιο το φετινό "Apex Predator" είναι ένα αριστουργηματικό άλμπουμ. Grindcore οχετός με τα μπούνια δεν -αλλάζουν αυτά τα πράγματα άλλωστε- που συμβαδίζει άψογα με το metal και το hardcore και που ταυτόχρονα ελίσσεται μαεστρικά πάνω σε περιπετειώδεις δομές και, τολμώ να πω, τεχνικές φόρμες. Τι άλλο να ζητήσει κάνεις από δαύτους; Οι Napalm Death από την μία συνθέτουν υπερηχητικές τραγουδάρες όπως το αγαπημένο μου "One Eyed" και το "Smash A Single Digit" που χωρούσε άνετα στο "Scum" και από την άλλη έχουν φτάσει στο σημείο να γράφουν τραγούδια όπως το "Dear Slum Landlord", να τραγουδούν χορωδιακά ρεφρέν στο τρομερό “Hierarchies” και να φέρουν εις πέρας πεντάλεπτα σκοταδιστικά ατμοσφαιρικά έπη όπως το "Adversarial - Copulating Snakes" και όχι μόνο να μην κακομουτσουνιάζεις, αλλά να γουστάρεις παραπάνω. Ένας δίσκος άμεσα συνδεδεμένος με το παρελθόν τους, αλλά συγχρόνως τόσο καινοτόμος.

Εξαιρετική παραγωγή στα επίπεδα που μας έχουν συνηθίσει, με ολίγη γυαλάδα που το μόνο που κάνει είναι να μας βοηθά να καταλάβουμε καλά αυτά που συμβαίνουν εδώ μέσα, μιας και η δουλειά που έχει γίνει ειδικά στον κιθαριστικό τομέα από τον Mitch Harris είναι καταπληκτική. Δεν γίνεται να μην κάνουμε μια αναφορά και στον Barney ο οποίος για ακόμα μια φορά έχει καταπιεί το μικρόφωνο. Για καλό το λέω. Καταλαβαίνετε τι εννοώ.

Μπορούμε να θαυμάσουμε τόσα πράγματα στους Napalm Death. Την διορατικότητά τους, την επιμονή τους, την διαχρονικότητά τους, την ιδεολογία τους και βεβαίως το πηγαίο τους μουσικό ταλέντο. Σαν επιστέγασμα όλων αυτών το "Apex Predator - Easy Meat" φέρει αυτά τα χαρακτηριστικά σε μεγάλο βαθμό και αποδεικνύει έμπρακτα, ότι οι παλιές καραβάνες δείχνουν ότι όχι μόνο είναι ακόμα ζωντανές, αλλά ανοίγουν τον δρόμο για να πατήσουν και οι υπόλοιποι.
  • SHARE
  • TWEET