Katatonia

Sanctitude (CD/DVD)

Kscope (2015)
Από τον Χρήστο Καραδημήτρη, 19/03/2015
Οι ζωντανές, ακουστικές εκδοχές αναδεικνύουν την ομορφιά των μελωδιών και τον πλούτο της δισκογραφίας των Katatonia. Η ποιότητα με την οποία προσεγγίζουν και παρουσιάζουν αυτό το εγχείρημα κάνει και πάλι τη διαφορά
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Πριν ενάμιση περίπου χρόνο, οι Katatonia αποφάσισαν να πάρουν το τελευταίο τους στούντιο άλμπουμ, "Dead End Kings", να το αποδομήσουν πανέμορφα και να το παρουσιάσουν εκ νέου μέσω του εξαιρετικού "Dethroned & Uncrowned", χωρίς ηλεκτρισμό και ένταση. Η αλήθεια είναι πως, από τη φύση τους, οι μουσικές των Σουηδών ταιριάζουν πολύ με αυτό το ύφος και το επόμενο φυσικό βήμα ήταν να μεταφέρουν ζωντανά επί σκηνής την ακουστική αυτή την προσέγγιση, επεκτείνοντάς την σε τραγούδια από όλη τη δισκογραφία τους.

Αρχικά, είχαν να ξεπεράσουν τα εμπόδια που δημιουργούσε η φυγή των Per Eriksson (κιθάρα) και Daniel Liljekvist (drums), βρίσκοντας βοήθεια από τον Bruce Soord (The Pinapple Thief) σε κιθάρα, δεύτερα φωνητικά και πλήκτρα / programming και τον (αγνώστων λοιπών στοιχείων) JP Asplund στα κρουστά. Επιπρόσθετα, ο Soord ανέλαβε και την τελική μίξη του "Sanctitude", ήτοι της κυκλοφορίας που αποτυπώνει σε CD και DVD τα όσα έλαβαν χώρα στην στάση της εν λόγω περιοδείας στο Λονδίνο, σε ένα πανέμορφο παρεκκλήσι.

Το αποτέλεσμα είναι αναμενόμενα πολύ υψηλού επιπέδου τόσο σε ηχητικό όσο και σε οπτικό επίπεδο, με προσεγμένες, νέες ενορχηστρώσεις και τον Renkse να πρωταγωνιστεί με τις ψυχωτικά σαγηνευτικές ερμηνείες του, προσφέροντας παράλληλα κάποιες φράσεις στην ηλεκτρική κιθάρα. Σταθερός συμπαραστάτης του είναι ο Nystrom, αλλά την επιπρόσθετη αξία θεωρώ πως την προσδίδει ο Soord, με τα καταπληκτικά δεύτερα φωνητικά που συνεισφέρει, πέραν όλων των άλλων.

Το εγχείρημα αυτό δίνει στην μπάντα την ευχέρεια να παρουσιάσει διαφοροποιημένες εκδοχές παλιών τραγουδιών, όπως την εντυπωσιακή μεταμόρφωση του καταπληκτικού "Day" από το "Brave Murder Day" ή των "A Darkness Coming" και "Gone", καθώς και τραγουδιών που θεωρητικά δεν αποτελούν βασικές επιλογές στα setlist της, όπως το "In The White". Δίπλα σε πιο «κλασικές» συνθέσεις τους όπως το "Teargas", το "Omerta" ή το υπέροχο "The Racing Heart", που πάντα ξεχωρίζουν, αναδεικνύουν τον πλούτο της δισκογραφίας των Katatonia. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως στο κλείσιμο της συναυλίας εμφανίζεται και η Silje Wegerland των The Gathering για το "The One You're Looking For Is Not Here" ολοκληρώνοντας την περίπου 80-λεπτη (καθαρού χρόνου) διάρκεια της συναυλίας.

Το artwork του Travis Smith, όπως και το συνολικό packaging, ολοκληρώνουν την ποιοτικότατη δουλειά που έχει γίνει σε εικόνα και ήχο, ενώ από πλευράς απόδοσης και ερμηνειών δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια αμφισβήτησης. Αν υπάρχει κάτι που θα ήθελα να αποφύγουν, αυτό θα ήταν η πλειονότητα των προ-ηχογραφημένων πλήκτρων, αλλά ευτυχώς δεν αλλοιώνουν την αίσθηση της ζωντανής εμφάνισης.

Οι Katatonia έχουν αποδείξει πως κινούνται στα υψηλότερα καλλιτεχνικά στάνταρ και το "Sanctitude" δεν αποτελεί εξαίρεση. Επιτυγχάνει πλήρως τον σκοπό του, προσφέροντας διαφορετικές και συνάμα πανέμορφες εκδοχές μερικών εκ των πολλών σπουδαίων συνθέσεων των Σουηδών και αξίζει να ακουστεί / αγοραστεί.
  • SHARE
  • TWEET