In Mourning

The Bleeding Veil

Dalapop (2021)
Από τον Άλκη Κοροβέση, 27/01/2022
Με το "The Bleeding Veil" οι In Mourning πατούν κορυφή στο progressive/melodic death metal
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Οι In Mourning κυκλοφόρησαν μέσα στο 2021 μια από τις πιο αξιόλογες δουλειές μελωδικού death metal και δεν ξέρω πόσοι το πήραν χαμπάρι. Έστω και στο «και πέντε», ήταν κρίμα να χαλάσει το σερί, αφού από το "Shrouded Divine" και έπειτα, δεν υπήρχε άλμπουμ τους που να μην μας απασχόλησε και αυτό να μην αποτυπώθηκε εγγράφως.

Επομένως, η «αδικία» ήρθε να διορθωθεί, έστω και αργοπορημένα, και αυτό το επέβαλε κατά κάποιον τρόπο ο ίδιος ο δίσκος. Δεν ξέρω αν οφείλεται στο ότι πρόκειται για το πρόσφατο πόνημα τους, αλλά έχω την αίσθηση πως οι συνθέσεις του "The Bleeding Veil" διακρίνονται από απίστευτα λεπτομερή δουλειά - μηδεμιάς εξαιρουμένης.

Πάμε να μιλήσουμε αρχικά για τον ελέφαντα στο δωμάτιο που δεν είναι άλλος από τους Opeth. Ναι, και εδώ έχουμε αρκετά κοινά, πιο ευδιάκριτα σε συνθέσεις όπως τα "Sovereign" και "At The Behest Of Night", αλλά είναι τόσο όμορφες που δεν αμαυρώνονται από το ελαφρύ ατόπημα. Άσε που στην δεύτερη εξ αυτών τα καθαρά φωνητικά χτύπησαν ευαίσθητη χορδή, αγγίζοντας Nick Holmes εποχής "Symbol Of Life".

Μάλιστα, οι Σουηδοί ξαφνιάζουν παίζοντας black metal στο "Thornwalker" και θαρρείς πως βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Φυσικά, το κομμάτι δεν είναι από αυτά που λέμε καθαρόαιμα, αφού έχει μέσα progressive περάσματα με καθαρά φωνητικά και πιο μελωδικές κιθαριστικές γραμμές. Γενικότερα, στις επτά συνθέσεις του δίσκου, δύσκολα θα βρει κανείς περιττή στιγμή, αφού ο ανεπιτήδευτος πλουραλισμός είναι ένα προσόν του.

Με το "Garden Of Storms" του 2019 ολοκληρώθηκε μια θεματική τριλογία και έχω την αίσθηση πως έκλεισε γενικότερα ένας κύκλος για το συγκρότημα, το οποίο στο "The Bleeding Veil" φαίνεται να ανακαλύπτει λίγο περισσότερο την ταυτότητα του. Εμπνευσμένο μελωδικό death metal ή ακραίο progressive, όπως και να το χαρακτηρίσεις η ποιότητα του είναι αδιαμφισβήτητη. Οι μελωδίες μπόλικες, τα σόλο επίσης, οι ακραίες στιγμές του σταθερά εκεί, ενώ τα φωνητικά - brutal και πιο καθαρά - διακρίνονται από συνέπεια αλλά και ποικιλία.

Το "The Bleeding Veil" είναι μάλλον ο καλύτερος δίσκος των In Mourning, ο οποίος είναι ικανός να τους οδηγήσει στην καταξίωση στον χώρο του melodic death, αλλά θα συγκινήσει επίσης και φίλους του progressive metal. Έχοντας αντιληφθεί πως η σύγκριση με τους Opeth θα τους βρίσκει πάντα με handicap, εξελίσσουν τον δικό τους ήχο και αναδεικνύονται σε μια μπάντα οδηγό της σύγχρονης σκηνής. Στα 21 έτη ύπαρξής τους, οι Σουηδοί έχουν κάνει άλματα εξέλιξης και συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος αλλά και νέους οπαδούς με κάθε τους δισκογραφική κίνηση.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET