In Mourning (Pierre Stam): «Για μένα η μουσική δεν μπορεί να είναι δουλειά»

Οι Σουηδοί είναι μια τίμια μπάντα με μόνο αξιόλογους δίσκους στο ενεργητικό της. Είναι όμως έτοιμοι να διαδεχτούν τους Opeth και πάνω απ' όλα, θέλουν;

Από τον Άλκη Κοροβέση, 11/05/2016 @ 12:22

Οι In Mourning είναι μια από τις μπάντες που θα χαρακτήριζα ειλικρινείς. Έχουν καταφέρει εδώ και οκτώ χρόνια να κυκλοφορούν δίσκους, που χωρίς να διεκδικούν κάποια πρωτιά σε ετήσιες λίστες, προσφέρουν ικανοποίηση στους φίλους του ακραίου ήχου. Προοδευτικοί, με τα κολλήματα τους (βλέπε Opeth), ανθρώπινοι, αλλά πάνω από όλα προσιτοί, δέχτηκαν τις ερωτήσεις μας, εν όψει του "Afterglow" και απάντησαν χωρίς ενδοιασμούς σε όλες τους. Δείτε τι μας είπε ο μπασίστας της μπάντας, Pierre Stam παρακάτω.

Καλησπέρα, είμαι ο Άλκης από το Rocking.gr. Τι κάνεις; Πώς είναι τα πράγματα στους In Mourning αυτήν την περίοδο;

Γεια σου Άλκη. Εδώ Pierre. Κάνουμε πρόβα για ένα νέο σετλιστ που θα περιλαμβάνει αρκετό νέο υλικό από το "Afterglow", καθώς και μερικά παλιότερα από τους προηγούμενους δίσκους μας. Κανονίζουμε, επίσης, κάποιες συναυλίες για το καλοκαίρι, οπότε θα έλεγα πως μας βρίσκεις σε καλή φάση. Είμαστε αρκετά αγχωμένοι για την κυκλοφορία του νέου δίσκου, ενώ έχουμε και μερικές ακόμα κυκλοφορίες σύντομα.

Και μιας που είναι η πρώτη σας συνέντευξη, δώσε μου ένα μικρό ιστορικό της μπάντας.

Η ιστορία των In Mourning ξεκίνησε στα μέσα των '90 όταν εγώ και ο Tobias γίναμε φίλοι και συνειδητοποιήσαμε ότι είχαμε κοινά μουσικά ενδιαφέροντα. Αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε μια μπάντα η οποία κατέληξε να είναι οι In Mourning το 1999. Το 2000 ηχογραφήσαμε το πρώτο μας demo και τα επόμενα χρόνια κάναμε μερικά ακόμα demo και παίξαμε μερικές συναυλίες, κυρίως τοπικές. Είχαμε προβλήματα να σταθεροποιήσουμε το line up και αναζητούσαμε το σωστό μουσικό μονοπάτι για την μπάντα.Το 2006 καταφέραμε να μαζέψουμε ορισμένους σωστούς τύπους και με το πέμπτο demo μας, το "Grind Denial", βρήκαμε μια μουσική κατεύθυνση που θεωρούσαμε ότι μας ταίριαζε. Αυτό μας οδήγησε σε μια δισκογραφική και την ηχογράφηση του ντεμπούτου δίσκου μας, "Shrouded Divine", το 2008. Αυτό το line up, δηλαδή εγώ με τους Tobias Netzell, Christian Netzell, Bjorn Pettersson και τον Tim Nedergard, κάναμε τρεις δίσκους και μερικά shows στην Ευρώπη.

Αφού κυκλοφορήσαμε το "The Weight Of Oceans" το 2012, ορισμένες εντάσεις μέσα στην μπάντα οδήγησαν στην αποχώρηση του μακροχρόνιου ντράμερ μας, του Christian. Ακολούθησαν μερικά δύσκολα χρόνια προσπαθώντας να βρούμε νέο ντράμερ και να βρούμε και χρόνο να ολοκληρώσουμε έναν νέο δίσκο, ενώ όλοι μας γίναμε γονείς στο ίδιο διάστημα. Στα τέλη του 2014 ρώτησα τον Daniel Liljekvist (ex-Katatonia) αν ενδιαφερόταν να έρθει για ντράμερ. Ήξερα ότι ταιριάζαμε σαν προσωπικότητες, αλλά και μουσικά, και ευτυχώς δέχθηκε.

Το "Afterglow" βρίσκεται προ των πυλών. Ποια η ιστορία πίσω από τον τίτλο;

To προηγούμενο άλμπουμ μας, το "The Weight Οf Oceans" τελείωσε με τον ήλιο να πέφτει από τον ουρανό στην τελική μάχη ανάμεσα στους ωκεανούς και τους ουρανούς, και το "Afterglow" είναι το επακόλουθο αυτής της τελικής μάχης.

Υπάρχει κάποιο concept επίσης πίσω από το δίσκο;

Συνεχίζοντας την προηγούμενη ερώτηση, το "Afterglow" είναι μια συνέχεια του concept του "The Weight Οf Oceans". Ξεκινάει με τον ήλιο να συντρίβεται στον ωκεανό, να διαπερνά το βυθό προς το κέντρο της γης όπου ο σβηστός πλέον ήλιος, φωτίζεται και πάλι από τις διαβολικές φλόγες της κολάσεως, ξανασηκώνεται να διεκδικήσει τον θρόνο στον ουρανό και να σπείρει τον όλεθρο στη γη.

Το εξώφυλλο του δίσκου μου θυμίζει κάπως το "The Jester Race" των In Flames. Ζητήσατε από τον Kristian για κάτι συγκεκριμένο ή σας παρουσίασε κάτι έτοιμο;

Βασικά, εμείς του ζητήσαμε, εξαιτίας του concept, να κάνει τον ωκεανό να πάρει φωτιά αυτήν τη φορά, και ο φάρος στο εξώφυλλο είναι από το κομμάτι "The Lighthouse Keeper" του δίσκου, και νομίζω ταιριάζει αρκετά καλά με το concept.

In Mourning Afterglow

Κυκλοφορήσατε τα "Below Rise To The Above" και "Fire And Ocean". Θα κάνετε κάποιο video για τον δίσκο; Ίσως για το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του, το "The Lighthouse Keeper"; Αυτό θα είναι το πρώτο video που κυκλοφορείτε, αν δεν κάνω λάθος.

Θα δούμε αν θα υπάρξει κάποιο video. Είναι αρκετά επίπονο να κάνεις αυτά τα πράγματα και αν δεν έχεις δυνατό budget καταντάει γελοίο το αποτέλεσμα. Ίσως κάποιες σκηνές από live ή κάτι τέτοιο, θα δούμε. Κυκλοφορήσαμε παλιότερα το "A Vow To Conquer The Ocean" από τον προηγούμενο δίσκο, μπορείς να το βρεις παντού.

Ο Daniel βρίσκεται πλέον πίσω από το drumkit. Είναι πλήρως αφοσιωμένος στην μπάντα; Αν θυμάμαι καλά, ο λόγος που έφυγε από τους Katatonia είναι ότι δεν μπορούσε να δεσμευτεί 100% σε αυτό.

Είναι απόλυτα αφοσιωμένος. Ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό με τους Katatonia γι' αυτόν, του έπαιρνε πολύ περισσότερο χρόνο εξαιτίας των εξαντλητικών περιοδειών και έγινε δύσκολο να συνδυάσει την οικογενειακή ζωή με τη ζωή στον δρόμο. Οι In Mourning δεν περιοδεύουν τόσο πολύ εξαιτίας των οικογενειών μας και επειδή το κάνουμε απλά επειδή το αγαπάμε, όχι για τα λεφτά ή κάτι άλλο.

Συμμετείχε και στη σύνθεση ή μόνο στις ηχογραφήσεις;

Συμμετείχε στην ενορχήστρωση, αλλά τα περισσότερα είχαν ήδη γραφτεί πριν έρθει.

Πιστεύεις ότι πιο πολύς κόσμος θα γνωρίσει τώρα τους In Mourning επειδή παίζει σε αυτούς ο πρώην ντράμερ των Katatonia;

Φυσικά και είναι μια πιθανότητα αυτή, πολλοί από τους οπαδούς του από τους Katatonia να τσεκάρουν τι κάνει τώρα. Οπότε μπορεί να είναι κάτι καλό αυτό.

Η σύγκριση με τους Opeth είναι αναπόφευκτη. Πιστεύεις ότι μπορείτε να μπείτε στα παπούτσια τους (να γίνετε οι διάδοχοι τους, όπως αναφέρει το δελτίο τύπου), τώρα που εστιάζουν περισσότερο στην progressive rock μουσική; Πολλοί οπαδοί τους έχουν στραφεί προς τους In Mourning εξαιτίας αυτού.

Όντως; Εξαρτάται από το μέγεθος, ίσως να μη μας κάνουν τα παπούτσια τους. (γέλια) Αλλά πάντα χαιρόμαστε να έχουμε νέους οπαδούς, οπότε τι στο καλό, καλώς να έρθουν.

Σου αρέσουν οι Opeth; Πώς βλέπεις τη μουσική στροφή τους;

Μου αρέσουν πραγματικά οι Opeth,ειδικά η περίοδος ανάμεσα στα "My Arms, Your Hearse" μέχρι και το "Blackwater Park". Δεν μου αρέσουν πολύ τα τελευταία τους, όχι επειδή μαλάκωσαν, αλλά επειδή δεν μου ταιριάζουν.

Είστε μπάντα εδώ και δεκαέξι χρόνια τώρα. Αλλά μόνο τα οκτώ τελευταία κυκλοφορείτε δίσκους. Γιατί περιμένατε τόσο πολύ;

Επειδή μας πήρε τόσο καιρό να γίνουμε αρκετά καλοί. (γέλια) Επίσης, πιστεύω ότι ήταν δύσκολο να βρούμε ένα σταθερό line up.

In Mourning

Υπάρχει κάποια μπάντα ή κομμάτι που θα ήθελες να διασκευάσετε; Φαίνεται ότι δεν είστε υπέρ των διασκευών πολύ.

Όχι, δεν είμαστε τόσο υπέρ. Τζαμάρουμε πάνω σε διασκευές στις πρόβες κάθε τόσο, αλλά μέχρι εκεί. Αμφιβάλλω αν θα κάνουμε ποτέ μια σε δίσκο ή ζωντανά.

Επίσης, δεν είστε πολύ υπέρ των συνεργασιών. Αν είχες τη δυνατότητα να κάνεις με κάποιον, ποιον θα διάλεγες;

Εγώ, προσωπικά, θα επέλεγα τον Brent Hinds από τους Mastodon, είναι φανταστικός παίχτης και φαίνεται αστείος τύπος με αρκετές τρελές και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Ο Christian ήταν μαζί σας από το ξεκίνημα, σωστά; Γιατί έφυγε;

Ήταν κάτι που συσσωρευόταν για καιρό τώρα, τόσο προσωπικές όσο και μουσικές διαφορές. Αλλά είναι ένας καλός ντράμερ και περάσαμε καλά, οπότε δεν κρατάει κανείς κακία από τον άλλο, απλά είναι πράγματα που συμβαίνουν σε μια μπάντα που είναι τόσο καιρό μαζί.

Θα κάνατε έναν ακουστικό δίσκο; Ή μια εμφάνιση;

Θα ήταν αρκετά διασκεδαστικό και ενδιαφέρον κάτι τέτοιο, αλλά θα ήθελαν αρκετή αναδιάρθρωση τα κομμάτια. Ίσως συμβεί κάποια στιγμή.

Ποιο είναι το πιο αστείο/παράξενο πράγμα που σου έχει συμβεί σε περιοδεία;

Νομίζω ήταν όταν παίζαμε σε μια συναυλία στη Λετονία και το hostel που μας είχε κλείσει το festival έκλεισε. Ο διοργανωτής μας προσέφερε ένα μπουκάλι Jägermeister σαν αποζημίωση και τη μετάβαση στο αεροδρόμιο, ώστε να κοιμηθούμε στο πάτωμα. Αργότερα, όταν είπαμε την ιστορία στους Agnostic Front που έπαιζαν επίσης εκεί, μας πήραν υπό την προστασία τους και μοιράστηκαν το backstage τους μαζί μας, ενώ μας βρήκαν και δωμάτια στο εξαιρετικό ξενοδοχείο τους στη Ρίγα. Περάσαμε τέλεια με αυτούς, πραγματικά οι καλύτεροι τύποι στον κόσμο.

Ο κόσμος τείνει να πιστεύει ότι οι μπάντες στη Σουηδία ζουν από τη μουσική τους. Πόσο αληθεύει κάτι τέτοιο; Χρειάζεται να δουλεύεις πέρα από το να παίζεις με τους In Mourning;

Βασικά, ο Avicii μπορεί. Υπάρχουν πολλές μπάντες που παλεύουν για το εισόδημά τους, αλλά φυσικά και λίγες που βγάζουν τα προς το ζην, εμείς σίγουρα δεν ανήκουμε σε αυτές. Όλοι έχουμε καθημερινές δουλειές για να τα βγάζουμε πέρα.

Βλέπεις την μπάντα σαν δουλειά, χόμπι ή και τα δυο;

Σίγουρα είναι χόμπι, είναι κάτι που αγαπάμε να κάνουμε. Για μένα η μουσική δεν μπορεί να είναι δουλειά, μπορεί να είναι τρόπος να βγάζεις τα προς το ζην, αλλά όχι δουλειά. Όταν το αισθανθείς σαν δουλειά, τελείωσε. Το κάνουμε επειδή απολαμβάνουμε ο ένας την παρέα του άλλου και γουστάρουμε να παίζουμε μουσική, αυτό είναι όλο.

Υπάρχουν σχέδια για ευρωπαϊκή περιοδεία, ίσως μια που να περιλαμβάνει και την Ελλάδα;

Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, οργανώνουμε κάποιες εμφανίσεις για το καλοκαίρι και εξαρτάται από εμάς να επιλέξουμε ποιες συναυλίες βολεύουν σε σχέση με την υπόλοιπη ζωή μας. Ωστόσο, δεν έχουμε προτάσεις να έρθουμε στην Ελλάδα ακόμα, αν και θα το θέλαμε.

Προκειμένου να κλείσουμε τη συνέντευξη, στείλε ένα μήνυμα στους αναγνώστες και ακροατές σας όπως επιθυμείς. Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο σου.

Βασικά, ευχαριστώ που μας δεχτήκατε. Ελπίζουμε να αρέσει ο δίσκος μας σε όλους εσάς στην Ελλάδα και να σας δούμε σύντομα στη χώρα σας με μια εμφάνιση. Να είστε καλά!

  • SHARE
  • TWEET