Heilung

Drif

Season Of Mist (2022)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 18/08/2022
Προερχόμαστε όλοι από την ίδια μήτρα
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Ο προηγούμενος, breakthrough που λένε και στο χωριό μου, δίσκος των Heilung ήταν το σεμιναριακό, ναι, "Futha". Μεταφρασμένο εννοιολογικά ως μήτρα, το world/ Nordic folk άλμπουμ ξεδίπλωσε την μοναδική αντίληψη του σχήματος περί «ενισχυμένης Ιστορίας» με τρόπο που του επέτρεψε να δει την αναγνώριση και να αφήσει ένα ιδιάζον στίγμα στη σύγχρονη μουσική. Αν διακρίνεις μια αντίφαση στην προηγούμενη πρόταση, τότε να είσαι βέβαιο πως ο, κρίσιμος, τρίτος δίσκος της τριάδας την ενισχύει και αυτή ακριβώς είναι η επιτυχία του.

Σε μια απόπειρα νοηματικής απόδοσης, "Drif" σημαίνει σύναξη, μάζωξη, κάλεσμα. Η καλλιτεχνική κολεκτίβα ευθύς εξαρχής θέτει τα θεμέλια για ένα βήμα οικουμενικό, συλλογικό, επεκτατικό. Το μεγάλο στοίχημα της περίπτωσής τους, είναι κατά πόσον, η αισθαντική, σχεδόν τοτεμική, αναπαράσταση ψηγμάτων ιστορίας του παρελθόντος, θα μπορούσε να παγκοσμιοποιηθεί, όπως το είχε θέσει έξοχα ο Αντώνης στην κριτική του προκατόχου του. Η αναβίωση που προσφέρουν στους τρόπους του παρελθόντος τους οι Heilung, τους έχει δικαίως μετατρέψει σε μπάντα - σημαία της αναβίωσης του Nordic folk. Οι συναυλίες τους επί της ουσίας είναι παραστάσεις, και η αφοσίωση στην λεπτομέρεια είναι ο καρδιακός κτύπος που δίνει υπόσταση στην ψυχρή «αντικειμενικότητα» της ιστορίας.

Οι Heilung, επέλεξαν το δύσκολο μονοπάτι, που πιθανώς για αυτούς να ήταν μονόδρομος. Συνέθεσαν τον πιο εξωστρεφή και περίπλοκο δίσκο τους, βρίσκοντας αφηγηματική, νοηματική και κυρίως ψυχολογική σύνδεση σε μια σειρά πολιτισμών πέραν του βορειοευρωπαϊκού. Παράλληλα, διατήρησαν στο ακέραιο τον χαρακτήρα τους, με το ύφος τους, παρά τα όποια ρίσκα, να παραμένει αναγνωρίσιμο. Κοινώς, οι Heilung είδαν την ταυτότητά τους να ενισχύεται δίχως να περιχαρακωθούν στα προγονικά τους φαντασιακά. 

Με αυτό τον τρόπο, το "Drif" κρύβει στη σκιά του έναν πλούτο πέραν της εξατομικευμένης εμπειρίας. Σε μια εποχή όπου ο φυλετισμός και οι, αφελών ρομαντικών κινήτρων, παραπλανητικές υπεκφυγές σε εποχές παρελθοντικές, συχνά εκπορεύονται στοχευμένα από την πολιτική εξουσία ή την βιομηχανία του θεάματος, οι «εξωτικές» πολιτισμικές δίοδοι, δεν είναι παρά μια ελεγχόμενη εκτόνωση της καθημερινής «ορθολογικής» κοινωνικής πίεσης και ανασφάλειας, όπως είχαμε επισημάνει και στην προσπάθειά μας να ερμηνεύσουμε την αναβίωση του ηχοχρώματος. Οι Heilung φυσικά, από ηλεκτρονικά παιχνίδια μέχρι ταινίες, δεν «γλίτωσαν» αυτής της χρήσης.

Φυσικά, θεωρώ περιττό να σχολιάσω τις, προβλέψιμες, δυστυχώς, οικειοποιήσεις της μουσικής των Heilung από αντικοινωνικές ιδεολογίες. Άμεση συνέπεια των ανωτέρω, και οι ίδιοι τους έχουν βάλει τέλος. Εδώ όμως, βάζουν το ηχηρότερο. Το "Drif" αναζητά να συνδέσει δια του υποσυνειδήτου τα βιώματα και τα αρχέτυπα όσων, με τις μεταμορφώσεις και αλλαγές τους ανά τους αιώνες, έδωσαν έρεισμα στο σήμερα. Το τρίτο τους άλμπουμ, όπως πολύ σωστά επισημαίνουν, δεν είναι απλά μια πόρτα ανάμεσα σε παρόν και παρελθόν. Είναι η υπενθύμιση, του «ισχύς εν τη ενώσει», όπως αναφέρουν στο συνοδευτικό δελτίο τύπου, του καλέσματος πως όλα είμαστε αδέλφια, με κοινή καταγωγή. Σε αυτό το πλαίσιο, η μεθοδική εξιστόρηση πάει περίπατο, και ο δίσκος αποτελείται από εννέα κομμάτια ενός θολού μωσαϊκού.

Ενώ λοιπόν οι Heilung μεταβαίνουν από διαφορετικές εποχές σε διαφορετικές περιοχές, το αποτέλεσμα παραμένει γνήσια συνεκτικό. Εισάγουν προσεγγίσεις εξίσου πειραματικές, όπως και πιο πατροπαράδοτες και «βατές», ενώ φλερτάρουν και με την κινηματογραφική / ονειρική αφήγηση όταν το επιτάσσει η θέλησή τους για εξερεύνηση. Το "Drif" είναι ένας δίσκος που λειτουργεί ως φάρος στο σκοτάδι του παρελθόντος και προσφέρει αποκούμπι στην αβεβαιότητα του παρόντος. Ακόμη και στο αινιγματικό φινάλε του δίσκου με το "Marduk", όπου τα 50 ονόματα της θεότητας αποκαλύπτονται μέσω ψιθύρων, από τη βιβλιοθήκη του Ασουρμπανιμπάλ στη Μοσούλη, σαν εξορκισμός, ο στόχος των Heilung είναι φυσικά, η θεραπεία.

Έτσι, ο δίσκος ξεκινάει με το «ερωτικό» και πιο παραδοσιακό "Asja", για να αφεθεί στο "Anoana". Στην, πιθανώς κορυφαία στιγμή του δίσκου, η Maria Franz, όπως στο "Nesso" όπου αφηγείται ένα θεραπευτικό ξόρκι για το πόδι ενός αλόγου, με τον σπαραγμό της να ηχογραφείται σε ένα take, εξουσιάζει χάρη στον συντονισμό που προσφέρουν οι φωνητικοί της ελιγμοί. Φυσικά, η μουσική παραμένει κυρίαρχη χάρη στις εντάσεις, το βάθος και το εύρος της. Η ευρηματικότητα των Heilung αποτυπώνεται σε κάθε στιγμή του δίσκου, και κορυφώνεται στο τρομερό "Tenet". Η, πιθανώς πιο περίπλοκη σύνθεση του σχήματος, εμπνέεται από το αρχαιότερο καρκινικό κείμενο, το ρωμαϊκό τετράγωνο Sator, και είναι ένα δεκατριάλεπτο έπος που αγγίζει psy-trance επίπεδα χάρη στην υποβλητική του επαναληψιμότητα. Αναλογίσου μόνο πως κάθε ηχητικό του μέτρο μπορεί να παρατεθεί και ως παλίνδρομο.

Η διαδοχή από το ρωμαϊκό στρατιωτικό εμβατήριο, που είναι το "Urbani", υπενθυμίζει το γήινο που βρίσκεται στο επίκεντρο. Πίσω από τον μυστικισμό και την αναζήτηση της αρμονίας με τον κόσμο, κρύβονται πάθη, ατέλειες, αισθήματα όλου του εύρους. Η αντίθεση της γερμανικής απαγγελίας στο "Keltentrauer" με τις Κέλτικες πολεμικές ιαχές κορυφώνεται στο μοιρολόι για την κατάντια του ανθρώπου, του ξεπεσμού που παρέχει ο πόλεμος και η σύγκρουση. Το σκοτάδι ενυπάρχει του δίσκου, και οι λαρυγγισμοί της ισλανδικής κατάρας από το 1600 του "Buslas Bann", ηχογραφημένου στην πεδιάδα λάβας του νησιού, αφού τρομοκρατήσουν, θα μετουσιωθούν σε ένα παιάνα αφιερωμένο στην Nikkal, μητέρα της Inanna, επιρροή της μεταγενέστερης Ishtar, με μελωδίες που ακολουθούν όσο το δυνατόν εγγύτερα το πρωτότυπο προσχέδιο.

Με το "Drif" οι Heilung αποκαλύπτουν την πραγματική τους δυναμική. Δεν επιβάλλουν το αφήγημά τους, αλλά αφήνονται σε όσα η «ενισχυμένη Ιστορία» επικοινωνεί. Ο καινούριος τους δίσκος, μεγαλεπήβολος μα και απτός, προσκαλεί σε μια άχρονη περιπλάνηση δίχως τέλος. Χωροχρόνοι και πολιτισμικές ιδέες περιπλέκονται σε ένα συλλογικό χορό που αναζητεί την συνύπαρξη. Οι Heilung επέστρεψαν με την αύρα της μπάντας που ξέρει που θέλει να πάει, και ας το αρνούνται. Παραδίδουν την κορυφαία τους στιγμή, ένα άλμπουμ ικανό να σταματήσει τον χρόνο για να αφιερωθείς σε αυτό. Σε μια εποχή όπου η παραπλήσια αισθητική είναι απλώς ένα (εμπορικό) εργαλείο, το βάθος και η άποψη των Heilung είναι όσα υποσχέθηκε. Κλείσε λοιπόν τα μάτια, και αφέσου. Οι σαμάνοι επανήλθαν με μια διδαχή.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET